21 Ianuarie, 2020

Ce valoare va avea indemnizaţia de hrană din 2018, acordată cu întârziere în locul tichetelor de masă?

Prin Legea salarizării unitare s-a reglementat ca, începând de anul viitor, tichetele de masă acordate bugetarilor să fie înlocuite cu indemnizaţii de hrană. Această “înlocuire” vină însă cu o întârziere semnificativă, deoarece tichetele de masa dispar de la 1 ianuarie 2018 iar indemnizaţiile de hrană se acordă de la 1 decembrie 2018 – vorbim practic despre 11 luni în care angajaţii statului nu vor beneficia de niciuna dintre aceste variante.

Cu toate accestea, în şedinţa de ieri a Guvernului a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care, printre altele, stabileşte şi faptul că această indemnizaţie se va acorda lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Rămâne de văzut dacă ordonanţă în cauză vine şi cu alte precizări care ar putea corecta situaţia de mai sus.

Fără tichete de masă…

Prin art. 44 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea salarizării unitare) se abrogă prevederile referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaților din sectorul bugetar, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

…dar cu indemnizaţii de hrană, după aproape un an

Potrivit art. 18, alin. (1) din lege, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului MApN, MAI, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, SRI, SIE, SPPSTS, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul OG nr. 26/1994.

Indemnizațiile de hrană prevăzute se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.

Indemnizația de hrană nu se acordă persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite.

Valoarea efectivă a indemnizaţiei de hrană din decembrie 2018

Conform precizărilor Guvernului, indemnizaţia de hrană se va acorda lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară.

Ţinând cont de faptul că, prin HG nr. 846/2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit la 1.900 lei lunar (începând cu 1 ianuarie 2018), rezultă că indemnizaţia de hrană acordată lunar bugetarilor în locul tichetelor de masă va avea următoarea valoare:

(2 x 1.900 lei) / 12 = 316 lei

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  VASILE
  martie 1 2018

  SI TOTUSI CÎT IA CA NORMĂ DE HRANĂ UN OFITER ??

 • Răspunde
  Alina
  noiembrie 29 2018

  Buna ziua,imi puteti spune va rog,daca in.aceasta lege intra si asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Multumesc

  • Răspunde
   Marcel
   noiembrie 1 2019

   desigur ca intra si asistentii personali la acordarea acestui drept, acum in 2019 este 347 lei brut/luna

 • Răspunde
  Matus
  ianuarie 11 2019

  Din pacate aceasta indemnizatie se impoziteaza 42%Si din 316 lei am primit doar 175lei.Rusine sa le fie!!!

Scrie un comentariu