Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat modificările legale pentru a transpune o directivă UE, care extinde reglementările ce se aplică pentru TV și Radio și asupra rețelelor sociale Facebook, Youtube și Instagram. Astfel, CNA va avea o poziție specială, de „trusted partner” și va putea reclama conținutul controversat, iar reacția platformelor digitale ar fi mai rapidă.
Această schimbare ar permite platformelor să reglementeze și să șteargă conținutul care nu respectă normele stabilite: ”Platformele au nişte norme, cu reguli, pe care utilizatorii, respectiv persoanele care urcă pe Youtube un material audiovizual, trebuie să le respecte. Dacă nu le respectă, materialele pot fi şterse, şi, mai mult de atât, conturile pot fi desfiinţate”, a mai declarat Mircea Toma.
Aceste schimbări au fost propuse în contextul campaniilor electorale, unde partidele politice doresc să aibă control asupra discursului online. În consecință, cetățenii ar putea avea un rol mai important în sesizarea conținutului controversat către CNA, care ar efectua investigațiile corespunzătoare și ar face recomandările necesare.
Cu toate acestea, modificările pot ridica întrebări cu privire la libertatea de exprimare și la limitarea acestui drept, așa cum este prevăzut în Constituția României.
”Suntem în plin proces de adaptare a normelor de utilizare a acestei legi, în ceea ce priveşte legislaţia secundară, Codul audiovizual, ca să vedem cum putem să îl aplicăm şi în ce măsură se potrivesc normele pentru televiziune pentru audiovizualul de pe diversele platforme folosite frecvent în România, Facebook, Youtube şi Instagram”, a explicat domnul Mircea Toma în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Vezi aici Legea audiovizualului nr. 504/2002
Vezi aici alte articole despre audiovizual