18 Februarie, 2020

CEDO a decis în favoarea unui medic român absolvent de drept, care nu a fost lăsat să practice avocatura

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate unui medic român, absolvent de Drept şi care a trecut examenul de barou, dar nu a fost admis la stagiatură, fiind pus să aleagă între practica medicală şi profesia de avocat, CEDO a hotărât că, în cazul acestuia, a fost încălcat dreptul la viaţă privată.

Curtea a arătat că este improbabil ca reclamantul să fi prevăzut că nu va putea practica avocatura şi medicina, în condiţiile în care legea nu prevede explicit că profesia de medic este incompatibilă cu cea de avocat.

Cazul Mircea Mateescu

Reclamantul, Mircea Mateescu, născut în 1953, are propriul cabinet medical la Bucureşti, având o experienţă de 18 ani ca medic. În 2006, acesta a terminat Facultatea de Drept, iar apoi a trecut examenul de barou. Însă Baroul Bucureşti i-a respins cererea de a fi admis în stagiatură, pentru a obţine definitivatul, reclamantul susţinând că a fost obligat să aleagă între cele două profesii.

Mircea Mateescu a mers în instanţă, însă nu a avut câştig de cauză, acţiunea sa fiind respinsă definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 2009.

Astfel, el s-a adresat CEDO, susţinând că i-a fost interzis să practice simultan medicina şi avocatura în lipsa unei baze legale. Reclamantul a cerut 14.655 de euro daune materiale, pentru veniturile de care a fost lipsit fiindu-i interzis să practice avocatura. Calculul acestei sume a avut la bază salariul minim brut pentru persoane cu studii superioare din 2007 până în prezent.

Acesta  a mai cerut 1 euro cu titlul de prejudiciu moral şi 6.210 euro cu titlul de cheltuieli de judecată.

CEDO a considerat că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată (articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului) şi a decis ca statul român să îi plătească 1 euro cu titlul de prejudiciu moral şi 2.000 de euro cheltuieli de judecată.

Sursa: Mediafax.ro

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu