Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, însă acesta poate deveni din nou obligatoriu în anumite situaţii.
În prezent, potrivit Legii nr. 395/2005, din 1 ianuarie 2007 a fost suspendată executarea serviciului obligatoriu – în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus. Astfel, cetăţenii români pot efectua orice formă a serviciului militar doar pe bază de voluntariat.
Totuşi, executarea serviciului militar devine obligatorie:
pe durata stării de război;
pe durata stării de mobilizare;
pe timpul stării de asediu.

ÎNDEPLINIREA SERVICIULUI MILITAR

Conform Legii nr. 446/2006, serviciul militar se îndeplineşte – de către cetăţenii care au împlinit 18 ani – în următoarele forme:
• activ:
militar profesionist;
militar în termen;
elev/student la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională (exceptând elevii liceelor şi colegiilor militare);
soldat sau gradat voluntar.
• în rezervă:
rezervist voluntar;
rezervist.
Îndeplinirea serviciului militar, în calitate de militar în termen, este obligatorie pentru bărbaţii care au între 20 şi 35 de ani atunci când se declară mobilizarea şi starea de război sau când se instituie starea de asediu. Tot în aceste situaţii, rezerviştii sunt mobilizaţi/concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
Atenţie! Actul normativ prevede că perioada de serviciu militar activ şi perioada în care o persoană este concentrată/mobilizată constituie vechime în serviciu/muncă, dar şi stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale.

UN NOU MODEL AL CERTIFICATULUI MEDICAL PENTRU RECRUTARE-ÎNCORPORARE

La sfârşitul lunii trecute a fost aprobat noul model al certificatului medical care trebuie prezentat de tineri pe timpul stării de asediu, mobilizării şi stării de război.
Certificatul se eliberează de către medicul de familie şi se prezintă la comisiile locale de recrutare-încorporare.
Noul model al certificatului medical – aprobat prin Ordinul nr. 113/2013 – arată aşa:
certifmed1
certifmed2

comentarii

1 COMENTARIU

  1. rusinicaaa!acum au nevoie de „santinele”?parca,era multa gloata si era de prisos,ma insel?ce sa faca studentul si nu numai in fata inamicului?daca nu are minimul necesar de cunostinte militare,fie ele si de …generalitati.acest lucru trebuia avut in vedere pana acum!tare ma tem ca acum este totusi tarziu!….

  2. eu zic sa-i ia intai pe cei cu gura mare care strigau din rasputeri ca in armata au salarii mari.
    Acum cand un pic ii gadila la talpi,hai cu armata, ca astia-s buni la toate, si ieftini, si la inundatii, si la deszstre, si la razboi, la toate, executa si spun nimic.
    Cand trebuie sa li se dea drepturi, au prea mult, cand trebuie sa le apere spatele, sunt buni, avem nevoie de ei, dar tot nimic le dam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here