Ordinul nr. 3263/2022 pentru aprobarea Codului deontologic al arheologilor din România va intra în intra în vigoare la 08 octombrie 2022. Acesta stabileşte standardele de conduită a acestora, conforme cu rolul profesiei şi cu scopul protejării patrimoniului arheologic.
Obiectul acestui cod îl reprezintă stabilirea normelor de conduită pentru arheologii din România, pe care aceştia să le urmeze în îndeplinirea responsabilităţilor lor atât faţă de comunitate, cât şi faţă de colegii de profesie. Prezentul cod se aplică arheologilor atestaţi de Ministerul Culturii, înscrişi în Registrul arheologilor din România.
În preambul actului normativ se precizează că Patrimoniul arheologic, aşa cum este definit în articolul 1 al Convenţiei europene pentru protecţia patrimoniului arheologic (revizuită), adoptată la Valetta la 16 ianuarie 1992, ratificată prin Legea nr. 150/1997, reprezintă o sursă a memoriei colective europene şi un instrument de studiu istoric şi ştiinţific.
Arheologia este studiul şi interpretarea acestui patrimoniu în beneficiul societăţii în ansamblul ei. Arheologii sunt interpreţii şi administratorii acestui patrimoniu, în numele semenilor lor.
Arheologii trebuie să se abţină de la a da naştere oricărui conflict de interese. Arheologii nu se vor angaja să facă o cercetare arheologică pentru care nu sunt competenţi, nu sunt corect echipaţi, nu au personal suficient sau nu au experienţa necesară.
Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi legate de traficul ilicit de bunuri culturale de patrimoniu, antichităţi sau opere de artă, conform Convenţiei asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, adoptată de Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură la Paris la 14 noiembrie 1970, la care România a aderat prin Legea nr. 79/1993.
Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi efectuate cu detectorul de metale, fără autorizarea de către Ministerul Culturii, conform legii.
Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi cu impact negativ asupra patrimoniului arheologic sau care urmăresc un profit comercial ilegal, obţinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatării acestuia.
Arheologii au responsabilitatea de a atrage atenţia, în scris, autorităţilor competente asupra ameninţărilor la adresa patrimoniului arheologic, prin distrugerea, jefuirea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice, inclusiv din cauza uzului ilegal al detectorului de metale, şi cu privire la traficul ilegal de bunuri culturale de patrimoniu, antichităţi, şi să facă uz de toate mijloacele legale aflate la dispoziţia lor pentru a se asigura că autorităţile competente iau măsuri în astfel de cazuri.
Arheologii nu au dreptul de a deţine bunuri aparţinând patrimoniului arheologic sau istorico-documentar, aşa cum sunt acestea definite de legislaţia în vigoare. Trebuie să se asigure că informaţia arheologică este înregistrată integral şi necenzurat, să susţină în faţa autorităţilor, investitorilor şi a publicului beneficiile actului de cercetare arheologică şi de susţinere financiară a acesteia.
În activitatea de coordonare a tuturor cercetărilor arheologice, arheologii trebuie să respecte legislaţia în vigoare privind condiţiile de angajare, securitate la incendiu, securitate şi sănătate în muncă.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.