Legea nr. 76/2002 este cea care prevede ce persoane pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, dar şi ce condiţii trebuie îndeplinite (în mod cumulativ) pentru primirea acesteia.
Conform articolului 16 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care beneficiază de prevederile legii sunt cele care se află în una dintre situaţiile:
• au devenit şomeri;
• nu s-au putut angaja în urma absolvirii unei instituţii de învăţământ;
• ocupă un loc de muncă, dar vor să şi-l schimbe;
• au obţinut statutul de refugiat/altă formă de protecţie internaţională;
• sunt cetăţeni străini/apatrizi care au fost încadraţi în muncă/au realizat venituri în România;
• nu s-au putut angaja după repatriere/eliberarea din detenţie.

CE PERSOANE SE POT ÎNCADRA LA CATEGORIA “ŞOMERI”?

Lămuriri suplimentare în acest sens sunt aduse prin articolul 17, alin. (1) şi (2). Astfel, şomeri sunt cei care se regăsesc în situaţiile următoare:

• le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive care nu li se pot imputa;
• le-a încetat mandatul (pentru care au fost numiţi/aleşi), dacă anterior n-au fost încadraţi în muncă/dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului;
• a expirat durata pentru care militarii au fost angajaţi pe bază de contract/li s-a desfăcut contractul din motive care nu li se pot imputa;
• le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator (din motive care nu li se pot imputa);
• au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează (din activităţi autorizate potrivit legii*) venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (în prezent, 500 de lei);
• au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate, şi-au redobândit capacitatea de muncă, dar n-au reuşit să se angajeze;
• le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive care nu li se pot imputa, în perioada de suspendare a acestora;
• reintegrarea în muncă, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la unităţile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activităţii, sau la unităţile care au preluat patrimoniul acestora;
• le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv pe baza convenţiei civile;
• sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ (vârstă de minimum 16 ani), care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reuşit să se angajeze în domeniul pentru care au pregătire profesională;
• sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (vârstă de minimum 16 ani), care n-au reuşit să se angajeze în domeniul în care au pregătire profesională.

CE CONDIŢII TREBUIE ÎNDEPLINITE CUMULATIV PENTRU A BENEFICIA DE INDEMNIZAŢIA DE ŞOMAJ?

Condiţiile acestea sunt prevăzute în articolul 34 (alin. (1)) al Legii nr. 76/2002. Şomerii care beneficiază de indemnizaţie sunt cei care:
• au un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care şi-au înregistrat cererea;
• nu realizează venituri sau realizează (din activităţi autorizate potrivit legii*) venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă aflat în vigoare;
• nu îndeplinesc condiţiile de pensionare;
• sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul/reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

__________

* COMPLETARE ULTERIOARĂ: Potrivit art. 15 alin. 2 din Normele de aplicare a Legii nr. 76/2002, prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

comentarii

222 COMENTARII

 1. As avea o intrebare legata de articol : care este baza legala a neacordarii indemnizatiei de somaj in cazul in care se realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta aflat in vigoare, dar aceste venituri sunt din chirii ? Va multumesc.

  • Buna ziua,

   Sunt angajat la o firma din sectorul privat, iar de cca 2 ani suntem intr-o permanenta intarziere cu plata drepturilor salariale, astfel incat in prezent(21.oct.2014) avem de primit salariul pe luna iunie 2014. Salariul pe aprilie l-am primit in primele zile din august, iar pe luna mai in ultima zi din septembrie. Din pacate suntem « captivi » in aceasta firma deoarece legea nu prevede si varianta somajului la cerere, iar propunerile noastre de trecere in somaj sunt respinse de administratie. Cum se poate iesi din aceasta situatie ?

   • Buna ziua, cred ca in primul rand ar trebui sa inaintati o cerere la ITM de care apartineti sa se sesizeze in privinta neregulilor privind neplata salariilor la timp, pentru ca este un drept incalcat.

  • am si eu o intrebare incepand luna decem brie am fost anuntati ca vom fi disponibilizati prin concediere colectiva ,,mentionez ca lucrez la o firma de stat care doreste exterminare serviciului se paza in care lucrez fiind anuntati ca vom fi trimisi in somaj ,intrebare mea este daca beneficiez si eu de somaj avand in vedere ca am lucrat aici numai 8 luni continuu stiind ca cotizarea este de minuim 12 luni ?

  • Buna am si eu o intrebare daca sunteti dragut sa imi raspundeti , lucrez de 3 luni la o firma Interprindere Individuala aceste luni am lucrat 8 ore dar de luna viitoare mi sa spus ca voi lucra doar 4 ore, in cazul in care voi ramane insarcinata pot beneficia de indemnizatie ,si daca voi primi cat imi va da? multumesc mult o zi buna.

   • Buna ziua imi puteti spune daca pot beneficia de somaj daca din 2002 decind mam eliberat din penitenciar nu mam putut angaja decit la negru( fara acte) acum ne mai lucrind nicaieri pot beneficia de SOMAJ va rog sa.mi ras.!!

 2. Am o intrebare : Este corect din punct de vedere legal sa beneficiez de indemnizatia de somaj si sa lucrez in acelasi timp ca bona, part-time, pentru 200-250 lei? Mentionez ca am terminat anul acesta masteratul si nu am lucrat pana acum. Va multumesc!

  • Bună,

   Poţi beneficia de indemnizaţie dacă realizezi (din activităţi autorizate potrivit legii) venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă aflat în vigoare. În prezent, ISR-ul este de 500 de lei.

   • Buna ziua! As dori sa stiu daca se poate intra in somaj dupa terminarea concediului de crestere copil,suntem un cuplu tanar dar fara ajutor si nu are cine sa stea cu cea mica daca eu merg la munca. Cresele sunt inchise in perioada pandemiei uneori iar patronul la care am lucrat nu este foarte înțelegător.

 3. Mi-am dat demisia din institutia unde am lucrat si am cotizat fara intrerupere 8 ani.
  Pot beneficia de un ajutor de somaj, pana imi gasesc un job care ma intereseaza?
  Mentionez ca nu am beneficiat nicidata de ajutor de somaj.
  Cu stima!
  Petru

   • acum poti. eu mi-am dat demisia dupa 7 ani si 4 luni de munca pe 4 mai 2013 am mai lucrat 3 sapt intr-un loc apoi 1 luna si 3 sapt in altul…. si de atunci nu-mi mai gasesc in alta parte, am fost azi si am intrebat la agentia locala si mi s-a zis ca pot beneficia de indemnizatie de somaj daca am 12 luni lucrate in ultimile 24 numai ca mi-a dat 2 tipuri de adeverinta pe care trebuie sa le duc unde am lucrat sa mi le completeze si nu inteleg de ce trebuie sa le mai duc si acolo unde am lucrat doar cateva saptamani…. cand relevant e anul intreg lucrat din ultimii 2.
    Daca puteti sa-mi dati un raspuns…. multumesc!

    • Ba nu, NU puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă la ultimul loc de muncă avut v-aţi dat demisia.

     Pot beneficia de indemnizaţie persoanele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive neimputabile lor.

     Demisia este un act de voinţă unilaterală a salariatului.

     Pentru alte nelămuriri, puteţi pune întrebări specialiştilor de pe Forumul LegeStart – http://forum.legestart.ro/ .

