Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata de daune morale în valoare de 9.800 de euro în cazul unei femei din Petroşani care, deşi a reclamat agresiunile la care a fost supusă de către soţul ei, nu a primit sprijin din partea autorităţilor.

Decizia CEDO

În cauza Bălşan vs România, Curtea a decis în unanimitate că au fost încălcate următoarele prevederi din Convenţia Europeană a drepturilor Omului:

 • art. 3, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante;
 • art. 14 referitor la interzicerea discriminării coroborat cu art. 3, luând în considerare faptul că actele de violenţă în acest caz au fost bazate pe criteriul de gen.

În comunicatul de presă emis de CEDO, instituţia a subliniat că femeia a fost victima agresiunilor soţului iar autorităţile române ar fi trebuit să cunoască acest abuz şi să intervină, ţinând cont de repetatele reclamaţii şi solicitări de sprijin adresate atât organelor de poliţie, cât şi instanţelor de judecată. Mai mult, deşi în ţara noastră există cadrul legal prin care sunt reglementate măsurile pentru protejarea victimelor violenţei în familie, autorităţile au eşuat în apllicarea acestora.

Pasivitatea instituţiilor statului care ar fi trebuit să se ocupe de problemă denunţă o atitudine discriminatorie în privinţa victimei, în calitate de femeie, şi demonstrează lipsa angajamentelor de a rezolva problemele violenţei domestice în general în România, potrivit Curţii Europene.

Prezentarea cauzei

Victima a dat statul român în judecată la CEDO în anul 2009, reclamând faptul că autorităţile locale nu au reuşit să o protejeze în mod adecvat de actele de violenţă familială la care a fost supusă, deşi a depus mai multe plângeri la poliţie în perioada 2007-2008.

Femeia a solicitat daune în valoare de 50.000 de euro, solicitare contestată de Guvernul României ca lipsită de fundament şi excesivă din punctul de vedere al sumei cerute.

Ai nevoie de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,

  Puteti sa ma indrumati din punct din vedere juridic sau sfatui cum pot ajunge la Curtea Europeana cu initiati care lucreaza energetic minori . Ce legi din Romania includ practici de parapsihologie, radiestezie si Reiki.
  E urgent!

  Va multumesc,
  Alexandra Panoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here