Regimul juridic şi sancţiunile referitoare la registrul unic de control sunt prevăzute în Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control. Contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, autorizate potrivit legii, au obligaţia sa ţină registrul unic de control. Celelalte categorii de contribuabili pot tine registrul unic de control, în funcţie de opţiunea acestora.

Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfăşurate la contribuabil de către toate organele de control specializate, în domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcţii, protecţia consumatorului, protecţia muncii, inspecţia muncii, protecţia impotriva incendiilor, precum şi în alte domenii prevăzute de lege.

Organele de control au obligaţia de a consemna în registru, înaintea începerii controlului, următoarele elemente:

  • numele şi prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul,
  • unitatea de care aparţin,
  • numărul legitimatiei de control,
  • numărul şi data delegaţiei/ordinului de deplasare,
  • obiectivele controlului,
  • perioada controlului,
  • perioada controlată, precum şi
  • temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.

Registrul unic de control se eliberează contra cost, pe baza certificatului de înregistrare, în cazul comercianţilor, şi pe baza certificatului de înregistrare fisală, în cazul celorlalte categorii de contribuabilii.

Neînscrierea, de către organele de control specializate, în registrul unic de control a elementelor obligatorii menţionate anterior constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit Legii nr. 188/1999, sau  după caz.

  • – Neachiziţionarea registrului unic de control de la direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul, în termenul de 30 de zile de la data înregistrării, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.
  • – Neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate de la 1000 lei la 2000 lei.

Baza legală

–       Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control;

–       Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

–       O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;

–       H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;

–       H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

–       O.G. nr. 2/2011 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

7 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Vreau sa inchid PFA traducator. La Finante mi-au spus ca nu trebuie sa merg la registrul comertului pentru ca mi-am infiintat PFA la ANAF. Ce fac cu registrele pe care le am? Merg cu ele la finante? Nu am apucat sa imi fac facturier, chitantier si nici nu mi-am ridicat registrul unic de control pentru ca nu am avut incasari.Trebuie sa imi iau intai registrul unic de control inainte sa inchid PFA? Imi face cineva control daca nu am avut nici o incasare pe PFA? Risc vreo amenda daca nu imi iau acel registru inainte sa inchid PFA?
    Multumesc

  2. Buna ziua, Este obligatoriu ca o persoana care are autorizatie de traducator si care inca nu intentioneaza sa lucreze in domeniu (deci nu produce inca niciun venit) sa se inscrie la ANAF si la Registrul Unic de Comert? Sau exista posibilitatea sa faca acest lucru dupa ce incepe sa lucreze ca PFA de exemplu sau in cadrul unor birouri de notari/traduceri? Multumesc!

  3. buna ziua ,am infintat un srl in urma cu 35 zile si nu am registrul de control ,finanzele din zona nu-l elibereaza,as vrea sa stiu pana cand este blocat va multumesc

  4. Am avut control tematic de la ITM IN IANUARIE 2014 .Acum iar au venit in control pe aceeasi spetza. Cate astfel de controale au voie sa faca cei de la ITM ? Pot veni zilnic?

  5. Buna ziua,

    In cazul in care am primit amenda pentru neachizitionarea registrului unic de control in termen de 30 zile, iar societatea nu are activitate se poate anula intru-un anume fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here