Premiile RegioStars recompensează cele mai remarcabile proiecte regionale finanţate de UE. Cele cinci proiecte câştigătoare au demonstrat spirit inovator în promovarea creşterii inteligente şi durabile, în beneficiul cetăţenilor, mediului şi economiei.

Acestea se numără printre sutele de mii de proiecte care au primit fonduri pentru dezvoltarea regională. Câştigătorii la cele cinci categorii ale premiilor RegioStars 2013 sunt:

* UPTEC, la categoria creştere inteligentă – Parcul ştiinţific şi tehnologic al Universităţii din Porto a ajutat, până acum, 110 firme, inclusiv 95 de start-up-uri, 5 societăţi mari şi 5 centre de inovare private. Proiectul a creat aproximativ 800 de locuri de muncă pentru absolvenţi, contribuind la o creştere economică solidă în regiune.

* Enworks, la categoria creştere durabilă – serviciul de mediu ajută întreprinderile mici din nord-vestul Angliei să îşi gestioneze mai eficient resursele. Companiile au putut realiza, astfel, economii anuale de 95 de milioane de euro. Progresele în domeniul mediului au contribuit la menţinerea a aproximativ 960 de locuri de muncă.

* Itinerare individuale de angajare, la categoria creştere favorabilă incluziunii – proiectul din Elblag (Polonia), le oferă şomerilor pe termen lung de peste 45 de ani posibilitatea de a beneficia de sprijin din partea unor formatori profesionişti. Aproape 80% dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă şi, datorită sprijinului continuu, 15 luni mai târziu, 9 din 10 se aflau la acelaşi loc de muncă.

* Gestionarea cartierelor, Berlin, la categoria zone urbane defavorizate (CityStar) – proiectul a introdus consilii în cartierele defavorizate din Berlin, pentru a-i încuraja pe locuitori să participe la programe destinate îmbunătăţirii calităţii vieţii.

* Către un loc de muncă, la categoria informare şi comunicare – proiectul lituanian a realizat şi difuzat o serie de videoclipuri care contestau atitudiunea faţă de persoanele cu deficienţe de auz. Au fost create centre-pilot de ocupare a forţei de muncă pentru a ajuta aceste persoane să îşi găsească un loc de muncă şi două treimi dintre cei sprijiniţi au fost angajaţi.

La ediţia din acest an a concursului au participat 149 proiecte, ceea ce reprezintă o cifră record. Câştigătorii au fost premiaţi la Bruxelles, la data de 31 ianuarie.

Cererile de înscriere pentru ediţia din 2014 trebuie trimise până la data de 19 aprilie 2013. Finaliştii îşi vor prezenta proiectele unui juriu independent în cadrul conferinţei anualea UE pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi regionale (7-10 octombrie).

Sursa: Comisa Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here