Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din data de 14 iulie 2016.

Începând din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016 (17 iulie 2016), se modifică modul de calculare a cuantumului pensiei anticipate, astfel încât persoanele îndreptățite vor benenficia de un cuantum mai mare al pensiei anticipate parțiale.

Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu pană la 8 ani. 

Potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu:

I.  a) persoanele care desfăsoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari;

b) funcționării publici;

c) cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale;

d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și drepturi conexe precum și din contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil. 

II. persoanele care își desfăsoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durată mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;

III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile următoare:

a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;

b) membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale;

c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;

d) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;

e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

V. cadrele militare trecute în rezervă, polițiștii și funcționării publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat.

Potrivit modificării art. 6 alin. (2) din Legea nr. 142/2016, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, avocații, notarii, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat. 

Potrivit modificării art.60 din noul act, „Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupă I și/sau condiții speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”.

Practic, stagiul de cotizare se va calcula prin cumularea fracţiunilor de stagii de cotizare realizate în grupă I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001. Astfel, persoanele cu mai puțin de 2 ani în grupă I de muncă și/sau în condiții speciale vor putea beneficia, de acum încolo, de reducerea vârstei de pensionare.

Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55 din Legea nr. 263/2010, precum și cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără că reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.

Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei și de 52 de ani pentru bărbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

Astfel, dacă până acum, diminuarea cuantumului se făcea printr-un procent fix de 0,75% pentru fiecare luna de participare, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, potrivit art. 65 alin (4) diminuarea se va face diferențiat, în raport cu perioadă de cotizare realizată peste stagiul standard complet.

Concret, din 17 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale va fi stabilit în funcție de numărul de ani munciți în plus față de stagiul complet, prevăzut de lege.

Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parțiale se va realiză cu procentaje diferite, în funcție de perioadă de cotizare realizată în plus față de stagiul complet, după cum urmează:

 • până la 1 an : 0,50
 • peste 1 an: 0,45
 • peste 2 ani: 0,40
 • peste 3 ani: 0,35
 • peste 4 ani: 0,30
 • peste 5 ani: 0,25
 • peste 6 ani: 0, 20
 • peste 7 și 8 ani: 0,15

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 142/2016 asupra Legii nr. 263/2010 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

pensie_anticipata_2016
De asemenea, modificarea art. 65 alin. (5) vizează extinderea categoriei de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare fără penalități.  Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției
și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani .

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

33 COMENTARII

 1. am o vechime neintrerupta din octombrie 1976 si sint nascuta pe 7 august 1956; stiu ca ies la pensie in febr.2017, dar daca doresc sa ies anticipat ce penalizare se pune avind in vedere ca in octombrie 2016 fac 40 de ani de cotizare???si de ce pensia vine tot dupa 4-5 luni dupa depunerea dosarului, cum au patit colegi care s au pensionat anul acesta desi s- a tot spus ca nu vor mai fi intirzieri pina la eliberarea deciziei de pensionare??!! si ca sa va dau un exemplu si mai concret i-am mutat dosarul de pensie al mamei din sectorul 6 in ilfov si nici dupa un an si 2 luni nu i a venit decizia la ilfov! cum e posibil? daca am fost la casa de pensii spun ca au trimis dosarul dar de fapt nu stie nimeni unde este!dosar nr.421952/05.08.2014 transfer ilfov-T=119832. multumesc anticipat.

  • Am intrat in pensie anticipata in iunie 2013 fiind nascuta pe 07.08.1957 si avand o cotizatie dupa calculul Casei de Pensii din timisoara de 34 ani si cateva luni.Penalizarea mea este de 0,45 % avand o retinere lunara de 490 lei.Am solicitat in scris reducerea penalizarii intrucat nu mai am 4 ani 9 luni pana la intrarea la limita a pensionari dar mi s a spus ca doar cand intru la limita mi se va calcula cuantumul lunar de contributie ,urmand a primi diferenta la incetarea penalitatii adica peste un an si 10 luni.Pot beneficia de noua lege si cei care deja suntem pensionati anticipat si daca da inseamna ca pot intra la limita mai repede ?Se va tine cont de noua lege ? Se va face o recalculare de catre Casa de Pensii sau va trebui sa cerem in scris noi cei pensionati anticipat ? Multumesc

 2. buna ziua, sa inteleg ca anexa 5 privind virsta de pensionare nu s-a schimbat. Din auzite, va intreb, daca stiti ca pe o perioada f.scurta se poate iesi la pensie daca ai vechime in munca 35 ani? o facilitate pentru – anumite persoane- fiind an electoral. Daca mergi la Casa de Pensii nu-ti da nimeni nici o informatie.
  Sunt nascuta in 1962, am aproape 36 vechime, cind ma pot pensiona anticipat partial? asta daca nu se modifica legea 142, cum se aude, fiind data pentru acest an electoral .
  Concediile medicale se scad la vechime?
  Cu multumiri. M.Rosca

 3. Am depus dosarul pentru pensie mia venit raspuns si am 38 de ani 4 luni si 6 zile cu tot cu grupa raspunsu a fost ca nu ma incadrez din cauza virstei sint nascuta ,in1960 octombrie si de aceia nu indeplinesc conditiile .As dori sa stiu daca pot sa ma pensionez anticipat macar . Multumesc

 4. Buna ziua, am o rugaminte . As dori sa stiu daca se poate iesi la.pensie anticipat cu varsta de 56 ani si cotizatie 25 ani .an nastere 1960 luna 09. Va multumesc anticipat

 5. Buna ziua. A dorii sa stiu daca pot iesi anticipat la pensie cu varsta de 59 de ani si 9 luni avand o vechime de 28 de ani si 8 luni si mai mentionez ca am si 5 copii daca ei se pun la vechime. Va multumesc anticipat.

