Ministerul de Finanţe a publicat o hotărâre de guvern care să completeze normele de aplicare a OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi (Programul „Prima Maşină”). Astfel, se reglementează modul de acordare a garanţiilor în numele şi în contul statului de către Fondul Naţional de Garantare, plafonul  garanţiilor fiind mărit de la 50.000 de lei în 2015, la 100.000 de lei în 2016.

Principala motivaţie este că suma în plus este acoperită, de fapt, de sumele rămase neutilizate în cursul lui 2015.

În plus, susţin reprezentanţii ministerului, au fost propuneri din partea dealerilor de autoturisme:

  • creşterea preţului maşinii achiziţionate de la 50.000 de lei la 100.000 de lei şi extinderea perioadei de acordare a creditului de la 5 la 7 ani;
  • subvenţionarea unei anumite părţi a dobânzilor de la credite;
  • eliminarea obligativităţii CASCO.

Proiectul de act normativ prevede introducerea, după art. 7, a unui nou articol, potrivit căruia:

  • un beneficiar al Programului Rabla poate achiziționa un autoturism nou în cadrul Programului „Prima Maşină”, cu îndeplinirea condițiilor specifice ale acestuia.
  • prima de casare susținută din Fondul pentru mediu și acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat în cadrul Programului Rabla poate fi inclusă în prețul de achiziție al autoturismului nou.
  • avansul prevăzut la art.2^1 alin.(1) din OUG nr.66/2014 se calculează prin raportare la prețul de achiziție a autoturismului. Prețul de achiziție poate include valoarea facilității acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național, după caz.
  • în cazul garanțiilor solicitate pentru achiziționarea unui autoturism nou în cadrul Programului „Prima Maşină” de către un beneficiar al Programului Rabla, valoarea facilității acordate prin Programul Rabla este acceptată pentru justificarea achitării avansului de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou.

Prin aceste modificări, iniţiatorii susţin că cele două programe existente, “Prima maşină” şi “Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (Programul Rabla), vor fi mult mai atractive pentru români, mai ales prin prevederea ca avansul minim să fie de 5%.

Ai nevoie de OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here