Precizările care urmează se încadrează în dispoziţiile din Codul de procedură civilă cu privire la urmărirea silită a bunurilor debitorului. Pentru o introducere în temă vedeţi şi materialul postat anterior pe Legestart.
În cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum şi pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. Dacă această din urmă măsură nu poate fi aplicată din diferite motive, executorul judecătoresc va menţiona acest aspect în procesul-verbal de sechestru, precum şi cauzele care au dus la crearea acestei situaţii.
Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat în depozitul unei persoane alese cu precădere de către creditor. Un exemplar al procesului-verbal de urmărire al acelui autovehicul va fi comunicat atât organelor de poliţie rutieră, cât şi organelor fiscale în raza cărora a fost înmatriculat acel bun, pentru a nota această măsură în evidenţele proprii.
Dacă indisponibilizarea autovehiculului şi a documentelor nu poate fi realizată la termenul la care executorul judecătoresc a dispus aplicarea măsurii sechestrului, procesul-verbal va fi comunicat serviciului de poliţie rutieră, care va putea opri în trafic autovehiculul urmărit, indiferent de locul în care acesta se află.
Organul de poliţie rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc. Totodată va anunţa, de îndată, executorul judecătoresc care a aplicat măsura sechestrării.
Această operaţiune va fi consemnată de către organul de poliţie într-un proces-verbal, în care se va face şi o descriere sumară a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisă conducătorului autovehiculului. Atât documentele, cât şi o copie a procesului-verbal vor fi trimise executorului judecătoresc care a aplicat măsura sechestrului asupra acelui autovehicul.
Executorul judecătoresc poate aplica, de asemenea, măsura sechestrului asupra unui autovehicul în baza datelor obţinute de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, dacă debitorul în cauză este proprietarul înregistrat al acelui bun, poliţia rutieră, în baza procesului-verbal comunicat de executorul judecătoresc, urmând să facă procedurile arătate mai sus
Autovehiculul supus sechestrului va putea fi folosit de către debitor până la valorificare, dacă acesta depune sau remite executorului judecătoresc o poliţă de asigurare negociabilă, la o sumă asigurată cel puţin egală cu valoarea de asigurare a autovehiculului.
Sechestrul afectat unor garanţii reale.
Dacă asupra autovehicului ce se sechestrează există un drept real de garanţie constituit în favoarea unei terţe persoane, executorul judecătoresc, luând cunoştinţă despre acest drept, va înştiinţa acea persoană despre aplicarea sechestrului şi o va cita la toate termenele fixate pentru vânzarea bunului respectiv.
Despre aplicarea sechestrului se va face menţiune în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare sau în alte registre de publicitate, după caz.
Despre aplicarea sechestrului se va face menţiune, la cererea executorului judecătoresc, în registrul comerţului, în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, în registrul succesoral ţinut de camera notarilor publici sau în alte registre de publicitate, după caz.
De la data înscrierii, sechestrul devine opozabil tuturor acelora care, după înscriere, vor dobândi vreun drept asupra bunului respectiv.
Ai nevoie de Codul de procedură civilă? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!
Am un sechestru auto și aș vrea să plătesc pejudiciu Se poate ridica sechestru dacă îl plătesc?
Nu cred că va răspunde nimeni în această situație sunt și eu…
Se anunta cei de la R.A.R daca un autoturism este sub sechestru ? De exemplu un proprietar merge cu auto la RAR , sa faca inspectia tehnica , iar acel auto este sub sechestru. Ce se intampla ?
buna ziua.as vea sa intreb pe cineva care stie,daca odata cumparata masina de la sechestru.sa mai gasesti inca un sechestu pe aceeasi masina/.adica doua sechestre ,de diferiti executori,dar din aceeasi localitate ,,oradea,,cand am cumparat masina ,am vrut sa o inmatriculez .si nu am putut pt ca mi-au spus ca este sub sechestru,iar cand am aratat ca am certificatul de adjudecare,au spus ca este inca un scehestru,,si cand am verificat la numele respectivului care a pus al doilea sechestru .am aflat ca este adevarat si al doilea sechestru..as vrea sa va intreb,cum este posibil.sa cumperi un autoturism de doua ori ? Multumesc
ma sumesc Stan Alexandru am și eu o exactitate silita pe mașina mea cum procedez