 6. Buna ziua.Poate aveţi cunoştinţă, când va funcţiona , la casele de pensii, programul pentru calcularea pensiei anticipate partial dupa noua lege 142/2016.Am depus dosarul pentru pensie anticipată partial şi nu se poate soluţiona pentru că nu există programul de calculare actualizat !!!! Vă mulţumesc, o zi buna.

 7. legea nr. 142/12.07. 2016 a aparut, dar nu se pot calcula pensiile fiindca Casele de pensii nici cum, suntem in octombrie 2016, nu are programul informatic necesar pentru calculul acestor pensii anticipate partiale. Ministerul Muncii , ce face? au trecut 3 luni, oamenii cand si vor primi deciziile si respectiv pensiile? Se aude?

 8. cum poate sa se faca atita discriminare intre oameni?adica cei pina in 12.07.2016 si cei de dupa.cum poate cineva sa trateze oameni in aceleasi situatii cu masuri diferite?asta se numeste discriminare si se pedepseste conform legii.sint unii mai romani decit altii?nu traiesc toti in tara asta?de ce nu au au marit ei pensiile parlamentarilor numai celor care vor veni din 15 decembrie .cum la ei legea are efect din 89,si la pensionarii anticipat partial numai de la aparitia legii.am inteles ca nu se da retro dar de la schimbarea legii trebuie sa se dea la toti,ca de aia sa schimbat legea ca era nedreapta si nu o indrepti cu one dreptate si mai mare.daco nu o sa faceti dreptate o sa va pedepseasca divinitatea si o sa va intrebati de ce.pai la cite blesteme vi se aduc nici nu poate fi alt fel…….

 9. Alesii nostrii au grija de viata lor si nu le pasa de aceasta TARA . Daca vrem sa traim mai bine trebuie sa fim ca poetul Mihai Eminescu care bine spunea. Sa dam foc la puscarie si la casa de nebuni daca vrem ca-n asta tara sa mai avem oameni buni. C-am atit deocamdata dragi Romani!!!!

 10. am 62 de ani cu vechime 33 de ani Conform noii legi stagiul militar se considera vechime ? dar grupa 2 de munca are o limita minima impusa ca sa poata fi luata in considerare ? dar facultatea terminata la cursuri de zi ? Informatii despre continutul de acte care trebuie depuse in vederea completarii si depunerii dosarului ptr. pensionare anticipata de unde se pot obtine ?

 11. Aceasta clasa politica ,este o adunatura de nepasatori ,iubitori de sine si nesimtiti.Nu vreau sa cred ca toti sunt asa dar unde sunt aia drepti ,corecti si iubitori de tara ? nu-i v edem sa se zbata pentru nedreptatile facute de semenii lor.Cineva o-ncercat sa repare ceva si bine o facut,dar nu stiu din ce motive numai pe jumate.Daca au facut asa atunci sa faca si magazine de unde sa cumpere cei cu 45 la suta mai ieftin cu cit li s-a taiat din pensie.Sintem o multime de oameni care asteptam acei parlamentari cu inima si dragoste de oameni,care sa repare aceasta mare nedreptate si discriminare si sa-i votam cu inimile impacate.

 12. -perioada armatei obligatorii se considera vechime la pensionarea anticipata partial ?
  -cum trebuie obtinut ca vechime in munca in conditii speciale aceasta perioada pentru ca a fost obligatorie ?
  -astept un raspuns daca este posibil.

 13. In aprilie 2017,voi implini 55 de ani.
  Am cartea de munca inscrisa la 1 iunie 1983.
  Am muncit toti acesti ani,fara nici o interupere,ca bugetar de stat.
  Vreau sa stiu,cind pot iesii la pensie antiipata,chiar si cu penalizare.Multumesc!

 14. Lucrez in invatamant din 01.09 . 1975 , ca invatator , pana in 31. 08 . 2013 ,iar din data de 01.09.2013 ca profesor , gradul didactic I ,si in continuare . Nu am inregistrat in aceasta perioada nicio intrerupere ,cu exceptia serviciului militar obligatoriu ,in perioada 19.02.1976 08.06.1977.La ce data m-as putea pensiona anticipat , fara penalizare , dar pensionare anticipata cu penalizare si cu ce procent .Care ar putea fi cuantumul unei pensii la vechimea mea intr-o situatie sau alta ? Va multumesc anticipat pentru un potential raspuns ! Ilie Costinescu

 15. inginer petrolist, am 30 de ani vechime neintrerupta si in urma calculelor facute de persoane abilitate 5 ani reducere pentru grupa I si II.sunt nascut pe 30.10.1962. Firma la care lucrez urmeaza sa se inchida. In aceste conditii ma pot pensiona anticipat. Va multumesc si astept raspunsul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here