20 Septembrie, 2019

Cine poate primi spor pentru vechime în muncă?

Un spor pentru vechime în muncă se poate acorda angajaţilor pe baza prevederilor din contractele individuale de muncă sau din cele colective. Acest spor la salariu constă în acordarea unei sume suplimentare, în funcţie de vechimea în muncă a salariatului.

Sporul de vechime, deşi nu este obligatoriu, poate fi un beneficiu oferit angajatului şi poate fi stipulat fie ca procent din salariul de bază, fie ca sumă fixă.

Ce înseamnă vechime în muncă

Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă, conform art. 16 alin. 3 din Codul muncii. Astfel, totalitatea perioadelor în care o persoană a desfăşurat activităţi pe baza unor contracte de muncă constituie vechime.

Această vechime în muncă se calculează doar în funcţie de perioada în care există contract de muncă şi nu de orele lucrate, deci nu ţine cont de tipul de contract. Spre exemplu, un salariat care a lucrat cu jumătate de normă timp de doi ani va avea aceeaşi perioadă de vechime în muncă precum unul care a lucrat doi ani cu normă întreagă. În acelaşi timp, un angajat cu două contracte de muncă în aceeaşi perioadă (cumul de funcţii), va avea aceeaşi vechime ca şi cei precedenţi.

Timpul efectiv lucrat contează doar în cazul şomajului, unde stagiul de cotizare se calculează şi se stabileşte proporţional cu acesta.

Vechimea în muncă se referă la toate locurile de muncă în care salariatul a avut contract de muncă, nu doar la perioada de când este angajat la compania unde lucrează în prezent.

Dacă în perioada 2007-2010 Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional reglementa limite minime şi maxime pentru sporul de vechime în muncă, în prezent rămâne la latitudinea fiecărui angajator dacă acordă sau nu un astfel de spor.

Angajatul poate negocia includerea unui spor pentru vechime în muncă în contractul individual şi o anumită perioadă necesară pentru calcularea acestuia. În momentul însumării acestei perioade, angajatul va beneficia de spor.

Există anumite procente care se utilizează în practică pentru sporul de vechime în muncă, însă ele sunt pur orientative, angajatorul poate opta oricând pentru alte variante:

 • 5 % – între 3 – 5 ani vechime în muncă;
 • 10% – între 5 – 10 ani vechime în muncă;
 • 15% – între 10- 15 ani vechime în muncă;
 • 20% – între 15- 20 ani vechime în muncă;
 • 25% – peste 20 de ani vechime în muncă.
Ca orice alt spor, nu este inclus în salariul de bază şi se calculează separat.

Sporul pentru vechimea în muncă reprezintă un spor convenţional, pe care angajatorul are obligaţia să îl acorde doar dacă acesta a fost negociat şi inclus în contractul individual de muncă (de la început sau ulterior, prin act adiţional) sau în cel colectiv la nivel de unitate.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

Despre autor  ⁄ Smartree România

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani în piaţa de profil şi beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal, legislaţia muncii şi recrutare.

Comentarii

 • Răspunde
  Magda
  iulie 29 2014

  “Ca orice alt spor, nu este inclus în salariul de bază şi se calculează separat.” Aceasta afirmatie este falsa, deoarece din anul 2010 sporul pentru vechimea in munca a fost inclus in salariul de baza.
  Exemplu: pentru personalul nedidactic din invatamant salariul de baza este format din salariul de incadrare + sporul de vechime. Se poate verifica acest lucru.

 • Răspunde
  iulie 30 2014

  Multumim pentru sesizare. Afirmatia din articol are caracter general si porneste de la ideea ca, in practica, nu este recomandata includerea sporurilor in salariul de baza. Bineinteles, drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre parti se stabilesc, potrivit legii, prin negocieri in cadrul contractului individual de munca si al contractului colectiv de munca, drepturile cuvenite salariatului neputand face obiectul neacordarii sau limitarii, aceasta atitudine urmand a fi sanctionata cu nulitatea absoluta a normei edictate cu incalcarea acestor dispozitii.

  In cazul sporului de vechime, acesta nu se poate aplica unui angajat debutant sau pana cand angajatul aduce acte doveditoare in acest sens.

  Bineinteles, afirmatia din articol poate fi nuantata astfel incat sa fie aplicabila oricarei situatii.

  • Răspunde
   Ioana
   august 6 2014

   Tuturor bugetarilor din 2010 sa inclus sporul de vechime in salariul de baza.Eu,cred ca nu e corect !

   • Răspunde
    aprilie 11 2016

    E o mare discriminare cu nedidacticii din învățământ! Nu primim nici un spor, și sporul de vechime nu se regăsește nicăieri din 2010! Lucrând în aceeași instituție cu cadrele didactice, în același minister!

