Ce este partajul şi când poate fi acesta solicitat de persoana interesată?

Partajul este operaţiunea juridică prin care este sistată proprietatea comună asupra bunurilor aflate în coproprietate (indiferent de izvorul său), precum şi asupra bunurilor aflate în devălmăşie (în cazul bunurilor soţilor).
Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.
În acest sens, reţinem că pot exista convenţii privind suspendarea partajului, însă acestea nu pot fi încheiate pentru o perioadă mai mare de cinci ani. Dacă se încheie astfel de convenţii în cazul imobilelor, acestea trebuie încheiate în formă autentică (la notarul public) şi trebuie să fie supuse formalităţilor de publicitate prevăzute de lege.
De asemenea, instanţa sesizată cu cererea de partaj poate suspenda pronunţarea partajului, pentru cel mult un an, pentru a nu se aduce prejudicii grave intereselor celorlalţi coproprietari. Dacă pericolul acestor prejudicii este înlăturat înainte de împlinirea termenului, instanţa, la cererea părţii interesate, va reveni asupra măsurii.

Există şi situaţii în care partajul este inadmisibil?

Astfel de situaţii există. Astfel, chiar dacă, în principiu, partajul poate fi cerut oricând, totuşi exercitarea partajului poate fi “paralizată” în situaţia uzucapării bunului de către unul dintre coproprietari (adică a obţinerii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra bunului de către un singur coindivizar în detrimentul celorlalţi coindivizari).
Într-o astfel de situaţie, unul dintre coproprietari, devenind unic proprietar asupra bunului respectiv prin uzucapiune, nu se mai poate pune în discuţie (în mod obiectiv) partajarea bunului respectiv.

Cum se poate realiza partajul?

În ceea ce priveşte modul în care se poate face partajul, reţinem că acesta se poate realiza pe cale convenţională (în situaţia în care coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului), la notarul public sau prin hotărâre judecătorească, la instanţa de judecată (în situaţia în care părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun).
Deosebit de important este faptul că toţi coproprietarii trebuie să ia parte la partaj  indiferent de faptul că acesta se realizează pe cale convenţională  sau prin hotărâre judecătorească. Neparticiparea tuturor coproprietarilor la partaj reprezintă un caz de nulitate absolută a acestuia (de desfiinţare a acestuia).
Reţinem şi că partajul este valabil chiar dacă nu cuprinde toate bunurile comune din masa partajabilă (partaj parţial). În acest caz, pentru bunurile omise se poate face oricând un partaj suplimentar.
În cazul în care un coproprietar este lipsit de capacitate de exerciţiu ori are capacitate de exerciţiu restrânsă (minorii sub 14 ani sau aceia între 14 şi 18 ani, persoanele puse sub interdicţie etc.), partajul va putea fi făcut prin bună învoială (pe cale convenţională) numai cu autorizarea instanţei de tutelă, precum şi, dacă este cazul, a ocrotitorului legal.
La efectuarea partajului pe calea instanţei judecatoreşti, judecătorul care va pronunţa hotărârea trebuie să aibă în vedere valoarea bunului la data judecăţii, nu valoarea existentă în momentul naşterii stării de coproprietate.

Care sunt drepturile creditorilor unui coproprietar?

Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala (partajul) bunului comun. În acest ultim caz (când se solicită partajul bunului comun), urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.
Potrivit art. 679 alin. 1 din Codul civil*, creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, să intervină, pe cheltuiala lor, în partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor. Ei nu pot însă să atace un partaj efectuat, afară numai dacă acesta s-a făcut în lipsa lor şi fără să se ţină seama de opoziţia pe care au făcut-o, precum şi în cazurile când partajul a fost simulat ori s-a făcut astfel încât creditorii nu au putut să intervină în proces.

Cum se împart în concret bunurile în cazul unui partaj?

De principiu partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.
În schimb, dacă bunul este indivizibil (nu poate fi împărţit, în mod obiectiv, în natură) ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.

Cum pot fi stinse datoriile născute în legătură cu bunul comun?

