Pensia medie va depăşi în România, în cursul anului 2014, valoarea de 200 de euro, în timp ce câştigul salarial mediu net lunar se va situa la 1.676 de lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
În acest sens, în cazul categoriilor de populaţie cu venituri reduse, se are în vedere indexarea pensiilor cu 3,75%, creşterea salariului minim cu 12,5%, dar şi majorarea cu 4,5% a venitului minim garantat.
Astfel, pentru anul 2014 valoarea punctului de pensie se majorează cu 3,75% (respectiv 3,33% – inflaţia şi 0,42% – 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut), indicatorii fiind cei realizaţi pe anul 2012, iar în valoare nominală punctul de pensie va creşte, în acest an, de la 762,1 lei la 790,7 lei.
În privinţa creşterilor salariale în sectorul bugetar, acestea vor fi direcţionate către tinerii absolvenţi din sănătate şi educaţie care rămân în sistem (medici rezidenţi, profesori debutanţi în învăţământul preuniversitar, preparatori şi lectori în învăţământul universitar), pentru a facilita investiţia în aceste domenii.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la nivelul lunii decembrie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.760 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 110 lei (6,7%), iar câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.430 de lei în ultima lună a anului trecut, cu 6,7% mai mare decât în noiembrie 2013. Ca şi în ceilalţi ani, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.515 lei), iar cele mai mici – în hoteluri şi restaurante (940 de lei).
——————————(P)——————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

1 COMENTARIU

  1. M-am luat dupa „reclama” dumneavoastra: , Pune o intrebare pe forum…..
    Am pus in 08.02 2014 la Cap : MIJLOACE FIXE, OBIECTE DE INVENTAR, STOCURI, intrebarea referitoare la Obligatia vanzarii terenului aferent activului……. nu si-a spus parerea niciun specialist; nu aveti unul in domeniu??

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here