Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care modifică Formularul 010, Fiscul solicitând date despre contractele de prestări servicii de contabilitate. Măsura este reglementată prin OpANAF nr. 1382/2017 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul nr. 3698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor şi a tipurilor de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal.

Modificarea este motivată prin solicitarea primită de la Direcţia generală de informaţii fiscale de a se introduce, în formularul 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”,  informaţiile referitoare la organizarea și conducerea contabilităţii contribuabililor pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii, conform art. 10 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, modificările şi completările ulterioare.

Solicitarea este motivată de faptul că la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu sunt disponibile informaţii cu privire la existenţa contractelor de prestări servicii de contabilitate.

Totodată, Direcţia generală de informații fiscale a precizat că lipsa acestor informaţii conduce la un blocaj al procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, având în vedere prevederile Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 605/2017

Ce s-a schimbat?

Începând de astăzi, 10 mai 2017, formularul 010 cuprinde în secţiunea “Alte date privind contribuabilul” o rubrică referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii contribuabililor, pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii.

Apare, astfel un punct nou, prin care se declară dacă contabilitatea este organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii, conform art. 10 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991 (contabilitatea pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România), datele de identificare ale persoanei fiind prevăzute în Anexa la declaraţia de înregistrare fiscală. 

Documentar

OPANAF nr. 605/2017 priveşte stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobarea Procedurii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului şi aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului care nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni în sfera de aplicare a TVA. Ordinul este în vigoare de la 1 februarie, data publicării în Monitorul oficial nr. 93/2017, dată de la care este abrogat OPANAF nr. 2393/2016, publicat în Monitorul oficial nr. 629/2016.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here