Actul normativ analizat astăzi, OG nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modifică modul în care este stabilită baza de calcul pentru contribuția la asigurările sociale – pensii, respectiv baza de calcul pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate atât de angajator, cât și de salariat pentru veniturile de natură salarială sau asimilate veniturilor salariale.
Ca și regulă generală, baza de calcul pentru asigurările sociale – pensii, pentru asigurările sociale de sănătate este venitul brut salarial realizat lunar de salariați.
Prin excepție de la această regulă, dacă venitul brut lunar este realizat printr-un contract de muncă cu timp parţial, iar venitul este mai mic decât salariul minim pe economie sau dacă venitul lunar este mai mic decât salariul minim pe economie, chiar dacă este în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, baza de calcul pentru asigurările sociale – pensii și sănătate, se recalculează la nivelul salariului minim brut garantat în plată.
Notă: Se va ține cont de zilele în care contractul a fost activ în respectiva lună.
Fac excepție cazurile în care salariatul se află întruna dintre următoarele situații:
- este elev sau student în vârstă de până la 26 ani;
- urmează o formă de ucenicie;
- este pensionar și beneficiază de pensii din sistemul public de pensii;
- persoana fizică realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau întreg, iar valoarea cumulată a veniturilor din salarii depășește salariul minim pe economie;
- persoanele cu dizabilități.
Prezenta modificare intră în vigoare la data de 1 august 2017 și se aplică pentru drepturile salariale achitate începând cu luna august.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!