La sfârşitul lunii trecute au intrat în vigoare o serie de modificări asupra Legii pentru alegerea Preşedintelui României, cele mai importante dintre acestea referindu-se la eliminarea secţiilor speciale de votare şi exercitarea dreptului de vot de către alegători la orice secţie.
Ordonanţa de urgenţă nr. 45/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004, aplicabilă din 27 iunie 204, aduce o serie de schimbări în derularea alegerilor prezidenţiale, cu scopul de a uşura această procedură.
Secţiile de votare speciale sunt eliminate
La alegerile din noiembrie nu vor mai exista secţii de votare speciale, considerându-se că organizarea acestora generează atât dificultăţi logistice, cât şi suspiciuni referitoare la fraudarea alegerilor. În acest sens a fost abrogat art. 10, alin. (2) care stabilea organizarea secţiilor de votare speciale în gări, autogări, aerogări şi campusuri universitare, pentru cei care în ziua alegerilor se aflau în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.
Exercitarea dreptului de vot la orice secţie
Odată cu eliminarea secţiilor de votare speciale, Legea nr. 370/2004 a fost modificată astfel încât alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare.
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 45/2014 asupra Legii nr. 370/2004 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. Sursa foto: Lege5 Online
Aceştia trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, ulterior fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în tabelul prevăzut la art. 9 alin. (1).
Stabilirea datei alegerilor
O altă modificare adusă de OUG. nr. 45/2014 vizează majorarea perioadei de timp în care Guvernul are obligaţia de a stabili data alegerilor. Astfel, dacă înainte acesta trebuia să hotărască data alegerilor cu cel puţin 45 de zile premergător zilei votării, începând din 26 iunie se aplică un termen de minim 60 de zile.
Alegerile prezidenţiale din acest an au fost deja stabilite pentru data de 2 noiembrie 2014 (duminică), prin Hotărârea nr. 520/2014, în vigoare din 3 septembrie 2014.
Definitivarea candidaturilor, până la începerea campaniei electorale
Începând din acest an, propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor (cu 10 zile mai devreme decât în anii anteriori). Această măsură a fost luată deoarece termenul procedural pentru constatarea rămânerii definitive a candidaturilor depăşea data începerii campaniei electorale.
Cartea electronică de identitate
O altă noutate constă în introducerea cărţii electronice de identitate în categora actelor de identitate ce pot fi folosite la vot.
––––––––––––(P)––––––––––––
Lege5 a creat instrumentul ideal pentru a vă ajuta să vizualizaţi prin comparare textul unui act normativ aşa cum era el înainte de modificare şi textul modificat, cu evidenţierea modificărilor.