     • Buna ziua,povestea mea e complicata,dar spun direct,am o fetita de 2 lunu,eu eram ibca angajata la o firma,dar din pacate nu mia prelubgit contractu,si totusi eram gradiva in 3 luni.
      Nu iau nici un ban dupa fata decat 80 lei,as putea sa imimi iau simaj?
      nu mai lucrez din 8 martie 2015..
      nu am luat somaj niciodata !

 4. Buna ziua,

  As dori si eu o lamurire asupra urmatoarei situatii: “ocupă un loc de muncă, dar vor să şi-l schimbe”. Momentan lucrez (de 2 ani si 1/2), insa doresc sa-mi schimb locul de munca, caut alt loc de aproape un an de zile si nu gasesc, sau nu ma incadrez. Va rog daca puteti sa-mi da-ti mai multe detalii, astfel reusind poate sa ma incadrez pentru ajutorul de somaj.

  Multumesc anticipat.

 5. va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de indem de somaj.am intrat in concediere colectiva de munca mi s-a desfiintat postul,intrebarea mea este daca primesc somaj in cazul in care pe adev de venit scrie ca rtealizez venituri impozabile(in vara acestui an eu si fratii mei am facut succesiune la casa parinteasca)scrie declaratia 208 pe care eu stiu ca o depun numai notari ca am venit realizat 5698.sunt in ceata salvati-ma .desi eu nu am nici un venit in momentul de fata

 6. Buna ziua,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca am dreptul la indemnizatie de somaj de la angajatorul unde am functia de baza, in situatia unei concedieri colective, in cazul in care am un contract de agent cu o societate de asigurari si sunt autorizata de CSA. Veniturile lunare nu depasesc 500 lei. Dar daca depasesc???? E vorba de venit net sau brut???

 7. Am lucrat cu contract pe perioada determinata de 1 an. Pe 01.09.2009 mi-a incetat contractul de munca, pe 10.11.2009 am intrat in concediu creste copil. Am dreptul la somaj?

 8. Buna ziua,

  Va rog sa ma lamuriti intr-o problema…de o saptamana sunt in concediu medical, deoarece la locul de munca m-am impiedicat si mi-am dislocat cateva vertebre la coloana, plus ca din cauza stresului am ajuns la urgenta, sefa mea punandu-ma pe alt post decat cel care-l aveam initial.Concluzia este ca eu trebuie sa mai stau in medical inca o saptamana iar sefa ma pune sa-mi dau demisia, lucreu pe care refuz sa-l fac.
  Doresc sa stiu daca are dreptul sa ma dea afara fiind in concediu medical?
  Ce pot face totusi daca ma da afara? Daca stau in preaviz 20 de zile, ma plateste?
  Pot beneficia de ajutorul de somaj daca am contract de munca doar de 6 luni?
  Ce alte drepturi mai am daca ma concediaza fara motiv, doar ca mi-am luat concediu medical, fiind absolut necesar ?

  Va multumesc!

 9. am o mica intrebare :
  sunt angajat la o societate comerciala cu capital majoritar strain, in curand postul meu in aceasta societate se va desfiinta,mi s-a propus alt post sub nivelul meu de pregatire pe care l-am refuzat cerand somaj,intrebarea mea este :am dreptul la somaj sau voi fi dat afara fara niciun drept ?

 10. Salut. Sunt absolvent de facultate mi-am bagat dosarul de somaj in termenul de 60 de zile de la absolvirea acesteia, dupa ce mi-am bagat si cel de-al doilea dosar deci incadrat ca somer m-am si angajat chiar din prima zi, am fost la somaj si le-am dat o copie de pe contractul meu de munca si in curand voi inceta activitatea mea la acel de lucru deoarece mi-am bagat demisia din motive destul de bune, mentionez ca am avut contract pe perioada determinata de 3 luni din care am lucrat doar 1 si mai stau 20 de zile in preaviz, ce trebuie sa fac sa primesc reluarea de somaj? mai este posibila din moment ce mi-am bagat demisia? Va rog ajuta-ti ma si pe mine cu un raspuns. Multumesc.

 11. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare. Poate beneficia de somaj un absolvent de master, care si-a dat demisia de la locul de munca cu 2 luni inainte de a absolvi masterul?
  Multumesc

   • Multumesc, atunci ce e cu prevederea ca tb sa am un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii ? Unii sunt de parere ca daca esti angajat cu 2 ore/zi, nu indeplinesti conditia, deoarece, practic ai lucrat doar 6 luni.

    • Buna seara!
     Sunt angajata unei firme din 2011 februarie.In ultimele 24 de luni am lucrat cu 4/zi.Mi s-a spus ca nu pot beneficia de somaj datorita faptului ca in ultimele 24 de luni imi ies numai 11 luni si 23 de zile!!!cotizare.Deci anii anteriori se pierd?Am lucrat degeaba?Nu pot beneficia de somaj?Doresc raspuns din partea domneavoastra.
     Multumesc anticipat!
     Cu stima si respect,
     Szekely

 12. Am lucrat din 2008 pana in 2012 fara intrerupere, urmeaza o perioada de somaj septembrie 2012- aprilie 2013 apoi cim perioada nederminata cu norma intreaga. beneficiez de somaj? cele 12 luni lucrate in ultimele 24 se calculeaza si din cele lucrare inaintea primei perioade de somaj?? practic ar fi 8 luni din anul 2013 + restul din anul 2012 astfel se stang cele 12 luni?

  • Bună ziua,

   La art. 37^1 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 este prevăzut că “la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.”

 13. buna ziua am lucrat la o firma cu carte de munca 6 ani dupa care am intrat in crestere copil 2 ani am terminat acei 2 ani si nu mai ma pot intoarce la locul de munca deoarece firma nu mai functioneaza as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj va multumesc.

 14. Buna,

  daca am lucrat pe perioada determinata -3 ani jumate pana in prezent si mai am inca o luna de contract, la sfarsitul contractului pot sa-mi depun actele pentru somaj?

 15. Buna,
  Vreau si eu sa intreb si sa ma luminati, daca se poate. Fiica mea a renuntat la facultate si momentan nu are un loc de munca, situatia “scolara” nu si-a incheiat-o, nu s-a mai prezentat la ultimele examene (anul scolar 2012/2013), se poate incadra la somaj?
  Va multumesc anticipat

 16. trebuie sa calculez impozitul forfetar pentru alimentatie publica ,municipiu Satu Mare caen 5610 sau 5630 si nu gasesc detaliat ,explicit m.o. 703/15.11.2013ptr, modificare,571,
  va rog foarte mult sa ma ajutati.Multumesc foarte mult!

 17. buna ziua..am si eu o nelamuurire..am lucrat 12 luni din care 43 zile am avut concediu de sarcina si lauzie..acum termin concediul crestere copil si as vrea sa depun dosar pt somaj..am auzit ca cele 43 nu se impoziteaza deci nu am 12 luni ca sa pot beneficia de somaj..ce pot sa fac?multumesc

 18. am lucrat in ultimul 1 an jumate la doua firme diferite.la una am lucrat 1 an si miam dat demisia pentru ca se intarzia cu lunile la salarii iar al doi lea serviciu am avut contract doar pe 4 luni.in situatia asta a,m dreptul la indemnizatie de somaj?

 19. “sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul/reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate”

  Inteleg ca daca ai lucrat in alta localitate decat cea de resedinta…..nu prea meriti somaj?

