29 Ianuarie, 2020

Cine nu mai are nevoie, de astăzi, de viza de scurtă şedere pentru România?

Începând de astăzi, posesorii de vize uniforme, vize de lungă şedere sau permise de şedere emise de state membre ale Spaţiului Schengen nu vor mai fi supuşi obligativităţii vizei de scurtă şedere pentru a intra pe teritoriul României.

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, aceste prevederi se aplică în cazul unei şederi neîntrerupte sau a mai multor şederi a căror durată să nu depăşească 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Măsura se aplică odată cu intrarea în vigoare, începând cu data de 1 februarie, a OUG nr. 109/2013 pentru completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, publicată în Monitorul Oficial nr.796/2013.

Pentru ca titularii documentelor sus-menţionate să poată beneficia de această facilitate este necesar ca numărul de intrărilor şi durata şederii  autorizate să nu fi fost epuizate.

Totodată, dreptul de şedere al cetățeanului străin pe teritoriul României nu poate depăşi dreptul de şedere conferit prin vizele sau permisele de şedere acordate de statele membre Schengen.

IGI a precizat în cadrul comunicatului de presă publicat pe site-ul propriu că, prin intermediul acestor modificări, se preconizează:
    • o creștere a afluxului de cetățeni proveniți din state terțe față de Uniunea Europeană care călătoresc în România în principal în scop turistic sau în interes de afaceri;
    • o diminuare a numărului cererilor de viză depuse la misiunile diplomatice și oficile consulare române din străinătate.
Sursa: Inspectoratului General pentru Imigrări

*(P)*

Lege5 vă oferă posibilitatea – prin facilitatea “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

mod3


comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu