15 Noiembrie, 2019

Ce trebuie să ştim despre partaj?

Ce este partajul şi când poate fi acesta solicitat de persoana interesată?

Partajul este operaţiunea juridică prin care este sistată proprietatea comună asupra bunurilor aflate în coproprietate (indiferent de izvorul său), precum şi asupra bunurilor aflate în devălmăşie (în cazul bunurilor soţilor).

Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.

În acest sens, reţinem că pot exista convenţii privind suspendarea partajului, însă acestea nu pot fi încheiate pentru o perioadă mai mare de cinci ani. Dacă se încheie astfel de convenţii în cazul imobilelor, acestea trebuie încheiate în formă autentică (la notarul public) şi trebuie să fie supuse formalităţilor de publicitate prevăzute de lege.

De asemenea, instanţa sesizată cu cererea de partaj poate suspenda pronunţarea partajului, pentru cel mult un an, pentru a nu se aduce prejudicii grave intereselor celorlalţi coproprietari. Dacă pericolul acestor prejudicii este înlăturat înainte de împlinirea termenului, instanţa, la cererea părţii interesate, va reveni asupra măsurii.

Există şi situaţii în care partajul este inadmisibil?

Astfel de situaţii există. Astfel, chiar dacă, în principiu, partajul poate fi cerut oricând, totuşi exercitarea partajului poate fi “paralizată” în situaţia uzucapării bunului de către unul dintre coproprietari (adică a obţinerii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra bunului de către un singur coindivizar în detrimentul celorlalţi coindivizari).

Într-o astfel de situaţie, unul dintre coproprietari, devenind unic proprietar asupra bunului respectiv prin uzucapiune, nu se mai poate pune în discuţie (în mod obiectiv) partajarea bunului respectiv.

Cum se poate realiza partajul?

În ceea ce priveşte modul în care se poate face partajul, reţinem că acesta se poate realiza pe cale convenţională (în situaţia în care coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului), la notarul public sau prin hotărâre judecătorească, la instanţa de judecată (în situaţia în care părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun).

Deosebit de important este faptul că toţi coproprietarii trebuie să ia parte la partaj  indiferent de faptul că acesta se realizează pe cale convenţională  sau prin hotărâre judecătorească. Neparticiparea tuturor coproprietarilor la partaj reprezintă un caz de nulitate absolută a acestuia (de desfiinţare a acestuia).

Reţinem şi că partajul este valabil chiar dacă nu cuprinde toate bunurile comune din masa partajabilă (partaj parţial). În acest caz, pentru bunurile omise se poate face oricând un partaj suplimentar.

În cazul în care un coproprietar este lipsit de capacitate de exerciţiu ori are capacitate de exerciţiu restrânsă (minorii sub 14 ani sau aceia între 14 şi 18 ani, persoanele puse sub interdicţie etc.), partajul va putea fi făcut prin bună învoială (pe cale convenţională) numai cu autorizarea instanţei de tutelă, precum şi, dacă este cazul, a ocrotitorului legal.

La efectuarea partajului pe calea instanţei judecatoreşti, judecătorul care va pronunţa hotărârea trebuie să aibă în vedere valoarea bunului la data judecăţii, nu valoarea existentă în momentul naşterii stării de coproprietate.

Care sunt drepturile creditorilor unui coproprietar?

Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala (partajul) bunului comun. În acest ultim caz (când se solicită partajul bunului comun), urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

Potrivit art. 679 alin. 1 din Codul civil*, creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, să intervină, pe cheltuiala lor, în partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor. Ei nu pot însă să atace un partaj efectuat, afară numai dacă acesta s-a făcut în lipsa lor şi fără să se ţină seama de opoziţia pe care au făcut-o, precum şi în cazurile când partajul a fost simulat ori s-a făcut astfel încât creditorii nu au putut să intervină în proces.

Cum se împart în concret bunurile în cazul unui partaj?

De principiu partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.

În schimb, dacă bunul este indivizibil (nu poate fi împărţit, în mod obiectiv, în natură) ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:

a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;

b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.

Cum pot fi stinse datoriile născute în legătură cu bunul comun?

Dacă există datorii născute în legătură cu bunul comun şi care sunt scadente ori devin scadente în cursul anului în care are loc partajul, legiuitorul arată că oricare dintre coproprietari poate cere stingerea respectivelor datorii.

În lipsa unei stipulaţii contrare, suma necesară pentru stingerea datoriilor născute în legătură cu bunul comun va fi preluată din preţul vânzării bunului comun cu ocazia partajului şi va fi suportată de către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia.

Care sunt efectele juridice ale partajului?

În urma realizării unui partaj, fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite, numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

De reţinut că, în cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară.

Care sunt cauzele pentru care se poate desfiinţa partajul?

Partajul realizat pe cale convenţională (prin bună învoială) poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca contractele (exemplu: viciu de consimţământ), cât şi în cazul în care partajul a fost făcut fără participarea tuturor coproprietarilor.

* Notă: Retinem ca dispoziţiile art. 679 alin. 1 din Codul civil sunt aplicabile şi în cazul creditorilor care au un drept de garanţie asupra bunului comun ori al celor a căror creanţă s-a născut în legătură cu conservarea sau administrarea acestuia.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  petrina
  septembrie 30 2014

  buna ziua. va rog frumos sa imi spuneti ce sanse are fostul sot sa obtina partaj pentru o casa care nu are autorizatie de constructie , m-a chemat in instanta ,( inca nu a inceput procesul ) pt accesiune imobiliara si partaj cerand 80% din casa evaluata foarte mult , casa este pe terenul proprietate dinainte de casatorie, casa facuta cu credite de nevoi personale ambii soti , fostul sot refuzand partajul amiabil.

  • Răspunde
   Madalina
   septembrie 30 2014

   Accesiunea imobiliara este solicitata tocmai pentru a “suplini” lipsa autorizatiei de constructie; cat despre celelalte aspecte va sugerez sa consultati un avocat, sunt mai multe probleme ce nu se pot discuta decat cu niste acte in fata!

   • Răspunde
    Romica
    februarie 5 2016

    Buna seara ! Daca vreau sa-i cedez partea mea sotiei sau copilului major ,care este calea rapida ?

   • Răspunde
    GIGI
    octombrie 5 2016

    Buna ziua
    Daca pe contractul de casa suntem trecuți toti trei părinții si copilul care are 33 ani si el este nuda proprietate.Daca divorteaza părinții si se face partaj el poate beneficia de ceva?El poate dobândi imobilul dupa moartea lor scrie in contract.Dar este uzufruct viager.Multumesc .Astept un raspuns

   • Răspunde
    Madalina
    ianuarie 18 2018

    Buna ziua,
    Am o intrebare, si anume:
    Sotul meu are imputernicire asupra contului mamei lui, cont in care se afla suma de 60.000 €. Noi dorim sa ne achizitionam un spatiu locativ (casa sau apartament). Avem si noi stransi 50.000 €, mama lui ne-a “oferit” banii din contul danseia noua.
    Intrebarea mea este:
    In cazul achizitiei unui apartament, daca banii vor fi virati direct din contul mamei lui, dansa are vre-un drept asupra imobilului? In cazul unui divort ar putea proba cu documentele ce sustin viramentul faptul ca dansa a contribuit cu 60.000 € la apartament? Sau e irelevant din ce parte au survenit banii.
    Multumesc frumos! Astept un raspuns!

   • Răspunde
    Moise
    ianuarie 14 2019

    Bună ziua. Am și eu o întrebare dacă am stat cu fostul soț 10 ani în concubinaj și un an legitim adică în total 11 ani împreună și în acest timp am construit o casa împreună eu am și un împrumut în banca sunt girata.. Țin sa menționez ca casa ie construita fără autorizație dar unde sa construit casa pe acel teren sunt mai mulți frați pe acel de proprietar nu are succesiune făcut pt a deveni el singurl proprietar. Îmi pot câștiga drepturile jumătatea mea de acolo se merita sa depun acte pt partaj?

    • Răspunde
     martie 11 2019

     Buna ziua ..am si eu o intrebare .sunt divortata de 7 luni..daca casa care amiche facuto acum 25 de ani e pe pamantul de la primarie care sa dat ptr tineri casatoriti am dreptul la bunurile dobandite in Toti acesti ani …am fost casatoriti legal va multumesc

 • Răspunde
  doina
  ianuarie 24 2015

  buna ziua ! v-as ruga un sfat sau informatie daca se poate.Sunt divortata din anul 1993. fostul sot a plecat de acasa si am ramas singura cu doi copii. Avem impreuna un apartament si acum vrea sa faca partaj .Va rog sa-mi spuneti cum se face acet partaj avand in vedere ca nu am primit nici un fel de p0ensie alimentara pentru cei doi copii, si nici nu a contrbuit cu nimic la intretinerea si modernizarea apartamentului. As putea avea vreun avantaj mai mare ? Va multumesc mult

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Buna ziua doamna Doina,
   Da, daca casa este dobandita in timpul casatoriei cu fostul sot, acesta poate cere chiar si acum partajul casei respective; intrucat a platit sau nu (?) mare parte din ratele pentru casa respectiva, pentru ca dvs. ati mai imbunatatit-o, modernizand-o, DA, aveti dreptul la o cota majoritara in partaj! Litigiul de partaj fiind insa unul destul de complicat, va sugerez sa apelati la serviciile unui avocat care sa va sprijine in dosarul respectiv!

 • Răspunde
  DUMITRU
  iunie 7 2015

  Bună ziua, am fost căsătorit și am divortat, înaintea căsătoriei am cumpărat un apartament după căsătorie am continuat să plătesc ratele lunar pînă la terminare,in perioada căsătoriei soția nu a contribuit cu nici o parte financiară nici la apartament nici la cheltuieli zilnice sau cotidiene necesare unei familii ptr că de fapt nu prea vroia să meargă la serviciu motivind că este bolnavă și că nu vrea să ducă copiii la cămin,in consecință ea nu a lucrat iar acum pretinde că are dreptul la casă chiar pretinde casă părăsesc eu locuința definitiv că îi aparține ei și copiilor copiii fiind majori motivînd că a avut grijă de casă pe o perioadă de circa 18 ani cît eu am fost in strainate și trimitindui regulat bani ptr întreținere și creșterea copiilor iar eu nu am beneficiat de serviciile unei soții dar ea a beneficiat de bunurile mele imobile și financiare.În fond vreau să stiu la ce bunuri are dreptul și dacă are dreptul la partea imobiliară. Vă mulțumesc ptr un eventual răspuns și dacă nu sunteți lămurită la explicații vă rog să îmi cereți alte informații poate mai clare sau mai explicite. Vă multumesc

  • Răspunde
   Eu
   iunie 17 2015

   “Serviciile unei sotii” ????

  • Răspunde
   Emese
   iulie 25 2018

   Buna ziua,
   Santem casatoriti de 30 de ani si am cumparat apartament cu bannii dati de mama mea,la divort se imparte apartamentul daca santem amandoi proprietarii imobilului?

 • Răspunde
  DUMITRU
  iunie 7 2015

  Am uitat să precizez că pe actul de proprietate sunt singur așa dar unic proprietar.Vă multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Domnule Dumitru, intrucat bunul imobil despre care vorbiti este luat inainte de casatoria cu sotia dvs., bunul respectiv este unul propriu, adica al dvs., DAR, intrucat ratele (sau o parte din ele) au fost achitate in timpul casatoriei, sotia dvs. are un drept de creanta(adica poate cere o suma de bani) din valoarea casei reaspective; chiar daca ea nu prea a lucrat si doar dvs. ati lucrat in strainatate, trimitand bani in tara, pentru familie, pentru casa si sotia are un drept, acel drept de creanta luandu-se in considerare si si munca dansei in gospodarie, adica pentru ca a avut grija de casa, copii etc! Oricum, un dosar de partaj fiind unul complicat, va sfatuiesc ca, la partaj, sa apelati la serviciile unui avocat care sa va asiste si reprezinte in proces!

 • Răspunde
  Stefania
  iunie 27 2015

  Buna ziua,vreau sa divortez de sotul meu ,dar am cumparat o casa impreuna cu mama mea ,deci suntem toti 3 proprietari.Sotul ma ameninta ca nu pot sa divortez, ca nu pot vinde casa fara el(el nu vrea sa vanda sub nici o forma ).Am tacut si am inghitit destule ,nu vreau sa o supar nici pe mama care a crezut in el atunci cand am luat casa.Intrebarea mea este daca noi pentru ca avem 2/3 din casa si vrem sa vindem nu putem decide sa o vindem si sa-i dam lui 1/3 partea lui?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Buna ziua doamna Stefania,

   Daca sotul nu este de acord cu vanzarea casei respective, pentru a o putea vinde trebuie sa faceti intai partajul; partajul poate fi cerut odata cu divortul, fie separat, printr-o actiune separata, ulterior divortului!

 • Răspunde
  Liliana
  iulie 23 2015

  Am hotarat sa divortam amiabil la mediator si am semnat acordul in octombrie anul trecut cu specificarea ca va depune el actele in instanta.Nu le-a depus motivand ca nu a avut timp…acum el este plecat in strainatate cu serviciul iar eu locuiesc tot la domiciliul comun.Intrebarea mea este -doresc sa-mi cumpar un apartament din banii proprii (prin vanzarea altui imobil mostenit) si sa ma mut in el pana la solutionarea divortului si al partajului .Noul apartament ar intra in categoria bunurilor comune ? Multumesc anticipat

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Da, doamna Liliana, orice bun dobandit in timpul casatoriei (daca nu aveti o altfel de intelegere asupra regimului bunurilor dobandite in timpul casatorirei) intra la partaj; daca insa luati un bun, chiar in timpul casatoriei, cu banii obtinuti dintr-un bun propriu (bun dobandit prin mostenire) bunul respectiv de inlocuire este tot al dvs., ca bun propriu; INSA, recomandarea mea este sa finalizati intai cu divortul si apoi sa va luati o casa a dvs., fara probleme…..sa nu stati sa mai dovediti ca este bun propriu, ci nu unul comun; daca nu ati reusit sa depuneti actele la instanta pentru divort si partaj, in urma medierii pe diverse motive invocate, va sfatuiesc sa il actionati dvs. in instanta pe sotul dvs. pentru a rezolva astfel problema cel putin a divortului! Ulterior vedeti ce mai faceti si cu partajul…..fie mergeti pe mediere si instanta, fie numai pe instanta!

 • Răspunde
  vali
  august 23 2015

  ROG LA ACEASTA ADRESA DE MAIL.
  Parintii mei au fost separati – fara sa divorteze – timp de 20 ani, timp in care mama m-a crescut singura si a cumparat si achitat in nume propriu apartamentul in care locuim iar tatal meu si-a refacut viata cu o alta femeie cu care are 2 copii. Apartamentul a fost initial obtinut de la stat.
  De curand s-a pronuntat divortul iar familia lui actuala ameninta ca va cere partaj pentru acest apartament, la care nu a contribuit cu absolut nimic.
  In conditiile in care in titlul de proprietate mama mea este singarul proprietar, are cineva dreptul sa revendice cota din acest apartament?
  Iar daca da, cum sa procedam pentru a ne proteja locuinta ?
  Multumim anticipat.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Domnule/doamna Vali, pentru ca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei (chiar daca parintii erau despartiti in fapt), se poate solicita partajul asupra acelui apartament;insa, in procesul de partaj se pot face probe in sensul faptului ca ei au fost de fapt despartiti, ca mama singura a achizitionat bunul respectiv si l-a si platit si atunci sa solicite o cota majoritara (chiar o cota de 100%) din apartamentul respectiv; oricum, procesul fiind unul destul de complicat va recomand sa apelati la serviciile unui avocat care sa o reprezinte pe mama in proces; de altfel, ca sa clarificati situatia respectiva, si mama poate initia singura un astfel de proces de partaj ca sa termine “bilciul” cu fostul sot, tatal dvs.! Va doresc succes!

   • Răspunde
    Bulilete
    decembrie 24 2016

    Buna ziua tatal meu a divortat de mama fara sa stie ia a dato disparuta in istanta dar ia nui disparuta iar tatalui ii sq dat decizia de divort iar apartamentul e pe numele la amandoi se poate ca tata sa. vanda apartamentul fara acordarea mamei

 • Răspunde
  vasilica
  august 29 2015

  Buna seara, am rugamintea sa-mi spuneti ,cum procedez in cazul unui partaj sant divortat din nov 2014 nu mai locuiam impreuna cu fosta din ian 2014 ,avem locuinta ipotecata rang 1 si 2 la doua credite pe care le platesc singur .ce cale de atac are ea si cum ar trebui sa ma pun la adapost eu mai ales ca fac inbunatatiri ,centrala termica ,termopone ,izolatie,..la ce ma pot astepta .

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Doamna Vasilica, in cazul dvs., a unui imobil dobandit cu credite, la partaj vor intra si creditele, dar si bunul imobiliar, adica si casa; daca dvs. ati platit singura creditele dupa despartire, puteti sa solicitati cota mai mare la partaj decat 1/2, cea fireasca in cele mai multe cazuri!

 • Răspunde
  septembrie 4 2015

  Am cmparat o masina in timpul casniciei. Masina mi-a fost vanduta mie de firma sotului meu. Daca divortez intra si masina la partaj sau pot sa consider ca este a mea?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 18 2015

   Da, doamna Daniela, masina fiind cumparata in timpul casatoriei, intra si aceasta la partaj, chiar daca este cumparata doar de dvs., adica apare doar numele dvs. in acte!

 • Răspunde
  Marinela
  septembrie 19 2015

  STIMATA DOAMNA AVOCAT
  Avem un proces de partaj – 5 persoane. Este un titlu de proprietate cu mai multe terenuri. Suprafata totala de 9 ha 3386 mp. Subsemnata cere numai 4200 mp. Unchiul reclamant se opune si spune ca parata are dreptul doar la 277 mp., care nu au deschidere la drum. Subsemnata are ca dovezi o scrisoare si o harta de mana cu suprafata, ambele de la tatal decedat.
  1.Parata a facut Intampinare cu doleantele ei.
  2. Reclamantul a depus la dosar Raspuns la Intampinare cu sustineri nefondate

  Intrebare: Cum este mai bine sa faca subsemnata,
  1) sa depuna RASPUNS LA RASPUNS LA iNTAMPINARE cu copii de pe toate documentele pe care le are?
  SAU 2) sa le prezinte la prima infatisare CA SA AIBA UN ATU – in acest caz i le mai primeste Completul de judecata?
  Va multumesc pentru ajutor.
  Marinela

  • Răspunde
   Madalina Autor
   septembrie 24 2015

   Stimata doamna Marinela,

   Referitor la intrebarile dvs., va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat; acesta, studiind dosarul dvs., va stii cel mai bine ce este bine de facut! Dosarele nu se pot desfasura cu informatii “adunate” de pe internet, credeti-ma!

 • Răspunde
  ION
  septembrie 26 2015

  STIMATA doamna Madalina. santem 3 proprietari pe un apartament cu 4 camere fiecare are act de proprietate pe cate un dormitor celelalte spatii fiind cote parti comune .Nici unul din proprietari nu vand . Pot sa vand sau sa anchiriez fara acordul lor?

 • Răspunde
  Viorel
  septembrie 28 2015

  Numele meu este Viorel. Sunt căsătorit şi deţinem o gospodărie la ţară.
  Intenţionez să divorţez şi, odată cu divorţul, să fac şi partajul.
  Soţia mea se va împotrivi din toate puterile. În privinţa divorţului
  nu e nici o problemă; suntem separaţi. Problema e la partaj.
  Am aflat că, în cazul în care soţii nu se înţeleg, proprietatea se vinde la licitaţie.
  Dacă nu se reuşeşte vînzarea la licitaţie, proprietarii sînt lăsaţi să caute un cumpărător.
  Urmarea va fi că soţia mea se va opune.
  Ori va spune eventualilor cumpărători că nu vrea să vîndă proprietatea
  ori va cere o sumă prea mare, care nu va fi acceptată de nimeni.
  În această situaţie poate fi, în vreun fel, obligată să accepte vînzarea
  împotriva voinţei ei ?
  Puteţi să-mi răspundeţi la adresa viorel.ilinescu@gmail.com sau pe site.
  Vă mulţumesc penru bunăvoinţă.

 • Răspunde
  Daniela
  octombrie 9 2015

  Bună ziua …eu am fost împreună cu un băiat te ani de zile. .eu am muncit în Italia 5 ani de zile în timpul acesta am cumpărat un apartament nu suntem căsătoriți. ..prostia mea a fost ca am cumpărat apartamentul cu banii mei fostul meu iubit nu a muncit niciodată l am întreținut 4 ani de zile ..sunt despărțită de el de 6 luni de zile în timpul acesta eu am rămas în Italia și acum m am întors acasă. ..exista vreo o șansă ca eu sa nu ii dau jumătatea sa dacă el nu dovedește ca a muncit niciodată? ??practic ma manipulat va rog din suflet sa mi răspundeți. ..o zi buna

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 6 2015

   Apartamentul respectiv a fost trecut pe numele dvs. sau al prietenului dvs.? Daca este pe al dvs. este cat de cat bine…..daca nu, este o problema!

 • Răspunde
  Doru
  octombrie 13 2015

  Buna ziua.
  In urma decesului bunicului meu, mama mea detine 75 % din casa parinteasca, iar fratele ei (decedat) 25 %.
  Fratele mamei are 2 fete care nu vor nici sa vanda partea lor de casa, nici sa cumpere restul, ele fiind plecate in Italia de 15 ani. In respectiva casa nu mai sta nimeni, bunica mea (mama mamei ) s-a mutat la noi de mai bine de 2 ani de zile si este in ingrijirea mamei. Mama mea a deschis o actiune de partaj pentru a rezolva situatia, dar cele doua verisoare au deschis actiune de intampinare. Ce inseamna acest lucru si cum poate sa afecteze mersul procesului?
  Cu respect.

 • Răspunde
  Rodica
  octombrie 16 2015

  Bună ziua.
  Părintii mei au divorțat anul trecut ,după o perioada de doi ani separați.Mama a cerut partajul garsonierei unde a rămas sa locuiască tatăl meu,ea mutându-se în casa părinților ei,la tara,după ce a decedat tatăl ei.Din cate știu,casa și terenurile bunicilor au intrat în proprietatea fratelui ei,ea cedând drepturile ei în favoarea acestuia.Tatăl meu a rămas sa locuiască în oraș,sa plătească rate la bănci,făcute împreună, iar acum se confrunta cu situația de a fi dat afara,în stada.El a locuit la țară cu bunicul, un an și jumătate, cat a fost paralizat,imobilizat la pat și l-a îngrijit toată aceasta perioada ,mama locuind cu mine în oraș și mergând la țară doar în week-end .Când a murit tatăl mamei mele,a început sa se strice totul.După 6luni a venit fratele mamei din Canada,au făcut o plângere la politie împotriva tatălui meu și l-au dat afara cu un agent de politie,motivând ca proprietarul este unchiul și ca tata nu mai are niciun drept sa locuiasca acolo.Au trecut, deci,doi ani și mama a cerut divorț ,iar tata a acceptat ,după ce a fost asigurat,verbal,ce-i drept,ca nu va avea nicio pretenție mama ,la locuința din oraș…Complicat,știu,dar voiam sa știu dacă exista vreo sansa sa nu piardă tata casa..Oare poate cere ceva în schimbul serviciilor de îngrijire aduse socrului sau?… Nu știu ce sa zic,nu as vrea sa îl vad în drum,asa ca,cu mulțumirile anticipate, va rog aduceți putina lumina în cazul acesta

 • Răspunde
  caty
  octombrie 17 2015

  Buna ziua ,sunt recasatorita cu un cetatean strain ,dar imediat dupa casatorie am cumparat o casa in Romania pe numele meu, si bineinteles din banii mei,eu am copii din prima casatorie,el bineinteles dar care sunt majori si locuiesc in Spania,intrebarea mea este urmatoarea…in cazul decesului lui eu trebuie sa impart casa mea cu copii lui? Sau ce trebuie sa fac sa nu beneficieze copii lui de munca mea ca sunt banii mei investiti in casa cumparata…va multumesc

 • Răspunde
  Ileana
  octombrie 21 2015

  Buna seara, am 26 ani si am fost casatorita din 17.02.2006 pana in data de 23.05.2011 cand a iesit sentinta de divort.In urma mariajului a rezultat un copil (fetita) nascuta pe data de 10.01.2008. Fetita in urma sentintei de divort a ramas la mine.
  In timpul mariajului mai exact conform finalizarii aprobarii proiectului si avizelor din data de 15.06.2007 am inceput sa ridicam o casa cu demisol si doua etaje care sa finalizat in jurul datei de 15.05.2009.Toate actele si proiectul de constructie fiind pe el inclusiv terenul de sub casa.
  Rugamintea si intrebarea mea este daca pot sa bag acte pentru partaj si care sunt pasii pe care trebuie sai urmez pentru a face asta.
  As vrea sa grabesc aceasta actiune deoarece am auzit ca vrea sa vanda casa.NU sau mai facut lucrari la casa in acest timp iar el nu a locuit in ea.Am fost la primarie sa ma interesez si mi sa spus ca exista constructia dar ca el inca nu a trecut-o in registru agricol la ei probabil ca sa nu plateasca impozit.Deci nu figureaza in registrul agricol desii pe proiectul aprobat inainte de ridicarea constructiei are toate datele…strada…i sa dat numar de casa…curent…toate facilitatile
  Ce pasi ar trebuii sa urmez?Si ce sanse am?
  Va multumesc anticipat pentru rabdare si raspuns !

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Da, puteti cere partajul casei respective si a terenului aferent casei chiar daca acestea figureaza numai pe numele lui intrucat sunt dobandite in timpul casatoriei cu dvs,; trebuie sa aveti actele respective si sa va intalniti in cadrul unei consultatii juridice cu un avocat sa va explice etapele unui astfel de proces! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Ana
  octombrie 25 2015

  Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani dar am hotărât sa divorțam. Acum patru ani am cumpărat un teren și am construit o casa ,banii provenind de la tatal meu din vânzarea unei case (proprietatea tatălui meu).Avem un băiat de 16 ani .Doresc sa știu Cum se face partajul casei ,dacă am dreptul la o cota mai mare sau în totalitate având în vedere proveniență banilor.Vă Mulțumesc pentru răspuns.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Daca veti putea face dovada provenientei banilor (din vanzarea unei case a tatalui dvs,), puteti obtine in totalitate casa si terenul respectiv intr-un proces de partaj bine condus! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Ana
  noiembrie 1 2015

  Buna ziua,sint in divort avem o casa la care sintem mostenitori cu cote egale ,dar sotul nu este de acord sa vindem si sa impartim ce pot face,eu nu am cum sa platesc 1/2 lui si nici el,il poate instanta obliga sa vinda sau instanta sa vinda casa.multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Daca niciunul din parti nu cere casa in natura, da, casa se poate scoate la licitatie publica, iar banii astfel obtinuti se vor imparti intre dvs, sotii in cadrul dosarului de partaj! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  vasile
  noiembrie 2 2015

  buna ziua
  va rog sa ma ajutati cu o problema.
  sunt coproprietar cu bunicul meu. Bunicul meu sa imbolnavit de o boala grava , alzheimer; eu sunt tutore al lui.
  Am fost la notar ca sa imi fac acte de vanzare cumparare sau cu clauza de intretinere sau cu uzul fruct , dar mi-au zis ca nu se poate.
  intrebarea este se poate face partaj intre mine ca coproprietar si eu ca tutore.
  suna cam aiurea dar traim in romania, asta e

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Nu, este contrarietate de interese intre dvs, si dvs, ca si tutore al bunicului; trebuie numit eventual un alt reprezentant legal ptr bunicul dvs.!

 • Răspunde
  Borovină
  noiembrie 2 2015

  Bună seara,sunt căsătorită din 2009 iar în 2013 am luat o casă la care soțul meu încă plătește rate.întrucât anul trecut intentasem un divorț el ma convins să îi dau o declarație notarială că eu nu contribui cu nici un ban la plata casei însă divorțul nu sa mai finalizat și am locuit tot în casă. Vreau să știu dacă o să divortam totuși mai pot cere partaj chiar dacă am declarat că a plătit doar el casa? Vă mulțumesc anticipat pt un răspuns.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Puteti face partajul, dar o sa va incurce declaratia respectiva in proces!

 • Răspunde
  doina
  noiembrie 3 2015

  Buna ziua!
  Am divortat in 2010 de comun acord si partajul pe cale amiabila prinuntata prin hotarere.

  Casa era dobandita inainte de casatorie, dar impreuna am cumparat o masina prin imprumut la banca..rate platite de el..a mai cumparat o masina de ocazie tot din acesti bani.
  Am muncit ff mult in ce 28 ani cat am stat impreuna…
  Am mai facut un garaj ptr masina…etc.
  Am contribuit mult ptr familie
  Intrebarea mea este .. Ce drepturi am in aceasta situatie? Cu ce ma mai aleg?
  Evident daca el platea rata..eu intretineam familia cu salariul meu si chiar pe parintii lui.
  Atat va pot spune in mare!
  Va multimesc!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 5 2015

   Nu inteleg daca ati facut deja partajul (asa cum precizati la inceputul mesajului) sau urmeaza sa faceti acest partaj ?

 • Răspunde
  aurica
  noiembrie 6 2015

  Buna ziua , as dori sa intreb daca la partaj instanta va judeca si asupra imobilelor avute an strainatate sau se va judeca doar imobile detinute an tara.Va multumesc.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 9 2015

   In mod normal se face partajul asupra tuturor bunurilor, atat cele din tara, cat si cele din strainatate!

 • Răspunde
  Ana
  noiembrie 6 2015

  Buna seara,Ce inseamna sa ceri casa in natura?si cum trebuie sa ma adresez instantei?imi pare rau nu cunosc termenii de specialitate.multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 9 2015

   Inseamna sa solicitati dvs. casa respectiva si sa platiti o suma de bani, sulta, celuilalt! Intr-un asemenea dosar, va sfatuiesc sa apelati la un specialist, un avocat care sa va reprezinte interesele tocmai avand in vedere ca nu intelegeti termenii respectivi si nici regulile unui proces!

 • Răspunde
  Andrei
  noiembrie 9 2015

  Buna ziua. Parintii mei urmeaza sa divorteze. Avem o casa la tara unde am domiciliul, acesta fiind pe numele tatalui.
  M-am casatorit acum 5 ani si detin unele bunuri cumparate de noi(eu si sotia) care sunt in acel imobil(casa). Momentan locuiesc in alt oras cu viza de flotant intr-un apartament inchiriat. Tatal meu nu ma primeste in casa si vrea sa imi vanda/arunce bunurile mele. Cum procedez ca pana la divort/partaj sa nu pierd bunurile?
  Va multumesc.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 9 2015

   Puteti sa apelati la instanta si sa obligati tatal sa va dea/restituie bunurile respective, daca puteti face dovada ca acele bunuri sunt ale dvs. si ale sotiei dvs.!

 • Răspunde
  noiembrie 11 2015

  Buna seara, parintii mei au decedat in urma cu 9 ani,suntem 3 frati,doua fete si un baiat.De la parintii nostri a ramas un imobil ,construit in totalitate de ei in timpul casniciei.Suntem toti trei copiii
  casatoriti ,iar fratele meu locuieste in casa parinteasca .Acum am fost la el si i-am spus ca ar fi cazul sa facem succesiunea si patajul.Nu este de acord sustinand ca nu putem avea cote egale.Eu si sora mea am initiat la notar procedura de succesiune ,a fost si el citat,dar nu a semnat pentru ca nu este de acord.I s-a dat timp de gandire doua saptamani si vom fi citati din nou toti trei.
  Dar acuma am aflat ca pamantul pe care este construit imobilul figureaza pe un act de proprietate pe numele tatalui meu si a surorii lui(si ea decedata) ipreuna cu alte terenuri.Copii surorii tatalui pretind o suma impresionanta pentru terenul pe care este construit imobilul.
  Intrebarea mea este: in acest caz suntem obligati sa platim terenul intravilan,de sub imobil ,pentru ca nu accepta in schimb teren extravilan ?
  Va multumesc .

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 18 2015

   Referitor la intrebarea dvs., raspunsul meu este ca, pentru a face partajul de pe urma parintilor dvs., intai trebuie sa faceti partajul de pe urma bunicilor dvs. paterni, intelegand ca nici acesta nu a fost facut, atata timp cat terenul de sub casa parintilor apare pe numele tatalui si a fratilor/surorilor lui!Si acest partaj poate fi facut pe cale amiabila, daca va intelegeti (inclusiv in a le da verilor dvs. suma de bani ceruta!) sau pe calea instantei, daca nu va intelegeti cu verii dvs.; in instanta puteti sa solicitati atribuirea in natura a terenului respectiv intravilan si despagubirea celorlalti cu teren din extravilan si, eventual o sulta (suma de bani), daca partea tatalui dvs. este mai mica decat ar putea sa acopere terenul din extravilan!

 • Răspunde
  noiembrie 12 2015

  Am omis sa va spun,ca parintii mei au folosit terenul pe care au ridicat imobilul,plus gradina ,timp de 45 de ani. Este aceasta uzucapiune?
  Multumesc anticipat.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 18 2015

   Ar putea fi vorba si de uzucapiune, dar depinde de foarte multe aspecte! Ar trebui sa mergeti la un specialist pentru ca acesta sa vizualizeze actele in cadrul unei consultatii juridice!

   • Răspunde
    noiembrie 19 2015

    Va multumesc din suflet.

    • Răspunde
     noiembrie 21 2015

     Buna ziua,am fost ieri la notar impreuna cu fratii si verisorii mei pentru a face prima data succesiunea dupa bunici.Verisorii mei nu sunt de acord sustinand ca pot sa ramana asa cum sunt,daca nici parintii nostri nu au facut partajul.Aseara am aflat ca verisorii mei au vandut cu contract de mana terenurile pe care le-a fofosit matusa mea(sora tatalui meu) si au specificat ca ei nu mai vin,ca nu le este necesar partajul.
     Dosarul va ajunge in instanta,dar ce se intampla daca nu se prezinta nici in instanta? Ei vor sa-l avantajeze cumva pe fratele meu care a ramas in casa,si a folosit cealalta jumatate din terenurile ramase de la bunicii paterni,fratele meu sustinand la notar ca nu ne recunoaste ca mostenitori egali cu el.Si ce se intampla cu terenurile vandute acum 4 ani de verisorii mei?
     Mentionez ca toti trei suntem frati buni,si de mama si de tata,dar el e baiat si noi fete……
     Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Mirela
  noiembrie 16 2015

  Buna ziua, am fost casatorita timp de 20 de ani, iar acum 2 ani am divortat. Casa in care am convietuit a fost dobandita de catre fostul sot inaintea casatoriei, insa a fost renovata in decursul anilor in care am fost casatoriti, in cea mai mare parte din salariul meu, el neavând serviciu. As vrea sa stiu daca am vreun drept la partaj. Va multumesc mult.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 18 2015

   Dvs. beneficiati decat de o suma de bani (drept de creanta) pentru imbunatatirile aduse apartamentului sotului dvs. Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  noiembrie 16 2015

  Sint la adoua căsătorie evemm 11ani împreună nu ne mai antelegem și doresc să înaintez acțiune de divorț ,apartamentul e pe numele soției și e dobindit înainte să recăsătorească cu mine ,am muncit pentru îmbunătăți apartamentul ,menționez ca ia mai era o față din prima căsătorie pe care eu am crescuto acum are 27 ani . antrenarea mea e dacă beneficiez de cotă parte din apartament și din bunurile pe care leam făcut eu cu credite de la bănci ,cemi revine mie ,PS nu sint trecut în nici un contract al apartamentului .

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 18 2015

   Dvs. beneficiati decat de o suma de bani (drept de creanta) pentru imbunatatirile aduse apartamentului sotiei dvs.; nu aveti dreptul la apartamentul respectiv, sub nicio forma; aveti dreptul la o cota parte din bunurile dobandite de dvs. impreuna cu sotia dvs. in timpul casatoriei cu aceasta; daca aveti inca credite in derulare se impart si acestea! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Constantin
  noiembrie 16 2015

  Buna ziua.
  As dori sa stiu daca taxa de 3% pentru partaj se aplica exclusiv bunurilor comune sau daca se taxeaza si datoria comuna reprezentata de credite. Va multumesc.

 • Răspunde
  Vica
  noiembrie 19 2015

  Eu si vecinul avem fiecara casa lui pe un teren in indiviziune. Avem cadastru si intabularea. Vrem sa facem partaj notarial, eu urmand sa-i dau o parte din terenul meu, contra sulta. Care sunt pasii cei mai convenabili de urmat?
  Este partajul mai vulnerabil ca iesirea din indiviziune urmata de vanzarea respectiva? Multumesc.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 1 2015

   Puteti face partajul asa cum doriti (cu sulta), partajul si iesirea din indiviziune fiind unul si acelasi lucru, dupa care fiecare dintre dvs, puteti sa va vindeti fara nicio problema dreptul dvs. de proprietate!

 • Răspunde
  noiembrie 19 2015

  Buna ziua am si eu o intrebare.Daca eu ma-m casatorit in anul 26.01.2006 si in 2011 ne-am cumparat un apartament impreuna.am si eu vreun drept la acesta pentru ca pe 25.11.2015 suntem divortati si avem si doi minori intr-e varsta de 7,si 9,ani.El a cerut sa se faca partajarea,ce drept imi revine din casa daca chistiga el copii ..am dreptul la jumatate din casa !astept un raspuns va rog…

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 1 2015

   Daca apartamentul respectiv este cumparat in timpul casatoriei, cu bani comuni, da, veti avea si dvs. dreptul la acest apartament la partaj, in principiu de 50% din apartamentul respectiv, chiar daca obtine sotul copiii!

 • Răspunde
  Luminita
  noiembrie 19 2015

  Cum se face partajul in cazul in care apartamentul a fost cumparat cu bani din vanzarea unei garsoniere proprietatea sotului. Mentionez ca avem un copil

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 1 2015

   Daca banii au provenit din vanzarea unui alt bun propriu al sotului (in integralitate), iar sotul dovedeste acest lucru, apartamentul este al sotului dvs. si i se va atribui acestuia; daca la cumpararea apartamentului ati contribuit si cu bani comuni, atunci sotul va avea o cota majoritara, putand solicita in natura apartamentul respectiv, dvs. avand doar o mica parte din apartamentul respectiv!

 • Răspunde
  Anca
  noiembrie 20 2015

  Buna ziua, In 2003 ne-am căsătorit, cu banii obținuti din nunta am cumpărat un apartament!! Împreuna avem doua fetițe 6 si 10 ani!! In cazul unui divorț ce drepturi am eu împreuna cu cele doua fetițe !!!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   noiembrie 24 2015

   In cazul unui divort, partajul se face de dvs. cu sotul dvs. referitor la apartamentul respectiv, fetitele neavand niciun drept asupra apartamentului respectiv (cel putin nu la acest moment); apartamentul fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun si se imparte conform prevederilor legale!

 • Răspunde
  noiembrie 25 2015

  Buna ziua doamna,am si eu o nelamurire daca se poate sa imi raspunde-ti.Tatal meu a luat-o pe cai gresite,iar mama la iertat de multe ori,insa nu mai poate trece cu vederea si ar vrea sa divorteze.Intrebarea mea este in caz de divort noi copii avem si noi vreon drept la apartament mentionez ca suntem doua surori majore.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 1 2015

   Partajul se face intre parintii dvs in viata, dvs., copiii, nu aveti acum niciun drept; veti avea dreptul la moartea parintilor dvs.!

 • Răspunde
  gertrude
  noiembrie 26 2015

  fostul sot vrea sa imi lasa mie apartamentul ,partajul e de ajuns sau mai trebuie si vanzare cumparare ?am vrut donatie dar am inteles ca se poate ataca

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 1 2015

   Puteti face partajul si cota dvs. sa fie de 100% prin renuntarea sotului la partea care i s-ar fi cuvenit acestuia! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  hajdu
  noiembrie 27 2015

  Buna seara. Stau intro casa de 36 de ani, la care parintii mei si eu platim impozitele, am racordat la gaz, apa , canalizare, am renovat/modernizat. As vrea sa trec casa pe numele tatalzi meu, casa fiind pe numele parintilor lui (bunicii mei, decedati din 1995). Tatal meu mai are 4 frati cu care nu a mai vorbit de la moartea parintilor lor. Trebuie sa faca partajul sau se poate transcrie cu uzucapiune??

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 13 2015

   In mod normal trebuie facut partajul cu ceilalti frati; tatal ar putea incerca si sa invoce uzucapiunea in contradictoriu cu ceilalti frati dar peste inca 10 ani (adica uzucapiunea de 30 de ani), daca ceilalti nu au invocat niciun drept in tot acest interval de timp, vecinii il cunosc pe tatal dvs. ca proprietar etc….

 • Răspunde
  GABRIEL
  noiembrie 29 2015

  Bună ziua, sunt căsătorit(dar de 4 ani nu mai stam impreuna)si vreau sa divortez, înaintea căsătoriei am cumpărat un teren cu credit ipotecar(ipoteca fiind pe teren) după căsătorie am continuat să plătesc ratele lunar pînă la un impas, daca nu mai platesc ratele conform ”LEGII DARII IN PLATA”, BANCA i-mi poate lua numai terenul cu car am garanta sau si casa care am edificat-o pe acel teren? Mentionez ca in perioada căsătoriei soția nu a contribuit cu nici o parte financiară nici la nici la cheltuielile zilnice sau cotidiene necesare unei familii , eu ajutand-o sa faca facultate, master, doctorat si am ajutat si copilul ei din prima casatorie,in consecință eu nu am beneficiat de serviciile unei soții(din 2012 pana astazi 2015) dar ea a beneficiat de bunurile mele imobile și financiare.În fond vreau să stiu la ce bunuri are dreptul și dacă are dreptul la partea imobiliară(casa construita in timpul casatoriei).
  Mentionez ca atata timp cat am stat impreuna(din 2008 pana in 2012 si dupa 2012 pana actualmente, eu am platit rata la banca pentru terenul luat cu credit.
  Vă mulțumesc ptr un eventual răspuns și dacă nu sunteți lămurită ,vă rog respectuos să îmi cereți alte informații poate mai clare sau mai explicite. Vă multumesc. Cu gratitudine, Gabriel.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 13 2015

   In mod normal banca poate sa va ia decat terenul, fara casa (daca nu a fost prevazut contrariul in contract); casa intelegand ca este facuta in timpul casatoriei cu sotia dvs.,si aceasta va avea dreptul la casa respectiva, procentul cu care va avea dreptul se va stabili in cadrul procesului de partaj, functie de probatoriile administrate (adica cat de bine veti stii sa expuneti si in fata instantei ce ati scris in mesajul dvs.!). Cu siguranta puteti sa beneficiati de cota majoritara si numai ptr. faptul ca numai dvs. ati platit ratele de la despartirea in fapt (2012 pana in prezent!)! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  dan
  noiembrie 30 2015

  Am un apartament impreuna cu sotia cumparat prin credit. Avansul a fost achitat in doua transe> una inainte de casatorie si alta dupa. Restul s-a achitat prin credit ipotecar la care sotia nu e nici macar girant sau coplatitor. Creditul este doar pe numele meu. Divortam si eu as dori sa pastrez locuinta, ea nedorind acest lucru. Cum se va realiza partajul?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 13 2015

   Daca apartamentul s-a contractat (adica ati semnat contractul de vanzare cumparare inainte de casatorie), casa respectiva este a dvs. (bun propriu), iar sotia dvs. poate pretinde in cadrul dosarului de partaj doar un drept de creanta pentru banii dati pe rate in timpul casatoriei; asadar, dvs. puteti solicita atribuirea casei fara nicio problema cu obligatia dvs. de a o despagubi pe sotie cu o sulta (suma de bani); daca inca mai aveti creditul respectiv, in instanta se va imparti atat bunul imobil respectiv, dar si datoriile pe care le mai aveti inca la banca!
   Daca insa contractul s-a semnat in timpul casatoriei cu sotia dvs., bunul respectiv este unul comun si acesta este al amandorura, urmand a se imparti in principiu 50%, 50% daca nu cumva se solicita de unul dintre dvs., soti, cota majoritara (dar, in aceasta situatie, va trebui sa si dovediti de ce solicitati cota majoritara!). Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Elena
  noiembrie 30 2015

  In anul 2001 am facut partaj impreuna cu tatal meu si cei doi frati pe niste terenuri. Noi, 3 frati, i-am dat tatalui procura generala sa faca partajul. Mama noastra decedase de curand la acea vreme. Partajul s-a facut si a fost inscris in cartea funciara pe numele fiecaruia dintre noi(existand cadastru). Tatal nostru a detinut si platit pamantul la Primarie de atunci si pana acum, avand rol pe teren.
  Intelegerea noastra a fost ca noi sa deschidem fiecare rol dupa moartea lui. Acum 2 luni am aflat ca tatal nostru a vandut un teren care fusese partajat si trecut in cartea funciara pe numele fiecaruia dintre noi. Ce putem face?
  Multumesc anticipat!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 13 2015

   Puteti sa solicitati anularea vanzarii respective…daca intr-adevar a avut loc o vanzare-cumparare autentica; spun acest lucru intrucat nu prea poate vinde cineva ceva ce nu ii apartine printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la notar decat daca i s-a dat procura in acest sens!
   Va recomand sa luati legatura cu un avocat din zona dvs., care, pe baza actelor pe care le aveti (certificat de mostenitor, partaj, cadastru etc) sa va orienteze exact ce ar trebui facut in cazul dvs.! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  marian
  decembrie 2 2015

  buna seara sunt castorit cu 2 copii unul de 15 ani si unul de 6 ani (handicapat)….vreau sa divortez datorita neintelegerilor.
  am apartamentul cumparat pe numele meu anterior casatoriei (sunt proprietar) si niste lucruri in comun care avem sau nu acte .La partaj voi avea probleme cu sotia privind apartamentul? in rest copii unde vor acolo vor locui e decizia lor.va multumesc cu respect marian

  • Răspunde
   Madalina Autor
   decembrie 13 2015

   Daca apartamentul este cumparat inainte de casatorie si achitat integral tot atunci, nu veti avea probleme legat de partaj, bunul respectiv fiind unul propriu, deci este al dvs; daca in schimb, bunul a fost achizitionat cu un avans inainte de casatorie (prin credit) si restul banilor platiti in timpul casatoriei, bunul este tot al dvs., dar sotia va avea un drept de creanta (adica dvs. trebuie sa ii dati o suma de bani, numita sulta) pentru banii dati de aceasta ptr. ratele la casa respectiva; in acest ultim caz, se va imparti si datoria pe care o aveti la banca! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Gabri
  decembrie 3 2015

  Buna ziua!Mama mea a fost despartita in fapt timp de 25 de ani,apoi tatal meu a decedat.In acest timp cat ei erau despartiti mama a achizitionat un apartament dat de stat,ulterior cumparandu-l.Pentru a-l cumpara a fost necesar sa-l dea in judecata pentru evacuare(el nelocuind nici o zi in acel apartament),dar fiindu-i necesara aceasta hotarare jud. pentru cumparare pe numele ei.Intrebarea este:poate sa vinda acest apartament fara acordul copiilor,tata fiind decedat? Mentionez ca acest appartament este pe numele ei.Multumesc anticipat.

  • Răspunde
   Gabri
   decembrie 4 2015

   Un alt amanunt important ar fi ca apartamentul a fost achitat 50% dupa decesul tatalui.

   • Răspunde
    Madalina Autor
    decembrie 13 2015

    Eu cred ca mama nu va putea vinde acum bunul respectiv pentru ca bunul era cumparat in timpul casatoriei cu tatal dvs., deci ar fi fost bun comun cu tatal dvs., chiar daca tatal dvs. spuneti ca nici nu a locuit acolo, nici nu a platit rate pentru apartamentul respectiv; apreciez ca trebuie facuta intai dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui dvs. decedat si apoi partajul asupra casei intre mama si copii; faptul ca mama a achitat peste 50% dupa decesul tatalui dvs. inseamna ca mama va putea solicita o cota majoritara asupra casei respective decat daca aceasta ar fi fost integral platita inainte de decesul tatalui dvs.! Partajul se va putea face prin buna invoiala la notar (daca mama se va intelege cu copiii) sau in instanta, daca nu va exista invoiala intre cei mentionati!

 • Răspunde
  monica
  decembrie 11 2015

  Buna ziua,sunt casatorita de 4 ani si jumatate si am fost la notar sa depunem actele pt divort de comun acord, intrebarea mea este daca divortam si nu facem partajul acuma este vreo problema? si inca o intrebare sotul sustine ca nu mi se cuvine cat cer adica bani pe care iam investit in casa si am cumparat un tractor,bani pt care am muncit eu in alta tara,si casa fiind cumparata in timpul casatoriei de ambi. ce sanse am sa am o mai mare parte decat el dovedind ca am lucrat in alta tara si el nu avea un loc de munca? Multumesc

 • Răspunde
  monica
  decembrie 14 2015

  Buna ziua! Vreau sa divortez sotul este de acord la notar si am stabilit ca in loc de partaj imi va semna o procura cum ca el imi datoreaza o suma de bani.nu stiu cum sa procedez

 • Răspunde
  Adrian
  decembrie 16 2015

  Buna ziua! Partaj: apartament evaluat la 60.000 EUR, bunuri mobile de 10.000 EUR. Datorie credit la apartament (principalul de returnat) de 50.000 EUR. Ce suma de bani ar trebui sa ii dau eu sotiei? Procent conform contributiei din ce suma?

  Multumesc mult!

  • Răspunde
   Adrian
   decembrie 22 2015

   Astept si eu un raspuns. Ma poate ajuta cineva? Multumesc!

 • Răspunde
  Madalina Clau
  decembrie 16 2015

  Buna ziua. Suntem un cuplu si urmam sa ne casatorim la anul, deocamdata muncim in strainatate sa ne facem o casa , viitorul meu sot are o bucata de pamant pe care io va da mama lui cand va face proiectul pentru casa adica aceasta inainte cu doua luni de nunta, atunci vrem sa pornim constructia casei. Cum ar trebui sa procedez cu actele ca sa nu raman fara nici un drept nefiind casatorita si incepand casa inainte de nunta? Multumesc

 • Răspunde
  Elena
  decembrie 17 2015

  Buna ziua,
  Sunt casatorita de 6 ani, apartamentul in care locuiesc cu sotul meu este al sau dobandit inaintea casatoriei. ce demersuri trebuie facute pentru a trece apartamentul pe numele amandurora?
  Multumesc.

  • Răspunde
   Marian
   decembrie 18 2015

   O donatie pentru un procent de 50% probabil din partea sotului.

 • Răspunde
  Florin
  decembrie 17 2015

  Buna seara,
  in 2010 am achizitionat o casa prin credit imobiliar pe 25 ani ptr care doar eu am platit ratele si intretinerea ei (facturi si amenajari).
  in cazul divortului si al partajului eu doresc sa raman in continuare cu casa si sa platesc in continuate, sotia mea afirmand ca nu este interesata de casa. Din punc de vedere legal cum trebuie sa o despagubesc pe sotia mea pentru cei 5 ani ? exista o formula de calcul ? daca ea isi doreste anumite bunuri din casa aceastea se calculeaza intr-un fel?

  va multumesc anticipat de raspuns.

 • Răspunde
  mariana
  decembrie 20 2015

  Suntem casatoriti de 18 ani.Eu am apartament vanzare-cumparare de la parintii mei(in care am investit amandoi),el are la fel(dar locuieste maica-sa in el).Eu am o masina in rate(mai am de achitat 3 ani la ea).el are o masina achitata integral.Mai avem o masina luata cu banii de pe o mostenire a mea.
  Eu pot dovedi ca am adus un venit f mare in casa(salariu),el nu poate dovedi acest lucru(este asociat unic cu firma fara dividende,si mai mult in pierdere).Vreau sa cer divort si sa raman doar cu apartamentul ,masina care nu este achitata integral,si copilul de 17 ani.mentionez ca apartamentul este renovat in timpul casatoriei.Poate sa ceara bani la divort pt asa ceva?Deci ii las cele 2 masini si apartamentul de la parintii lui.

 • Răspunde
  Monika
  decembrie 26 2015

  Buna seara,
  de 8 ani detin o casa particulara prin act de mostenitor si acum as dori sa inchei un contract de schimb cu alta locuinta . As dori sa aflu daca noua locuinta astfel obtinuta poate face obiectul unui partaj sau pot avea siguranta ca va ramane doar in proprietatea mea ? Mentionez ca locuiesc separat de sotul meu dar nu sunt divortata cu forme legale iar mostenirea am dobandit-o in timpul casatoriei. Va multumesc anticipat

 • Răspunde
  Gabi
  decembrie 28 2015

  Bună ziua! Luna viitoare imi iese sentinta definitivă. As dori sa stiu daca pot sa fac actiune de partaj cu sotia mea pentru plata ratelor .Stiu ca tot se imparte jumate jumate.Eu nu doresc lucruri din casă.Eu platesc rate de 15 ani si mai am de plata vreo trei ani..Cum poate ea sa participe la plata ratelor?Acum, de vreo doi ani sotia s a angajat,deci are serviciu. Se ia in calcul totalul împrumuturilor pe care le am avut de a lungul casatoriei sau împărțim doar ratele care mai sunt de achitat in urmatorii trei ani??Oricum toti banii împrumutați i am cheltuit de comun acord pentru procurarea de obiecte de folosință comuna(împrumut pt.nevoi personale,card decumparaturi)…Unde ma invatati să ma adresez??

 • Răspunde
  Gabi
  decembrie 28 2015

  Va mulțumesc!

 • Răspunde
  maria
  ianuarie 6 2016

  Bună
  Vă deranjez cu speță mea poate veniți cu o idee părinți au divorțat se face partajul la apartament în cererea depusă de avocata tatălui la dosar cer sa.li se dea 65 % din apartament și sa.îi revină mamei 35% cu mențiunea ca bunica din partea tatălui când a fost achiziționat ap. A dat dansa o mica parte ca un avans la achiziția ap. …Nu are cu ce dovedi ca ar fi dat ceva … Au șanse sa obțină 65%? Intre timp eu am făcut îmbunătățiri în acel apartament pe banii mei nu a părinților …pot sa intervin în acest partaj menționez ca nu am crezut ca se ajunge aici și nu am cu ce sa dovedesc renovări, bonuri fiscale de.la mobila etc.. Cum mă sfătuiți sa procedez? Mulțumesc

 • Răspunde
  victoria
  ianuarie 12 2016

  In anul 2010 am luat un apartament cu credit prin ,,prima casa,, impreuna cu sotul meu, am platit ratele la banca pina in anul 2012 cind el a parasit locuinta si nu a mai contribuit cu nuci un ban, nici la rate, nici la intrtinerea fetitei pe care o avem impreuna si nici a locuintei. Am divortat in anil 2015 si acum as dori sa fac partajul. As dori sa stiu daca el are dreptul la apartament in conditiile in care creditul este facut pe 30 de ani iar apartamentul este ipotecat pina la plata ultimei rate. Ratele la banca le platesc doae eu fara nici un ajutor de la el. El a contribuit la rate doar 2 ani cit am stat impreuna. Va multumesc.

 • Răspunde
  adriana
  ianuarie 14 2016

  Buna seara,sunt casatorita de 8 ani si avem un copil. Sotul a mostenit un teren pe care ne~am construit o casa cu banii de la nunta care nu e inca finalizata.Toate actele de pana acum sunt pe numele sotului,autorizatie de constructie ,tot felul de proiecte si aprobari,deoarece el figura cu terenul.In cazul unui partaj,cum se va face acesta, avand in vedere ca sotul castiga mult mai bine decat mine,insa in privinta treburilor gospodaresti si a cresterii si educarii copilului, pot spune ca au fost aproape exclusiv ale mele.
  .Multumesc mult!

 • Răspunde
  Dorin
  ianuarie 15 2016

  Buna ziua,
  numele meu este Dorin Nicoara. Inainte de casatorie, am avut un apartament proprietate personala pe care dupa casatorie l-am vandut si cu banii obtinuti am cumparat un alt apartament pe care ( nu intru in detalii ) l-am pierdut intr-un proces cu unul din propritarii anteriori, nu cel de la care am cumparat. De la persoana de la care am cumparat am reusit sa recuperez aproximativ 13.000 EURO, bani cu care la indemnul sotiei si al soacrei mele am inceput sa extindem si sa construim un nivel pe casa soacrei si a sotiei mele ( socrul meu a murit, nu l-am cunoscut ). Noua casa finalizata in 2012, este mult mai mare, cu etaj, cu curtea aranjata, gard , garaj, etc, construita 90% din banii nostrii, ai mei si ai sotiei ( si din cei 13.000 EURO din vanzarea apartamentului meu dobandit inainte de casatorie! ) si din banii soacrei mele in proportie de aproximativ 10%. Mentionez ca noua proprietate a ramas pe numele sotiei si a soacrei, eu nefiind nici in ziua de astazi proprietar oficial. Din diverse cauze sotia doreste sa divorteze, cum se spune in popor, eu raman cu hainele de pe mine? ( ce-i pe mine si-n dulap,daca imi dati voie sa fac haz de necaz ) sau pot cere partajul cu certitudinea ca voi recupera partea mea din investitie ( aproximez ca am investit im casa, impreuna, aproximativ 50.000 EURO ). Mentionez ca avem un baietel in varsta de noua ani. Multumesc, astept cu interes raspunsul d-voastra!

 • Răspunde
  Dorin
  ianuarie 15 2016

  Va rog mult sa-mi raspundeti pe site nu in e-mail! Multumesc!

 • Răspunde
  Adriana
  ianuarie 15 2016

  Bună ziua, vă rog să îmi spuneți cum se va realiza partajul în următoarea situație:suntem căsătoriți de 9 ani, avem un copil. Din banii de la nunta am construit o casă care nu e terminata. Înainte de nunta soțul a luat un credit ca sa cumpere terenul de sub casă, până la urmă l-a primit moștenire înainte de nunta. Din banii obtinuti din credit și-a luat masina pe care o are si in momentul de fata. Actele casei sunt pe numele lui, casa nu e încă intabulata. Soțul a câștigat mult mai bine decât mine în perioada căsătoriei, însă în privința treburilor casnice și a creșterii copilului, a lipsit aproape în totalitate. Mulțumesc!

  • Răspunde
   Mihaela
   iunie 2 2016

   Buna ziua,
   As dori sa stiu si eu cum ati rezolvat problema. Si eu sunt in aceea si situatie. Multumesc

 • Răspunde
  Vio
  ianuarie 18 2016

  Am cumpărat o casă în timpul căsătoriei cu credit bancar,nevoi personale.Soția nu a muncit mulți ani, dar a semnat pe actele de la bancă. Suntem trecuți amândoi ca proprietari pe actul casei.Care ar fi procentul pe care ar trebui sa-l dau soției la divorț. Mai am rațe pentru a achita bancă timp de trei ani.Va mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  VIOREL
  ianuarie 20 2016

  Buna ziua,am cumparat un apartament cu credit bancar in anul 2005 iar in 2007 am facut o refinantare la o alta banca,am achitat banii la banca respectiva pe apartament iar restul de bani i-am folosit la imbunatatirea casei.In 2012 am divortat,ratele la casa le platesc eu in contiuare.Vreau sa fac partajul,CUM SE POATE SAU CUM SE IA IN CALCUL PTR DESPAGUBIRE? Periada in care noi am fost sot si sotie? Mentionez ca apartamentul nu este platit.

 • Răspunde
  popescu
  ianuarie 25 2016

  Buna ziua..Situatia mea este in felul urmator.M-am casatorit in anul 1996, avem 2 copii unul de 19 ani si unul de 12 ani,am locuit in apartamentul socriilor si in care locuim si acum.Socrii mei sunt au deccedati, sotul meu mai are 2 frati, succesiunea pe apartament nu este facuta.Am hotarat sa divortam.Vreau sa stiu ce drepturi am la acest apartament? in cazul in care custodia copilului minor va ramane la mine (dar si cel de 19 ani)..situatia mea financiara nu imi permite sa ma duc in chirie cu 2 copii, dar nici viata sub acelasi acoperis nu este deloc placuta..El bea foarte mult, si ma agreseaza verbal tot timpul..in cazul acesta tribunalul poate sa il oblige sa vanda apartamentul, si eu sa primesc 50% di valoarea lui, ca sa pot sa imi cresc copii in liniste..? ..precizez, ca nu am intentat divortul, partajul, si custodia pt minor..nu stiu de unde sa incep, si ce trebuie sa fac..?

 • Răspunde
  Prodan
  ianuarie 27 2016

  Buna ziua,
  in urma desesului ambii pariniti una dintre surori a inscris casa pe numele ei iar pe sora cealalata a achitat-o.
  ele doua mai au o sora cu acelas tata dar cu o mama diferita iar cand a fost partajul a fost la prima intalnire dupa care nu s-a mai prezentat la celelalte dezbateri iar acuma dupa 21 de ani isi cere partea. Mentionez ea nu a locuit niciodata in casa parinteasca fiind facuta cu o alta mama.
  Intrebarea este sora aceasta vitrega poate ataca in instanta casa inscrisa pe numele uneia dintre ele?

  Multumesc tare mult

 • Răspunde
  ADI
  ianuarie 29 2016

  Buna ziua.
  Am fost casatorit 20 ani. In aceasta perioada am achizitionat doua imobile: unul in care am locuit pe care l-am ipotecat la un credit de nevoi personale si unul pe care il inchiriam. Am divortat dar nu am facut pertaj. Pentru creditul angajat numai eu platesc rate de la inceputul contractului. La acest moment doresc sa vand imobilul neipotecat pentru a rambursa creditul, astfel incat sa salvez apartamentul in care am locuit si in care locuieste acum fiica mea. Fosta sotie este plecata in strainatate si nu am procura pentru a putea vinde Pot cere vanzare in instanta cu conditia rambursarii creditului? Multumesc.

 • Răspunde
  ionut
  ianuarie 30 2016

  Buna ziua ,
  as avea si eu o intrebare …acum 2 ani tatal meu a decedat apartamentul in care locuim de 26 de ani este pe numele bunici (mama tatalui) care ne amenita ca vrea sa vanda apartamentul in care noi locuim mentionez ca timp de 26 de ani tot ce sa facut in acest apartament sa facut pe bani parintilor mei bunica ne avand domiciliul aici de 26 de ani …intrebarea mea este :ne poate scoate afara din casa asa pur si simplu sau putem sa ii cerem bani pentru imbunatatirile aduse apartamentului ? va multumesc

 • Răspunde
  Daniel
  februarie 1 2016

  Tata și sora lui au 10 ha de pământ,(pe titlu de proprietate sunt trecuți amandoi) iar tata vrea sa vanda pământul și sora lui nu vrea…Cum se procedează? ???

 • Răspunde
  Maria
  februarie 1 2016

  Se poate cumpara un imoboil in timpul casatoriei, iar in contractul de vanzare cumparare sa fie trecut unul dintre soti cu un procent mai mare decat celelat, dat fiind faptul ca acesta achita 3/4 din valoarea imobilului, iar celalalt sot achita doar 1/4, in condiitile in care la casatorei s-a ales regimul comun al bunurilor? Iar daca da in cazul unul divort, bunul se imparte la 3/4 si 1/4, sau se imparte in mod egal?

 • Răspunde
  MIHAELA
  februarie 1 2016

  Buna ziua,
  Am nevoie de o lamurire, situatia mea sta in felul urmator: am divortat dupa o casatorie de 1 an si 4 luni, divortul s-a facut pe cale amiabila , la notar. Am facut atunci si un partaj al “bunurilor dobandite in timpul casatoriei”,
  respectiv, banii ramasi dupa nunta (castigul dupa scaderea cheltuielilor – s-a impartit in mod egal), plus o alta suma de bani care reprezenta contributia mea la cumpararea unei masini.
  Insa, in timpul casatoriei, fostul sot, si-a facut un mic business, in urma caruia a obtinut un anumit profit, bani pe care i-a adunat in contul lui personal, si care nu au fost folositi (din cate stiu eu) la cheltuielile de zi cu zi, practic tot venitul lui a fost economisit.
  Vreau sa stiu daca acest venit al lui se considera ”bun dobandit in timpul casatoriei” si daca pot intenta actiune de partaj in acest sens. Mentionez ca eu personal nu am avut nici un aport in cadrul activitatii firmei lui, (doar suport moral…), in schimb am contribuit cu salariul meu la cheltuielile zilnice. Ideea este ca dupa divort, eu am ramas “in strada”…ulterior in chirie, si cu toate ca nu vreau sa cer ceva pentru care nu am muncit si poate nu mi se cuvine, vreau sa stiu daca, conform legislatiei, as avea castig de cauza in acest caz. Multumesc!

 • Răspunde
  Maricela
  februarie 3 2016

  Vă rog frumos să îmi spuneți ce drept am a mă înscrie în cartea funinciara ca locuitor a unui imobil pe care l-am construit cu soțul meu pe timpul căsătoriei și care nu vrea sa-mi pună nici măcar o viza de flotant acceptând sa cumpere pe numele lui.Doresc sa fiu înregistrată ca locuiește cu mine și copilul nostru deoarece mă amenință că vinde casa fără știrea mea .

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Chiar daca numai sotul dvs. apare ca proprietar al casei respective (pe autorizatia de construire), casa fiind facuta in timpul casatoriei este bun comun asa incat sotul nu o poate vinde fara dvs.! Daca nu va mai intelegeti, puteti divorta si face partajul pe acea casa! De asemenea, actualmente puteti nota casa respectiva in Cartea Funciara ca locuinta familiei! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Nicoleta
  februarie 3 2016

  Bună seara doamna avocat va deranjez și eu cu o întrebare
  Am divorțat în 2001 nefăcând partajul avem un apartament împreună
  Este o perioada de timp în care pot face partajul?
  Va multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Puteti sa faceti oricand partajul respectiv! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  ion
  februarie 3 2016

  Buna seara,am nevoie de o lamurire …Sunt casatorit de 10 ani(9 07 2005) , vreau sa divortez mentionez faptul ca am locuit impreuna intr-o casa ,iar casa fiind pe numele socrilor mei,in tot acest timp ,am renovat si am contruit doua anexe ,cu ajutorul unor credite la banca ,creditele sunt pe numele sotiei si eu fiind girant;aceste credite au fost platite de amandoi insa din anul 2013 am incheiat un contract pe numele meu cu Apa Nova,pe acel imobil ,momentan nu mai locuiesc in aceea casa si as dori sa stiu ce drepturi as avea !

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Din pacate nu aveti niciun drept la casa respectiva, nici macar la imbunatatirile respective, casa respectiva nefiind nici macar a sotiei dvs., ci a socrilor dvs.! Av. Madalina Moceanu

   • Răspunde
    Cristina
    iulie 21 2016

    Depinde de când nu mai locuiți în acea casă. Dacă nu sunt mai mult de trei ani, puteți introduce o acțiune împotriva socrilor și să le solicitați dreptul de creanță, respectiv suma de bani investită în acea gospodărie.

 • Răspunde
  Ramona Gabriela
  februarie 4 2016

  Buna seara, suntem 2 surori acum majore,mama noastra era cadatorita cu tatal nostru dupa care a divortat si au facut partajul la casa care au luato in timpul casatoriei,acum mama este singurul proprietar,intre timp si a refacut viata cu un alt barbat nu sunt casatoriti,au un baiat impreuna frattele meu.As vrea sa stiu cine o sa cada la drept la aceasta casa? Concubinul mamei are drept si fratele nostru?eu si sora mea nu mai stam in acea casa acum, au ramas doar ei 3 mama concubinul si fratele

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Dumneavoastra, sora dvs. si fratele dvs. vitreg veti avea drept la casa respectiva in cazul decesului mamei dvs. si doar daca mama dvs. nu o va instraina/dona etc intre timp! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  ioana
  februarie 5 2016

  Care este varianta care implica cele mai putine cheltuieli partajul la notar prin acord sau exista partaj la intelegere si prin instanta care sunt costurile in aceste 2 situatii pentru un apartament de partajat Multumesc anticipat pentru raspuns O zi buna

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Costurile sunt oarecum asemanatoare! Av.Madalina Moceanu

 • Răspunde
  marius
  februarie 8 2016

  Buna seara,as dori ,daca se poate sa imi explicati in ce situatie ma aflu.Am cumparat in2012 un teren de 600 m.patrati.pe atunci eram casatorit.fosta mea sotie locuieste in Spania si nu pot lua legatura cu ea.Anul trecut in luna octombrie a intentat divort care s_a si pronuntat.nu a cerut cheltuieli de judecata sau partaj.as vrea sa stiu daca as putea vinde terenul fara ea,multumesc!

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Nu puteti vinde singur terenul respectiv, fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei cu fosta sotie! Faceti intai partajul si apoi vindeti daca terenul respectiv va va reveni dvs.! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Manolea
  februarie 9 2016

  Buna ziua as dori sami explicati in cazul in care as divorta, apartamentul pe care mi lau donat parintii inainte de a ma casatori .Trebuie sa-l impart cu sotia la divort ?
  Va multumesc.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Daca nu aveti nimic pe numele dvs., nu va pot face nimic, nu aveti pe ce sa fiti executat! Av.Madalina Moceanu

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Nu, apartamentul respectiv este bunul dvs. propriu si nu se imparte cu fosta sotie! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  februarie 11 2016

  buna ziua.am fost casatorit timp de 9 ani , si de 2 ani sunt divortat.nu am avut copii si am stat la ea in casa in toti acesti ani.in acest timp eu am fost angajat si am intretinut si renovat la casa,dar nu am nimic pe numele meu.inainte de a divorta cu cateva luni am scos din banca 1000 euro,si trebuia sa platesc 70 euro lunar,creditu fiind pe numele meu.doi ani am fost plecat in Irlanda,anul acesta m-am intors in concediu si am primit somatie ca ma executa silit daca nu platesc cc.1500 euro ,cu penalizari bineinteles,ca eu nu am mai platit nici o rata.daca am fost casatorit timp de noua ani ,poate banca sa ia din bunurile la fosta sotie?eu am vreun drept la ceva din casa?adresa mea de domiciliu e inca la acea casa,si vreau sa mentionez ca eu nu am nimic ,nicaieri,trecut pe numele meu.cum ma poate pe mine executa silit.,daca nu am bani sa platesc.pot face puscarie?
  multumesc frumos.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Daca nu aveti nimic pe numele dvs., nu va pot face nimic, nu aveti pe ce sa fiti executat! Av.Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Bucsa
  februarie 13 2016

  Dupa o casatorie de zece ani cu un barbat detinatorul unui apartament cumparat inainte de casatorie,pot cere partaj la acest apartament in care am convietuit impreuna?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   februarie 17 2016

   Nu, nu puteti cere partajul, acest bun este bunul propriu al sotului dvs. si nu intra la masa partajabila! Av. Madalina Moceanu

 • Răspunde
  Marcel
  februarie 19 2016

  Buna ziua,
  Va rog ajutati-ma intro privinta..
  Recent am cumparat o masina, eu am 25 de ani si daca o trecpe numele meu platesc o asigurare incredibila, masina e din 2002 cu motor 1.6
  Ideea e ca vreau sa o pun pe numele mamei pt a reduce costurile insa mama are datorii destul de mari la asociatia de locatari. Exista vreo metoda prin care in momentul in care masina e pe numele mamei sa ma trezesc ca raman fara ea din cauza acelei datorii ?
  Am tot cautat si nu am gasit nimic similar
  Multumesc

 • Răspunde
  Sandu
  februarie 19 2016

  As avea nevoie si eu de un sfat:am 27 de ani si locuiesc cu parinti,casa sa renovat din bani mei acum 7 ani si tot de atunci eu platesc toate cheltuieliledar tot sunt amenintat ca ma da afara de tatal meu ( asa zis tata)daca mama va diforta de el cum se va face partajul doar intre ei sau?

 • Răspunde
  Alex
  februarie 19 2016

  Bună ziua. Aș dori dacă se poate sa îmi spuneți cum as putea proceda corect în situația următoare : prietena mea a primi un teren de la părinți ei. Terenul este acum pe numele ei. Noi dorim sa construim o casă pe acest teren. Lucram amândoi în străinătate și împreună avem banii necesari construcției. Nunta încă nu este planificată. .ce sau cum ar trebui sa fac, ca în cazul în care vreodată ne despărțim sa nu rămân fără nici un drept la aceasta casă? Va mulțumesc!

 • Răspunde
  MARIAN
  februarie 19 2016

  MA NUMESC GHEORGHE MARIAN VIN CU RUGAMINTEA SA-MI SPUNETI SI MIE DACA LA PARTAJ ESTE OBLIGATORIE PREZENTA FOSTEI SOTII IN CAZUL IN CARE EU DORESC SA DONEZ TOTUL FOSTEI SOTII,DACA ESTE PREZENTA OBLIGATORIE POATE SA IMPUTERNICEASCA PE FIUL NOSTRU IN NUMELE EI ,PROCURA CARE O FACE LA AMBASADA.VA MULTUMESC.

 • Răspunde
  Stefania
  februarie 20 2016

  Buna seara doamna avocat! Va deranjez cu o intrebare, sunt divortata din anul 2011 si fostul sot imi spune ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt trecute pe numele celor doi copii pe care-i avem impreuna, din timpul cand eram casatoriti. Daca facem partajul, copii au dreptul la bunurile dobandite de noi parintii? Si cum a putut sa treaca bunurile pe numele copiilor, fara acordul meu? Deasemeni aceste bunuri care sunt trecute pe numele copiilor are semnatura din partea tatalui fostului sot, iar tatal fostului sot e decedat din anul 2007, iar copii sunt majori. Eu va rog din suflet sa imi spune-ti daca el a putut trece bunurile pe numele copiilor si daca la partaj, copii au drept? Va multumesc anticipat si va doresc numai bine, Cu stima…

 • Răspunde
  Elena
  februarie 20 2016

  Buna ziua,am stat in concubinaj 8 ani,intre timp mama mi a luat 2 apartamente, unul e al ei,dar tot pe numele meu,daca ma despart concubinul are drept la ceva?

 • Răspunde
  Vio
  februarie 21 2016

  Am postat un mesaj pe dată de 18 ianuarie 2016.Vă rog să-mi dați și mie un răspuns.Mulțumesc anticipat

 • Răspunde
  alina
  februarie 21 2016

  In 1977 viitorul sot a contractat un apartament cu 2 camere,fiind singurul proprietar. In 1983 ne-am casatorit. El a platit in continuare ratele pe statul de serviciu. Am divortat dupa 31 de ani. Am plecat din casa , lasandu-i tot, in ideea de a ramane totul copilului nostru dupa ce el nu o sa mai fie. El vrea partaj in sensul da a da eu o declaratie ca nu am pretentie la nimic. O astfel de declaratie nu pot da intrucat nu stiu ce planuri are. In cazul in care doreste un partaj prin tribunal, am dreptul la ceva? Mentionez ca pe toata perioada casatoriei , noi am stat cu banii separat, mai mult de 75% din tot ce s-a realizat, s-a facut din banii castigati de mine, intrucat nu vroia sa investeasca in nimic. Au 2 perioade cand a intrat in somaj sau s-a pensionat. In acest interval de vreo 8 ani, salariul meu era de 3 ori mai mare decat ce castiga el. Am dreptul la ceva?

 • Răspunde
  cristiana
  februarie 26 2016

  Buna ziua! Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine in situatia urmatoare: urmeaza sa ma casatoresc dar viitorul soț se afla in partaj cu fosta soție. .acea sulta o sa i-o
  dam noi ei dar banii ii vom lua împrumut de
  la fratii sotului..iar apoi ii vom inapoia
  fratilor impreuna..intrebarea este…o sa am
  si eu dreptul la bunurile lui respectiv o casa
  si teren atat timp cat noi impreuna achitam
  sulta cu bani imprumutati? Mentionez ca eu
  lucrez iar el nu..astept un raspuns..va
  multumesc

  • Răspunde
   cristiana
   martie 15 2016

   Astept un raspuns, va rog..

 • Răspunde
  catalina
  martie 1 2016

  buna ziua.va rog sa mi raspundeti la o intrebare.am avut o garsoniera inainte de casatorie,dupa ce mam casatorit am vinduto si am cumparat un apartament am facut imprumut la cec 45 milioane;70 mil.am vindut garsoniera si 110 mil a costat apart.am deschis partaj si am obtinut 60 la suta.nu sunt multumita.daca fac recurs as mai putea obtine ceva mai mult.eu am avut salariul mai mare si el nu prea a muncit.va multumesc

  • Răspunde
   Vlad
   martie 5 2016

   În timpul căsătoriei mi-am vândut apartamentul , cumpărat înaintea căsătoriei, la partaj pot cere despăgubire fostei soții?

 • Răspunde
  Daniel
  martie 4 2016

  Buna ziua, in 2008 am incheiat casatoria, sotia a primit o casa pe numele ei, imbunatari, slariu si parte de venit doar din partea mea au venit. Avem doi copii si as vrea sa stiu daca casa e pe numele sotiei, eu am foat singurul intretinator in familie, sotia nu a lucrat nici o zi, ce drepturi am in acest caz? Va multumesc frumos.

 • Răspunde
  Daniela
  martie 4 2016

  Buna seara.va rog din suflet sa ma lamuriti la o intrebare …am fost casatorita timp de 28 de ani,in urma casatoriei nerezultand copii..am decis sa ne despartim anul trecut prin divort de comun acord la notar,In timpul casatoriei am construit o vila .in urma partajului stabilit de notar avem o cota stabilita de acesta de 50 pe 50.De curand fostul sot sa recasatorit .EU locuind in strainatate am aflat ca el vrea sa se intoarca in tara si sa locuiasca cu ea in casa pana casa se va vinde ,.Intrebarea mea este…D-na avocat..are acest drept ?ce as putea sa fac..va rog din suflet.

 • Răspunde
  cornel
  martie 5 2016

  Sunt casatorit de 11 ani si in moment up in care beam casatorit detineam apartamentul parintilor prin contract de vanzare cumparare air parinti aveau drept de uzufruct viager pe apartament. Dupa 7 ani de casatorie am vandut apartamentul si am cumparat un teren pe care am construit o casa cu bani de pe apartament plus care vs ceareuri la mine la servici am mai cumparat si un apartament cu prima casa in rate . Am un copil minor la care tin enorm de mult. Sotia vrea casa dar in casatorie a venit cu punga vrea si copilu pentru .ca ia spune .ca fiind mama si la instanta mamele castiga copilu are dreptul la casa care nu are datori si nu vrea casa pentru ea co pentru parinti ei .ca ia oricum vrea sa plece cu copilul din Tara. Ce pot face sa pastrez casa si copilul.?

 • Răspunde
  ANAMARIA
  martie 8 2016

  Buna seara.As avea o intrebare.Am luat impreuna cu concubinul meu o casa ,fiecare dintre noi avind 50-50% cota parte.Acum ne-am separat,el a ramas in casa dar nu vrea nici sa vindem casa,nici sa-mi plateasca partea. Va rog sa-mi spuneti ce modalitati sint ca sa recuperez banii si cum se procedeaza.

 • Răspunde
  ingrid
  martie 8 2016

  Am achiziționat un apartament în timpul căsătoriei ca și bun comun. Apartamentul a fost achiziționat doar din banii care mi.au aparținut mie din vânzarea unuI imobil dobândit înainte de căsătorie și dintr-un împrumut de la tatăl meu cu care am făcut o chitanță de împrumut semnată și de martori. Sotul recunoaște ca el nu a participat financiar la achiziționare. Eu am introdus acțiune de divort si de partaj la judecatorie .Întrebarea mea este dacă pot sa raman eu cu apartamentul în urma partajului având în vedere ca este achiziționat din veniturile mele proprii? În condițiile acestea cât poate dura procesul de divorț și de partaj?

 • Răspunde
  diana
  martie 11 2016

  Buna seara! Am o mare rugaminte la dvs sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt casatorita de 2 ani de zile, sotul doreste sa cumpere o casa cu banii lui si pe mine nu ma trece in acte, posibil sa adauge comentariul ca sunt bani achizionati dinaintea casatoriei. De la mine nu are pretentii de a pune un ban. In cazul unui divort, eu as avea vreun drept de partaj al casei? Va rog mult, daca aveti amabilitatea de a raspunde la adresa de email : dianamitrea@hotmail.com

 • Răspunde
  Carmen
  martie 11 2016

  Buna ziua
  In urma decesului sotului meu,am facut succesiunea si o parte din apartament i-a revenit unicului nostru fiu.Intrebarea mea este:poate fiul nostru sa imi cedeze partea lui de apartament,astfel incat eu sa fiu unic proprietar?

 • Răspunde
  cristina
  martie 12 2016

  buna ziua
  sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani,dintre care 8 casatoriti cu un copil minor.Sotul meu cu doar doua zile inainte de casatorie a deschis o firma (bineinteles fara sa stiu nimic).aceasta firma nu a functionat pana la data de 31 mai 2010 cand s-a emis prima factura.as dori sa stiu ce drepturi am in cazul unui divort? avand in vedere ca primele venituri ale firmei sunt aduse in timpul casatoriei? Intre timp,in 2009 am cumparat impreuna un teren ca bun comun,iar acum sotul meu imi cere sa vindem acest teren firmei la care el este unic actionar…este legal acest lucru? va multumesc.

 • Răspunde
  Ioana
  martie 13 2016

  Buna seara!
  As avea o intrebare.Suntem doua surori.Tatal meu este divortat de 15 ani de mama mea si detine un apartament proprietate personala-a despagubit-o pe mama mea dupa divort.Acum este bolnav si nu este coerent,sora mea la luat la ea in alta localitate o luna-doua pana rezolvam sa al internam intr-un centru de ingrijire,si a luat si actele de la apartament la ea in momentul cand la dus.Poate tatal meu sa faca contract de vanzare-cumparare sau sa il lase ei mostenire in aceste conditii?

 • Răspunde
  Ana
  martie 13 2016

  Părinți mei au divorțat dar nu au făcut partajul după ¹an tată a decedat,avea un apartament ce cote moștenim noi cei 4copii și ce cotă are mamă?

 • Răspunde
  Daniel
  martie 15 2016

  Buna ziua.
  Sunt divortat la notar in dec 2014, cu copil minor, copilul in custodie comuna. Partajul a fost incheiat voluntar la notar, ea auto (valoare estimata 7.000 si eu casa cu credit ipotecar + bunuri).
  La 4 luni dupa divort fosta achizitioneaza auto in valoare de 30.000 euro si de curand casa noua la curte (estimat 70.000 fara bunuri), achizitii ce mi-au confirmat banuiala ca la data divortului detinea sume de bani ce nu a vrut sa le declare.
  Va rog sa imi spuneti daca si in ce conditii pot cere redeschiderea partajului.
  Multumesc.

 • Răspunde
  Ruxandra
  martie 17 2016

  Buna ziua.Nepotul meu orfan de ambii parinti este casatorit de 7 ani.An toti acesti ani a locuit ampreuna cu sotia si fiul sau de 5 ani an casa ramasa de la parinti primita de la servici de cumnatul meu dar platita de mine dupa moartea sa si a sorei mele avand eu tutela nepotului meu si sorei sale ,la acea data fiind minori.An urma partajului Sofia sa are dreptul la parte din casa?

 • Răspunde
  Carmen Nelia
  martie 21 2016

  Buna ziua! Am mostenit o locuinta pe care am vandut-o in timpul casatoriei , cu suma de 90.000.000 lei , la 4 zile dupa vanzarea ei am cumparat o casa impreuna cu sotul meu in valoare de 108.000.000 lei. In cazul unui partaj cum va fi imoartira valarea locuintei daca am platit-o apreoape in intregime cu banii din provenienta mostenirii? Sotul meu nu poate sa aduca acte justificatoare pentru o contributie financiara la cumpararea casei.

 • Răspunde
  Flori
  martie 23 2016

  Bună soțul meu a fost căsătorit a divorțat are niște scule agricole și doamna nu vrea sa I le dea avem șanse sa se luam prin partaj acte pe ustensile nu are dar are martori ca numa el le putea cumpăra pt ca ea avea un venit de 300 de lei după mama ei

 • Răspunde
  adriana
  martie 23 2016

  Buna ziua, am divortat anul trecut, in urma casatoriei avem bunuri comune, mai multe, mai importante sunt casa, luata prin credit ipotecar, si 2 masini, una a vandut-o in timpul divortului si a doua a instrainat-o. doresc sa deschid proces de divort in care sa cer cuta de 50% din ceea ce s-a platit la banca si 50% di valoarea masiniilor, sau eventula masina pe care a instraina-to , nu a vandut-o, se poate ca eu sa cer renuntarea la apartament si sa imi dea cota de 50%, mentionez ca amandoi am lucrat si av avut salarii, el avand salariu mai mare, conteaza acest aspect?

 • Răspunde
  Ofelia
  martie 24 2016

  In timpul casatoriei impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament care a fost dat in chirie de aproximativ 2 ani. Apartamentul a fost achizitionat din bani comuni in proportie de aproximativ 40%, iar restul sumei a provenit de la mama lui prin transfer bancar (nu mostenire sau donatie). In caz de divort cum se imparte acest apartament.

 • Răspunde
  martie 27 2016

  Buna ziua, acum 2 ani sotul meu a inchiriat o casa cu procura din partea mea, casa ce este de sot construita in timpul casatoriei,a inchiriat cu un contract notarial pe o durata de 20 ani,in cazul de se intapla un divort intre mine si sot , se poate face partajul pentru acea casa ,sau se asteapta sa treaca acei 20 ani .
  Multumesc.

 • Răspunde
  Ely
  martie 28 2016

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o speță: părinții au decedat si a rezultat o casa si un teren aferent n-au lăsat niciun act nimănui iar noi fratii nu ne intelegem asupra mostenirii.
  Fratele are casa unde locuieste construită tot de părinți si are pretenții si la casa unde a stat părinții. Eu locuiesc la soție.
  Ce am putea face sa intri in posesie el se foloseste de casa prin abuz de putere.
  Multumesc

 • Răspunde
  Irina
  martie 28 2016

  Buna ziua.
  Dupa nunta (in urma cu 7 ani) am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament cu trei camere.Desi avem impreuna doi copii, sotul meu vrea sa divortam si sa facem partajul.
  Problema este ca amandoi vrem sa ramanem cu apartamentul si sa ii dam celuilalt jumatate din valoarea actuala a imobilului, nici unul nevrand sa renunte la acesta.
  Intrebarea mea este daca, in instanta, am vre o sansa sa castig si sa imi lase mie apartamentul, dupa care sa ii achit in rate partea ce ii revine lui din apartament.

 • Răspunde
  Claudia
  martie 28 2016

  Buna ziua ! As vrea sa divortez si as dori sa va intreb ce se intampla cu apartamentul nostru in acest caz. Tin sa mentionez faptul ca in contract scrie ca am cumparat acest apartament impreuna 50% fiecare cu suma de 22 ooo euro din care 17 000 credit imobiliar pe care de 11 ani il achitam impreuna. Am achitat pana acum la banca 20 000 de euro.Problema mea este ca sotul ma ameninta ca ma lasa fara nimic.El spune ca o sa dovedeasca ca inante sa cumparam acest apartament a vandut o garsoniera cu 13 000 de eur.Problema este ca in contactul lui de vanzare scrie ca el a vandut cu 5000 de euro din cauza taxelor notariale.Alta problema pe care as avea este ca sora sotului are 9 copii, soacra lucreza de 15 ani in Germania si ia facut imputernicire la sotul sa scoata 500 euro aproape lunar ptr. sora lui.El spune ca nu poate dovedi ca a vandut garsoniera cu 13 ooo dar o sa minta in instanta ca a primit el personal ptr. noi toti acesti bani.Tin sa mentionez faptul ca eu lucrez in Austria de 6 ani legal si pot dovedi cu chitante de salar suma de 42 000 de euro.Soacra mea a dat 20 su 30 000 de euro pt. cumnata dar sotul vrea sa minta ca noi I am primit deoarece el a ridicat banii din banca.
  Va rog foarte mult daca puteti sa imi raspundeti
  Multumesc !

 • Răspunde
  cristina
  martie 29 2016

  buna ziua
  sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani,dintre care 8 casatoriti cu un copil minor.Sotul meu cu doar doua zile inainte de casatorie a deschis o firma (bineinteles fara sa stiu nimic).aceasta firma nu a functionat pana la data de 31 mai 2010 cand s-a emis prima factura.as dori sa stiu ce drepturi am in cazul unui divort? avand in vedere ca primele venituri ale firmei sunt aduse in timpul casatoriei? Intre timp,in 2009 am cumparat impreuna un teren ca bun comun,iar acum sotul meu imi cere sa vindem acest teren firmei la care el este unic actionar…este legal acest lucru? va multumesc.

 • Răspunde
  Costea
  martie 31 2016

  Buna ziua
  Eu cu sotul gandim sa facem partaj asupra casei care inregistrata numai in numele meu, dar care a fost cumparata in timpul casatoriei. Sotul are copil minor din alta casatorie. Intrebare: Copil are drepturi la partaj?
  Va multumesc

 • Răspunde
  Rodica
  aprilie 1 2016

  Buna seara ,
  Doamna avocat,va rog sa- mi spuneti cum se face partajul in cazul unui divort ,astfel : sant casatorita cu sotul meu de 24 de ani ( avem 2 copii 15-19 ani care raman la mine)iar acum 10 ani am dobandit de la bunicii sotului meu dupa ce am lociit 14 ani impreuna cu ei ,un apartament cu intabularea dreptului de uzufruct viager pe numele sotului si pe numele meu.,indeplinindu-ne sarcinile prevazute in contract.Mentionez ca bunicii sotului au decedat dupa doi ani de la intocmirea contractului si deci de 8 ani santem amandoi proprietarii acestui apartament cu 3 cam .. Cum se face partajul in acest caz? Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Paula
  aprilie 4 2016

  Buna sera,

  Doamna avocat va rog sa ma informati cu privire la un caz de partaj.
  Soacra mea a divortat acum 15 ani, dar nu a facut partajul cu fostul sot. Ambii detin cote egale asupra imobilului. Dansa a fost plecata in strainatate in toti acesti ani iar fostul sot locuind in continuare in imobil. In tot acest timp s-au acumulat sume consderabile la intretinere, energie termica si fisc. In total peste 7.000 euro. Dansa nelocuind acolo, toate datoriile ii revin dansului. Acum dansa doreste sa faca partajul dar dansul nici nu vrea sa auda sustinand ca si-a parasit caminul conjugal si nu mai are dreptul la partaj. Cum poate proceda sa faca partajul daca nu-l poate face pe cale amiabila, datoria cui revine?
  Astept raspunsul dumneavoastra.
  Va multumesc mult.

  O seara frumoasa!

 • Răspunde
  ADRIAN
  aprilie 7 2016

  BUNA ZIUA AM DIVORTAT DE FOSTA DE 10 ANI DAR NU AM FACUT PARTAJU IA LOCUIESTE TOT AN CASA CASA E TRECUTA PE NUMELE LUI MAMA DE FAPT AM FACUTO AN TIMP CE AM FOST CASATORIT CU IA LA CARE AM CONTRIBUIT TOATA FAMILIA MAMA SORA MEA EU SI FOSTA ACUM MA ANTREB ARE DREPT LA PARTAJ DACA AN CASA RESPECTIVA IA A CONTRIBUIT DOAR CI O SOBA SI UN GEAM

 • Răspunde
  ADRIAN
  aprilie 7 2016

  PRECIZEZ CA AM VREA SA VINDEM CASA.TREBUIE SA FACEM PARTAJ SA POT SO DAU AFARA DIN CASA.SAU CU AJUTORU AUTORITATILOR.IA NU ARE NICI UN ACT LA MANA.MAMA A PLATIT TOT ACOLO DE 10 ANI IMPOZIT ETC

 • Răspunde
  Mihai
  aprilie 8 2016

  Buna ziua
  Parinti mei au divortat si tatal meu a început partajul iar din bunurile pe care le au obtinut impreuna in timpul casatorie tatal meu doreste sa primesca 80% din apartament toti bani pe care iau economisit impreuna si ia depus la C.E.C. (iar la inceput a fost trecuta si mama mea in actele de la banca iar de cinci ani tatal meu a scoso pe mama din actele de la banca )si sustine ca toti bani ii apartine lui desi sunt obtinuti in timpul casatoriei si mai au o casa undeva la tara din care tatal meu doreste 50% din ea este posibil sa obtina ceea ce vrea? Iar parintii mei au trait doar din salariul mamei care a fost mai mare ca el tatalui meu iar salariul tatalui a fost depus la C.E.C.

 • Răspunde
  Alexandra
  aprilie 11 2016

  Buna ziua!
  Sunt casatorita legal de 3 ani si 3 luni cu un cetatean roman cu domiciului in strainatate. Ca sa-l urmez, am demisionat de la locul de munca, in anul 2012. In anul 2013 am luat cu noi si pe fiul meu, atunci in varsta de 13 ani. Timp de mai bine de 3 ani nu am lucrat, ocupandu-ma de casa, de afacerea lui, lucrand efectiv cu spatele la renovarea casei lui dobandita cu credit inainte de casatoria noastra. In aceasta perioda s-a construit un garaj in valoare de aproximativ 10.000 de euro, s-au cumparat calculatoare, telefoane mobile, televizoare, masina de cusut, masini si utilaje pentru constructii, etc… In urma cu 2 saptamani ne-a scos in strada, si pe mine si copilul, acum in varsta de 16 ani, la ora 2 noaptea, fara un cent in buzunar, fara telefoane, fara acte de identitate, intr-o tara straina…
  Speta este mult mai complecata, dar incerc sa ma limitez…
  Motive de divort am: bea zilnic, ma batea frecvent si ne scotea in strada frecvent.
  Intrebari: Ce pot obtine de la el, tinand cont de faptul ca nu mai am serviciu, copilul ar mai fi avut 2 luni si finaliza anul II de liceu iar acum inca nu stiu ce o sa fie cu el…
  Am muncit mai bine de 3 ani si jumatate in casa lui si pentru el, fiind scoasa in strada, eu si copilul meu, mai straina si mai saraca decat am fost vreodata, la 2500 km de casa.
  Va rog daca puteti analiza speta si sa-mi dati un raspuns, v-as fi recunoascatoare.
  Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Alex
  aprilie 15 2016

  Buna ziua! Am si eu o scurta intrebare. Parintii mei au divortat acum 14 ani si au facut partaj in urma caruia mama a platit tatalui meu jumatate din casa si acum casa este pe numele ei. Dupa partaj au trait in concubinaj pana anul trecut si acum tata ameninta ca o va da in judecata pt a dobandi lucrurile luate impreuna.
  As dori sa aflu daca el mai are un drept asupra casei din moment ce a fost deja impartita sau nu.

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 • Răspunde
  Stefan
  aprilie 20 2016

  Buna ziua daca mama a cumparat o garsioniera , din mostenirea de la parinti sai o poare vinde fara acordul sotului ?

 • Răspunde
  STELIANA
  aprilie 21 2016

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare? Parintii mei sint casatoriti de 35 ani iar anul acesta au hotarit sa divorteze.In anul 2015 au vandut un apartament cu 2 camere iar banii mi-au dat mie sa construiesc o casa cu 2 apartamente. bineinteles eu am suportat partea mea de cheltuieli iar ei partea lor. acum au hotarat sa divorteze . vreau sa stiu daca are sanse tatal meu sa obtina jumatate din banii obtinuti de pe apartamentul vandut. Mentionez ca contructia nu este inca nici finalizata nici intabulata si ca autorizatia de constructie si terenul sunt pe numele meu si nu pe numele parintilor mei.tatal meu ma ameninta ca ma va obliga sa vand partea lor si sa ii dau banii. ce ar trebui sa fac ?

 • Răspunde
  VIOREL
  aprilie 22 2016

  Buna seara,In anul 2005 am dobandit un apartament cu credit de la BCR in valoare de 18500 euro cu o rata de 173 EURO.In 2007 am facut o refinantare in valoare de 28000 euro cu o rata de 220 euro, din care s-a platit la BCR dupa 2 ani 18300euro + alte credite in valoare de 1700 euro,restul de bani ….mai exact 9 mi de euro am modernizat casa.In 2012 am divortat,din 2013 toate ratele sunt platite de mine,chitantele sunt pe numele meu.Cat ar trebui sa-i platesc sulta fostei? tinand cont ca fosta nu doreste apartamentul,mai ales ca s-a si mutat din apartament?iar eu platesc ratele incontinuare

 • Răspunde
  VIOREL
  aprilie 22 2016

  Am uitat sa va spun ca valoarea impozabila a casei e de 161109 lei

 • Răspunde
  Ungureanu
  aprilie 24 2016

  Buna seara eu am fost casatorita cu fostul meu sot pina in anul 2008 am divortat am avut un apartament inpreuna pe care i la luat mama lui printro hotarire judecatorul la obligat sa-mi dea o parte din bani cum pot sa fac sa-mi dea bani si cat poate legea sa-l obige sa-i opreasca din salar..va multumesc….

 • Răspunde
  lia
  aprilie 24 2016

  Buna ziua , MULTUMESC PENTRU RABDARE SI PENTRU RASPUNS….IN 1990 AM CUMPARAT UN TEREN DE LA FOSTUL C.A.P IN SUPRAFATA DE 360 MP,BUNICA AVEA TEREN PE CARE IL LASASE IN C.A.P CHIAR LINGA TERENUL CUMPARAT DE MINE SI ASA MI ADAT DIN TERENUL EI 240MP, IN 1998 AM PRIMIT SI TITLUL DE PROPIETATE ,DOAR CA LA DATA CUMPARARII TERENULUI AVEAM NUMELE DUPA EX SOTUL DE CARE DIVORTASEM, IN 1993 M AM RECASATORIT ,SI TITLUL A FOST EMIS CU NUMELE DUPA NOUL SOT ,…IN 1991 AM CONSTRUIT O CASA ,NU ERAM CASATORITA ,AM CERUT AUTORIZATIE CONSTRUCTIE DAR L ACEA DATA NU SE PUNEA PROBLEMA UNEI AUTORIZATIIS TOTUSI PRIMARIA MI A ELIBERAT O AUTORIZATIE IN ANUL 2002 DAR IN REGISTRUL AGRICOL CASA APARE CONSTRUITA CU DATA DE 1991,VIATA MEA SI ACOPIILOR MEI DIN PRIMA CASATORIE NU A FOST BUNA ALATURI DE SOT ,ERA VIOLENT MA LOVEA NE AMENINTA CU MOARTEA ,MA REFUGIAM LA VECINI DE MULTE ORI,….. VA ROG AJUTATI MA CU UN SFAT,IN URMA DIVORTULUI EL VINE LA MOSTENIRE ALATURI DE COPII MEI DUPA DECESUL MEU ,SAU FRATELE LUI VINE LA MOSTENIRE CU MINE DACA EX SOTUL DECEDEAZA ? MULTUMESC ANTICIPAT ……SCUZATI APRECIEZ RASPUNSUL DACA AS DORI SA LAS DONATIE CELOR 3 COPII MEI POT? MULTUMESC

 • Răspunde
  mai 2 2016

  Buna ziua doamna avocat.Am si eu o intrebare daca puteti sa imi raspundeti va rog . Sint divortata de 15 ani ,apartamentul unde stau are dreptul la jumatate fostul sot , dar el a plecat din el spunind ca lasa la copii partea lui dar nu a facut nici o hirtie in sensul asta .El sa recasatorit ,intrebarea mea este ,daca actuala lui sotie are drept la jumatatea lui daca se intimpla ca el sa moara.Va multumesc frumos si astep un raspuns

 • Răspunde
  Claudiu Gabriel
  mai 3 2016

  Buna ziua ,

  Am si eu o problema si m-am gandit sa va scriu in ideea in care imi puteti lamuri asupra unor aspecte ;

  In 2007 am primit de la parintii mei un teren cu o casa veche ( in actele intacmite atunci sunt unic propietar ) .
  Tot in acel an am scos un credit bancar pentru constructia si renovarea acestei case impreuna cu viitoarea mea sotie la vremea respectiva ( eu titular ea codebitor ) . Dupa ce am reusit sa scoatem acest credit ne-am casatorit si am inceput renovarea casutei existente si constructia noua ( care impreuna formeaza casa ) . In 2010 cosntructia a trebuie inscrisa in CF-u asa ca am luat acordul bancii si am inscris casa in CF , tot din 2010 avem si doua fetite gemene . In iune 2015 am divortat ( ea a intentat divortul ) iar custodia este comuna cu domiciliu la mama . Acum fosta sotie pleca din tara cu fetele se muta in Ungaria definitiv cu barbatul care traieste si caruia urmeaza sa-i nasca un copil peste aproximativ o luna ( inca nu sunt casatoriti ) dar doreste si partaj si prin partaj ea intelege 50% – 50% in conditiile in care Terenul si casa mica este dobandaita de mine inaintea casatoriei , casa in 2010 a fost inscrisa tot pe mine in CF in 2010 ( pt ca eu figuram la banca si banca asa a dat acordu ) mai este de plata inca aproximativ 9 ani din credit si eu nu stiu ce sa fac cum sa procedez si la ce sa na astept legat de acest partaj car ea doreste sa-l intenteze !

  Sper ca m-am facut inteles !

  Multumesc .

 • Răspunde
  ion
  mai 5 2016

  Sarut manutele as avea o intrebare pentru a ma lamuri intr-o speta Parintii au testament de la bunicul decedat in 1989 martie mosteneste casa si terenul din jurul casei cca 80 ari, inainte de moartea bunicului parintii vand casa si cca 40 ari teren nu stiu prin ce metoda, act de mana,pentru ca pe timpul acela terenul era al statului numai curtea si terenul de sub casa erau proprietatea bunicului.Intre timp parintii decedeaza si se face succesiunea ,acum vrem sa impartim loturile de teren (mai sant si alte terenuri) dar cand am scos de la OCPI copiile dupa CF-uri am constatat ca aproape 75 ari teren este intabulat pe noi (santem 3 frati),trecut in CF-uri acest teren plus casa pe numele nostru.Intrebarea mea este ce modalitati sant pentru a intra in legalitate.Din cate am inteles de la parinti cand traiau ca acesti cumparatori nu ar fi achitat intreaga suma ,ce putem sa facem sa ii obligam sa ne achite noua acea suma restanta sau putem sa ii evacuam nefiind proprietari decat pe cca 5 ari teren.Astept o parere Multumesc mult.

 • Răspunde
  mai 9 2016

  Am trait in concubinaj cu fostul meu sot din 1994 pana 1996. In 1996 ne-am casatorit legal si in 2009 in decembrie am divortat. De-atunci, traim intr-o uniune consensuala pana in ziua de azi. Am fost trecuta pe actele casei, cu numele pe care il purtam dupa sot. Acum, ca mi-am reluat numele tatalui meu, mai am vre-un drept in aceasta casa, sau trebuie sa ma treaca din nou cu numele pe care il am acum?

 • Răspunde
  ROMICA
  mai 12 2016

  AM IPOTECAT UN CREDIT AL FOSTULUI GINERE CU UN IMOBIL ACESTA ESTE IN EXECUTARE SILITA PENTRU NEPLATA. PRIN ACTIUNEA DE PARTAJ SE POATE CERE RIDICAREA IPOTECII ? VA ROG UN SFAT.

 • Răspunde
  Lilia
  mai 12 2016

  Buna ziua. Ce valoare are hotarirea jidecatoreasca de partajare a bunului imobil in lipsa unui coproprietar, care dupa divort a plecat din tara si nu a mai fost de gasit si daca partajarea se socoate valabila – in cit timp dupa inregistrarea la cadastru datele se transmit la primaria oraseneasca? Va multumesc mult, D-na Madalina.

 • Răspunde
  mai 14 2016

  Buna ziua.Doamna Madalina am nevoie de un raspuns din partea dvs.Situatia este ca eu am masina mea inscrisa pe numele tatalui meu,masina fiind ulterior pe numele meu cu rezidenta in italia(toata desfasurarea a avut loc anul trecut2015).Din motive familiare,mama mea vitrega a divortat iar acum a deschis partajul.Intra si masina mea printre bunuri,si ce pot face,,pot in timpul procesului sa fac iar contract vanzare-cumparare pe numele meu?

 • Răspunde
  Elena
  mai 21 2016

  Buna ziua,
  Dupa 18 ani de casatorie, am divortat si in acelasi timp am depus si dosarul de partajare.In timpul casatoriei am cumparat impreuna un apartament de 3 camere in orasul SInaia din vanzarea a doua apartamente(1 cu 4 camere al meu si 1 cu 2 camere al fostului sot) din bani ramasi am facut imbunatatiri la apartamentul achizitionat impreuna si alte bunuri necesare,
  In dosarul de partajare care s-a judecat toate bunurile realizate impreuna si apartamentul pe care l-am achizitionat impreuna l-a castigat fostul sot.Aceasta partajare a fost bazata pe minciuni si falsuri ne luand in calcul dovezile si inscrisurile depuse la dosar.Presedinta care a judecat dosarul de partajare nici nu a citit cele scrise in dosar si a judecat dupa placul fostului meu sot.Expertizele de asemenea nu au fost facute la bunurile comune.Dupa 18 ani am pierdut tot ceea ce am realizat in timpul casatoriei.
  Va rog sa imi spuneti unde sau cui m-as putea adresa astfel incat sa mi se faca dreptate si sa castig ce mi se cuvine.
  Fostul sot mi-a facut dosar de evacuare iar la 71 de ani sunt pasibila sa raman pe strada.
  Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  ene
  mai 21 2016

  Buna ziua, vreau sa cumpar casa bunicilor(decedati) de la cei trei copii ai lor dintre care unul e tata. da din cate am aflat casa nu mai are acte de 2-3 generati (succesiune), ce pot face in acest caz si ar mai fi o problema unul din copii nu vrea sal despagubesc , se poate face ceva? multumesc

 • Răspunde
  Radu
  mai 22 2016

  Bună seara!
  În septembrie 2011 s-a făcut partaj voluntar asupra unui teren agricol de 10 ha, alcătuita din trei loturi de câte: 3,09 ha, 3,10 ha, 3,81 ha. Moștenitori legali erau: mama mea cu o cotă de 1/3, respectiv 3,33 ha, o verișoară cu o cotă de 1/3, respectiv 3,33 ha, un văr cu o cotă de 1/6, respectiv 1,66 ha și fratele lui ci o cotă de 1/6, respectiv 1,66 ha.
  Unul din veri a convins-o pe mama mea să o mandateze pe soția lui pentru a o reprezenta prin procură, pentru a nu se deplasa din nordul extrem al țării în zona sudică.
  În lipsa mamei, actul de partaj voluntar prevede atribuirea celei mai mici parcele familiei noastre, vara noastră declară că a primit sultă de la unul din veri și nu preia teren fizic, la fel unul din frați declară că a primit sultă de la fratele său și nu mai preia teren fizic. Mamei nu i s-a compensat diferența de 2433,33 mp, nici fizic, nici valoric.
  Poate fi contestat, după cinci ani, partajul voluntar din septembrie 2011, dacă între timp s-a făcut intabularea?
  Vă mulțumesc!

 • Răspunde
  aurelia
  mai 23 2016

  buna ziua ! mama mea a trait cu un domn roman in Italia 12 ani in concubinaj in acest timp si au cumparat o casa in Italia care este doar pe numele lui,acum la despartire mama mea are dreptul la partaj,as vrea sa stiu ce drepturi are mama mea

 • Răspunde
  COSTINEL
  mai 24 2016

  Am fost casatorit si in timpul casatoriei am achizitionat impreuna cu sotia o locuinta prin programul prima casa in procent de 50%-50% .Dupa divortul de comun acord am cerut bancii acordul pentru a-i preda cota parte din apartament fostei sotii care a ramas cu copilul in ingrijire precum si partea mea de codebitor al creditului. Raspunsul bancii a fost insa ca nu isi da acordul pentru modificarea contractului deoarece eu am o poprire pe cont fara sa fie interesati de venitul sotiei . Este normal sa nu fie de acord nici macar cu cedarea cotei parte ?
  Va multumesc !

 • Răspunde
  Burca
  mai 25 2016

  Buna ziua ,
  Dupa o casnicie de 24 de ani am plecat de acasa , m-am mutat la parintii mei , pentru ca nu am mai suportat scandalurile ,certurile de ani de zile .Dorim sa divortam dar pe cale amiabila nu se poate deoarece nu cadem de acord asupra impartirii bunurilor . Prin instanta , mai astept deoarece in luna august , copilul cel mic va implini 18 ani . De cand am plecat de acasa , imi porneste copii impotriva mea ,mi-a pus pozele cu mine in dulapuri , imi transmite mesaje sa imi iau “rochiile ” , ca daca nu le arunca sau mi le trimite prin posta .
  Intrebare :
  Are dreptul sa-mi scoata afara lucrurile personale din casa ?
  Are dreptul sa influeneteze sub o forma sau alta copiii ? ( Copiii de frica il aproba , nu au curajul sa riposteze )

 • Răspunde
  Mihai
  mai 25 2016

  Buna seara , am cumparat cu sotia prin programul prima casa un apartament . Ea este titularul de contract la banca avand salariul mai mare . Daca divortam cui ii revine apartamentul ( mentionez ca nici unul din noi nu vrea sa renunte la apartament ) .

 • Răspunde
  Mihai
  mai 25 2016

  Am uitat sa mentionez ca in contractul casei suntem trecuti amandoi proprietari .

 • Răspunde
  Elisabeta
  mai 26 2016

  Am si eu o intrebare. Parintii mei sunt decedati, dupa moartea mamei mele m-am mutat eu in apartament, pentru a avea grija de tatal meu. Mai am o sora, care il lua o data pe luna la sfarsit de saptamana. Dupa decesul lui, am ramas in continuare in apartament, si pe parcursul anilor ii dadeam la sora mea bani cu diverse ocazii, ce este drept fara nicio hartie semnata. Acum am vrut sa facem succesiunea si i-am oferit 30% din valoarea apartamentului si am spus ca platesc eu toate cheltuielile aferente, inclusiv taxe notariale, impozit( si cheltuielile care ar pvi-o pe ea) Ea in schimb acum nu recunoaste ca i-as fi dat vreodata bani, si doreste jumatate din valoarea apartamentului. Intrebarea mea este: daca nu am dovada banilor dati, daca am avut grija de tata, daca am adus imbunatatiri locuintei, are dreptul la jumatate?
  Multumesc

 • Răspunde
  D
  mai 26 2016

  Fratele si mama ocupa 2 proprietati (un apartament de 3 camere si o casa la tara) dezbatute in succesiune facuta in 2008 (si platita in intregime de mine si de sotul meu). Mama profita de buna mea credinta si continua sa ma manipuleze cu promisiuni de despagubire.
  Am locuit in aparatament dupa decesul tatalui meu (2001), impartinand spatiul de locuit cu fratele meu. In 2006 concubina lui mi-a cerut sa evacuez apartamentul (in care ocupam O CAMERA, BUCATARIA SI WC-ul de serviciu) . La aceea data, amenajasem deja partea mea din apartament si achitasem amenajarea unei bucatarii intr-una din cele doua camere ocupate de frate si de concubina (apa curenta, apometre, gaze naturale, calorimetre) Deasemenea, in 2004, achitasem o datorie substantiala de 6 mil. lei la Asociatia de locatari. Fratele meu si concubina dispuneau de 2/3 din apartament (baia, dormitoarele, holul, 2 debarale). In perioada 2004-2008, fratele meu a nerespectat acest aranjament, a spart in repetate randuri usile la partea ocupata de mine, si a dat-o spre folosinta la diversi cunoscuti de-ai lui. Ca urmare a acestor abuzuri, am deschis succesiunea la care mama si fratele s-au opus intial. Dupa succesiune, au procedat imediat la demolarea amenajarilor facute de mine (fara sa ma anunte)si fratele a ramas sa ocupe impreuna cu concubina intreg apartamentul, refuzand orice dialog pe tema unei despagubiri.
  Mentionez ca, la succesiunea facuta in 2008, mama mea a comis un fals si, cand i s-a cerut sa dezbata si imobilul de la tara, a declarat un alt imobil care figureaza ca magazie. Casa de la tara (4 camere) a fost achizitionata in 1984 prin act de vanzare cumparare. La acea data, ea era casatorita cu tatal meu si l-a trecut nominal in act. Acum ea si fratele meu spun ca acest imobil nu intra in dezbaterea succesorala deoarece ea figureaza ca cumparator.
  Doresc sa deschid partajul si doresc sa stiu care ar fi cota in natura la care sunt indreptatita de lege.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Răspunde
  Popescu
  iunie 11 2016

  Buna ziua,
  Am cumparat o casa pe numele sotiei. Cumpararea si renovarea casei s-a efectuat pe banii mei, eu am lucrand in strainatate si am avut un venit bun. In cazul unui divort pot obtine legal un procent mai mare de 50% al partajului, intrucat casa s-a cumparat si renovat cu ajutorul banilor mei. In cazul unui divort banii rezultati din salariul personal, stransi in cont, sunt considerati bun comun? Pot fi supusi si acestia partajului?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Răspunde
  Enache
  iunie 14 2016

  Bunaziua ma numesc Enache Ioana am si eu o nelamurire am fost in partaj cu fostu sot 3 ani a durat partaju eu lam bagat fostu a venit o singura data la tribunal in rest sa judecat in lipsa .numai acun de 2 saptamini am terminat in tot acest timp am cheltuit 44 de milioane am chitantele mia pus o data de la Petrosani Executor si expert la fata locului au vn au masurat siau facut tr avocatu meu a sp ca pune chitantele toate la dosar si la urma cere cheltuieli de judecata judecatoarea a spus ca tr alt expert la fata locului sa masoare di nou ca primu na facut bine si a pus altu de la Deva lam platit din nou mult mai mult si avocatu mia sp ca lasa ca la urma iti ei banii prin cheltuieli de judecata .eu avind 2 copii dupa mine cu handicap amindoi unu gradu 1 si unu gradu 2 am 5 ani de cind am divortat si de 3 ani stau cu chirie ca fostu a ramas in apartament ca eu nam mai putut suporta brtiile lui si scandalu am stat 5 luni la o sora dar apoi am pl cu chirie avind si ea familia ei nam mai putut sta si acum am cistigat eu apartamentu dar tr sai dau eu jumatate di n valoarea apartamentului bani si eu am socotit cheltuielile de judecata sa le scad din banii lui si avocatu mia sp ca si ce am cheltuit eu pin acum se imparte cu fostu in jumatate cum se poate sa impart bani mei cheltuiti atita timp cu fostu eu tr sai dau lui 170 de milioane atita vn jumatate si din astia 170 tr sami scada 44 de milioane nui asa corect dar avocatu cu judecatoarea mia pus nimai 14 milioane sa scad din bani lui cum se poate asa ceva eu am luat din gura la doi copii bolnavi bani sa platesc aceste cheltuieli si acum eu tr sai dau la fostu mult mai mult pe jumatatea lui cheltuielile mele unde sunt va rog mult de tot spunetimi cum sa fac ca sunt o mama disperata ca nu stiu cum sa pot face eu chinui cu copii bolnavi si el acum sasi bata joc de mine va rog mult datimi un raspuns

 • Răspunde
  adriana
  iunie 15 2016

  Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cee mai bine sa fac pentru un apartament (mostenire dupa decesul mamei eu 25% , fratele 75%) Fratele vrea sa renunte la partea lui in favoarea mea.Este mai bine sa fac act de donatie(acesta ar putea fi atacat de el ulterior sau de mostenitorii lui dupa decesul sau?) sau partaj?

 • Răspunde
  Constantin
  iunie 18 2016

  buna ziua
  as dori sa va intreb patajul la notar in care se specifica un termen de plata pentru bunul comun ce se intampla daca nu se respecta termenul ??
  ce putere mai are contractul notarial ??
  cat de riscant este un astefel de partaj la notar ??
  suntem divortati la judecatorie cu acordul ambelor part
  avem un apartament in comun -o solutie ar fi sa plateasca suma pe jumatate din apartament dar intr-o anumita perioada (1 an)
  trebuie sa ma bazez numai pe buna credinta a sotiei sau ma ajuta si actul notarial ??
  va multumesc

 • Răspunde
  petru
  iunie 22 2016

  Buna ziua,d-na avocat.am divortat acum patru ani,am o fetita de 16 ani,platesc pensie alimentara,dupa divort am achitat inegral un credit care era pe amandoi.era coplatitor,in valoare de vreo 20000ron.si vreau sa fac partajul si ea nu prea vrea,si de 5ani numai ea se foloseste de casa,ce ma sfatuiti sa fac si cum pot recuperasi o parte din bani achitati demine bancii,va multumesc

 • Răspunde
  Adrian
  iunie 29 2016

  Buna ziua. Sunt coproprietar al unui teren pe care este edificata in proportie de 20% o constructiee, impreuna cu inca 10 coproprietari. In momentul de fata a aparut un investitor care intentioneaza sa continue lucrarile. Ne-a solicitat pretentiile tuturor coproprietarilor, in vederea incheierii unui act de partaj voluntar. Marea majoritate vor apartamente, iau eu si inca o persoana dorim bani. Intrebarea mea este : ce clauze ar trebui sa contina acest act de partaj voluntar, pentru a-mi proteja interesele ? Se poate mentiona o clauza care sa prevada penalitati de intarziere, pentru sulta pe care noul investitor se angajeaza sa mi-o achite, in cazul in care depaseste termenul ? Mentionez ca jumatate din bani i-am solicitat la semnarea actului de partaj voluntar iar cealalta jumatate are ca si termen finalul anului 2017. Va multumesc

 • Răspunde
  iunie 30 2016

  BUNA ZIUA,SUNT CASATORITA DE 1 AN DE ZILE,IAR CASA IN CARE LOCUIM ESTE LASATA SOTULUI MEU DE CATRE PARINTI LUI INAINTE SA NE CASATORIM NOI CU ACTE IN REGULA.INTREBAREA MEA ESTE,DACA NOI DIVORTAM MIE MI SE CUVINE CEVA??MULTUMESC!

