Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 03.07.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat mai multe decizii privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, dar, în prezentul material, ne vom opri atenția doar asupra uneia din deciziile pronunțate la data respectivă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri.
 
Astfel, prin Decizia nr.55/03.07.2017 pronunțată în dosarul nr. 683/1/2017 ÎCCJ– Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a civilă în dosarul nr. 444/740/2015/a1 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, a stabilit că:
 
Dispoziţiile art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 se interpretează în sensul că, de scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în calea de atac, beneficiază numai reclamantul care a fost scutit în primă instanţă de obligaţia timbrajului.
 
Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 55/03.07.2017 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Potrivit art. 521 alin. 3 din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Care este conținutul textului legal menționat de instanța supremă în Decizia nr. 55/03.07.2017?
 
Art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013: Dacă legea nu prevede altfel, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare și extraordinare, împotriva hotărârii judecătorești prin care a fost soluționată o acțiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.
 
Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?
Deși, aparent, din lecturarea conținutului art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 (dar și din practica instanțelor judecătorești), am putea considera ca fiind scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare și extraordinare (de exemplu: apel, recurs etc.) atâta timp cât la instanța de fond, reclamantul/reclamanta a fost scutit/ scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru (de exemplu, în cazul acțiunilor formulate de instituții publice, în cazul cererilor pentru dizolvarea societăților reglementate de Legea nr. 31/1990 și a grupurilor de interes economic, formulate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, stabilirea și plata pensiilor,  în cazul cererilor pentru stabilirea și plata pensiilor etc), totuși, prin Decizia nr.55/03.07.2017,  ÎCCJ a stabilit că, de scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în calea de atac, beneficiază numai reclamantul care a fost scutit în primă instanţă de obligaţia timbrajului; așadar, dacă  reclamantul/reclamanta care a fost  scutit/scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru la instanța de fond pierde procesul în fond și exercită  o cale de atac, ordinară și extraordinară împotriva hotărârii judecătorești de la fond, aceasta beneficiază de scutire  de taxă judiciară de timbru și la instanța de apel, recurs, etc; în schimb, dacă procesul este pierdut de cealaltă parte litigantă care dorește să exercite  o cale de atac, ordinară și extraordinară împotriva hotărârii judecătorești de la fond, aceasta nu beneficiază de scutire de la plata  taxei judiciare de timbru la instanța de apel, recurs, etc, trebuind să plătească  taxă judiciară de timbru potrivit prevederilor  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013.

Ai nevoie de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 
comentarii

2 COMENTARII

  1. Ajutati-ma sa inteleg. Intr-un caz de partaj , reclamanta a fost scutita de taxa de timbru judiciar ,pe fond Paratul are dreptul daca dovedeste ca nu are venit, la scutire de taxa pe cererea reconventionala?
    Daca si reclamanta si paratul au scutire de taxa timbru pe fond, in caz de apel sau recurs , cine va fi scutit de taxa timbru conform Art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here