 20. Buna ziua
  Am si eu nevoie urgenta de o lamurire. Din somaj am intrat in concediul de crestere copil cu indemnizatie. Acum termin indemnizatia. Pot intra din nou in somaj?

 21. in cazul in care somajul se termina pe data de 30.04.2014 si sarcina este prevazuta pe data de 30.06.2014 pot beneficia de ajutorul pt.cresterea copilului ca tata, sau ce este de facut? Multumesc

 22. Sunt asociat si administrator la propria firma care functioneaza,am si angajati….Am lucrat timp de 2 ani de zile,la alta firma,iar acum agentia unde am lucrat de v-a inchide si o sa ma bage in somaj.Intrebarea mea este ca daca mai beneficiez somaj in aceste conditii?!

  Multumesc

  • Bună ziua,

   Pentru a primi indemnizaţia de şomaj, una dintre condiţiile necesare este să NU realizaţi venituri sau să realizaţi (din activităţi autorizate potrivit legii) venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă aflat în vigoare (500 de lei).

   Atenţie! Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

   Dacă aveţi nelămuriri suplimentare, vă rog să întrebaţi aici: http://forum.legestart.ro/ .

  • Bună ziua,

   Dacă v-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive care NU vi se pot imputa (şi dacă sunt respectate condiţiile enumerate în articol), beneficiaţi de şomaj.

   Însă în cazul dvs. ar putea fi o altă problemă.

   Angajatorul a luat cunoştinţă de faptul că sunteţi gravidă anterior emiterii deciziei de concediere?

   Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea NU poate fi dispusă pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

   Întrebaţi şi aici: http://forum.legestart.ro/ .

 23. buna ziua ,as vrea sa stiu daca pot beneficia de prenatal am lucrat la o firma in iulie 2013 pana in august 25 dupa care acum sunt angajata din 16 septembrie 2013si data nasteri ar fi pe 25 august 2014,,,pot sa platesc din mana diferenta din august -sept sa nu fie intrerupere…

 24. buna! am absolvit liceul anul trecut, si m-am inscris imediat la facultate, fara sa imi depun vreun dosar pt somaj (nu am stiut ca este necesar). luna trecuta am fost nevoita sa imi inghet anul de facultate din cauza unor probleme. deasemenea, am ramas insarcinata. as putea lua somaj?

 25. Buna,

  Sotia mea s-a angajat anul trecut prin februarie cu contract pe 18 luni.
  Dupa vreo cateva luni au inceput problemele de sanatate: o problema la coloana o impiedica sa depuna efort plus ca are dureri permanente de spate si la incheietura mainilor. A incercat tot felul de tratamente si analize, fara success. Dupa vreo 70 de zile de concedii medicale (nu i s-a mai dat in continuare concediu medical) si vreo cateva luni de fara plata, desi este bolnava, a trebuit sa-si dea demisia. Poate beneficia de ajutor de somaj?

 26. Am lucrat un an si trei luni cu contract ,patronu sa suparat pe mine si mia spus sa nu mai vin la munca ce trbuie sa fac sa pot peneficia de somaj multumesc mult astept si eu un raspuns.

  • A încetat contractul de muncă?

   Puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă încetarea contractului se face din motive neimputabile salariatului.

   Dacă vă daţi demisia sau dacă încetează contractul prin acordul părţilor, NU beneficiaţi de indemnizaţia de şomaj.

 27. pot primi idemnizatia de somaj daca lipseste de pe adeverinta data de la angajator luna octombrie 2013 din ultimele 12 luni de cotizare pe motiv ca as fii in concediu fara plata

 28. buna ziua.am si eu o intrebare,vreau sa-mi dau demisia…sunt in prenatal dar miam continuat serviciul.sunt curioasa daca mai iau prenatal daupa demisie:(:(

 29. Buna ziua! intrebarea mea este urmatoarea, am intrat in prenatal din facultate am nascut la sf anului 3 de facultate ,acum mai am 3 luni din prenatal si as dori sa stiu daca pot beneficia se somaj ?

 30. Buna ziua,..am lucrat ca asistent medical generalist cu contract pe perioada determinata din 06 sept 2013, pana in 30 apr 2014,…cand nu m/i s/a mai prelungit contractul de munca,…angajatorul motivand ca suntem prea multi…asistenti medicali,..In ultimii 2 ani nu am realizat alte venituri….pot beneficia de somaj…?.

  • Bună ziua,

   Nu se poate.

   Aveţi nevoie de un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care vă înregistraţi cererea.

   Iar atunci când se stabileşte stagiul minim de cotizare nu se iau în calcul perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.

 31. Buna ziua vreau o informatie daca am lucrat 10 ani si mi-am dat demisia si m-am angajat in alta parte o luna de zile m-a dat neadecvat pe locul de munca pot beneficia de ajutor de somaj

 32. Buna ziua! astazi am fost auntat de fiica mea ca a fost anuntata de seful direct despre faptul ca incepand de maine raporturile de munca cu firma vor inceta dar firma va plati inca 15 zile ca si preaviz fara a nai fi nevoie sa se prezinte la serviciu. problema e ca a fost angajata pe 15 iulie la aceasta firma *coolcenter,deci nu are cele minim 12 luni de cotizare pentru somaj. cerand explicatii asupra cauzei desfacereii CM i s/a spus sec ca e o politica de reorganizare a firmei iar cei carora li s/a desfacut CM pe acest criteriu nu au drept de a beneficia de somaj . Care estye parerea dumneavoastra? si va rog sa/mi spuneti daca este vre/o posibilitate de a se verifica daca firma in cauza a platit toate “darile” (somaj,CAS,etc) aferente perioadei lucrate de fiica mea.
  Va multumesc

  • Bună ziua,

   Dacă un contract se desface ca urmare a unui motiv care NU ţine de persoana salariatului, atunci acesta poate beneficia de indemnizaţia de şomaj.

   Din ceea ce spuneţi dvs. reiese că motivul desfacerii contractului nu ţine de persoana salariatului.

   În mod normal, fiica dvs. ar trebui să beneficieze de un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

   Însă vă sugerez să cereţi sfatul unui specialist.

   Puteţi întreba şi pe Forumul LegeStart ( http://forum.legestart.ro/ ), unde s-ar putea să primiţi (mai devreme sau mai târziu) un răspuns gratuit de la un specialist.

 33. momentan sunt in somaj dar peste cateva zile o sa incep serviciul.intrebarea este mai beneficiez cumva de vreo ndemnizatie daca am gasit de lucru cat timp mia mai ramas din somaj

 34. Buna. In luna august 2013 am terminat postliceala,dupa care in luna februarie am depus un dosar la Sp Jud de Urg Targoviste dosarul pentru voluntariat.Acum mai pot beneficia de somaj..avand in vedere ca in aceste luni nu am depus un dosar in acest sens,sunt aproape 10 luni de cand am terminat scoala.Am primit o informatie..insa nu stiu cat de adevarata este,precum ca daca nu am depus dosarul in decursul a 60 de zile..acum in acest moment nu am dreptul de a lua somajul.,Multumesc,Ast raspunsul dvs.

 35. Salut,
  Sunt incadrat in munca neintrerupt de 6 ani,vreau sa plec de la firma respectiva la o alta firma unde voi avea un contract pe perioada determinata de 3 luni cu posibilitatea prelungirii lui.In cazul in care la firma nou dupa peroada de 3 luni nu mi se va prelungii conontractul pot beneficia de somaj si daca da pentru cat timp?
  Multumesc!

