Un proiect legislativ aprobat de Senat și aflat acum în Parlament propune acordarea unei sume de până la 750 de lei pentru persoanele și familiile cu venituri reduse, în anul 2024. Acești bani pot fi folosiți pentru achiziționarea și montarea repartitoarelor de căldură în apartamentele din blocuri.

Proiectul propune amânarea termenului limită pentru dotarea apartamentelor cu aceste dispozitive tehnice cu un an, până în decembrie 2024.

Suma de bani va fi oferită pentru fiecare gospodărie sau familie care se află într-o situație vulnerabilă și doar după ce o companie autorizată montează sistemele care distribuie costurile pentru energia termică, inclusiv robinetele pentru controlul consumului de energie termică. Această asistență financiară poate fi folosită până la data de 27 decembrie 2024 și va fi acordată pe baza unui proces-verbal de instalare și a facturii emise de montator.

Definiția persoanelor/familiilor vulnerabile este stabilită de OUG 166/2022, care a introdus anterior un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Conform acestei ordonanțe, persoanele și familiile cu un venit lunar pe membru de familie sub 2.000 de lei și cu vârsta de până la 60 de ani, sunt considerate vulnerabile.

Ministerul Energiei a declarat că bugetul pentru această măsură este de 375 de milioane de lei. Proiectul legislativ prevede, de asemenea, amânarea termenului limită pentru dotarea apartamentelor cu contoare de căldură și apă caldă până la 31 decembrie 2024. Totodată, începând cu 2027, blocurile vor trebui să fie echipate exclusiv cu contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.

 

Vezi aici Ordonanța de urgență nr. 166/2022

Vezi aici Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Vezi aici alte articole despre încălzire

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here