În urmă cu puţin timp, a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care modifică prevederile din Codul Muncii referitoare la concediul de odihnă anual, salariatul temporar şi încetarea de drept a contractului individual de muncă. Dintre cele mai importante noi reglementări amintim faptul că, începând de duminică, 25 ianuarie 2015, concediul medical, de maternitate, de risc maternal şi cel pentru îngrijriea copilului bolnav constituie vechime în muncă.

Concediul de odihnă anual

Astfel, Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii) introduce noi reglementări, cea mai importantă dintre acestea precizând că, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, se consideră perioade de activitate prestată (vechime în muncă) cele de:

 • concediu medical (incapacitate temporară de muncă);
 • concediu de maternitate;
 • concediu de risc maternal;
 • concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.

Atenţie! Noul act normativ stabileşte că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile, eliminându-se precizarea conform căreia aceasta se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. (art. 145, alin. 2)

În cazul în care concediul medical, de maternitate, de risc maternal  sau pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta din urmă se întrerupe.

Salariatul va efectua restul zilelor de concediu de odihnă după ce au încetat situaţiile de mai sus, iar când nu este posibil, zilele neefectuate vor fi reprogramate.

În plus, o nouă prevedere stabileşte că salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

Zilele de concediu neefectuate

O altă modificare adusă de Legea nr. 12/2015 vizează zilele de concediu neefectuate. La ora actuală, efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege/în contractul colectiv de muncă, iar angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Din 25 ianuarie, art 146 din Codul Muncii va stabili că angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat, într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Se păstrează prevederile conform cărora:

 • concediul de odihnă se efectuează în fiecare an;
 • compensarea în bani, în cazul neefectuării acestuia, este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă.

Absenţele nemotivate, concediile fără plată şi cele de formare profesională

Tot de la sfârşitul acestei săptămâni intră în vigoare două noi precizări conform cărora absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă, cu excepţia concediilor pentru formare profesională fără plată, acordate în condiţiile art. 155 şi 156 din Codul Muncii. 

Salariul primit de salariatul temporar

Modificări survin şi referitor la munca temporară, noul act normativ stabilind că salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar.

În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu CIM şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului.

Încetarea de drept a CIM

O ultimă completare adusă de Legea nr. 12/2015 se referă cazurile în care încetează de drept contractul individual de muncă. Astfel, această măsura se aplică, printre altele, „la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II;. (art. 56, alin. 1, lit. c)

Concret, este introdusă situaţia comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II şi se completează situaţia comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate cu gradul III.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

5 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Am urmatoarea situatie:
  am dreptul la co 38 zile din care am efectuat 10 zile dupa care am intrat in concediu de maternitate si astfel mi-au ramas 28 de zile neefectuate pe anul 2014. din 01.01.2015 pana in 05.08.2015 voi fi in cic. La cate zile de co am drepul in anul 2015 in conditiile in care mai am 28 ramase si mi le pot efectua in 2015, imediat dupa ce ies din cic?
  V-as ramane recunoscatoare daca mi-ati raspunde cu indicarea legilor care prevad astfel de situatii.
  Va multumesc!
  Cu deosebit respect, Cristina Husar

 2. Buna.sunt in pensie de boala am 35ani. Nu am ani lucrati decat ca am fost coasigurata la sotul meu si am platit la casa de pensii ptr pensie.intrebarea mea estein ce conditii as primi maternitate acum sunt insarc in 35sapt.va multumesc

 3. Buna seara! Am fost in concediu crestere copil pana in 15 martie anul acesta,dupa care mi-am reluat activitatea la catedra desi concediul se termina pe 6 octombrie.Intrebarea mea este cate zile de concediu de odihna sunt indreptatita sa primesc de la scoala pentru acest an?

 4. Bună ziua , am început contractul de munca în data de 15.03.2013. Pana acum am efectuat doar 10 zile din concediu . Îmi puteți spune dacă îmi dau demisia pe data de 15.11.2015 și sa stau cele 20 de zile lucrătoare în preaviz , la plecarea mea angajatorul este obligat sa-mi plătească restul de zile de concediu ? Aștept răspuns !

 5. Buna seara seara!imi poate raspunde cineva la o intrebare?eu sunt intrata in concediu medical fiind insarcinata in 29 saptamani,dar eu fac pe data de 23 noiembrie 12 luni de angajare!perioada de nastere e in ianuarie 2016.intrebaresa mea e voi putea iesi in prenatal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here