O inițiativă legislativă prevede ca toate plățile la asociația de proprietari să se facă în funcție de numărul persoanelor care locuiesc într-un apartament, și nu în funcție de cota-indiviză, adică suprafața utilă a apartamentului, așa cum este acum.

Parlamentarii care vor să schimbe Legea nr. 230/2007 privind asociațiile de proprietari susțin chiar că actuala legislație este abuzivă, discriminatorie și nelegală:

“Hotărârile Adunării generale trebuie să aibă în vedere specificul construcției blocurilor care compun asociația. Astfel, în cazul blocurilor cu lift, cheltuielile care se impun pe părțile comune sunt specifice celor pe persoane, deoarece nu cota parte indiviză se deplasează cu liftul, ci persoanele care locuiesc în asociație”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Nici cheltuielile cu curățenia blocului nu trebuie împărțite la suprafața locuită, ci la numărul de persoane, mai prevede inițiativa.

Art. 48

„(3) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcție de suprafața utilă a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.”

Ca să fie adoptat, proiectul legislativ trebuie voat în Camera Deputaților, deocamdată aflându-se în prima cameră sesizată, Senatul.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociațiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

    • Ma bucur ca legiuitori au indreptat lucrurile, de fapt multe asociatii mergeau pe ,, convetie ” adica plata la persoane, dar mai ierau si administratori care calculau plata pentru curatenie la metru patrat, ex. aceiasi suprafata pe casa scrilor la 2 camere, 3 camere si 4 camere, iar noua ni se calcula pe suprafata apartamentului, de parca femeia de serviciu matura in casa la noi. Aceiasi situatie si cu plata administratorului, se calculeaza 10 rubrici pe lista de plata pentr 2 camere, 3 camere si 4 camere, iar calculul se facea pe suprafata apartamentelor. ????????.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here