  • Salut,

   Poţi beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă îţi încetează raporturile de muncă/serviciu din motive care NU ţi se pot imputa (concediere). La încetarea de drept a contractului de muncă NU se poate beneficia de indemnizaţia de şomaj.

   Răspunsul este nu.

 36. Buna ziua…
  Am o intrebare la dvs la care v-as ruga cu respect sa imi raspundeti
  Ma aflu in situatia in care am fost dat afara in urma unei disponibilizari colective de a 400 de oameni din firma la care am lucrat timp de 6 ani, timp in care am cotizat la somaj. Imediat dupa aceea am plecat din tara fara sa imi bag somaj, intrucat am gasit ceva de lucru in strainatate. Mentionez ca nu am beneficiat niciodata in viata de somaj, nici ca urmare a terminarii studiilor si nici ca urmare a disponibilizarii.
  Intrebarea mea este: Daca voi reveni, candva , in tara, am dreptul la somaj pentru cei sase ani lucrati in tara? Sau daca nu am dreptul, de ce nu il am? Nu mi s-ar parea corect sa nu mi se dea somaj in conditiile in care eu am cotizat si in conditiile in care eu nu voi avea un loc de munca, cum nu mi se pare corect ca statul sa te conditioneze sa iti bagi somaj imediat dupa ce ramai somer daca tu iti gasesti altceva de lucru. Va rog sa ma lamuriti, in conditiile in care nu am dreptul sa beneficiez de somaj sau ajutor de somaj, ce se intampla cu fondul de bani la care eu am cotizat pt somaj cat timp am fost angajat? Si de ce exista astfel de conditionari? Sau se presupune ca e mai bine sa stai sa iei somaj decat sa iti gasesti imediat un servici, doar ca sa poti intr-adevar benecia de banii aia pe care tot tu i-ai dat la un moment dat la acel fond de somaj.

  Va multumesc,
  Cu stima,
  Cristian Gruber

 37. buna ziua
  as dori sa stiu daca pot intra in somaj pentru ca se inchide magazinul am fost angajata perioada determinata 6 luni si apoi prelungire contractul expira in octombrie
  inainte de angajare am fost in crestere copil
  se inchide magazinul si as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj
  multumesc

 38. Sunt din cluj ma numesc BEDO ATTILA am lucrat 9 luni si 2 saptamini la o societate dupa care a renuntat la serviciul meu pe baza reduceri de personal as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj mentionez directorul respextiv mi-a propus 3 salarii compensatoriu sau somaj ori prima optiune ori cealalalta .Va rog sam-i dati un raspuns cit mai urgent posibil. MULTUMESC.

  • Bună ziua,

   Una dintre condiţiile necesare pentru a primi indemnizaţia de şomaj este să aveţi un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care vă înregistraţi cererea.

   Din câte ştiu eu, salariile compensatorii şi posibilitatea de a beneficia de indemnizaţia de şomaj n-au nicio legătură.

   Dacă îndepliniţi condiţiile specificate în articol, beneficiaţi de indemnizaţia de şomaj.

   Iar dacă este specificat în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă faptul că beneficiaţi de salarii compensatorii, atunci aveţi dreptul şi la aşa ceva.

   Însă cel mai bine este să cereţi opinia unui specialist. În acest sens, puteţi apela la Forumul LegeStart ( http://forum.legestart.ro/ ) şi poate veţi primi un răspuns mai lămuritor de la un specialist.

 39. Buna seara! as vrea sa stiu daca am terminat liceul si impozitul la casa si teren nu este platit de ani buni mai primesc somaj sau se duce acolo la impozit?
  Multumesc

 40. Sunt absolvent promotia 2013-2014,am pus dosar in cautarea unui loc de munca si la 1 aug 2014 trebuia sa pun dosaru de somaj iar intre timp am gasit de lucru la o firma cu contract pe o luna incepand cu data de 29.07.2014,asi vrea sa plec din cauza progamului care mi-l impune angajatorul. Mai pot beneficia de somaj daca plec?

 41. am terminat liceul la frecventa redusa an 2013 -2014 momentan lucrez as dori sa beneficiez de somaj care sunt pasi de urmat? doresc un raspuns urgent . Multumesc.

 42. Buna ziua.. am fost in crestere copil 2 ani . firma la care am lucrat s-a desfintat mi s-a dat ajutorul de somaj 9 luni dupa terminare acestor luni mi-am gasit munca ,am un contract de
  munca pe perioada nedeterminata si 8 h pe zi si am o 1 luna si jumatate de cand sunt angajata .. dar azi ma anuntat ca vor sa-mi desfinteze postul.. mai pot inta in somaj?

  • Bună ziua,

   Una dintre condiţiile necesare obţinerii indemnizaţiei de şomaj este să aveţi un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care vă înregistraţi cererea.

   Din păcate, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii NU se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.

   Cu alte cuvinte, nu aveţi stagiul minim de cotizare necesar şi nu puteţi beneficia de indemnizaţie.

 43. Buna ziua.
  Dupa aprox. 6 luni de indemnizatie somaj (din 12 luni cuvenite) m-am autorizat ca PFA si am semnat cu o institutie financiara un contract de agent pe durata nedeterminata. Acest contract s-a reziliat dupa cca 4 luni, venitul PFA din ultima luna nefiind suficient pentru continuarea activitatii. Am primit de la institutia financiara o adeverinta care atesta rezilierea contractului, fara a se invoca motivele (eu declar si sustin ca sunt de ordin economic, neimputabile vreunei parti din contractul de agent). Pot beneficia de suspendarea si reluarea indemnizatiei de somaj? Multumesc.

 44. Va rog sa ma lamuriti daca, fiind in perioada de somaj, mai precis in ultimile 3 luni am gasit de lucru la o scoala, ca necalilicat, la plata cu ora si nefiind sigura de durata cat voi lucra asa, am aproape 3 luni si somaj si o suma de 500 lei in medie.Spuneti-m, va rog ce datorii am acum… Multumesc anticipat,

  • Bună ziua,

   Codul muncii NU impune o limită a CIM-urilor pe care le poate încheia o persoană.

   Art. 35 din Codul muncii:

   “(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

   (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.”

 45. Buna ziua.

  Am o nelamurire. Tocmai am terminat liceul si am fost admisa la universitate pe locurile cu taxa. Mai exista posibilitatea sa iau si eu aceasta indemnizatie de somaj?

 46. Buna ziua.

  Ma numesc Bogdan si din 2010 lucrez ca sezonier in agricultura in Anglia timp de 6 luni pe an.
  in fiecare an incepand cu 2010 am lucrat din ianuarie pana in iulie(6 luni) cu contract(permis) de munca iar duapa aceasta perioada a trebuit sa revin in tara unde nu am lucrat deloc
  intrebare:
  -pot beneficia de ajutor de somaj pe baza formularului U1?

  .

 47. am lucrat la o firma de paza 7 ani am plecat cu demisie imediat ziua urmatoare am facut un contract de munca la o alta firma de constructi pentru o luna a trecut perioada aceia de o luna pe 29 august vreau sa stiu daca pot iesi in somaji si ce pot sa fac contractul pe luna care lam facut il am acasa

 48. Buna ziua,
  Am lucrat la un magazin de bricolaj timp de 2 ani de zile part-time(4 ore) si azi am fost la AJOFM ca sa depun dosarul de somaj si mi l-a respins deoarece nu am fost in data de 04.09.2014,data in care am primit decizia.Motivul incetarii activitatii la firma respectiva a fost cel de concediere colectiva.Celorlalti colegi care au avut contract pe 8 ore au la dispozitie 10 zile lucratoare sa depuna actele.

