Parlamentarii vor să modifice o lege care priveşte instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, în favoarea persoanelor care au cesionat creanţe către terţi sau către instituţii nebancare. Mai exact, se propune completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, astfel încât cesionarul să poată percepe, de la data cesiunii, doar dobânda legală.

Iniţiatorii spun că există acum în lege un dezechilibru între creditori şi debitori, mai ales în numeroasele cazuri în care contractele de credit au fost cesionate prin vânzare. Cesionarii-cumpărători au dreptul să solicite debitorilor, pe cale amiabilă, conform Codului civil, sau prin executare silită, să achite debitul principal (împrumutul), împreună cu toate accesoriile. Debitorul are doar posibilitatea contestării la executare, care “presupune costuri împovărătoare pentru debitor, chiar dacă acesta foloseşte acest instrument doar pentru a demonstra corectitudinea calculului care a generat suma datorată, un drept pe care îl avea în faţa instituţiei bancare cu care a încheiat contractul”, susţin iniţiatorii proiectului.

În plus, spun parlamentarii, cele mai multe contracte de credit au o dobândă variabilă, fluctuaţie care creează imposibilitatea verificării calculului de către persoana împrumutată a datoriilor pe care aceasta le are de plătit, atât pe perioada în care se află în contract cu banca, dar şi ulterior cesionării.

Dacă pe perioada în care se află în contract cu banca, persoana împrumutată poate cere nişte situaţii pentru a verifica dacă datoriile sale sunt calculate corect, întrucât băncile deţin situaţii din care reiese acest calcul, nu acelaşi lucru se poate spune despre perioada ulterioară cesionării când debitorul nu mai poate obţine informaţii despre dobânda calculată. Şi mai mult, la aceste dobânzi, se adaugă şi penalităţi de întârziere, care încep să curgă odată cu declararea scadenţei anticipate a creditului.

Art 120.

Se introduce un nou alineat, alin. 1 indice 1 cu următorul cuprins:

“ Creanţele izvorâte din contractele prevăzute la alin. 1 şi cesionate către persoane care nu intră sun incidenţa prezentei legi sunt purtătoare doar de dobânda legală de la data cesiunii şi numai pentru suma împrumutată restantă.“

Iniţiatorii mai susţin că în cazul cesionărilor, calculul accesoriilor creditului se face de către persoane juridice sau fizice care NU au obligaţia de a ţine evidenţe contabile specifice instituţiilor bancare şi care NU se supun controlului BNR. Astfel că debitorul nu beneficiază de măsuri de protecţie, iar în cazul recuperării amiabile a datoriei nu există niciun mecanism de control aflat la dispoziţia consumatorului cu ajutorul căruia acesta să aibă certitudinea calculului corect al sumelor datorate, consumatorul având doar posibilitatea de a sesiza ANPC. 

”Pe scurt, debitorul îşi pierde considerabil din drepturi în faţa terţilor cesionari întrucât el nu mai are acces transparent la operaţiunile făcute pe contul său, dreptul la transparenţa pe care îl avea câştigat în raport cu banca, trebuind să şi-l câştige acum prin intermediul instanţei de judecată sau ANPC şi contra cost. Aşadar, debitorul figurează cu o datorie, lipsa legislaţiei şi a controlului pune în sarcina debitorului consumator cheltuiala de a demonstra cât datorează.”

Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii publice în Senat.

Ai nevoie de OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Salut am făcut niste lucrari la un servis auto si după un an in care a refuzat să plateasca motivînd diverse povesti mia cesionat niste dosare de daune . Mia zis ca nu are bani și ca doar așa poate să se achite.ok am zis.Mam dus și am depus dosarele și miau ziz ça in 10 zile fac plata.Au trecut 6 luni.aducînd in discutie că ar trebui să primesc și penalității pentru intirziere miau zis ca nu am cum să cer ieu penalități ca nu sunt ieu propietarul. Aș dori să știu daca ieu pot cere penalitați firmei de asigurări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here