Cărbunele scos de la Complexul Energetic Oltenia nu mai poate asigura necesarul pentru stocul de iarnă, din cauza unor prevederi din Codul Silvic, care îngreunează exploatarea terenurilor companiei.

Mai mulți parlamentari de la PSD și ALDE suțin că de doi ani, compania nu a mai putut scoate din fondul forestier nicio suprafață de teren de pe fronturile de lucru, astfel că activitatea de extragere este mult încetinită, fapt care “pune în pericol siguranța sistemului energetic național, cu consecințe asupra alimentării cu energie a industriei și a cetățenilor”, conform expunerii de motive a proiectului legislativ depus la Senat.

Conform documentului, singura soluție pentru evitarea acestor riscuri majore este ca operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat, cum este și cazul C.E. Oltenia, să poată aplica excepția prevăzută de Codul Silvic,, conform căreia scoaterea din fondul forestier se poare realiza prin plata unei taxe prevăzute de lege.

În acest moment, legea prevede ca scoaterea din fondul forestier să se realizeze prin compensare, iar suprafața trebuie să fie de cel puțin 3 ori mai mare decât cea a terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier, lucru greu de realizat. Ca urmare, spun inițiatorii modificării legii, CE. Oltenia are, în acest moment, lucrări blocate la 5 din cele 10 cariere.

La art. 36, alin. (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și alin. (7), cu următorul cuprins:

(6) Beneficiarul scoaterii definitive din fondul foreser național a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de inters național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, în cazul terenurilor forestiere achiziționate de acesta sau statul român în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierilor.

(7) Prin excepție de la alin. (2), reducerea fondului forestier național prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menționate la alin. (6) se realizează fără compensare și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Totodată, proiectul legislativ clarifică și unele aspecte legate de modul de valorificare a masei lemnoase pentru terenurile expropriate, fapt care nu era legiferat până în prezent.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Codul Silvic? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here