  • Buna seara
   Sunt intr-o situatie asemanatoare cu a dumneavoastra, Imi spun ca nu pot sa primesc somaj pentru ca nu m-am prezentat cu decizia in ziua in care am primit-o (nu stiu de unde trebuia sa stiu eu asta). In cele din urma cum s-a finalizat la dumneavoastra?
   Multumesc!

 49. Buna seara !
  Un salariat a avut convetie civila la angajare ( are peste 45 ani ) . Dupa terminarea conventiei (1 an) a mai
  lucrat mai mult de 12 luni. Va rog sa-mi spuneti daca poate beneficia de indemnizatie de somaj.
  Va multumesc !

 50. Buna ziua! Am terminat facultatea, imi depun dosarul pentru somaj, dar o sa ma angajez in perioada de acordare a somajului, pe un post in domeniul in care m-am pregatit. Din cate am tot citit am inteles ca daca ma angajez pe o perioada mai pare de 12 luni as putea primi in continuare indemnizatia pana la terminarea celor 6 luni. Ce trebuie sa fac sa beneficiez de acest drept? Bineanteles daca el exista si nu am inteles eu gresit. Multumesc anticipat.

 51. buna seara!am si eu o intrebare?am fost in somaj timp de 6 luni dupa aceste 6 luni daca nu am gasit niciun loc de munca exista varianta de a beneficia de un ajutor de somaj ca in alte tari?daca da,ce ar trebui sa fac?multumesc ,o seara buna

  • Bună ziua,

   Dacă s-a stabilit că aveţi dreptul la indemnizaţie de şomaj timp de şase luni, NU puteţi primi imediat după acele şase luni dreptul la o nouă indemnizaţie de şomaj.

   Trebuie respectată condiţia obligatorie de 12 luni de cotizare în ultimele 24 de luni de dinaintea solicitării indemnizaţiei de şomaj (lunile de stagiu de cotizare folosite pentru acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţia de şomaj nefiind incluse în calcul).

 52. buna ziua. anul sept 2013 2014 am lucrat ca necalificat, di sept 2014 am plata cu ora pt 56 ore pe luna, as putea beneficia si de somaj si sa continui si plata cu ora?

 53. am lucrat 2ani si 7 luni am intrat in somaj si am stat aproximativ 5luni pe urma firma la care am fost angajat m-au angajat din nou renuntand la dreptu de somaj am lucrat la firma respectiva 5luni mai am dreptu la somaj?

  • Bună ziua,

   Aşa cum am spus şi altor cititori, aveţi nevoie de un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care vă înregistraţi cererea.

   Iar atunci când se stabileşte stagiul minim de cotizare nu se iau în calcul perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţia de şomaj.

 54. Buna ziua,

  Vreau sa stiu daca in urmatoarea situatie pot primi somaj:

  Eu nu mai doresc sa lucrez la actualul loc de munca, dar seful nu doreste sa ma de-a afara, iar eu nu vreau sa plec cu demisie. Vreau sa primesc somaj. Daca nu ma mai duc la munca si angajatorul ma da afara primesc somaj???

 55. Buna seara,

  De la sfarsitul lunii august 2014 beneficiez de indemnizatie de somaj. La 15 septembrie s-a eliberat Certificatul de inmatriculare pentru un SRL unde sunt administrator si asociat cu 10%. Functia de administrator este fara remuneratie si nu am niciun contract individual de munca. In lege spune ca inceteaza acoradarea indemnizatiei de somaj la 90 de zile de la obtinerea inmatricularii daca obtin venituri mai mari decat indicatorul de 500 de lei. Mi s-au solicitat copie dupa CUI, certificat constatator detaliat si certificat fiscal cu veniturile firmei (la ANAF mi-au spus ca nu exista decat certificat de atestare fiscala cu mentiuni la obligatii declarate).
  Cum se calculeaza veniturile mele in aceasta situatie? Veniturile firmei se presupune a fi castigul meu? Cand vorbim despre veniturile firmei, ne referim la veniturile nete, dupa ce firma isi achita obligatiile catre stat si salariati? Va rog sa-mi spuneti daca faptul ca detin functia de administrator la o firma inseamna ca pierd indemnizatia de somaj si daca trebuie sa predau mandatul de administrator si sa cedez partile mele sociale.
  Va multumesc,

 56. Buna ziua,

  Am lucrat timp de 5 ani la o firma ,mi-am dat demisia,dupa aproximativ 2 saptamani m-am angajat la o alta firma,dansii mi-au facut contract pe o perioada de 3 luni,in ce conditii pot primi indeminizatia de somaj ?

 57. Buna ziua,

  Pot beneficia in caz de ceva de indemnizatie de somaj daca intre incetarea contractului de la primu loc de munca si semnarea contractului pentru angajare la cel de al doilea loc de munca este o diferenta de 4 zile?Si deasemenea datele stipulate in contract coincid cu ce am specificat mai sus..

  Multumesc anticipat

 58. Buna ziua,am fost in somaj pe o perioada de 3 luni,dupa care am fost angajata cu contract de colaborare pe o perioada de 6 luni.Contractul de colabore a expirat care sunt condiitiile sa ma rentorc in somaj??

 59. buna ziua. am si eu o intrebare…daca am terminat liceul la zi in iunie 2014 si m/am inscris la o facultate la fara frecventa iar in octombrie am nascut am dreptul la somaj sau laindemnizatie pt crestere copil? nu am nici un venit in afara de alocatia pt copil de 200 ron

 60. daca am lucrat 6 luni in 2014 mi-am dat demisia iar in 2015 termin facultatea ,dupa ce termin facultatea mai am dreptul la somaj daca numi gasesc de lucru in cele 60 de zile

 61. Buna ziua,
  Pana acum doua luni am lucrat la un birou de arhitectura timp de 2ani dar perioada contractuala s-a terminat si nu s-a mai prelungit pot beneficia de ajutor de somaj daca detin un birou individual de arhitectura dar nu am venituri mai mari de 200ron/luna de la acest birou. Va multumesc.

 62. In ultimul an calendaristic 2014 am avut urmatoarea situatie profesionala;

  3 luni de somaj (ianuarie-martie) apoi angajat pe perioada determinata de

  3 luni cu prelungire pe inca 3 luni (aprilie-septembrie) ,revenire iar in somaj

  pentru luna octombrie (experirare perioada determinata) apoi angajare in noiembrie pe perioada determinata de 3luni(noiembrie-februarie) dar intrerupta cu art.55 lit.b cu demisie in luna decembrie si desigur conform legislatiei nu am mai putut relua somajul.