 • Răspunde
  Ciprian
  iulie 2 2016

  Am divortat in acest an pe cale amiabila .Nu am facut partaj .Pot cere partaj daca casa in care am stat este a fostilor socri si am investt 16000 euro . Dorec ca fiul meu sa fie pus pe acte ca propietar .daca se poate .
  Va multumesc.

 • Răspunde
  lore
  iulie 4 2016

  Soacra mea a divortat acum 20 de ani si nu si-a schimbat numele dupa divort a ramas pe numele sotului avand si copii minori la vremea respectiva si nu a cerut sotului sa isi dea acordul sa ramana pe numele lui.Acum vrea sa-si cumpere o casa si vanzatorii sunt din america si pleaca foarte repede si ea nu are timp sa isi faca actele dinou.Poate sa isi cumpere casa pe numele ei din timpul casatoriei si sa aduca sentinta de divort?

 • Răspunde
  CRISTIANA
  iulie 4 2016

  Buna ziua am luat impreuna cu sotul o masina inainte de casatorie, acum am divortat si facem partajul la casa, va rog sa imi spuneti pot sa pierd partea din masina deoarece a fost luata inainte de casatorie desi am luato impreuna si este pe numele lui? va multumesc

 • Răspunde
  CRISTI
  iulie 4 2016

  Buna ziua.va rog sa ma ajutati, din banii de nunta am ridicat eu singur o casa pe teren la bunica sotiei, la tara neavand autorizatie de constructii,nefiind intabulat terenul pe noi. Acum am divortat , vreau sa stiu pot sa pierd tot pentru ca nu am intabulato pe noi, ea sustine ca e pe terenul lor si eu nu am parte

 • Răspunde
  Carlita
  iulie 6 2016

  Mama este despartita de 44 ani ( din 1972) si divortata de 13 ani. In perioada 1973-1988 a cumparat un apartament prin rate iar acum vrea sa-l vinda. De ce trebuie acordul fostului sot daca el nu a platit nicio rata ?

 • Răspunde
  Andreea
  iulie 7 2016

  Bună ziua, intenționez sa divorțez. As dori sa știu dacă banii din contul meu se vor împărții la partaj,am un cont în romania și altul în străinătate,mulțumesc

 • Răspunde
  iulie 19 2016

  Buna ziua, numele meu este Valentina .Urmează să se finalizeze divorțul la notariat. În timpul căsătoriei am cumpărat un apartament prin prima casa,am unde sa locuiesc cu cei 2 copii, el ar urma să rămână în apartamentul cumpărat de noi . Va rog să mă ajutați să formulez un act de partajare ,având în vedere că apartamentul în vom plăti timp de 26 de ani și că eu sunt de acord că el să îmi dea jumătate de rata cu condiția ca acesta să locuiască acolo. Va mulțumesc!

 • Răspunde
  Pecingina
  august 1 2016

  As dori sa stiu daca fostul sot a declarat in cererea de divort ca nu avem bunuri in comum desi e trecut in actul casei ce drept ar mai avea sa ramina in locuinta ca nu vrea sa plece. As dori un raspuns de la dv. Va multumesc!

 • Răspunde
  Virgil
  august 3 2016

  Daca dupa divort unul dintre soti moare, celalalt sot poate deschide actiune de partaj ? Si impotriva cui ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 • Răspunde
  alina
  august 6 2016

  Buna ziua sunt casatorita de 17 ani cu sotul meu si vreau sa divortez locuinta unde stam este trecuta pe parintii lui dar eu cand mam maritat era doar ridicata si atat noi am mobilat-o si am imbunatatit-o din 2010 eu am mers in strainatate si toti banii iam investit acolo facand foarte multe lucruri cu banii care iam adus avem si o masina data de un frate a lui din germania dar adusa in tara si inscrisa pe banii mei masina este pe numele lui pot sa imi mai recuperez banii la masina?dar vizavi de banii
  care iam bagat in curtea lor si in bunurile din casa?rog sa imi dati un raspuns.va multumesc.

 • Răspunde
  august 7 2016

  Buna ziua,

  Suntem casatoriti de 15 ani si avem un copil. Timp de mai multi ani, am lucrat legal in strainatate, cu contract de munca, salariul fiind virat in banca de catre firma angajatoare. Cu banii respectivi, am cumparat casa socrilor mei, dar nu a fost declarata suma reala. De asemenea, am mai cumparat un apartament in alt oras. Sotis mea vrea sa divorteze, si ar vrea sa ramana cu casa, desi am facut multe investitii in amenajarea si renovarea ei. Bineinteles, tot din banii obtinuti de mine in strainate.
  Care credeti ca poate fi rezultatul unui partaj, avand in vedere ca se poate dovedi ca banii au fost obtinuti de mine, sotia fiind angajata la stat?
  Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.

  Va multumesc

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Partajul se va face functie de contributia sotilor la dobandirea imobilelor respective (casa si apartament); daca ati castigat mult mai multi bani decat sotia dvs., puteti cere cota majoritara la partaj, asa incat puteti obtine cu mult mai mult decat sotia dvs!

 • Răspunde
  august 7 2016

  Va rog sa imi iertati cele doua mici greseli de tastare

 • Răspunde
  Ana
  august 9 2016

  Buna ziua.Sunt divortata din 2003 si nu am facut partajul lucrurilor comune pina acum.As vrea sa stiu daca as mai avea dreptul de a cere sa se faca?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Da, partajul se poate face oricand!

 • Răspunde
  Mihai
  august 11 2016

  Va rog sa ma puteti ajuta cu o informatie daca puteti in legatura cu…am tatal mort din 2007 si unicul proprietar a ramas doar mama, dar dupa moartea tatalui nu ne intelegem in casa.suntem 5 frati dintre care sunt singurul care locuieste cu dansa in curte…am 2 copii si nu vreau sa ajung pe strada dupa spusele mamei ca acolo voi ajunge…

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Nu are cum doar mama sa fie proprietar pe casa ramasa de pe urma decesului tatalui dvs; aveti si dvs. TOTI copiii dreptul la acea casa, intr-un procent mai mare sau mai mic, dupa cum casa era dobandita doar de tata inainte de casatorie (procent mai mare) sau dupa cum casa era dobandita si de tata si de mama in timpul casatoriei acestora (procent mai mic)!

 • Răspunde
  mariana
  august 14 2016

  va rog sa-mi raspundeti –sant tutore pentru sotul meu,bolnav de altzaimer cu dementa,dupa decesul lui,eu ca sotie am dreptul la succesiune,sau nu mai am dreptul .tinand cont ca,,,casa in care locuim este mostenire de la parintii mei,sotul avind dreptul la un procent destul de mic ..va multumesc. astept raspuns urgent.

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Daca nu mai aveti alte bunuri de mostenit de pe urma sotului (intelegand ca casa in care locuiti este a dvs., fiind mostenirea dvs), nu se mai pune problema mostenirii acestuia la un eventual deces……aceasta problema se pune decat daca mai sunt si alte bunuri apartinand sotului sau sotului si dvs!

 • Răspunde
  carmen
  august 17 2016

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu unele informatii. Sunt divortata de sotul meu de 5 ani si acum vrem sa facem partajul casei, dar sa trecem casa pe numele copilului. Copilul a implinit de curand 14 ani. Casa este dobandita in timpul casatoriei si nu am facut partajul pana acum. Se poate face asa ceva? daca da,care este procedura?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Intai trebuie facut partajul intre dvs. ca fosti soti (se poate la notar, daca va intelegeti) , apoi puteti sa ii donati/vindeti amandoi parintii copilului dvs., doar apeland la Autoritatea Tutelara, avand in vedere varsta copilului!

 • Răspunde
  Ramona
  august 18 2016

  Sarut mana ma muncesc Ramona si ma si eu o mare internare . Sunt casatarita de 5 ani si din anumite motive vreau sa divortez.am aprtamentul pe numele meu inainte de casatorie luat cu banii mei. Daca divortez sosul are dreptul la ?apartament?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Nu, sotul nu are niciun drept in cazul descris de dvs.!

 • Răspunde
  claudiu
  august 22 2016

  buna ziua…eu si mama mea detinem un apartament eu 25% din el in urma decesului tatalui meu,si ea 75%.
  eu vreau partea mea…pe care ea nu vrea sa mi-o dea si va dati seama nu pot vinde un sfert de apartament si nici ea nu vrea sa vanda apartamentul sa-mi dea partea…ce se poate face..o pot da in judecata?va multumesc anticipat

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Da, in situatia in care nu va intelegeti pe cale amiabila sa faceti partajul la notar, alta cale nu exista decat sa o dati in judecata si sa cereti iesirea din indiviziune, fie scoaterea apartamentului la vanzare, iar din banii obtinuti sa va dea partea dvs, fie opreste dansa casa si va da o suma de bani, numita sulta, fie puteti cere dvs. casa si ii platiti dansei o sulta (ultima varianta mai putin probabila).

 • Răspunde
  Dan
  august 25 2016

  Buna ziua dna. avocat . Ieri 24.08.2016 se implinesc 8 ani de cand ne-am casatorit . Cu cateva luni in urma am descoperit ce banuiam de ceva timp , ca sotia ma inseala cu un coleg de servici . Avem impreuna o fetita de 4 ani pe care o iubesc enorm . Atat de mult incat am decis dupa insistentele ei si a familiei ei sa o iert. Am trecut peste , am iertat cu promisiunea ei ca nu se va mai intampla. Ieri am descoperit din intamplare ca ea a continuat relatia extraconjugala cu individul respectiv . Am decis sa divortam . Lucrurile sunt complicate , amandoi vrem fetita . Pot dobandi custodia comuna a copilului si ca acesta sa locuiasca cu mine daca dovedesc ca a comis adulter in locuinta noastra copilul find in aceeasi locuinta (dovada fiind conversatiile ei cu individul pe whatsupp) . A doua mare problema este ca apartamentul in care am locuit 8 ani este al parintilor ei . In acest apartament am investit o suma mare de bani , bani proveniti in urma unui imprumut bancar pe numele meu . Ratele sunt mari (50%) din salariul meu lunar .Toate ratele au fost platite integral din salariul meu ba chiar si cheltuielile pt intretinere a apartamentului si a masinii tot de mine au fost achitate in acesti ani. Vreau sa stiu daca aceasta rata se imparte in mod egal la amandoi sau raman eu sa o platesc , chit ca parasesc apartamentul realmente cu hainele de pe mine ?! Daca primeste copilul sotia , pensia alimentara in valoare de 25% care va trebuii sa o platesc se calculeaza din salariul meu net lunar si se ia in considerare rata sau nu se tine cont de faptul ca poate n-am sa mai am din ce traii … toate acestea dupa ce ea a fost motivul divortului !?
  Va rog sa imi raspundeti caci sunt disperat ! Raman pe drumuri , cu o rata mare si probabil o pensie alimenara !
  Va rog sfatuiti-ma ! O zi frumoasa va doresc .

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   Este destul de complicata situatia dvs…..Pentru a primi fetita trebuie sa faceti dovada unei locuinte, va poate ajuta si adulterul, dar este destul de greu, avand in vedere si varsta fetitei si ca aceasta este totusi fata! Pentru imbunatatirile facute la apartamentul parintilor sotiei…..eventual sa ii dati in judecata pe acestia ptr. imbogatire fara just temei si sa incercati sa luati o parte din bani inapoi (!!!????); partajul se poate face si pe bunuri, dar si pe datorii, asa ca puteti cere partajarea datoriilor…..Pensia alimentara se calculeaza 25% din salariul dvs. net! Asa cum am spus, foarte complicata situatia dvs.!

 • Răspunde
  august 29 2016

  Buna ziua, eu si iubitul meu dorim sa cumparam un apartament. Suntem de cinci ani impreuna si dorim sa il cumparam pe numele amandurora. Casatoria va surveni ulterior. In caz de divort sau simpla despartire, ce drepturi am eu asupra apartamentului si a bunurilor materiale din el? Ce pot face legal inainte de casatorie pentru a putea primi jumatate din proprietate?

  • Răspunde
   Madalina Autor
   august 29 2016

   In contractul de vanzare cumparare intocmit inainte de casatorie treceti 1/2 ca fiind partea dvs. din imobil (evident daca si prietenul dvs. vrea acest lucru, iar banii sunt dati toti la incheierea contractului respectiv) si daca va interveni vreun divort si partaj veti avea tot 1/2 din imobilul respectiv!

 • Răspunde
  Gavril
  august 31 2016

  Buna ziua stimata Doamna Avocat,
  Imi dau seama de profesionalismul dvs dupa ce am citit raspunsurile la mai multe spete.

  Sunt expert judiciar la Curtea de Appel din Versailles. In Romania am fost Consilier Juridic. Doresc sa aflu si avizul dvs in cazul meu:M-am casatorit in Franta in urma cu 15 ani cu o romanca. Ambii avem dubla cetatenie, fr/ro. Am cumparat impreuna un apartament in Spania. Toate bunurile comune realizate in timpul casatoriei se gasesc in Franta.
  Suntem pe cale sa divortam in Romania, vom vedea cum, prin acord sau nu.Un tribunal s-a declarat compétent sa judece divortul.
  Dupa parerea dvs ,dupa lege, credeti va acest tribunal ar putea judeca si un procès de partaj al bunurilor a caror situatie v-am explicat-o? Parerea mea e ca nu poate sa se déclare competent in acest caz.
  Merci pt avizul dvs, cu toata stima

 • Răspunde
  Daniel
  septembrie 1 2016

  Bună Ziua stimata Doamna, as avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastră dacă se poate . Eu si soția ne-am căsătorit acum un an de zile și când am fost întrebați la starea civila, am spus ca bunurile vor fi la comun. Ne-am răzgândit în aceasta privința și vroiam sa știu dacă putem schimba acest lucru și ce implica aceasta schimbare. Menționez ca singurul bunpr care îl deținem ar fi o mașină care e pe numele soției, bun de care nici unul din noi nu este foarte interesat… Vroiam sa știu dacă este posibil sa modificam acest lucru de comun acord desigur și sa nu mai avem bunurile în comun… Va mulțumesc cu respect.

 • Răspunde
  Orsi
  septembrie 3 2016

  Am sie eu cateva intrebari in legatura cu un partaj prin judecata cu care ma lupt si ma simt neajutorata din cauza necunoasterii legii, intre altele.

  Intrebarile mele sunt umratoarele:

  1.) Costurile de avocat sunt hotarate de judecatorie sau avocatii au mana libera in cea ce priveste suma ceruta? Intreb acest lucru ptr ca avocatul meu mi-a zis la inceput, la cererea mea, cam cat m-ar costa tot procesul, iar acum dupa aproape und an, desii inca nu s-a intimplat aproape nimic, sustine ca trebuie sa platesc inca o suma destul de mare, deoarece avocata celorlalti lucreaza mai scump si eu sunt obligat sa platesc diferenta? ( diferenta intre suma platita de partea cealalta platita ptr avocata lor si cea platita ptr avocatul meu de mine).Mi se pare putin curios mai ales ca ptr mine era foarte inportant sa stiu cat ma costa procedeul chiar de la inceput.

  2.) In caz de expertiza judecatoreasca ce e de stiut in legatura cu pisibilele lucrari si investittii efecuate in trecut? Partea cealalta locuieste de 40 de ani in casa, bunica a murit de trei ani. Problema este ca partea cealalta a calculat lucrari pentru mai mult de 10 000 de euro. Lucrari efectuate de zeci de ani inca in timpul in care inca bunica traia si era platita de ea.
  Expertiza judecatoreasca nu am primit inca in mana ? ce se poate face? avocatul meu nu prea se misca el imi scrie prin Email sume diferite, dar in mana nu am primit inca nimic, ce pot face?
  Exista un catalog cu preturi de referinta ptr expertiza? Intreb ptr ca am senzatia ca expertii au fost manipulati. Ce pot sa fac in acest caz? Mai ales ca nu sunt in tara numai din cand in cand , si totul este in mana avocatului care imi scrie diferite lucruri.

  3.) Care ar fii procedeul daca asi dorii sa-mi schimb avocatul, din pacate, deoarece se bazeaza totul pe incredere, nu prea am incredere in el.

  Sper din tot sufletul ca ma puteti ajuta cu informatii.

  Pana atunci va doresc weekend placut si raman cu stima

  Orsolya

 • Răspunde
  Diana
  septembrie 5 2016

  buna ziua! am o prietena care a divortat anul trecut, iar acum doreste sa faca partajul pe cale amiabila, in fata notarului. intrebarea este urmatoarea: se poate stabili ca sotului sa-i ramana locuinta ridicata in timpul casatoriei, iar acesta sa fie obligat ca in schimbul acestui lucru sa ii construiasca o alta locuinta pe un teren al sotiei? :) va multumesc!

 • Răspunde
  Alex
  septembrie 7 2016

  buna seara,
  am o scurta intrebare pt dvs; parintii mei sunt separati de cativa ani buni, insa nu divortati deocamdata. Mama doreste sa inainteze divortul, insa are o nedumerire: tata a mostenit o suma de bani cu care a cumparat o casa pe care acum vrea sa o vanda si are nevoie de acceptul mamei mele; intrebarea e daca mama va mai avea drept la o parte din banii proveniti din urma vanzarii casei in cazul unui partaj? va reamintesc, banii folositi initial in achizitia casei au fost mosteniti de tatal meu. Va multunesc anticipat. Alex

 • Răspunde
  ileana
  septembrie 10 2016

  Buna ziua! As dori sa stiu care sunt efectele juridice daca sotul meu imi cedeaza cota de 1/2 din apartamentul nostru proprietate personala,care sa devina ulterior bunul meu excusiv,in dorinta de a ma proteja de o eventuala cerere de iesire din indiviziune de catre cei doi copii majori.Mentionez ca sotul are cancer dar este in deplinatatea facultatilor mintale.Multumesc!

 • Răspunde
  Marian
  septembrie 12 2016

  Buna ziua sant antrun proces de divort cu sotia am depus divortu amiabil la not at de comun accord pe 17 iunie anu aceasta dar nu da mai prezentat sotia eram cu casa an constructie la acel moment fiind construit doar partieru ei lucrand an uk si trimitand bani acasa saptamanal an iulie mam antors acasa an concediu si am terminat casa sotia please antre timp lund totul din casa inclusiv masina si a depus divortul la tribunal pe 2aug as vrea sa stiu ce de anparte la casa ea nu a contribuit cu nici un leu

 • Răspunde
  Gina
  septembrie 14 2016

  Buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Parintii mei cand au cumparat casa + locul de casa, au gasit la fata locului o familie de romi pe acel teren.Proprietarului i-a fost mila de ei si s-a facut un act de vanzare cumparare in indiviziune cu aceea familie.Acum dupa 50 de ani, una dintre mostenitoare acelei familii vrea sa faca carte funciara si a venit sa ceara actul casei mamei mele…motivand ca ei nu mai au acest act.Mama fiind singura in urma decesului tatalui meu…a refuzat sa ii dea actul.Acum va rog sa imi spuneti…ce efecte poate avea aceasta iesire din indiviziune si daca aceasta doamna poate face vreo invarteala.De ce nu scoate un duplicat al actului de casa….se poate ajunge la proces?…o poate prejudicia pe mama cumva.Tin sa mentionez ca mama este singura…noi fiind plecati si nu stie ce pasi trebuie sa urmeze,Va multumesc pentru timpul acordat!

 • Răspunde
  Răzvan
  septembrie 15 2016

  Părinții mei s-au despărțit, nu cu acte, din 2013, iar de atunci impozitul nu a fost plătit , s-a ajuns la o suma destul de mare , vreau sa stiu daca apare si divortul in acte, iar impozitul este plătit doar de unul din părinți, are vre-o cotaparte mai mare , doar pentru faptul ca unele dari au fost plătite doar de unul dintre părinți? Iar plătile de genul întreținere , electricitate , de celălalt părinte.

 • Răspunde
  ELENA -S
  septembrie 25 2016

  DRAGA MADALINA
  BUNA SEARA, UN RASPUNS AS DORI SI EU IN LEGATURA CU PARTAJUL IN URMA UNUI DIVORT PE CALE AMIABILA.DACA DUPA SEMNAREA DIVORTULUI SI PRONUNTAREA LUI ,LA CEREREA DE PARTAJ VA INTRA SI PARTE DIN VALORI OBTINUTE IN URMA UNEI SUCCESIUNI DUPA CE PARINTELE A DECEDAT?,MENTIONEZ CA IN ACEST TIMP,INCA NU NU A INTRAT IN POSESIA ACTULUI DE SUCCESIUNE, POATE AVEA DREPTUL LA ACEASTA MOSTENIRE SI PARTENERUL ,SAU APARTINE IN EXCLUSIVITATE NUMAI MOSTENITORULUI.ARE VREO IMPORTANTA DACA ESTE TESTAMENT SAU NU ?,[AICI NU ESTE ACT TESTAMENTAR]
  VA MULTUMESC

 • Răspunde
  Laura
  septembrie 26 2016

  Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns? Soacra mea vrea sa faca un contract de partaj la notar pentru cei 2 copii. Ca sotie beneficiez de bunul respectiv in aceiasi masura ca si sotul meu? (mentionez ca urmeaza sa fac un credit in banca pe numele meu)

 • Răspunde
  Marcel
  octombrie 5 2016

  Buna ziua . Am divortat de sotie pt ca a comis adulter . Avem un apartament luat la prima casa dupa casatorie . Am decis sa raman eu cu apartamentul si sa o despagubesc pe ea jumatate din valoarea ratelor platite pana la momentul partajului . Va rog sa imi spuneti in cat timp sunt obligat sa ii returnez suma cuvenita (perioada maxima\nr.maxim de “rate”) . Partajul se va realiza la norat . Valuare ce i se cuvine 7000euro. O zi placuta va doresc .

 • Răspunde
  andreea
  octombrie 7 2016

  Buna ziua. Dupa o casnicie de 25 de ani am divortat de sot acum patru ani. Eu stau impreuna cei patru copii ( dintre care si un minor) in chirie iar sotul a ramas in casa dobandita in timpul mariajului.Am deschis partaj de doi ani dar se amana deoarece sotul nu este de acord cu lotizarile facute de expert, el dorind sa plateasca cota parte din valoarea imobilului dar, el este restant la pensia alimentara minorului.Spuneti-mi va rag, daca accept sa imi plateasca cota parte, instanta il obliga sa imi plateasca intr-un termen sau pe parcurs poate aduce numite motive ca sa nu mai plateasca ? Copiii ce aparte ar avea la casa? Vreau sa precizes ca unul dintre copii are handicap de gradul 1. Exista posibilitata ca din cauza amanarilor sa se incheie dosarul si sa pierd procesul? Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Claudia
  octombrie 13 2016

  Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti si mie daca divortez de sotul meu pot sa cumpar partea lui de casa?Sotul meu are o datorie la un creditor si ne executa silit.Contractul cu creditorul a fost semnat doar de sotul meu.Am inteles ca executorul trebuie sa ceara partajul fiindca imobilul este bun comun.Stau cu teama ca executorul poate sa vanda si partea mea.Va rog mult sa imi spuneti si mie cum ar trebui sa procedez.Va multumesc!

