Elevii majori şi părinţii/tutorii elevilor minori care nu vor să facă ora de religie nu vor mai fi obligaţi să completeze o cerere în acest sens, Curtea Constituţională hotărând miercuri, 12 noiembrie 2014, că prevederile din Legea Educaţiei sunt neconstituţionale, aceste solicitări urmând a fi făcute doar de către cei care doresc să studieze disciplina.

Astfel, CC  a anunţat printr-un comunicat de presă admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispozițiilor Legii învățământului nr.84/1995 și ale Legii educației naționale nr.1/2011.

Ce prevede legea?

Potrivit art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învăţământului, la solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Menţionăm faptul că acest act normativ a fost abrogat pe 9 februarie 2011 şi înlocuit de Legea educației naționale nr. 1/2011. Art.18 alin.(2) al Legii educaţiei preia textul de reglementare prezentat mai sus, însă cu o modificare – cererea poate fi completată şi de elevul major, nu doar de către părinţi sau tutore.

Notă: În caseta foto puteţi vedea compararea versiunii acestui paragraf la date diferite (stânga – forma veche, din Legea învățământului nr.84/1995, dreapta – forma nouă, din Legea educației naționale nr.1/2011). Atenţie: Funcţia „Compară consolidări” este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

religie
Sursa foto: Lege5 Desktop

Ce urmează să se întâmple?

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Buzău-Secția civilă, urmând să se emită un act normativ care să modifice paragraful amintit al Legii nr. 1/2011.

Vom reveni cu mai multe informaţii în momentul publicării Deciziei CC în Monitorul Oficial. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here