Cetăţenia română, mai uşor de obţinut pentru studenţii străini şi pentru afaceriştii din alte ţări

Marilena Nedelcu
29 martie 2016 2 min read
Completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576/2010 este valabilă şi pentru apatrizii sau cetăţenii străini care au studiat şi obţinut diploma în străinătate, dar vin să se angajeze în ţara noastră. Condiţia, susţin iniţiatorii, este...

Parlamentarii vor lua în discuţie în această sesiune o propunere legislativă de modificare a Legii cetăţeniei, care prevede ca studenţii sau tinerii din alte state care se angajează, după ce obţin diploma, şi afaceriştii din alte ţări care investesc cel puţin 1 milion de euro în ţara noastră, să obţină cetăţenia în doar 2 ani.

Completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576/2010 este valabilă şi pentru apatrizii sau cetăţenii străini care au studiat şi obţinut diploma în străinătate, dar vin să se angajeze în ţara noastră. Condiţia, susţin iniţiatorii, este ca Guvernul să indexeze Codul ocupaţiilor cu necesarul de la acel moment pe piaţa muncii, astfel încât locurile de muncă oferite străinilor să fie în sectoarele în care există deficit de personal, cum ar fi acum, de exemplu, în sistemul medical.

După art. 8 indice 2 se introduce un nou articol, articolul 8 indice 3, cu următorul cuprins:

“Art. 8 indice 3 – (1) Prin hotărâre de Guvern se stabileşte lista ocupaţiilor care reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea României şi pentru care resursa locală nu poate acoperi necesarul de locuri de muncă. Această listă se întocmeşte în conformitate cu Clasificarea ocupaţiilor din România (COR) şi se actualizează periodic.”

Mai mult, susţin parlamentarii care au propus modificarea legii, este stipulat că niciun cetăţean român nu va fi înlăturat din vreo funcţie sau post ca să fie angajat un cetăţean străin.

Principalele completări se referă la cetăţenii străini care au rezidenţa pe teritoriul statului roman de cel puţin doi ani, condiţiile de acordare a cetăţeniei (examen de limba română, imnul României, alte acte necesare) rămânând neschimbate.

“ Reducerea perioadei de rezidenţă la 2 ani se va aplica şi străinilor care au investit în România sume ce depăşesc 1.000.000 euro. Această categorie de persoane fără cetăţenie sau cetăţeni străini care poate beneficia de o reducere a termenilor generali din Legea cetăţeniei române este reglementată şi în actuala lege, iniţiatorul introducând, ca element de noutate, reducerea perioadei de rezidenţă pe teritoriul statului roman până la 2 ani pentru încurajarea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în România.”

Iniţiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care ste prima cameră sesizată. Ca să fie schimbată legea, proiectul trebuie votat atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.

Ai nevoie de Legea cetăţeniei române nr. 21/1991? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b