 • Răspunde
  Diana
  octombrie 15 2016

  Buna seara,

  Va contactez in legatura cu un sfat juridic legat de partaj. Sotul meu doreste divortul, avem impreuna o casa pe care am cumparat-o in timpul casatoriei din vanarea unui apartament ce apartinea tatalui meu. El a trecut-o pe numele amandurora deoarece nu s-a gandit ca se va ajunge la divort. Din pacate nu am acte doveditoare ca ar fi fost o mostenire. Sotul meu are pretentie la casa. Ce ar fi de facut in aceasta situatie?Va multumesc

 • Răspunde
  narcis
  octombrie 20 2016

  Buna ziua,va rog as dorii o lamurire in cazul de partaj.Am avut suma totala pt cumpararea unui imobil inainte de casatorie am act doveditor de la banca,acest imobil il pot dobandii in instanta fara ca fosta sotie sa aiba pretentii,luind in calcul ca ea nu a contribuit cu nici o suma de bani.Avem o fetita minora pe care o cresc eu in acest imobil prin decizie definitiva.FOSTA sorie este constienta ca eu am facut toti bani pt ca am mai cumparat inca un imobil si un teren de 1000 mp.Legea spune ca i se cuvine fiecaruia dupa cit a contribuit, din 2000 pana in 2013 am avut venituri in strainatate lucrind in regula cu contract de munca,AS dorii sa stiu ce ar putea primii in cazul de partaj.VA MULTUMESC

 • Răspunde
  Vali
  octombrie 26 2016

  Sotul meu a divortat in urma cu 4 ani fara sa faca partajul. S-a inteles cu fosta lui sotie cum sa faca impartirea bunurilor comune: o casa nefinisata, un apartament in oras si un credit ipotecar pentru acest apartament. Casa i-a ramas sotului meu cu conditia ca el sa plateasca in continuare creditul ipotecar. Iar apartamentul i-a ramas fostei lui sotii. Aceasta intelegere este respectata pana astazi.

  De cand ne-am casatorit in urma cu 2 ani, eu am facut mari investitii in casa sotului meu si am platit ocazional rata ipotecara pentru apartamentul fostei sale sotii – dat fiind ca sotul meu a trecut prin dificultati financiare.

  As dori sa stiu ce status am eu din punct de vedere al proprietatii fata de casa sotului meu, dupa cum am spus, partajul nu a fost facut oficial. As vrea sa stiu daca are rost sa continui sa investesc in aceasta casa/ credit ipotecar – adica daca acum aceasta casa ar fi considerata bun comun in mariajul meu cu al sotului sau nu.

 • Răspunde
  Cris
  noiembrie 8 2016

  Buna ziua Dna Mădălina!
  Sunt căsătorită, ma astept la un divorț, intre timp ar urma sa primesc o suma de bani de la parinti.as vrea, daca se poate, va rog frumos, sa imi spuneti cum pot sa primesc acești bani de la parinti pt a nu fi supuși partajului…intr-un cont bancar sub o anumită denumire? …
  Multumesc anticipat !
  O zi frumoasa !

 • Răspunde
  gratian
  noiembrie 9 2016

  am fost casatorit cu sotia mea timp de 1 an si in urma casatorie noastre am facut mai multe rate pe care le avem in comun ! cum pot sa separam ratele , sa le injumatatim!

 • Răspunde
  Dana
  noiembrie 12 2016

  Buna ziua

  Tot ce am realizat,din punct de vedere material este infintarea unei firme,care merge bine.problema este ca tot ce avem(masina,casa….) este al firmei.Personal nu avem nimic.Intrebarea este la partaj ce se intampla?

 • Răspunde
  ILIE-CRISTINEL
  noiembrie 15 2016

  buna ziua! cum as putea afla daca o persoana era proprietarul unui imobil in 1973

 • Răspunde
  Claudia
  noiembrie 20 2016

  Buna ziua!
  M-am casatorit in 2001 dar locuiesc impreuna cu sotul din 2000 intr-un apartament in care soacra mea detine 5/8 iar sotul 3/8. Sotul a dobandit cele 3/8 in urma decesului tatalui inainte de casatoria noastra.
  Mentionez ca soacra mea a plecat la parinti acum 10 ani, de intretinerea si modernizarea apartamentului ne-am ocupat noi, inclusiv de plata integrala a impozitului. Eu am avut tot timpul salariul mai mare decat al sotului.
  Familia mea a contribuit la modernizarea apartamentului, o parte din mobila, centrala termica, etc.
  Anul trecut sotul a primit prin donatie 4,5 ha pamant, 2,5 ha au fost vandute cu 12 000 euro banii fiind pusi intr-un cont BRD pe numele sotului cu posibilitatea de a avea si eu acces la cont.
  Daca as divorta, la partaj as beneficia de ceva? Toti banii i-am bagat in casa, eu am 4000 lei salariul, sotul 2600.
  In primavara am semnat un precontract cu avans de 5000 euro pentru achizitionarea unui apartament, precontractul este tot pe numele sotului, apartamentul este intr-un bloc nou care se termina in noiembrie 2017, deci nu am luat inca credit bancar, pana la finalizarea a 70% din imobil.
  O sa plec cu mana goala dupa atatia ani de munca?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Luminita
  noiembrie 22 2016

  Buna ziua
  As dori sa stiu daca un apartament achizitionat prin prisma faptului ca sunt angajat MAPN (ca unic proprietar)cu contract in rate pe 20 ani poate face obiectul unui partaj in urma divortului dintre soti.Poate fi considerat bun comun sau propriu pentru sotul proprietar,mentionand ca a fost cumparat in timpul casatoriei.Ratele sunt platite la zi doar de mine. Care sunt consecintele pentru mine in cazul unui partaj solicitat de sotie.Daca eu nu sunt de acord cu partajul si nu ma prezint la proces,partajul poate deveni nul?
  Va multumesc anticipat pentrul multele intrebari,dar as aprecia ft tare un sfat avizta din partea dvs.

 • Răspunde
  Gabriela
  decembrie 3 2016

  Buna ziua.
  Urmeaza sa divortez si am o suma de bani imprumutata in numele meu unei societati comerciale.
  Puteti sa mi spuneti daca intra la partaj?

 • Răspunde
  valentina
  decembrie 4 2016

  Buna ziua , voi divorta dupa 39 ani , o intrebare , sotul meu nu vrea partaj doar divort si doreste sa ii ramana cele doua case si cele doua masini lui . Nu vrea sa vindem nimic. Cum procedez ca sa obtin jumatate din ce am agonisit impreuna.

 • Răspunde
  vasile
  decembrie 7 2016

  buna ziua ,in 2015 am divortat de sotie si instanta mi-a dat castig de cauza cu desfacerea casatoriei din vina sotiei ,pensie alimentara plata cheltuielilor de judecata domiciliul copiilor la adresa mea sotia avand la acea data alta adresa pe buletin iaracum sotia este plecata in germania. As vrea sa stiu daca se poate face partajul si la partaj sa se puna pensia alimentara din urma care nu mi-a platito sotia pentru cei doi copii de 9 si 6 ani din urma adica din data de 15-05-2015 pana in prezent.tin sa va spun ca sotia nu mai locuieste cu mine si cu copii de trei ani iar investitiile care le-am facut in aceasata perioada se vor pune la partaj.casa in care locuim este cumparata in rate de la primaria giarmata jud.timis la care inca platesc rate.

 • Răspunde
  decembrie 12 2016

  Buna seara am o rugaminte va rog są-mi spuneti mama a vindut casa mare la toti frati mei au primit niste bani mie nu mia dat nimic macar nu am stiut ca a vindut casa ce sa fac am dreptul de cecha? Multumesc

 • Răspunde
  decembrie 12 2016

  Mama mea a vindut casa si a impartit bani cu frati mei si mie nimic nu mia dat ce pot są fac as fi avut dreptul de ceva?

 • Răspunde
  Diana
  decembrie 21 2016

  As avea si eu o intrebare daca nu va deranjez.Daca ma casatoresc si in timpul acesta imi cumpar un imobil cu teren in caz de divort ar trebui sa impartim acestea?multumesc de raspuns

 • Răspunde
  Ionela
  decembrie 27 2016

  Buna ziua,

  M-ar interesa care sunt pasii pentru a obtine titlu de proprietate pe casa parintilor mei. Parintii mei sunt divortati, mama refuzand la orice drept din momentul in care divortul s-a pronuntat, iar tata a murit acum cativa ani neluand in calcul un testament.

  Suntem 4 frati, eu am fost singura care s-a ocupat de casa si am agreat ca eu sa fiu cea care sa aiba drept de proprietate. Acordul fratilor mei il voi putea avea, insa neavand un testament de la tatal meu, care sunt pasii ce ar trebui urmati pentru a obtine actul de proprietate.

  Va multumesc.

 • Răspunde
  Ioan
  decembrie 29 2016

  Buna, Am si eu o intrebare la dumneavoastra.
  Am o relatie ce nu functioneaza adica nu mai functioneaza si am cam hotarat sa ne despartim dar eu momentan nu sunt acasa sunt la munca plecat dar toate lucrurile cumparate din bani munciti de mine sunt acasa unde sta concubina mea cu copilul meu in apartament(chirie) dar vorbind noi si discutand ea ma amenintat pe mine ca imi ia ea unele lucruri din casa mobila etc…intrebarea mea este daca ea imi ia lucruile mele pot face ceva? pateste ea ceva? noi nu suntem casatoriti aveam un copil si stam in chirie dar bani de chirie de mine sunt dati tot ce este in casa aia de mine este cumparat dar am observat ca sa axat pe ceva ce nu mai am facturile la mobila sau ce mai vrea ea. In general am facturile la tot ce e cumparat sunt facturate pe numele meu. Pot face ceva in cazul in care ea imi ia lucrurile din casa? Multumsc. Deoarece ea ma ameninta ca ea si ea din lucruri ca nu o intereseaza chiar deoarece a stat cu fata acasa ea a avut grija de lucruri si daca vea le si poate strica sau le distruge (mai ales ca nu sunt eu acasa). Astept un raspuns de la dumneavoastra.

  • Răspunde
   ianuarie 4 2017

   M-am casatorit avand ca bun propriu un autoturism ; dupa casatorie l-am vandut si cu banii obtinuti, la care am mai adaugat aiti bani, am cumparat altul. Actualul auto a devenit bun comun?

 • Răspunde
  ianuarie 15 2017

  Buna ziua ,mentionez ca s-a facut succesiunea in urma decesului tatalui meu ,suntem trei frati si mama vrea sa isi faca contractul la lumina pe numele ei si vrea ca noi sa mergem cu ea la lelectrica sa fim cu totii de acord,dar eu nu sunt de acord pentru ca eu vreau sa imi construiesc acolo o casa si trebuie sa imi fac eu contract la lumina pe numele meu,cum trebuie sa procedez?va multumesc

 • Răspunde
  ilie
  ianuarie 24 2017

  buna ziua, daca in timpul casatoriei unul dintre soti a achizitionat o locuinta pe numele tatalui sau care este pensionar si alta pe numele fratelui care nu catiga ca sa poate sa-si cumpera locuinta, aceste bunuri achizitionate in timpul casatoriei din bugetul familiei se considera bunuri comune ale celor doi soti?

 • Răspunde
  Mihaela
  ianuarie 29 2017

  Buna ziua! Eu si sotul dorim sa divortam.Locuim intr-o casa pe care el a achizitionat-o inainte de casatorie prin credit bancar si in care eu am bagat 50.000 euro, ca sa finalizam creditul.La vremea respectiva, el mi-a facut un act de donatie pe jumatate din casa.Casa este la vanzare de multa vreme, pretul fiind cam mare … cred.Probabil este motivul pt care nu se vinde.Sotul nu vrea sa scada pretul, nu am bani sa-i dau ca sa raman eu cu casa si nici el nu are sa-mi dea mie.Ce pot face in cazul acesta? Este exclusa o impacare iar eu nu mai pot locui cu el.Si va mai rog sa-mi spuneti ce cadere are acest act de donatie.Poate fi atacat de el? De baiatul lui major? Va multumesc! Va rog sa-mi raspundeti la adresa de email sianca100@yahoo.com

 • Răspunde
  februarie 19 2017

  proces partaj/lichidarea regimului matrimonial – a fost intocmit raportuul de expertiza judiciara bun imobil si la termenul de judecata avocatul a obiectat doar faptul ca la valoarea bunului imobil nu a fost luat in calcul faptul ca apartamentul are incalzire proprie(centrala). am intocmit cu ajutorul unei persoane o contestatie a valorii raportului de expertiza. expertiza judiciara a avut trei abordari: valoarea La cost si valoarea La randament si la piata. am criticat si am aratat ca valoarea medie calcuata de expert nu este una corecta, este o metoda perimata de calcul si ca expertul nu avea voie sa declare ca valoare media celor trei valori si ca trebuia sa aleaga o singura valoare din cele trei si ca este interzisa aceasta abordare catre piata.e prin Standarde de evaluare si apreciam ca valoarea de piata, una din cele trei este singura abordare implicit valoare, orientata catre piata. avocatul a spus nu si a dpus o contestatie pe calitatea bunului imobil. s-a admis o obiectie si nu stim daca putem sa mai depunem contestatia. motivatia avocat a fost ca nu este de accceptat contestatia. SFATURI VA ROG !

 • Răspunde
  cati ciobanu
  februarie 28 2017

  Buna ziua! Eu impreuna cu sotul meu am cumparat o casa prin credit ipotecar. Amandoi suntem trecuti proprietari, amandoi am contribuit la plata retelor (eu mai mult). Mai avem inca 16 ani de plata. In cazul divortului, am vreo sansa sa raman in casa, impreuna cu fiica mea minora? Cum se procedeaza?

 • Răspunde
  Cristina
  martie 12 2017

  Buna ziua! Am cateva intrebari pe care as vrea sa mi le lamuriti daca se poate. Sunt vaduva de 7 ani si am un copil.
  Dupa atata timp, soarta mi-a suras si am gasit persoana cu care as vrea sa-mi refac viata. Tin sa mentionez ca am un apartament proprietate personala care in urma succesiunii dupa sotul meu, fica a renuntat in favoarea mea. Acum vine intrebarea,…. pot ca persoana cu care de altfel urmeaza sa ma casatoresc, sa o pot trece ca coproprietar in apartamentul meu, acesta urmand sa o despagubeasca pe fica mea cu bani pentru partea lui…..ii este teama si vrea sa aiba o garantie ca fica mea sa nu il arunce in strada, la o eventuala neintelegere intre ei sau mai rau, in urma unui deces al meu. La o varsta iti pui tot felul de probleme imprevizibile…..Mentionez ca respectivul are un baiat caruia i-a lasat partea de casa in urma divortului cu fosta sotie. In caz ca se intampla ceva rau, daca este coproprietar in apartamentul meu, fiul lui mai are acces la mostenire la aceasta locuinta? Va multumesc pentru intelegere si pentru timpul acordat!

 • Răspunde
  martie 13 2017

  buna ziua. am urmatoarea problema:
  mama mea, a decedat acum putin timp. a fost divortata de tatal meu natural. pe timpul cat a vietuit singura, a achizitionat un apartament. cu 10 ani inainte de deces, s-a casatorit cu un barbat mai tanar alaturi de care au ridicat o vila. mentionez ca terenul era al lui. apartamentul dinaintea casatoriei cu acesta mi-a fost incredintat mie (cu mare greutate) cu act de vanzare-cumparare. in momentul cand am facut acest act, la notariat, mama mea a fost dusa in alt birou, si a semnat niste acte cu sotul respectiv, in asa fel incat eu sa nu mai am dreptul la nimic dupa moartea ei. mentionez ca aceste lucruri s-au intamplat anul trecut, ea avand leucemie, iar in prezent, este decedata. Ce drept am eu la proprietatea pe care a ridicat.o impreuna cu acel barbat? mentionez ca la data cand a plecat de la tatal meu natural, masina si banii au fost folositi de ea si barbatul care mai tarziu i-a devenit sot.

 • Răspunde
  MONICA
  martie 22 2017

  Buna ziua.
  In cazul in care este finalizat divortul si am convenit ca partajul sa il facem la notar, putem sa decidem ca bunurile sa fie impartirte intr-o alta proportie decat 50-50 se poate face acest lucru ? Respectiv eu sa raman impreuna cu fiul nostru, pentru care am custodie exclusiva , cu o locuinta mai mare iar fostul sot cu o alta locuinta de o valoare mai mica . E posibil ?

 • Răspunde
  Adi
  martie 29 2017

  Buna ziua. Am cumparat un apartament prin programul prima casa. Asta s a intamplat in 2011. In anul 2016 m am casatorit. Vreau sa stiu daca banca imi permite sa o trec pe sotia mea in contract, sa detina aceleasi drepturi ca si mine.

 • Răspunde
  aprilie 8 2017

  In procesul de partaj cu fostul sot, acesta a decedat. El era reclamant, iar inainte de deces, instanta, din oficiu, a dispus scoaterea la licitatie a imobilului, considerind ca nici eu, nici el, nu au cerut atribuirea apartamentului. Fiul nostru, in calitate de mostenitor legal, a acceptat la notar, mostenirea, prin declaratie expresa.
  Inaintte, insa, dosarul de partaj a fost suspendat pt. introducerea in cauza a mostenitorului. Ne aflam in termenul de 1 an de l decesul fostului sot (divort prin hotarire jud. definitiva si irevocabila)

  Intrebare ; – poate fiul nostru sa ceara repunerea pe rol a cauzei, ca parte interesata, dupa care in cadrul judecatii, sa ceara atribuirea in natura a cotei parti ce-i revenea sotului, respectiv, 35% din apartament?

 • Răspunde
  aprilie 8 2017

  Precizez totodata, ca apartamentul poate fi partajabil, avind 3 camere, iar fiul meu este major, nu minor.

  Multumesc.

 • Răspunde
  anca
  aprilie 8 2017

  Buna ziua.Am cumparat eu si sotul de la bunica mea in 2002 un imobil cu clauza de intretinere si uzufruct viager.Fiind cumparat in timpul casatoriei ,e bun comun.Acum ne-am hotarat eu, sotul si bunica sa facem un partaj amiabil la notar prin care el sa-mi cedeze dreptul lui ,si eu sa ma ocup in continuare (ca si pana acum) de ingrijirea bunicii,ea sa ramana la fel ca si pana acum cu drept de uzufruct.Se poate?Multumesc mult!

 • Răspunde
  Cristi
  aprilie 23 2017

  Bună ziua, am și eu o întrebare. În 2012 am cumpărat o casa în 2015 mam însurat . În 2017 dacă trece tata casa pe numele meu (casa va fi trecuta pe numele meu contract vânzare cumpărare ) și în 2020 sau pe viitor divorțez , nevasta are dreptul la casa? Pot trece casa pe numele meu fără ca soția sa aibă drept asupra imobilului? Casa fiind cumpărată pe bani tatălui meu

 • Răspunde
  Alexandra
  aprilie 26 2017

  Buna ziua. Vreau sa va intreb ceva daca se poate raspunde. Am divortat in anul 2016 de sot. Partaj nu s a facut avem mai multe bunuri in timpul casatoriei garsoniera case terenuri apartamente masini. Sotul meu a vandut din ele dupa divort. Eu nu pot sa demonstrez absolut nimik deoarece a luat toate actele si ma fraierit. El vrea sa faca partaj decat pe doua locuinte. Banii si ia mutat dupa un cont pe altul numai stiu nimik. Masina mi a vandut o si acum la partaj cum pot sa fac sa bag toate bunurile si masinile si banii. Dupa divort a inceput sa faca inarteli ba sa le dea la nepoti ba rude de ale lui si eu am ramasa fara nimik . Puteti sa mi raspundeti pe adrrsa de email alex_rebel24@yahoo.com

 • Răspunde
  Flori
  mai 1 2017

  Buna ziua,

  In cazul in care se doreste vanzarea unui apartament obtinut in urma partajului din divort ce doc. sunt necesare? Sotul detine hotararea definitiva a instantei si chitanta de la banca prin care a fost virata in contul sotiei suma de bani stabilita de instanta ca despagubire . Fosta sotie mai are vreun rol in aceasta vanzare in acest caz?

 • Răspunde
  Livcrs
  mai 4 2017

  Buna ziua, recent am divortat de comun acord. Intrebarea mea este referitoare la partaj, anul trecut am luat o casa prin programul prima casa, fiind coproprietari si codebitori la banca ptr aceasta. Pe numele meu am mai luat un credit de nevoi personale, din care am achitat avansul si restul au intrat ca imbunatatiri in casa. In luna decembrie 2016, am refinantat un alt credit care era pe numele meu, acum trecand pe numele sotiei, iar din suma ramasa in urma refinantarii aceasta sia luat o masina. Ca bunuri comune am avea deci 3 masini, mobilierul din casa si creditele (in numar de 3 – cel pe casa, cel de nevoi personale si cel refinantat pe numele sotiei). Cum putem proceda, daca aceasta si-a exprimat dorinta ca ar vrea casa, 2 masini, si ceva mobila? cum se pot imparti aceste credite? Nu trebuie mai intai sa vada daca este eligibila sa preia aceste credite, daca eu i-as lasa cele 2 credite pe casa si i-as plati doar o parte din cel refinantat (nu jumatate ptr ca la momentul refinantarii suma era mai mica, iar din banii ramasi ea s-a folosit de ei)?

 • Răspunde
  diana
  mai 9 2017

  Buna ziua,

  Daca sotul meu a avut un teren cumparat inainte de casatorie, in prezent fiind casatoriti si construim o casa pe acest teren.toate actele de constructie sunt pe numele lui, tot ce va trebui pt constructie va fi pe numele lui,dar contribuim impreuna cu bani.exista riscul sa nu am nici un drept avand in vedere ca numele meu nu apare pe nici un act si ce pot face in acesta privinta.

  va multumesc

 • Răspunde
  Jean
  mai 15 2017

  Buna ziua,
  Apelez la amabilitatea dumneavoastra pe care am vazut-o exprimata pe acest site. Speta este urmatoarea: Se cumpara un apartament de catre un cuplu (persoane necasatorite), ca bun propriu in cota egala de 1/2 fiecare, cu achitarea unui avans (9000 euro fiecare), diferenta fiind achitata prin incheierea cate unui contract de credit cu banca pentru o perioada de 16 ani si costituindu-se doua ipoteci imobiliare asupra apartamentului, fiecare avand calitatea de “imprumutat” si “co-imprumutat, garant ipotecar si debitor solidar si indivizibil cu imprumutatul”. Convietuirea timp de un an de zile nu a dus la ceea ce se prefigura initial, respectiv, casatorie, dimpotriva, relatiile deteriorandu-se barbatul a fost cel care dupa doi ani de zile a parasit apartamentul, ramanand in continuare in apartament femeia (si fiul acesteia) si achitandu-si in continuare, fiecare, obligatiile fata de banca.
  Care sunt posibilitatile de a stinge obligatiile fata de banca si iesirea din “calitatea” de “co-imprumutat si garant ipotecar si debitor solidar si indivizibil cu imprumutatul”, cu recuperarea cheltuielilor (avansul achitat si ratele achitate), respectiv pentru folosinta individuala a intregului apartament? Poate fi stabilit legal un cuantum al chiriei pentru 1/2 din apartament?
  Daca nu se ajunge la o intelegere, cel care nu mai locuieste in apartament, poate inchiria unui tert, 1/2 din apartament? Daca isi achita soldul, poate vinde unui tert partea de 1/2 din apartament?
  Multumesc frumos!