  • Răspunde
   Victor
   septembrie 1 2017

   Durata Studiilor Universitare,anii 2007-2011 , de stat , fara taxa , bursier, se considera ca EXPERIenta de Munca , pentru 5% spor ??? Si ce articol de lege prevede acest lucru !?
   Mulțumesc

 • Răspunde
  Busuioc
  octombrie 1 2014

  Sunt bugetar, am salariu de baza lunar brut de 900lei, iar un spor de vechime de 20%, spor stipulat in contractul individual de munca la alte elemente constitutive. Angajatorul spune ca sporul este inclus in cei 900lei . Este corect si legal conform contractului individual de munca?

  • Răspunde
   octombrie 1 2014

   Bună ziua,

   Aţi mai pus întrebarea asta şi la alt articol şi aţi primit deja răspuns acolo.

   Dar scrie clar şi în articolul acesta: “Ca orice alt spor, [sporul pentru vechimea în muncă] nu este inclus în salariul de bază şi se calculează separat.”

 • Răspunde
  Busuioc
  octombrie 1 2014

  daca angajatorul sustine ca sporul de vechime este inclus in salariu de baza brut conform legii unice de salarizare din 2010, ce ma sfatuiti sa fac? Mentionez ca lucrez in unul din caminele de batrani infiintate in 2011 dupa desfiintarea mai multor spitale pe tara.

 • Răspunde
  maos
  octombrie 1 2014

  Buna ziua! Sporul de vechime se aplica si dupa pensionare in cazul unui pensionar reincadrat, care executa aceeasi munca? Daca acesta, inainte de pensionare, avea un spor de 25%, dupa reincadrare poate avea un spor mai mic?

  • Răspunde
   ianuarie 31 2017

   vreau raspuns la intrebarea de mai sus

 • Răspunde
  Vasile
  octombrie 1 2014

  Daca in perioada 01.09.2009-31.08.2010 am lucrat cu norma partiala in invatamant (fiind al doilea job) 8ore (din 18) / saptamana, poate fi considerat vechime in munca ? Daca da, cum se calculeaza?

  • Răspunde
   octombrie 2 2014

   Bună ziua,

   Acest aspect este explicat deja în articol.

   Vă rog să recitiţi cu atenţie.

 • Răspunde
  Marinela
  octombrie 14 2014

  Daca am lucrat in Italia cu contract de munca se pot lua in considerare si acei ani ?

 • Răspunde
  popescu
  decembrie 12 2014

  Buna seara! Sunt asiastenta medicala,lucrez in spital,am salariul de baza 1503 ( este inclus si sporul de vechime), anul acesta implinesc 20 ani.va intreb, cu cat imi creste salariul.multumesc

  • Răspunde
   Un Mot
   iulie 13 2015

   Impliniti 20 de ani vechime, ma gandesc. In cazul asta salarul creste cu 5% ( sporul de vechime, mai exact).

   • Răspunde
    popescu
    octombrie 12 2015

    vi se pare corect ca o persoana care a terminat liceul pedagogic si ulterior o facultate (exemplu educatoare care aterminat facultate de geografie)sa primeasca salariu de profesor cand de fapt este angajata si lucreaza ca educatoare ? se platesc studiile sau activitatea prestata ?

 • Răspunde
  lucretia
  ianuarie 25 2015

  as dori o lamurire sunt asistent maternal prof am in momentul de fata salariul de 834 si 25% vechime deci 1067 ron in anul 2014 nu am beneficiat de majorare de salariu minim din aceasta cauza dar este normal pt acea vechime eu am muncit amp care avea vecime mai mica a beneficiat de majorari este legal??????

 • Răspunde
  alina
  ianuarie 26 2015

  Buna ziua,sunt angajata la o farmacie cu salariul de 1378 ron,la negocierea contractului de munca ne-am inteles ca salariul brut de contract va fi acelas cu salariul net primit in mana ..Timp de 3 ani s-a respectact intelegerea ,incepind cu luna decembrie 2014,nu am mai primit acest salariu si am primit netul cuvenit din cei 1378 ron.Din articolul dumneavoasta inteleg ca nu pot sa mai primesc acelas salariu deoarece am o colega debutanta,angajata pe perioada determinata cu un salariu mai mic decat al meu.Intrebarea mea este, daca eu pot solicita spor de vechime ,deoarece am o vechime in munca de 30 ani?

 • Răspunde
  Teodora
  februarie 4 2015

  Buna ziua . Sunt nou angajata a unei institutii publice si imi trebuie adeverinta de vechime de la firma unde am lucrat.Am fost incadrata pana in noiembrie 2008 ,si din acest moment a fost suspendat contractul pentru concediu de maternitate pana in noiembrie 2011.Imi trebuie adeverinta din ianuarie 2011 de cand nu mai sunt cartile de munca ,dar firma la care am lucrat nu mai exista iar cei de la ITM au spus ca nu mai au obligatia sa-mi elibereze adeverinta.Cum sa procezez? Multumesc.

