Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, 21 ianuarie 2015, un act normativ care modifică şi completează Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) a unor categorii de persoane, precum și al clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul instituţiei, ordonanţa adoptată pune de acord prevederile Codului fiscal cu cele ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precizând care sunt categoriile de persoane şi categoriile de venituri exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, în Codul fiscal vor fi menționate explicit următoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS, precum și categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuție:

1) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datorează contribuţie dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură.

2) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

În cazul în care aceștia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuție.

3) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

4) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist 

5) magistrații înlăturați din justiție pentru considerente politice, în timpul regimului comunist 

6) veteranii și văduvele veteranilor de război 

7) persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961

8) luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989 

Atenţie! Categoriile de persoane menționate la punctele 4,5,6,7,8 vor fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza acestor legi.

9) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

10) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

11) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul acestora este  sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Trebuie precizat că pentru persoanele care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuției este condiționată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre de Guvern (975 lei, potrivit H.G. nr. 1091/2014). Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuția se calculează asupra plafonului.

O altă modificare relevantă introdusă de Ordonanța adoptată astăzi de Guvern vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute din activități independente, agricole, silvicultură și piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obținute din salarii sau pensii.

Sursa: Guvernul României

comentarii

8 COMENTARII

 1. Buna seara! Am un copil minor de aproape 12 ani inregistrat cu handicap grav,este autist cu asistent personal ,eu fiind acel asistent personal . Este copilul meu ,nu este in plasament. As dori sa stiu daca conform Legii nr. 448/2006 ,art. 26 din lege care se refera la Facilitati fiscale:
  Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de:
  a. Scutire de la plata impozitului pe cladire si teren.
  De asemenea in legea nr. 448/2006 scrie la art. 2. asa: ”de dispozitiile acestei legi vor beneficia atat copiii cat si adultii cu handicap.”
  De asemenea atasez si urmatoarea adresa :
  http://e-juridic.manager.ro/articole/facilitati-fiscale-persoane-cu-handicap-9367.html
  unde imediat dupa Art. 26 este scris acest paragraf:

  ”Beneficiaza de aceste prevederi si familia sau persoana care are in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.”

  Care este nedumerirea mea si rugamintea pe care v-o adresez.Deci :avem un copil incadrat in gradul intai de handicap grav cu insotitor,este autist. Am dori sa stim daca beneficiem de scutire de impozit pe casa si terenul casei in care locuim .Casa este pe numele mamei mele ,sunt doua case in curte ,iar noi locuim aici in casa de care vorbesc ,eu sotul si copilul nostru autist. Casa am construit-o noi ,dar am lasat-o pe numele mamei. Nu asta e marea problema ,la o adica am trece-o pe noi.Mentionez ca local am incercat sa demarez aceasta actiune ,insa n-am putut trece de doamna secretara de la Directia Venituri din cadrul Primariei Baia-Mare ,deoarece mi-a taiat vorba rapid cu intrebarea : ”casa si terenul sunt trecute pe copil?”
  As dori sa-mi dati raspuns si la varianta in care ar fi trecute pe copil? Si cine isi ia o asemenea raspundere? Pare absurd ,dar sincer de ce sunt trecute in lege aceste facilitati? Pentru cine mai exact? Cine sunt cu adevarat beneficiarii acestei legi?Situatia este penibila si din motivul ca suntem nevoiti sa ne cerem drepturile de la un organ al statului care ar dori sa ne ia acei bani sub forma impozitului,conform fireste Legii impozitului. Chiar daca am avea dreptate ,legea spune ca da,noi suntem nevoiti sa cerem aplicarea legii taman in” cealalta tabara”!Hai sa nu-i spun adversa,insa situatia e neplacuta. Ea devine destinsa ,doar in momentul in care uitam si nu ne mai zbatem pentru obtinerea drepturilor acestor persoane cu handicap ,ca sunt minori ,ca sunt adulti,ca ne sunt copii ,ca sunt doar vecini,sau doar am auzit de ei!

  In speranta ca dumneavoastra imi veti da totusi un raspuns ,va multumesc anticipat!

  Cu respect pentru Lege,

  Rodica Podar

  • Bună ziua,

   Proiectul a fost aprobat ieri de Guvern. Până la publicarea acestuia, sub formă finală, în Monitorul Oficial, nu avem o dată sigură de când intră prevederile în vigoare.
   Vom reveni cu un nou material în momentul în care noile prevederi sunt publicate.

 2. Buna seara, referitor la aceasta noua lege de scutirea CASS-ului,eu am pensie de invaliditate
  gr3 si am si certificat de handicap mediu. La art.9 din acest act normativ care modifica Codul Fiscal spune ca persoanele cu handicap sunt scutite, Eu ma incadrez la aceasta scutire de CASS sau nu ? Va multumesc.

  Cu respect,
  Iftene Ovidiu

 3. Buna ziua. Tata are handicap grav( hemiplegie dreapta), beneficiaza de insotitor, are pensie de handicap dar si pensie intergrala dupa efectuarea serviciului.Intrebare: El beneficiaza de scutirea la plata CASS din ambele pensii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here