Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Justiţiei, se arată că Guvernul a aprobat modificarea unor circumscripţii şi ale parchetelor de pe lângă acestea.

În urma adoptării de către Parlament a Legii nr. 148/2011 privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, intrată în vigoare la 22 iulie 2011, s-a impus modificarea circumscripţiei în care sunt arondate comunele care aparţineau de judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea înainte de desfiinţare, pentru a prelua cauzele de competenţă teritorială a instanţelor desfiinţate.

Rearondarea localităţilor vizează instanţele şi parchetele desfiinţate prin lege: Şomcuta Mare, Bozovici, Murgeni (care funcţionează) şi Bocşa, Cernavodă, Bechet, Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia (care nu funcţionează).

În acelaşi timp, actul normativ prevede că s-a aprobat rearondarea localităţilor şi pentru alte instanţe cu volum mic de activitate care, deşi nu se desfiinţează, pot prelua din competenţa teritorială şi, implicit, din încărcătura mare a altor instanţe, în special a celor reşedinţă de judeţ. Instanţele avute în vedere, a căror jurisdicţie va creşte, sunt: Blaj, Moldova Nouă, Haţeg şi Măcin.

Scopul pentru care s-au realizat aceste modificări îl constituie echilibrarea volumului de muncă şi a eliminării supraîncărcării instanţelor şi parchetelor.

Hotărârea de Guvern se va aplica începând cu 1 noiembrie 2011.

Sursa: http://www.just.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here