Cine poate primi spor pentru vechime în muncă?

Redacţia
21 iulie 2014 3 min read
Un spor pentru vechime în muncă se poate acorda angajaţilor pe baza prevederilor din contractele individuale de muncă sau din cele colective
Un spor pentru vechime în muncă se poate acorda angajaţilor pe baza prevederilor din contractele individuale de muncă sau din cele colective. Acest spor la salariu constă în acordarea unei sume suplimentare, în funcţie de vechimea în muncă a salariatului.

Sporul de vechime, deşi nu este obligatoriu, poate fi un beneficiu oferit angajatului şi poate fi stipulat fie ca procent din salariul de bază, fie ca sumă fixă.

Ce înseamnă vechime în muncă

Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă, conform art. 16 alin. 3 din Codul muncii. Astfel, totalitatea perioadelor în care o persoană a desfăşurat activităţi pe baza unor contracte de muncă constituie vechime.

Această vechime în muncă se calculează doar în funcţie de perioada în care există contract de muncă şi nu de orele lucrate, deci nu ţine cont de tipul de contract. Spre exemplu, un salariat care a lucrat cu jumătate de normă timp de doi ani va avea aceeaşi perioadă de vechime în muncă precum unul care a lucrat doi ani cu normă întreagă. În acelaşi timp, un angajat cu două contracte de muncă în aceeaşi perioadă (cumul de funcţii), va avea aceeaşi vechime ca şi cei precedenţi.

Timpul efectiv lucrat contează doar în cazul şomajului, unde stagiul de cotizare se calculează şi se stabileşte proporţional cu acesta.

Vechimea în muncă se referă la toate locurile de muncă în care salariatul a avut contract de muncă, nu doar la perioada de când este angajat la compania unde lucrează în prezent.

Dacă în perioada 2007-2010 Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional reglementa limite minime şi maxime pentru sporul de vechime în muncă, în prezent rămâne la latitudinea fiecărui angajator dacă acordă sau nu un astfel de spor.

Angajatul poate negocia includerea unui spor pentru vechime în muncă în contractul individual şi o anumită perioadă necesară pentru calcularea acestuia. În momentul însumării acestei perioade, angajatul va beneficia de spor.

Există anumite procente care se utilizează în practică pentru sporul de vechime în muncă, însă ele sunt pur orientative, angajatorul poate opta oricând pentru alte variante:

  • 5 % - între 3 - 5 ani vechime în muncă;
  • 10% - între 5 - 10 ani vechime în muncă;
  • 15% - între 10- 15 ani vechime în muncă;
  • 20% - între 15- 20 ani vechime în muncă;
  • 25% - peste 20 de ani vechime în muncă.
Ca orice alt spor, nu este inclus în salariul de bază şi se calculează separat.

Sporul pentru vechimea în muncă reprezintă un spor convenţional, pe care angajatorul are obligaţia să îl acorde doar dacă acesta a fost negociat şi inclus în contractul individual de muncă (de la început sau ulterior, prin act adiţional) sau în cel colectiv la nivel de unitate.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo