Nu sunt puține cazurile în viața de zi cu zi când apar încurcături în comunicare. O mărturie amuzantă a acestui fapt, este și folosirea frecventă a unei vechi glume din seria Radio Erevan:

Întrebare:

– Am auzit că cetațeanului Ivan i s-a dat o mașină de la Stat. Este adevărat?

Răspuns :

– Da, este adevărat. Însă, nu era vorba despre Ivan ci despre Anuska, nu era mașină ci era bicicleta și nu i s-a dat ci i s-a confiscat…”

Din păcate, comunicarea are și slăbiciuni în lanțul său. Iar de aceste slăbiciuni nu a fost ferită nici medierea.

De curând, odată cu câteva schimbări legislative au apărut unele neclarităti în jurul cuvîntului “obligatoriu” când e legat de mediere.

Întrebare:

– Am auzit că dacă vreau să dau pe cineva în judecată, trebuie să trec obligatoriu pe la mediere. Este adevărat ?

Răspuns :

– Da, este adevărat. Însă, nu este vorba despre mediere, ci despre informarea asupra avantajelor medierii, și nu tot timpul, ci doar câteodată…”

Lăsând gluma la o parte, este important să ințelegem că medierea nu este obligatorie.

Explicația este în esență simplă și șade în faptul că un principiu fundamental al medierii este voluntariatul. În vorbe simple, “faci doar dacă vrei”. Pe cale de consecință, medierea are loc numai dacă părțile și-o doresc. Medierea este un drept, nu și o obligație. Iar asta nu face decât să crească numarul de reușite în mediere, deoarece atunci când vor, parțile în conflict ajung mai ușor la soluții.

Când vine vorba despre informarea asupra medierii, în anumite cazuri prevăzute de lege, apare însă obligația.

Având în vedere că am mai scris despre subiect nu o să insist. Subliniez doar faptul că, atunci când cineva aleage dacă dorește sau nu o mediere, este numai în favoarea sa să fie bine informat.

Există și neclarități care nu au aparent legaturi strânse cu comunicarea. Acelea care se reflectă în întrebările :

“ este oare conflictul meu mediabil ?”

sau

“ va funcționa oare medierea ?”

sau

“ ce-mi trebuie mie mediere, când pot să-i dau în judecată ? “

Dacă stăm să ne gândim, aceste întrebări au în fapt rădăcină comună. Ea se numește reticența la nou și este justificată de reținerea pe care o avem mai toți când suntem confruntați cu o situație neobișnuită. Se pot da multe exemple clare de reticențe, “prima data pe bicicletă”, “prima data la înot”, etc.

Deoarece cunoașterea medierii în România este la început de drum, putem justifica liniștiți aceste rețineri cu “prima dată la mediere”.

Însă, anumite aspecte ale procesului se cunvine a fi cunoscute deoarece sunt tot atâtea avantaje. Atât în folos personal, cât și în cel al comunității.

Iată pe scurt, câteva dintre avantajele clare ale medierii.

1. Medierea vă salvează bani.

– dacă comparăm cu toate cheltuielile directe și indirecte în instanțe, la mediere este hotărât mai ieftin.

2. Medierea vă salvează timp.

– acum când instanțele sunt atât de aglomerate și se dau termene lungi, medierea furnizeaza căi rapide spre rezolvarea conflictelor. Medierea în  săptămâni, instanța în luni sau ani.

3. Medierea vă scutește de stresul din instanțe.

– acest avantaj este evident. Merită menționat totuși și faptul că la mediere discuțiile sunt strict confidențiale. Dacă cineva nu-si dorește un scandal public, alegerea e ușoară.

Și nu uitați! La mediere nimeni nu decide pentru dumneavoastră. Aveți controlul situației pe tot parcursul procesului, spre deosebire de sala de judecată unde nu controlați decizia. Aceasta este la judecător.

P.S. Sunt convins că mai există neclarități, atât generale, cât și specifice, atât teoretice, cât și practice. Ce pot spune este că seria de articole va continua…

Autor: Ştefan Lakatos

1 COMENTARIU

  1. Aceasta mediere ar trebui sa fie obligatorie atunci cand interesele cetateanului platitor de taxe si impozite intra in conflict cu institutiile statului. De multe ori cetateanul intra in conflict cu aceste institutii din cauze obiective– obtuzitatea functionarilor, arogantei acestora si nu in ultimul rand a necunoasterii obligatiilor dar si a drepturilor– etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here