Agenția Națională de Administrare Fiscală a adoptat un ordin prin care simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA și acordă posibilitatea persoanelor impozabile să obțină codul de TVA în aceeași zi cu depunerea solicitării, fără a parcurge procedura de audiere. 

Procedura va fi valabilă de la 1 februarie 2019. 

Pentru a se putea realiza acest lucru, va fi necesar ca declarația pe proprie răspundere să fie transmisă exclusiv online: “În vederea obținerii rapide a codului de TVA, declarația pe proprie răspundere se va transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță”. Noua procedură stabilește modelul și conținutul formularului ”Declarație pe proprie răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, se mai arată într-un comunicat dat publicității de ANAF. 

Acuratețea datelor înscrise în declarația pe proprie răspundere va fi verificată de către ANAF după aprobarea deciziei de înregistrare în scopuri de TVA, în termen de 15 zile de la data depunerii solicitării.

Codul de identificare fiscală sau CIF-ul reprezintă codul unic de identificare pentru orice firmă. Mai este cunoscut și sub numele de cod fiscal sau cod unic de identificare (CUI).

Pentru înregistrarea fiscală a unei companii, trebuie depusă o cerere de înregistrare la biroul unic de la Oficiul Registrului Comerțului, iar pentru primirea codului unic de înregistrare de către Ministerul Finanțelor Publice este necesară admiterea cererii de înregistrare în Registrul Comerțului de către un judecător-delegat. Fiecărei companii îi este oferit un atributul fiscal atașat codului unic de înregistrare care este format dintr-un cod alfanumeric. Acesta indică date despre categoria de plătitor de taxe și impozite către bugetul de stat. Dacă are valoarea „RO”, atunci persoana juridică a fost luată în evidență ca fiind plătitor de TVA.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here