Familiile sau persoanele cu venituri reduse din România pot primi ajutor pentru încălzirea locuinței, în sezonul rece, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

 

Sprijinul pentru încălzire se oferă pentru o singură locuință, care poate fi locuința principală sau locuința de reședință, conform prevederilor legale. Acest sprijin poate fi acordat fie de către Guvern, fie de către autoritățile locale.

Atunci când mai multe familii sau persoane singure împart aceeași locuință, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în numele persoanei care are un contract sau o înțelegere individuală cu furnizorul de servicii, conform legii nr. 226/2021.

Ajutoarele pentru încălzire vor fi primite de cei care au venituri mici, fie că este vorba de  persoanele singure sau de oamenii cu venituri mici pe membru de familie.

Conform ANPIS, limita maximă pentru persoanele singure care pot primi acest ajutor este de 2.053 lei pe lună, iar pentru familiile cu mai mulți membri, nu trebuie să se depășească suma de 1.386 lei pe membru de familie, pentru acordarea ajutorului de încălzire.

Cei care se încadrează, vor primi ajutoarele de încălzire în intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Veniturile în bani se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale, potrivit ANPIS.

Această asistență este acordată doar pentru un singur sistem de încălzire și doar pentru familii și/sau persoane singure care nu primesc alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței. Acest ajutor este disponibil numai pentru consumatorii vulnerabili care nu dispun de alte surse de încălzire, au fost debranșați de la furnizarea de energie termică sau gaz natural și au contracte valabile pentru furnizarea de energie electrică (în cazul în care solicită ajutor pentru încălzirea cu energie electrică), conform precizărilor ANPIS.

Beneficiarii vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere care conține informații despre componența familiei, veniturile lunare ale acesteia, precum și despre bunurile mobile și imobile pe care le dețin. În declarație, trebuie specificat tipul sistemului de încălzire folosit în locuință: lemne, peleți, gaze, curent sau altele.

În plus față de cerere și declarație, cei care au nevoie de acest ajutor trebuie să furnizeze copii ale documentelor de identitate ale membrilor familiei și documente care să ateste nivelul veniturilor, cum ar fi adeverințe de salariat, cupoane de pensie, etc.

Toate documentele se depun individual sau prin asociațiile de proprietari la primăria comunei, orașului sau municipiului în care se află locuința pentru care se solicită ajutorul de încălzire.

Actele pot fi depuse începând cu 15 octombrie, oricând în intervalul pentru care se acordă acest ajutor, respectiv 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Până la 15 noiembrie, toți cei care au soliciat acest ajutor ar trebui să știe dacă se încadrează sau nu. Ajutorul se va acorda pentru următoarea lună, dacă actele sunt depuse după data de 20 a unei luni, iar valoarea lui va fi mai mică.

Vezi aici Legea 226/2021

Vezi aici alte articole despre: ajutor încălzire locuințe

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here