Codul deontologic al notarilor publici din România din 14.11.2015, aprobat prin Hotărârea UNNPR nr. 9/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 930 din 16 decembrie 2015 (M.Of. nr. 930/2015).
În vigoare de la 16.12.2015
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
ARTICOLUL 1
Reguli generale
(1) Codul deontologic al notarilor publici din România, denumit în continuare Cod, stabileşte principiile de bază ale eticii profesionale a notarilor, standardele de conduită morală şi etică după care notarii se vor ghida în relaţiile cu autorităţile de stat, cu persoanele fizice şi juridice, cu ceilalţi colegi, cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniune, Camerele Notarilor Publici, denumite în continuare Camere, precum şi cu entităţile acestora.
(2) Codul este menit să garanteze buna îndeplinire de către notarul public a misiunii sale.
(3) Scopul acestui Cod este acela de a stabili standarde de conduită etică în procesul de desfăşurare a activităţii profesionale, de a spori încrederea statului şi a publicului în instituţia notarului, de a proteja prestigiul şi autoritatea profesiei de notar.
(4) Normele Codului sunt obligatorii pentru notari.
(5) În conformitate cu dispoziţiile legii, încălcarea dispoziţiilor şi principiilor prezentului Cod atrage răspunderea disciplinară a notarilor.
ARTICOLUL 2
Principiile deontologiei notariale
Notarul public trebuie să îşi exercite funcţia şi să îşi desfăşoare activitatea prin aplicarea şi cu respectarea următoarelor principii:
a) principiul legalităţii şi securităţii juridice;
b) principiul echidistanţei, imparţialităţii şi independenţei;
c) principiul adevărului, echităţii şi al bunei-credinţe;
d) principiul justiţiei preventive;
e) principiul loialităţii faţă de stat;
f) principiul apărării şi promovării prestigiului profesiei de notar public;
g) principiul pregătirii profesionale continue;
h) principiul disponibilităţii;
i) principiul confidenţialităţii şi păstrării secretului profesional;
j) principiul nediscriminării.
ARTICOLUL 3
Principiul legalităţii şi securităţii juridice
(1) Notarul public are vocaţia de a proteja interesele cetăţenilor, ale comunităţii din care face parte şi ale statului. Notarul public facilitează şi contribuie la crearea unui sistem de securitate juridică în stat, întărind legalitatea şi respectarea legii. În acest scop, notarul public va refuza perfectarea actelor şi procedurilor care cuprind clauze contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Notarul public îşi va întemeia exercitarea profesiei pe respectarea valorilor ocrotite de societate şi pe preceptul moral "alterum non laedere" (nu leza pe altul).
ARTICOLUL 4
Principiul echidistanţei, imparţialităţii şi independenţei
(1) Activitatea notarială se întemeiază pe echidistanţă, imparţialitate şi independenţă profesională.
(2) Notarul public are obligaţia de a consilia beneficiarii serviciului notarial, în mod corect, dezinteresat şi nepărtinitor, cu privire la consecinţele şi efectele actului notarial sau procedurii notariale solicitate.
(3) Notarul public se va abţine să colaboreze cu un beneficiar, când se iveşte un conflict de interese ori când secretul profesional riscă să fie încălcat sau când independenţa sa riscă să fie afectată.
(4) Notarul public trebuie să se abţină de la exercitarea activităţilor incompatibile cu funcţia de notar, evitând orice interferenţe între profesie şi afaceri, evitând situaţiile ce pot prejudicia prestigiul profesiei de notar.
(5) Imparţialitatea notarului public trebuie să fie de natură a compensa absenţa sau dezechilibrul de informaţii între părţi. Totodată, notarul public se va abţine de la a perfecta acte şi îndeplini proceduri notariale care l-ar putea favoriza în mod direct sau indirect, pe sine ori pe rudele sau afinii săi, până la gradul IV inclusiv, în detrimentul celorlalte părţi.
(6) Notarul public are dreptul şi obligaţia de a colabora cu instituţiile şi autorităţile statului.
(7) Notarul public nu poate urmări drept unic scop al activităţii sale profesionale obţinerea de foloase materiale.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.