 • Răspunde
  florica
  iunie 1 2017

  Buna ziua
  Trebuie sa facem succesiunea dupa sotul meu,copii(2)vor ca toata masa succesorala s-o cedeze in favoarea mea.
  Care e calea cea mai facila ca timp si taxe,deoarece daca ar renunta ar accede mostenitorii de gr 2 , deci trebuie sa o accepte si sa-mi cedeze cotele? care sunt conditiile,costurile..
  Va multumesc,0740199950

 • Răspunde
  Damian
  iunie 19 2017

  Buna ziua, avem cumparat un teren in timpul casatoriei si acum vrem sa il vindem fiind divortati. Ambi suntem deacord cu aceasta vanzare si intrebarea mea este daca avem nevoie de ceva acte(care?) cand ne vom prezenta la notar pentru vanzare? Nu am facut nici un partaj al bunuirlor pana acum si aceasta vanzare vrem sa o facem pe cale amiabila. Se poate face acest lucru? Multumesc mult

 • Răspunde
  Aron
  iulie 15 2017

  in cazul unui divort ,contractul de vanzare-cumparare facut la primarie intre mine ca cumparator si o pers ca vanzator si bineinteles 2 martorii si primarul loc.respective va fii luat in considerare sau nu…… pt ca eu din 2014 nu am facut inca un cotract notarial….pt ca nu am avut prea mult timp sint plecat afara,iar acum va trebui sa ma pregatesc pt divort…..

 • Răspunde
  Gheorghe
  iulie 17 2017

  Buna ziua. Sunt căsătorit din21-12-2012. Acum vreau sa dau divorț. Eu aveam două proprietăți dobândite înainte de căsătorie. Întrebarea mea este, ea are acum drepturi la ele? Mulțumesc anticipat!

 • Răspunde
  MARIANA
  iulie 27 2017

  BUNA ZIUA SUNT CASATORITA DE 25 DE ANI PARINTII SOTULUI MEU AVEA TERENURI SI O CASA LA TARA AU MURIT AMNDOI IAR TATAL LUI I-A DAT JUMATE DIN AVERE CUM SE SPUNE PE NUMELE LUI EL MAI AVND 2 SURORI SURORILE AU CEDAT IN FAVOAREA LUI IAR CEALALTA JUMATATE A LUI MAICA SA DUPA CE A MURIT SI EA A IMPARTIT-O CU ELE SURORILE SI INTRE TIMP AU VANDUT ACOLO TOT SI SI-AU IMPARTIT BANII INTRE EI EU FARA SA STIU NIMIC DE TOATE ASTEA INTREBAREA MEA ESTE DACA NOI SUNTEM CASATORITI DE 25 DE ANI DIN BANII CARE IA LUAT DUPA VANZARE EL NU AVEAM SI EU DREPTUL CA STIU CA DUPA 5 ANI DE CASATORIE AI DREPTUL JUMATE JUMATE EL SI-A LUAT BANII BINE MERSI SI NU L-A INTERESAT DE MINE SA-MI SPUNA CE FACEM LEGAL COTA LUI DIN MOSTENIREA LUI DE LA PARINTII FIIND CASATORITI NU AVEAM SI EU DREPTUL SI CE SA FAC IN SITUATIA ASTA CA EI AU FACUT CE-AU VRUT FARA MINE AU VANDUT AU IMPARTIT ASTEPT RASPUNS MULTUMESC

 • Răspunde
  MARIANA
  iulie 27 2017

  ASTEPT RASPUNS DE LA DVS PE EMAILUL MEU DACA SE POATE AN UITAT SA VA SPUN PARTEA LUI MAICA-SA NU FACUSE SUCCESIUNEa numai ai lui tatal lui la cealalta jumatate au impartit toti 3 banii nu i-a mai cedat ele

 • Răspunde
  Cristina
  august 2 2017

  Buna ziua! Doresc sa aflu daca casa unor parintii revine tot ambilor fratii in cazul in care doar unul dintre ei a stat permanent in casa respectiva si a investit in ea (renovare, obiecte de mobila, intrebuintari etc). Multumesc frumos!

 • Răspunde
  Costin
  august 7 2017

  Buna ziua! Sunt in situatia in care divortez cu 3 copii minori. Pe perioada casniciei (14 ani) am reusit sa achizitionam impreuna un apartament cu credit ipotecar si sa construim o casa la care in totalitatea ne-au ajutat parintii nostrii, ai mei in proportie de 60% din valoare casei, iar 40% parintii ei. In situatia in care copiii vor fi lasati mamei si cu domiciliul la casa construita, in situatia unui partaj mai pot recupera banii imprumutati de la parintii mei, respectiv cei 60% din valoarea casei? mentionez ca dupa finalizarea casei, si in timpul constructiei acesteia, eu aveam venituri de 4 ori mai mari decat al sotiei, si mare parte din cheltuieli ale apartamentului (utilitati, mancare, tot) precum si la casa eu le plateam/platesc! Sau, in alta ordine de idei, avand in vedere ca eu as putea sa despagubesc cu cei 40% din valoarea casei, ar fi posibil ca judecatorul/judecatoarea sa stabileasca domiciliul copiilor la tata? Va multumesc

 • Răspunde
  timeea
  septembrie 15 2017

  Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti cum se poate “imparti” o casa achizitionata prin Programul Prima Casa, in urma cu 3 ani. De vandut nu este cazul. Am platiti totul egal cu sotul meu (avans, rata, mobile, acte, electrocasnice, tot). Acum vrem sa divortam insa sotul meu zice ca nu vrea sa imi dea decat jumatate din mobile si electrocasnice. Din rate, nu! E normal? Eu am cerut in instanta sa primesc apartamentul in natura si sa il despagubesc cu jumatate din tot ce a platit el pana acum (inclusive rate). Am sanse sa primesc casa in conditiile astea? Daca totusi va castiga el, atat e corect sa il plateasca mie (doar jumatate din mobile si electrocasnice)?
  Multumesc,

 • Răspunde
  daniel
  octombrie 3 2017

  Buna ziua

  Va rog sa-mi spuneti daca eu tatal a doi copii pot divorta doar cu numele de mama fara a inpartii bunurile,traind totusi in apartament cu fosta familie…ce trebuie sa fac….va multumesc

 • Răspunde
  Ionela
  octombrie 20 2017

  Buna, am o intrebari, in urma cu doi Ani am divortzat de sotul meu Si la partaj nu mi sa dat nimica din trei case , terenuri,bani , mașini , am fost 10 ani si am muncit in străinătate si soțul meu a trecut toate bunurile pe tatăl lui, care acuma a murit , in urma cu un an soțul meu sa recăsătorit si a pus toate bunurile in comun cu noua lui soție , ce as putea sa mai fac in situația de fatza? Mai are rost sa redeschis un proces? Va rog mult sa imi răspundeți

 • Răspunde
  vasile
  noiembrie 11 2017

  Buna ziua, Sant asociat cu sotia la un srl. Sotul detin 70%.parti sociale sotia 30%.La partaj se
  tine cont de contributia fiecaruia s au se poate modifica.Sotia pretinde sa avem 50%.fiecare,sa nu se tina cont de contributia fiecaruia.

 • Răspunde
  Jana
  noiembrie 13 2017

  Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema – am primit banii dela tatal meu si am cumparat cu sotul o casa. Casa in care nu stam, a fost o investitie mai mult pentru copii. Sotul meu a mostenit si el bani, pe care le a cheltuit fara sa stiu eu (le a facut praf)… Eu vreau sa scriu casa pentru care am primit banii dela tatal meu numai pe numele meu. Cum sa procedez? Va multumesc!

 • Răspunde
  daniel
  noiembrie 22 2017

  Cerere de divort si partaj in 1989. Despartiti in fapt din 1989. Sentinta pronuntata in 1991. Cu 10 zile inainte de pronuntatrea sentintei una din parti achizitioneaza un imobil. Acest imobil este bun comun? In sentinta este specificat ca separarea in fapt este din 1989.

 • Răspunde
  noiembrie 30 2017

  Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog din suflet. Sora mea sta cu cineva de 20 de ani aproape cu respectivu intr.o casa de stat pana in prezent. Au contribuit la tot 2. De 4 ani sunt casatoriti . Au copi separat din primele casatori…el vrea sa renovam casa acum si zice ca sa ramana la unu din copii lui si eu nu vreau zice ca eu nu am niciun drept casa trebuie achitata .mai avem 2 milioane de lei 200 lei si nu vrea el …ma puteti ajuta ce drepturi am

 • Răspunde
  Anna
  decembrie 13 2017

  Ma confrunt cu urmatoarea problema. Sunt divortata din 2007 si nu am facut partaj. La primarie figurez cu rol comun, eu si fostul sot, avand in proprietate o casa si o parcela de teren. In 2017 mi-am cumparat o masina si functionara de la primarie a trecut-o pe acelasi rol comun. Am solicitat deschiderea unui rol unic pe numele meu, dar mi s-a raspuns ca nu pot sa am acest rol decat daca fac partaj. Totusi, am cautat pe internet si am gasit un articol in care se specifica ca se poate face acest lucru prin separarea rolului comun in 50% – 50%. Va rog sa ma ajutati! Ce pot sa fac, pentru ca cei de la primarie sa faca impartirea aceasta pentru a avea rol unic si pentru ca bunurile pe care le cumpar eu acum, divortata fiind de 10 ani, sa nu figureze ca bun comun cu fostul meu sot?

  Fostul sot este de acord sa se faca aceasta impartire in roluri individuale nominale. Nu stiu daca asta are importanta. Nu dorim sa facem partaj, pentru ca asta ar insemna niste cheltuieli pe care nu ni le permitem.
  Multumesc!

 • Răspunde
  februarie 6 2018

  REFERITOR LA UN PARTAJ EU AM INVESTIT IN ACEL IMOBIL SUMA DE 40 DE MII DE EURO SI FOSTA NORA A DIVORTAT DE FIUL NOSTRU EL A FOST DESPAGUBIT CU O SULTA DE 25 DE MII DE EURO IMOBILUL ERA VALORAT LA O SUMA MAI MARE IN JUR DE 90 DE MII DE EURO, INSTANTA DE JUDECATA NU NEA LOAT IN CONSIDERARE SUMA INVESTITA DE NOI IN ACEST IMOBIL AM FOST EVACUATI DIN IMOBIL SI OBLIGATI SA PLATIM ONORARU PENTRU AV SI EXECUTORI JUDECATORESTI NOI SUNTEM IN VARSTA EU 79 SI SOTIEA 76 DE ANI SI NU PUTEM FACE FATA CHELTUELILOR , AM CONSULTAT UN AV DIN ZONA SI NEA SPUS CA NU SE MAI POATE FACE NMIC ODATA CE A FOST JUDECAT ACEST PROCES DE PARTAJ AM FACUT O PLANGERE LA COMISIEA INSPECTIA JUDICIEARAPRIN CARESA DISPUS CLASAREA DIN DATA DE 29 01 2018 A SEZIZARI CE MAI PUTEM FACE DACA CAZUL A FOST CLASAT VA MULTUMESC SI ASTEPT CONFIRMAREA

 • Răspunde
  Bradean
  februarie 10 2018

  Buna ziua , am nevoie de un sfat . Sora mea a intentat partaj după divorț . Partajul consta intr-un teren achizițonat in timpul căsătoriei , doar ca el înainte de cumpărarea terenului a vândut un apartament pe care îl avea dinainte de căsătorie și diferența a avut-o din banii strânși de ei împreuna muncind in Italia . Terenul a fost trecut in acte cu o suma mult mai mică decât cea reala . El vrea sa ii cedeze doar 15% sorei mele , nerecunoscându-i câți bani ia dat sora mea și nerecunoscându-i ca de fapt ea a fost cea care a avut venituri mult mai mari , pe lângă acest teren mai exista un spațiu comercial cu credit la banca , credit pe care de fapt îl plătește familia mea din activitatea care se desfășoară in spațiul respecțiv . Precizez ca contractul de credit este pe numele lui , ea fiind trecută ca coplătitor in acest credit . Idea e ca vrem ca el sa iasă din contract și spațiul mai departe sa rămână al ei , sa plătească ea in continuare ratele la banca . Cum credeți ca ar fi corect sa se împartă aceste bunuri ? Va mulțumesc

 • Răspunde
  adrian
  martie 27 2018

  ma numesc adrian cojocaru siam o problema. Parintii mei au decedat(mama an1992 si tata an 2017) .Acum 10 ani tata s a recasatorit a 2 a oara si eu am ramas acum sa fac partajul cu mama vitrega . Am bagat actele la tribunal pt partaj ansa cea de a 2 a sotie mi a sustras mai multe bunuri de valoare din curte si din casa. As dori sa va antreb ce pot face eu an continuaresi as vrea sa stiu ce drepturi are ea la mostenire ca cea de a 2 a sotie si daca o pot acuza de furtul bunurilor .Mentionez ca am facut plangere si la politie.

 • Răspunde
  Neculai
  mai 20 2018

  Ma numesc Adrian,sunt divorsat din 2015,partajul sa facut prin instanta,dar amiabil,cu mentiunea ca in instanta ,presedintele a pus intrebarea catre fosta sotie daca bunurile mobile au fost impartite pina acuma,raspunsul fiind ca sa facut si realizat. Mentionez ca in instanta sa mers pt.partajul de bunuri imobile(noi avind doua locuinte).DE la data partajului a trecut un an,iar bunurile mobile care apartineau fostei sotii nu au fost ridicate nici pina la aceasta data. Intrbarea mea este; Ce trebuie sa fac eu legal ca bunurile cuvenite fostei sotii sa le eliberez din locuinta mea ?? Am atentionat-o de citeva ori sa vina sa-si ridice bunurile,dar motiveaza ca nu are unde le depozita,caci fosta locuinta a vanduto.. NU vreau sa fac ceva ilegal,sa comit vreo infractiune. Va multumesc mult.

 • Răspunde
  Edi
  august 1 2018

  Buna ziua !
  Doresc sa stiu in ce masura pot recupera partea mea dintr un imobil acizitionat in timpul casatoriei daca am incheiat deja divortul la notar si dupa divort sotia a devenit unic proprietar al imobilului. Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Ghinea
  noiembrie 7 2018

  Buna ziua, va rog frumos sa ma aiutati cu un sfat , parinti mei au construit o casa sorei mele, sa casatorit in 2011, acum sunt divortati, fostul ei sot a cerut partaj, casa fiind in numele parintilor mei, tatal meu a decedat in 2013, nu am facut taxa de succesiune, specific ca construitea casei e facuta in totalitate de tatal meu fiind constructor. Ce drept de partaj are ,casa fiind pe numele mamei mele . Precizez ca fostul cumnat are imprumuturi pentru acoperis noi putem dovedi ca in aceea perioada lui a primit 10.000€ de la Mama mea. Pana acum nu am avut nici o dreptate in tribunal tot ce cere e in favoarea lui, acum mai nou asteptam expertul pentru evaluarea casei, cu ce drept? Va multumesc astept raspunsul dumneavostra. O zi buna.

 • Răspunde
  paul
  ianuarie 18 2019

  Buna ziua. Am mostenit in parti egale cu fratele meu, casa parintilor decedati de 10 ani. prin partaj juridic, urmind ca eu sa dau sulta fratelui meu, Dar acum, dupa pronuntarea hotaririi, acesta vrea si partajul bunurilor mobile din casa (mobile, covoare etc) insa acestea nu mai exista, deoarece fiind vechi si ponosite le-am arucat la gunoi pentru a elibera casa in vederea renovarii si eventual a vinzarii. El vrea sa ajungem din nou in instanta. Ce e de facut? Multumesc

  • Răspunde
   paul
   februarie 8 2019

   daca partajul a fost facut pentru imobil, poate face apel pentru bunurile mobile din acesta?

 • Răspunde
  Florentina
  ianuarie 20 2019

  Buna ziua,

  Sotul meu a fost casatorit, casatorie in urma careia au rezultat doi copii dintre care unul major si au dobandit un apartament prin contract de vanzare cumparare de 2 camere. Fosta sotie nu a vrut sa se inteleaga la notar sau mediator pt partaj, prin urmare urmeaza sa inainteze cerere de partaj in instanta. Nu vrea sa ii dea actul de vanzare-cumparare cum il poate lua de la dânsa? A doua intrebare: la finalizarea partajului, in ce modalitate i se vor da banii (el renuntand la dreptul lui de coproprietar) toti odata? Sau prin rate avand in vedere ca realizeaza venituri medii? Problema lui este ca il executa de cate ori intarzaie o saptamana cu plata pensiei de intretinere. Nu se poate intelege cu dansa sub nici un aspect.

  Multumesc.

 • Răspunde
  Nicu
  ianuarie 28 2019

  Buna ziua, sotia mea a facut niste afaceri necurate si acum are dosar penal cu un prejudiciu de 180 000 de lei.Poate sa puna sechestrul pe apartamentul meu daca pe 3 sferturi din el am act de donatie din partea familiei mele si ea nu a avut niciodata servici ,si toti banii din aceasta afacere a facut casa la tara pe numele baiatului ei din prima casatorie,pot sa demonstrez aceasta cu martori ,Portia ei di partaj cam cat ar fi ?
  Multumesc

 • Răspunde
  mai 3 2019

  Buna ziua,sunt divortata din martie 2019 am avut o casatorie de 29 de ani cu doi copii majori,intre timp m-am imbolnavit de cancer iar fostul sot a inceput aventurile dupa care in septembrie 2018 a parasit domiciliul,va rog sa-mi spuneti daca la partaj am cota parte mai mare tinind cont ca sunt in pensie de boala.Mentionez ca am muncit atit in tara cit si peste hotare in toti acesti ani exceptand ani de boala.Bunurile de partaj sunt doua apartamente,va multumesc frumos si astept raspuns.

 • Răspunde
  IONELA
  mai 6 2019

  Buna ziua. Am horatat de comun acord sa mergem la notar pentru depunerea actelor de divort, implicit si pentru partaj. In urma casatoriei am dobandit un apartament cu credit ipotecar la care sotul este debitor si eu codebitoare, plus o masina care este pe numele lui cu bani de la parintii mei,Va rog sa mi spuneti cum se poate face partajul in acest sens, ma intereseaza mai mult apartamentul cu creditul ipotecar.Multumesc si astept un raspuns!

  • Răspunde
   IONELA
   mai 6 2019

   Mentionez ca este la mijloc si un copil minor de 9 ani.

 • Răspunde
  iunie 12 2019

  Divortez si vreau sa intreb daca partajul trebuie facut deodata cu divortul sau se poate face la o alta data.

 • Răspunde
  Mariana
  august 20 2019

  Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la speta de mai jos:
  - parintii mei au divortat in urma cu 4 ani, fara a se realiza partajul la data respectiva. Mama a revenit la numele avut anterior casatoriei
  - azi am aflat intamplator ca tata a deschis actiune de partaj in data de 23.01.2019. De la data deschiderii actiunii si pana astazi, mama nu a primit instiintare ca este parte intr-o actiune de partaj, neprimind comunicare din partea Instantei. Astazi a aflat la in timpul unei conversatii telefonice cu o vicina ca tata a deschis actiune de partaj, deoarece i-a solicitat vecinei sa fie martora la Instanta
  - pe portaljust.ro mama apare in calitate de parat, dar cu numele avut in timpul casatoriei
  - in data de 23.05.2019 s-a dat o incheiere prin care se admite cererea de ajutor public judiciar formulata de tatal meu si dispune plata acesteia in 24 de rate lunare.
  Intrebari:
  1. este posibil sa se desfasoare un proces de partaj, fara a fi instiintate partile ?
  2. in situatia in care taxa judiciara se plateste in 24 de rate, judecarea efectiva a cererii, respectiv stabilirea cotei-parti pentru fiecare parte se poate realiza inainte de achitarea integrala a taxei judiciare?
  3. in situatia de fata, mama fiind mentionata ca parte cu numele din timpul casatoriei, ii este opozabila o incheiere data in acest dosar?

  Va multumesc

 • Răspunde
  Roxana
  august 27 2019

  Buna ziua am si eu o nelamurire in ceea ce priveste divortul parintiilor mei …ei au o casa la tara care locuieste tatal meu si.a facut si buletin acolo…ei mai au 2 garsoniere conf 3 in bucuresti…in una dintre ele stau eu cu copilul si in 1 mama mea ..
  Mentionez ca tatal meu are niste datorii la banci si ne ameninta pe mine si pe mama ca vom ramane pe drumuri mai mentionez ca nu au facut partajulas dorii sa stiu daca este adevarat pot ramane pe drumuri din cauza datoriilor lui garsonierele sunt pe numele lor

 • Răspunde
  septembrie 6 2019

  Buna ziua, va rog sa ma indrumati intr-situatie neplacuta, am convenit de comun acord sa divortam la notar, detinem un apartament bun comun si avem un copil minor in intretinere, eu tatal am convenit sa-i cedez jumatatea mea fiului meu minor, care sunt metodele cele mai eficiente de transfer de proprietate fiului minor, vreau sa ma asigur ca in niciun fel sa nu-i fie partea lui scoasa la vanzare de catre mama lui in situatia in care trebuie sa transfer pe numele mamei lui dat fi faptul ca este minor. Exista vreo procedura de interdictie de vanzare sau mama odata ajunsa sa detina si partea fiului poate lua decizii exclusive referitor la o posibila vanzare din partea ei? . Va multumesc anticipat. O zi buna!

 • Răspunde
  Andrei
  septembrie 29 2019

  Buna ziua. Luna viitoare fac 1 an de la nunta dar vreau să divorțez . Nunta a fost făcută doar cu banii mei și toate avansurile și toată cheltuiala (aprox 15000 lei ) a fost suportata de mine. Cu banii de la nunta am cumpărat un autoturism . Acum soția vrea sa vând mașina și să-i dau jumătate din suma. Întrebarea mea este daca am vre-o șansa să ami recuperez banii investiți în nunta căci nu mi se pare corect sa împart doar câștigul nu și investiția. Vă mulțumesc .

 • Răspunde
  Andrei
  septembrie 29 2019

  Buna ziua. Luna viitoare fac 1 an de la nunta dar vreau să divorțez . Nunta a fost făcută doar cu banii mei și toate avansurile și toată cheltuiala (aprox 15000 lei ) a fost suportata de mine. Cu banii de la nunta am cumpărat un autoturism . Acum soția vrea sa vând mașina și să-i dau jumătate din suma. Întrebarea mea este daca am vre-o șansa să ami recuperez banii investiți în nunta căci nu mi se pare corect sa împart doar câștigul nu și investiția. Vă mulțumesc . Când am făcut nunta aveam propriul meu autoturism pe care l-am vândut că sa ami iau pe cel actual și o parte din bani au intrat în autoturismul nou achiziționat.

 • Răspunde
  octombrie 15 2019

  Buna ziua. Parinti mei vror sa divorteze ca sa poata face partaj ca tata da isi aduca amanta in casa construita de abi nu vrea sastea el in casa lasata mostenire de parinti lui.Eu am ceva drepturi la casa? Sau cum putem sa facem sa raman eu si cu mama intr-o casa si tata in alta

Scrie un comentariu