  Avand in vedere istoricul de mai sus in ce conditii pot sa beneficiez iar de somaj ?.Sunt aceleasi conditii ca la inceput cu analiza ultimilor 2 ani lucrati cu contributie de minim 1 an +articol care se impune de exemplu 56 i de la ultimul loc de munca sau sunt altele avand in vedere ca am beneficiat de 4 luni de somaj in 2014?Legat de ” le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive care nu li se pot imputa” cum pot fi acestea ,pe ce perioada minima pot fi(pot fi contracte de munca pe perioada determinata de o luna) ,tipul formei de angajare (pot fi de exemplu si conventii civile pe perioada determinata de o luna )

 63. am lucrat 6 ani am fost trimis an somaj dupa o luna de somaj ma angajez mai lucrez trei luni si ma trimite iar an somaj acum am rugamintea sami raspuneti daca mai pot beneficia da somaj va multumesc mult

 64. mama mea o lucrat 25 de ani la o fabrica care s-o inchis are 57 de ani de ce nu poate intra in somaj ca tot o tirimite in jud satu-mare si noi locuim in loc carei din cate stiu si eu nu au voie sa trimita persoane in satu-mare daca locuieste in carei

 65. Poate beneficia de somaj un angajat care a incetat activitatea conform art 81 alin 8 ? Muncitorul a trimis o instiintare angajatorului invocand art 81 alin 8 intrucat angajatorul “s-a facut ca ploua” cateva luni cand a fost vorba sa dea banii de salariu, dar nici afara nu l-a dat iar muncitorul a venit corect regulat la serviciu muncind, iar in final muncitorul a trebuit sa gaseasca o forma sa plece, macar somajul sa il ia pana gaseste alt loc de munca. In fond muncitorul nu se putea duce la infinit la serviciu fara bani si cu munca prestata , iar de parasit serviciu fara o instiintare l-ar fi incadrat la absente nemotivate in conditiile in care angajatorul nu a dat semne ca doreste sa il dea afara.

 66. Buna ziua, am nevoie de ajutor urgent.
  Dupa terminarea facultati am intrat in somaj. Dupa 4 luni am gasit un loc de munca dar din prostia mea nu am comunicat firmei respective ca sunt in somaj. Contractul a fost incheiat pe o perioada nedeterminat incepand cu data de 5 iar inceperea activitati figureaza in contract cu data de 6. Pe data de 6 am fost la somaj cu contractul de munca sa le comunic ca sunt angajat si sa imi incheie somajul dar in cerere au scris-o cu data respectiva adica 6.Un prieten mi-a zis ca firma va avea probleme din aceasca cauza pentru ca nu a stiut ca sunt in somaj. As vrea sa stiu daca este adevarat si ce pot face sa indrept problema? Multumesc

 67. buna ziua am si eu o intrebare pot beneficia de ajutor de somaj daca. am fost angajata din 2010 la o firma de croitorie timp de 2 ani dupa aceea am ramas 1 an in prenatal si mi-am reluat serviciu la locul de munca am lucrat pana anul trecut in septembrie si pe urma m-am angajat la o alta firma am avut continuitate pentru nu imi pierde prenatalu la firma actuala sunt angajata din 3 septembrie 2014 as putea beneficia de somaj in azul acesta

 68. buna, am si eu o nelamurire…sunt in concediu maternal pe baza studiilor superioare, pana in luna mai a acestui an , am nascut in 2013 si studiile le am terminat in 2014, intrebarea mea este: pot beneficia de somaj???

 69. salut cu o intrebare va deranjez am terminat scoala acum 7 ani nu am lucrat niciodata cu carte de munca nicaieri momentan nu lucrez as putea beneficia de indemnizatia de somaj. Ast un raspuns cu stima Marius

 70. salut, am si eu o mica intrebare, daca puteti sa ma ajutati v-as multumi din suflet, lucrez de 1 an jumate pe un contract cu 8 ore pe zi , si acum am semnat pentru micsorarea lui la 4 ore pe zi pentru ca are seful multe datorii si nu ne mai poate sustine asa cu 8 ore, timp de 3 luni zice el, as putea sa mai iau somaj in aceste conditii?

 71. Buna ziua as avea si eu o intrebare poate m-ati putea ajuta . Am terminat liceul in 2014 si nu mi-am depus acte pentru somaj pentru ca trebuia sa plec dincolo .. credeti ca mai pot sami depun anu asta sau acuma ? precizez ca am lucrat anu asta o luna cu contract de 4 ore . Multumesc.

 72. Buna ziua! Am ramas fara job de cateva zile, mentionez ca nu am fost eu, cea care si-a dat demisia, am discutat la contabilitate sa nu-mi incheie contractul cu acordul ambelor parti, pentru ca nu a fost un acord al partilor, ci o concediere. Le-am spus lucrul acesta pt ca au mai concediat un coleg si au incheiat contractul amiabil, astfel incat aceasta persoana nu poate beneficia de somaj. Contabila mi-a spus ca oricum trebuie sa-mi iau gandul de la somaj ca nu voi putea beneficia de indemnizatia de somaj, deoarece contractul meu cu 8 ore/zi are mai putin de un an, mentionez ca inainte il aveam cu 6 ore/ zi. Chiar nu am dreptul sa iau somaj? Are dreptate? Va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Am sau nu am dreptul la somaj in aceste conditii?

 73. buna.sant angajat la comrails firma de curatenie la regiotrans.acestia si-au suspendat activitatea pe 17-03-2015.la data aceea ni s-a spus sa ramanem acasa.peste cateva zile seful n-ea strans pe toti si n-ea dat niste cererii de concediu fara plata si din 17-03-2015 pana in 21-03-2015.pe urma din data 22-03-2015 pana in 30-03-2015 concediu de odihna,pe urma din 01-04-2015 timp de 60 zile concediu fara salar.toate cererile le-am senat in aceeasi zi.la inceput a zis ca daca nu semnam cfs atunci ne poate chema la alt punct de lucru si daca nu ne prezentam dupa neprezentare de 3 ori,ni se desface contractul de munca.de frica am semnat.e legal?sant obligati sa ne cheme dupa 60 zile din nou la munca?putem beneficia de somaj?ce putem face?m-mesc

 74. Buna ziua! pot beneficia de somaj in conditiile in care ultimul loc de munca unde am lucrat 7 luni s-a inchis, iar de la locul de munca dinainte unde am lucrat tot 7 luni mi-am dat demisia…? multumesc

 75. Buna ziua! sotia a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului fara 2 luni pemtru ca a inceput un nou loc de munca ,eu pot sa beneficiez de cele 2 luni, pentru ca lucrez dar fara sa intrerup serviciu si ce acte imi trebuie?

 76. Am lucrat 11ani si din data de15.05.2015miam dat demisia din cauza ca am iesit lipsa. Daca ar fi sa ma angajez la o alta firma din data 01.06.2015 dupa cate luni de munca as pute sa raman in somaj in conditile in care am aflat ca sint insarcinata

 77. Buna ziua! As avea si eu o intrebare legata de somajul dupa absolvirea liceului…..eu termin acum liceul…..am fost la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brasov si as dori sa ma inscriu la somaj…..intrebarea mea este: pot beneficia de somaj si de cursurile din acest program daca in continuare o sa urmez o postliceala? nu intentionez sa ma angajez, dar doresc sa fac o postliceala in continuare…..Multumesc anticipat!!! Astept raspunsul dumneavoastra!!!

 78. Daca am terminat profesionala si nu am varsta de 18 ani pot beneficia de somaj ?
  Daca o eleva ramane ansarcinata an timpul scoli beneficiaza de somaj ?

