20 Septembrie, 2019

CODUL FISCAL: Scutirea de la taxe a artiştilor, dar nu şi a medicamentelor pentru prevenţie şi diagnostic

Două propuneri legislative care privesc noul Cod fiscal sunt în dezbatere publică în Parlament, una la Senat, cealaltă la Camera Deputaţilor. Prima priveşte scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru artiştii care fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor din România, iniţiativa fiind semnată de peste 150 de senatori şi deputaţi din toate partidele.

Dacă în privinţa artiştilor, parlamentarii s-au putut pune de acord, în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă care propune micşorarea TVA la 9% pentru medicamentele pentru prevenţie şi diagnostic, înregistrată la Camera Deputaţilor, această propunere, semnată de peste 30 de aleşi, a fost respinsă de Senat.

Iniţiatorii scutirilor de taxe pe clădirile artiştilor susţin că, în acest moment, legea lasă la latitudinea consiliilor locale aceste reduceri, numai că autorităţile nu se înghesuie să le şi acorde. Astfel că spaţiile destinate creaţiilor artistice – galerii, studiouri, sedii de cultură, cum sunt cele al Uniunii Scriitorilor din România şi Uniunii Artiştilor Plastici, sunt taxate cu impozitele normale, fapt ce implică eforturi financiare imense pentru oamenii de cultură. Propunerea de modificare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se referă la două articole, cele privitoare la impozitul şi taxa pe clădiri şi cel referitor la scutiri:

“ Alineatul (1) al art. 456 se modifică şi se completează cu o nouă literă, s), după cum urmează:

(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: litera s: clădirile utilizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, uniunea Scriitorilor din România, cât şi de filialele acestora, primite în mod gratuit de la autorităţile publice locale, pentru activităţi fără scop lucrativ.“

Al doilea articol modificat este art. 464, la care se adaugă o nouă literă, ce completează cu scutirea taxei şi impozitului pe teren pentru aceleaşi categorii de clădiri.

Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată şi este semnată de o mare parte dintre senatorii şi deputaţii din toate partidele politice.

Mai puţin susţinută este a doua propunere de modificare a Codului fiscal, cea care se referă la completarea art.140, alin.(2), privind plata TVA în cazul medicamentelor. Astfel, cei 30 de iniţiatori propun ca pentru medicamentele de prevenţie şi diagnostic, taxa pe valoare adăugată să fie de 9%, şi nu 24%. Iniţiativa a fost respinsă însă de Senat, iar acum este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care va da votul final. Parlamentarii semnatari susţin că această reducere ar fi necesară pentru ca “risipa din banii Sănătăţii” să fie mai mică, iar banii obţinuţi, calculaţi la peste 100 de milioane de euro anual, ar putea fi folosiţi la finanţarea Sănătăţii, fără să fie necesare alocări de la bugetul de stat.

La articolul 140, alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23.12.2003, cu modificările şi completările ulterioare, după litera e), se introduce o nouă literă, e indice 1), cu următorul cuprins:

“e indice 1) livrarea produselor şi serviciilor destinate prevenţiei şi diagnosticului medical.”

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu