O inițiativă legislativă adopată deja de Camera Deputaților prevede ca funcțiile vacante de director de unitate de școală să nu mai poată fi ocupate prin numirea unei persoane care fie a picat concursul pentru funcția respectivă, fie a ocupat acea funcție până la organizarea concursului.
Proiectul a fost inițiat în parlament după un scandal politic între parlamentarii din opoziție și cei de la putere, primii dintre ei fiind inițiatorii acestor modificări.
Astfel, cei 56 de parlamentari de la PNL care au semnat proiectul legislativ susțin că au exisat situații în care unii directori nu s-au prezentat la concurs pentru că nu erau suficient de bine pregătiți, nu a luat nimeni concursul și fostul director s-a întors apoi pe funcția vacantă, numit de inspectoratul școlar.
„Scopul aceste norme este de a conserva și stabiliza un mecanism normal și meritocratic în rândul funcțiilor de conducere din învățământ, respectiv directorii și directorii adjuncți aflaţi în funcție la data organizării concursului pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct, care fie nu participă, fie nu sunt declarați admiși în urma desfășurării concursului în discuție să nu poată fi numiți în aceleași funcții, ocolind astfel etapa competitivă”, se mai arată de expunerea de motive a proiectului legislativ.
Legea educației naționale nr. 1/2011. După alin. (7) al art. 258 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
„(71). În cazul prevăzut la alin. (7), în funcțiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs nu pot fi numite persoane care, până la organizarea concursului, au ocupat funcții de director sau director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs dar nu au fost admise.”
Chiar dacă a fost adoptată de deputați, inițiativa trebuie votată în camera decizională, Senatul. Guvernul Grindeanu a trimis un aviz nefavorabil acestei inițiative, deși cele ale Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social au fost pozitive. Reprezentanții guvernului susțin că o astfel de măsură ar determina “imposibilitatea asigurării conducerii interimare a multor unități de învățământ”, deoarece aceste numiri făcute pentru foștii directori pe funcțiile vacante au fost făcute doar în unitățile la care a fost lipsă de alte cadre didactice.
Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!