 79. Buna ziua as avea si eu o intrebare , am 26 de anii si nu am nici un venit si nici nu am beneficiat pana in prezent nici de ajutor social nici de somaj efectiv nimic deoarece am plecat la varsta de 15 anii in italia terminand doar 7 clase scolaristice. Intrebarea este revenind in romania as putea beneficia de un ajutor de somaj,sau somaj sau ajutor social ceva ? Multumesc

 80. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare pentru cei cunoscatori:
  La munca sunt presat sa-mi dau demisia conducerea unitatii nevrand saa ma dea in somaj,fiind amenintat ca daca nu imi dau demisia o sa mi se dea trei sanctiuni si voi fi dat afara.Am stagiu de cotizare de aproximativ 20 de ani si nu am avut niciodata somaj.Pot iesi in somaj si daca da cum?
  Multumesc!

 81. Buna ziua. Fiul meu a absolvit liceul, cu diploma de Bacalaureat. Are 18 ani si jumatate. Poate beneficia de ajutor de somaj? Mentionez ca in toamna va fi la Facultate. Pana atunci e posibil sa beneficieze de ajutor de somaj?
  Va multumesc!

 82. Buna ziua, la data :12 august 2015 la orele 12:00 am plecat din timpul programul in urma unei certi cu seful de echipa, adica mi-a vorbit foarte vulgar, impuneri etc. si pe acest motiv am ales sa plec, mi-am sunat patronul si i-am zis ca am plecat, nu mai vreau sa raman la firma aceasta, cate sanse am ca sa beneficiez de somaj? Multumesc!

 83. Buna ziua,
  Astazi a fost ultima zi de muncă după 2 ani în aceasta companie întrucât punctul de lucru in care eram angajată fost desființat. Compania mi-a oferit același post într-un alt punct de lucru pe care l-am refuzat din motive subiective. Menționez că mi s-a oferit și un salariu compensatoriu. În aceste condiții pot lua indemnizație de șomaj?

  Mulțumesc,
  Laura

 84. Bună ziua!
  Am lucrat la o firma 2 ani si trei luni după care mi-au incetat contractul de munca. A doua zi mi-am si depus actele pentru somaj; direct din somaj m-am angajat la o altă firma. La firma actuală sunt de 2 luni. Acum sunt însărcinată.
  Intrebarea mea este: pot beneficia de prenatal in conditiile specificate mai sus?
  Vă multumesc!

 85. Buna seara! Am lucrat in invatatmant in perioada 1 sept 2014-30 august 2015, primul an de munca, am lucrat la doua scoli, insa la o scoala am avut 4 ore de munca timp de o luna, dupa care am ramas doar cu orele de la cealalta scoala, adica cu 14 ore pe care le.am avut de la inceputul lunii septembrie. Intrebarea mea ar fi : daca bag somajul eu trebuie sa merg sa iau adeverinta aceea care se numeste anexa 11 de la ambele scoli? cum trebuie procedat?
  Multumesc! astept raspuns

 86. Bună ziua, am lucrat la o firma după care m-au dat în șomaj .M-am dus sa depun actele și cei de la ITM mi-au zis ca trebui sa am minim 12 luni lucrate din 24 luni.As vrea sa știu cum se calculează , se ia în calcul de când am intrat în șomaj sau de când am fost angajata.Angajata în martie 2014 – încheiat contract ianuarie 2015.As vrea sa îmi plătesc restul de luni pentru a beneficia de șomaj.Precizez ca am fost în șomaj înainte de a mă angaja la aceasta firma 9 luni. Mulțumesc

 87. Buna ziua.Din 2 iunie 2014 pana in prezent sunt angajata cu jumatate de norma, iar in luna noiembrie imi expira contractul de munca, fara posibilitate de a mai fi prelungit.Pot beneficia de somaj?

 88. Buna seara, am terminat o facultate anul trecut in iulie si acum sunt la o alta facultate insa din motive financiare nu ma mai pot duce.Mai pot beneficia de somaj daca nu am terminat si pe cea de a doua facultate?

 89. Buna seara as avea si eu o întrebare am fost nevoita sa imi dau demisia de la serviciu din motive personale, iar de10 luni nu miam gasit un alt loc de munca, am lucrat 2 ani fara intrerupere credeti ca pot beneficia de somaj???

 90. Buna ziua.Am si eu o intrebare va rog!Lucrez la o fabrica din Cluj.Sunt in preaviz,preavizul mi s-a spus ca e de 10 zile.Ma pot baga la somaj n situatia mea,imediat ce ies din preaviz?Specific ca am un an lucrati si vre-o 2 sapt.Va multumesc.

 91. buna ziua. as vrea sa va prezint si situatia mea. am lucrat cu contract de munca o perioada de 7 ani neintrerupti dupa care in octombrie 2015 mi-am bagat demisia iar in decembrie deci dupa doua luni am inceput lucrul la alta firma cu contract pe perioada nedeterminata.acum se preconizeaza ca in luna iunie firma respectiva isi inceteaza activitatea.intrebarea mea este daca as avea drept la ajutor de somaj in situatia data. va multumesc

 92. salut as vrea un raspuns urgent…lucrez la o firma si nu mai sunt multumit de ce ofera bani putini multe ore 240 pe luna …etc…si as vrea sa intru in somaj ca sa ma angajez la alta firma dar nu stiu cum sa o fac legal firma respectiva angajeaza doar daca ai somaj ca au beneficii cum sa plec de la actuala firma in somaj?

 93. As dori sa stiu cum se stabileste stagiul de cotizare in situatia in care intr o luna ai si post si concediu medical si cum se stabilesc cele 24 luni daca ai suspendat CIM conf art 52 alin 1 lit c/ in ultimele 24 inainte de concediere?trebuie sa fie o luna imtreaga lucrata sau este suficient sa fie platit o oarecare suma la somaj in fiecare luna?

 94. Buna!
  Cu o zi in urma m-a anuntat seful meu ca nu mai doreste sa lucrez la firma lui din cauza unor mici neintelegeri!
  Nu am incalcat prejudiciul firmei nici nu am facut alte greseli de acest gen!
  Cand mi-a zis ca vrea sa mai lucrez cel mult o luna ,i- cerut dreptul la somaj!
  Mi-a zis ca daca societatea nun are de suferit atunci o sa imi acorde!
  Eu ca angajat am dreptul sa pretind somaj in caz ca in acest timp de o luna nu o sa imi gasesc alt loc de munca?
  Sunt din decembrie 2015 la actualul loc de munca(azi 10.09.2016)

 95. Buna ziua! Am adunate in 24 luni, 12 luni de munca si urmeaza a imi inceta de drept contractul de munca pt ca este pe perioads determinata de 3 luni si eu sunt insarcinata si nu mi-l prelungeste nimeni. Vreau sa iau somaj si vreau sa stiu daca imi trebuie adeverinta pt somaj, doar de la ultimul loc de munca, sau de la toate din cele 24 luni?