 • Răspunde
  septembrie 13 2015

  Buna ziua.eu sunt angajata la primarie ca functionar public pe studii superioara de 3 luni si am vechime in munca in mediul privat de peste 6 ani.as vrea sa stiu daca ma pot incadra in sporul de 10% sau se calculeaza doar vechimea in functie.multumesc

 • Răspunde
  aurora
  noiembrie 9 2015

  Intrebare: Am lucrat 9 ani pe functia de avocat colaborator intr-o SC AVOCATI&AVOCATII cu contract de colaborare si am cotizat la CAA (casa de asigurare a avocatilor). Aceasta perioada se considera vechime in munca (pentru acordarea sporului de vechime) la o institutie publica pentru functia de consilier juridic?

 • Răspunde
  Mirela
  noiembrie 20 2015

  Cum se calculeaza sporurile de noapte pentru personalul nedidactic? Trebuie sa se acordea cei 25% pentru spor de noapte? Va multumesc? Si daca da, va rog in ce baza?

 • Răspunde
  ianuarie 11 2016

  Ni mi-se pare corect ca sporul de vechime sa fie introdus in salar.In felul acesta s-a defavorizat o mare categorie de angajati.Exemplu: schimbi locul de munca (firma in insolventa) si te trezesti la 50 ani etate cu 30 ani activi in campul muncii ca nu ai nici un avantaj ca tu ai muncit cinstit o viata intreaga.Vine un tinar care de abia a absolvit o scoala si aceea vai de mama ei si iti ride in nas ca are mai multa vechime ca tine doar prin simplul motiv ca are si el in firma la care aderezi o perioada mai mare lucrata.Este corect?Poate ca tu ii dai lectii profesional,dar el are mai mare vechime;are si CO la un nivel cu tine care esti in pragul pensionarii.Este corect?Si sunt mult mai multe…

  • Răspunde
   ildi
   ianuarie 12 2018

   vreau un raspuns pe intrebarea de mai sus

 • Răspunde
  VALENTIN
  ianuarie 29 2016

  Buna ziua,am o intrebare pentru dmv…sindicatul unde lucrez ne-a cerut sa bagam sporul de vechime in salariul de baza,este legal?s-a facut o lista nominala cu personalul angajat si fiecare cu optiunea lui(altii de acord alti nu),cei care nu sunt de acord suporta majoritatea raspunsurilor adica da?sa zicem 50+1…oare meritul meu de atatia ani poate decide altii pentru el?Va multumesc

 • Răspunde
  Carmen
  mai 11 2016

  Buna ziua as dori sa ma ajute cineva cu o informatie .Am lucrat aproape 5 ani intr-o firma de asigurari de viata ,unde am fost platita la comision si cu un impozit oprit de 16% .,am oare posibilitatea sa imi platesc contributiile la casa de pensii pentru acea perioada si sa se adauge la vechimea in munca ? Va multumesc .

 • Răspunde
  mariana
  decembrie 10 2016

  In cadrul unei firme private pot exista salariati cu spor de vechime si salariati care nu beneficiaza de sporul de vechime?

 • Răspunde
  Cristina
  februarie 24 2017

  Am 23 de ani de vechime in munca, dintre care 18 in invatamant ca profesor si am primit 25% spor de vechime care acum este inclus in salariu.. Am dat concurs la un institut de cercetare aflat in subordinea Guvermului si mi se spune ca mi se va acorda un spor de vechime de 22,5% si nu 25%. Ce pot face pentru a primi sporul corespunzator vechimii in munca?

 • Răspunde
  vasile
  martie 9 2017

  Buna ziua! Sunt angajat in doua locuri, la unul avand functia de baza si program de 8 ore/zi, iar la celalalt program de 4 ore/zi. Acolo unde am functia de baza mi se acorda sporul de vechime, insa la cel cu fractiune de norma nu mi se acorda niciun spor, nici macar concediul de odihna. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ce mi se intampla?

 • Răspunde
  Cătălin
  martie 15 2017

  Buna ziua! In cazul in care in contractul de munca scrie că sporul de vechime este inclus in salariu acesta nu ar trebui să se regăsească pe fluturașul de salariu? Unde ar trebui să găsim info referitor la cât reprezintă procentual si valoric? Multumesc.

 • Răspunde
  elena
  iunie 20 2017

  Am o angajata cu norma de baza la o alta unitate, iar la scoala are 0,50 norma pe administrator financiar,poate sa primeasca spor de vechime la scoala,?

 • Răspunde
  Nicolae
  noiembrie 15 2018

  Buna dimineata!
  Am fost pregatit de un liceu pedagogic pentru lucru la clasele I-IV. Un absolvent al unei facultati (in general ca vai de mama ei) pentru aceiasi munca prestata primeste o indemnizatie mai mare.
  Se plateste munca sau studiile?

 • Răspunde
  Roberta
  aprilie 18 2019

  Buna ziua!Am o intrebare,anii de stat acasa in crestere copil,se iau in considerare la sporul de vechime?

Scrie un comentariu