 96. Buna ziua,
  sunt sofer la o firma care se ocupa cu distribuirea medicamentelor la farmacii, lucrez in cadrul acestei firme de 3 ani,
  in urma cu 2 ani jumate,am avut un accident in care a decedat o persoana, acum s-a solutionat procesul, am primit 2 ani condamnare cu suspendare si 1 an de zile anularea permisului de conducere.
  Oare as avea dreptul la somaj? eu nu doresc sa imi dau demisia, doar ca , evident , nu mai pot profesa din cauza suspendarii permisului de conducere? multumesc anticipat

 97. Am lucrat un an si jumatate si am avut o problema si mam angajat iara si am o intrerupere de sase luni o pot plati aceste sase luni ca sami mearga cartea de munca tot in truna sa nam intrerupere

 98. sant angajata an firma de 2 ani si umpic anul acesta am facut ernie disc am fost an concediu medical pina la 1 octombrie ,am revenit la servici si dupa o luna jumate am fost data in preaviz pe motiv de reorganizare .as dori sa stiu daca beneficiez de somaj

 99. Buna ziua imi puteti spune daca pot beneficia si eu de somaj daca din anul 2002 mam eliberat din penitenciar nu mam mai putut angaja motivele sint stiute decit fara carte de munca (fara acte)la negru si momentan nu mai lucrez nicaieri pot beneficia de’ SOMAJ’ ASTEPT RAS! VA MULTUMESC!

 100. salut,vas intreba daca firma nu mai are momentan de lucru si ne mai primind salariul din decembrie as putea sa ai cer patronului sa imi dea o adeverinta sa pot lua ajutorul de somaj pina cind firma va avea iarasi de lucru.VA multumesc si astept un raspuns cit mai urgent

 101. Va rog sa ma lamuriti si pe mine ,fiul meu are 18 ani a abandonat scoala ,adica in septembrie 2016 nu a mai vrut sa mearga la scoala pana in prezent nu lucreaza nicaieri ,poate sa beneficieze de somaj.multumesc!!!

 102. Buna seara ! Am o intrebare de LA 1 aprilie 2017 voi avea un contract we 2 ore ,in conditile in care lucrez LA ei de 3 ani. Lucram 6 ore /zi. Acum voi lucra 2 ore/zi .Am dreptul LA Somaj?

 103. Buna ziua! Am absolvit facultatea anul acesta si sunt curioasa daca mai lua somaj in conditiile in care am beneficiat acum 6 ani dupa terminarea liceului.

 104. buna ziua
  in cazul in care am o firma , eu sunt administrator, la data de 01.10.2018 toti angajatii vor trece la o alta firma …eu nu doresc sa mi inchid momentan firma , o sa raportez situatiile cu 0 , eu pot sa ma bag in somaj pana imi gasesc ceva de lucru ?
  Multumesc

 105. Buna ziua.
  Am si eu o intrebate?
  Dupa ce se termina cei 2ani de indemnizatie crestere copil pot sa intru in somaj? Si ce trebuie sa fac ?
  Pe 25.9.2019 e data cand se implinesc 2ani de indemnizatie.
  Va multumesc!

 106. Buna ziua!
  Mama mea a lucrat doar 2 ani de zile(are 50 de ani) si dupa a fost casnica. Nu a platit asigurari sau contributii(este coasigurata). Acum vrea sa isi bage somaj. Pentru a putea sa faca aceasta cerere trebuie sa cotizeze de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni ?( au un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei la care şi-au înregistrat cererea)

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 107. Buna ziua , as avea o intrebare: daca am renuntat la scoala pentru un loc de munca si ulterior pierd acel loc de munca , pot beneficia de somaj daca decid sa reincep scoala?

 108. Bună ziua, am o întrebare am fost angajata la o firma și în urma cu o zi mi sa desfăcut contractu de munca fără drept se șomaj sau alte plati din partea angajatorului. Menționez ca am lucrat doar o luna la aceasta firma, dar venind cu stagiu de cotizare de la angajatorul precedent cu întrerupere de 3 zile între angajari. As putea sa beneficiez de șaman în aceste condiții. Mulțumesc

 109. Buna seara, am si eu o intrebare, cum pot sa primesc ajutor social pana imi gasesc un loc de munca, precizez ca am 28 de ani vechime, si am lucrat pana in luna februarie anul curent, luna in care mi-am dat demisia din motive personale.

 110. Buna ziua,

  Va rog daca se poate sa ma jutati cu urmatoarele lamuriri:
  Am lucrat 34 de ani la o unitate de stat privatizata in ultimii ani de unde am plecat prin demisie acordul partilor primind 12 salarii si o suma de bani perioada in care au fost platite darile la stat, dar dupa trei luni am fost angajat la o universitate de stat(buget) pe perioada determinata unde la inceputul lunii viitoare August implinesc 24 de luni lucrate dar la depunerea cererii de prelungirea a contractului de munca pentru al treilea an am fost anuntat verbal de directorul administrativ ca nu voi mai avea contractul prelungit din cauza reducerii bugetului.
  Intrebarea este daca beneficiez de somaj ce documente trebue sa primesc la incetarea contractului determinat de munca si cine din cadrul universitatii la care sunt angajat actual trebue sa dea rezolutia pe cererea depusa de prelungire care este adresata rectorului universitatii.
  Va multumesc.

 111. Am lucrat in horeca am fost in somaj tehnic pana in luna august data de 28.2020 dar din pacate nu miau mai acordat nimic decat desfacerea de contract.Cum asi putea beneficia de un somaj de la stat amvdoi copii in intretinere lucreaza decat sotia alt venit nu am decat al sotiei de 1680.roni lunar cum asi pute sa procedez de un ajutor .miam cautat de munca dar nu am gasit nimic.

 112. Am lucrat timp de 4 ani la o firmă ,apoi am fost trimisă în șomaj în urma restructurării activității firmei. Am stat o zi in somaj după care o altă firmă m-a angajat timp de o lună jumătate, iar în urma desființării postului,m-au scos iar în șomaj. Intrebarea mea este . Mai beneficiez de indemnizație de șomaj? Va multumesc.

 113. Buna ziua,
  Am lucrat la o firma 2 ani si 8 luni, apoi s-au facut restructurari si am fost data afara (undeva in luna iulie).Am depus dosarul pentru indemnizatia de somaj si mi s-a spus sa astept. Intre timp, am fost admisa la master zi. Intrebarea mea este daca mai primesc indemnizatie de somaj in acest caz, iar daca nu, credeti ca daca suspend anul universitar pe perioada somajului ar fi in regula?
  Multumesc

 114. Bună seara am și eu o întrebare m-am agajat la un call center pe limbă italiană și la o săptămână și două zile mau dat afară pe motiv că nu făceam contracte și acum am niște probleme de sănătate mai serioase ce pot să fac am dreptul la șomaj?

 115. Bună ziua. Am fost în șomaj timp de 6 luni, din 12 luni, după care m am angajat la o firmă privată cu un contract pe o perioada determinata ( 1 an)., și din acest motiv nu pot beneficia de cei 30 %. Vreau sa știu dacă este în regulă sau nu.

 116. Buna seara. Am lucrat un aproape un an fara 22 de zile. Mam angajat pe data de 1 aprilie si urmez un tratament pentru a ramane însărcinată. Pot lua indemnizatie daca nu am avut un an lucrat consecutiv?

 117. Buna ziua!

  Daca in ultimele 24 de luni ati lucrat 12 luni (nu neaparat legate), da, puteti beneficia de indemnizatie de somaj, daca mai indepliniti si celelalte conditii aratate cumulativ de legiuitor (inclusiv aceea ca raporturile de munca sa nu fi incetat din vina dvs.)

  Am in vedere prevederile art. 34 alin. 1 din Legea 76/2002 care arata ca:
  (1) Șomerii prevăzuți la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
  a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
  b) nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare;
  c) nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii;
  d) sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

  Av. Madalina Moceanu
  Baroul Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here