Dacă există datorii născute în legătură cu bunul comun şi care sunt scadente ori devin scadente în cursul anului în care are loc partajul, legiuitorul arată că oricare dintre coproprietari poate cere stingerea respectivelor datorii.
În lipsa unei stipulaţii contrare, suma necesară pentru stingerea datoriilor născute în legătură cu bunul comun va fi preluată din preţul vânzării bunului comun cu ocazia partajului şi va fi suportată de către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia.

Care sunt efectele juridice ale partajului?

În urma realizării unui partaj, fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite, numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
De reţinut că, în cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară.

Care sunt cauzele pentru care se poate desfiinţa partajul?

Partajul realizat pe cale convenţională (prin bună învoială) poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca contractele (exemplu: viciu de consimţământ), cât şi în cazul în care partajul a fost făcut fără participarea tuturor coproprietarilor.
* Notă: Retinem ca dispoziţiile art. 679 alin. 1 din Codul civil sunt aplicabile şi în cazul creditorilor care au un drept de garanţie asupra bunului comun ori al celor a căror creanţă s-a născut în legătură cu conservarea sau administrarea acestuia.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

376 COMENTARII

 1. buna ziua. va rog frumos sa imi spuneti ce sanse are fostul sot sa obtina partaj pentru o casa care nu are autorizatie de constructie , m-a chemat in instanta ,( inca nu a inceput procesul ) pt accesiune imobiliara si partaj cerand 80% din casa evaluata foarte mult , casa este pe terenul proprietate dinainte de casatorie, casa facuta cu credite de nevoi personale ambii soti , fostul sot refuzand partajul amiabil.

  • Accesiunea imobiliara este solicitata tocmai pentru a „suplini” lipsa autorizatiei de constructie; cat despre celelalte aspecte va sugerez sa consultati un avocat, sunt mai multe probleme ce nu se pot discuta decat cu niste acte in fata!

   • Buna ziua
    Daca pe contractul de casa suntem trecuți toti trei părinții si copilul care are 33 ani si el este nuda proprietate.Daca divorteaza părinții si se face partaj el poate beneficia de ceva?El poate dobândi imobilul dupa moartea lor scrie in contract.Dar este uzufruct viager.Multumesc .Astept un raspuns

   • Buna ziua,
    Am o intrebare, si anume:
    Sotul meu are imputernicire asupra contului mamei lui, cont in care se afla suma de 60.000 €. Noi dorim sa ne achizitionam un spatiu locativ (casa sau apartament). Avem si noi stransi 50.000 €, mama lui ne-a „oferit” banii din contul danseia noua.
    Intrebarea mea este:
    In cazul achizitiei unui apartament, daca banii vor fi virati direct din contul mamei lui, dansa are vre-un drept asupra imobilului? In cazul unui divort ar putea proba cu documentele ce sustin viramentul faptul ca dansa a contribuit cu 60.000 € la apartament? Sau e irelevant din ce parte au survenit banii.
    Multumesc frumos! Astept un raspuns!

   • Bună ziua. Am și eu o întrebare dacă am stat cu fostul soț 10 ani în concubinaj și un an legitim adică în total 11 ani împreună și în acest timp am construit o casa împreună eu am și un împrumut în banca sunt girata.. Țin sa menționez ca casa ie construita fără autorizație dar unde sa construit casa pe acel teren sunt mai mulți frați pe acel de proprietar nu are succesiune făcut pt a deveni el singurl proprietar. Îmi pot câștiga drepturile jumătatea mea de acolo se merita sa depun acte pt partaj?

    • Buna ziua ..am si eu o intrebare .sunt divortata de 7 luni..daca casa care amiche facuto acum 25 de ani e pe pamantul de la primarie care sa dat ptr tineri casatoriti am dreptul la bunurile dobandite in Toti acesti ani …am fost casatoriti legal va multumesc

 2. buna ziua ! v-as ruga un sfat sau informatie daca se poate.Sunt divortata din anul 1993. fostul sot a plecat de acasa si am ramas singura cu doi copii. Avem impreuna un apartament si acum vrea sa faca partaj .Va rog sa-mi spuneti cum se face acet partaj avand in vedere ca nu am primit nici un fel de p0ensie alimentara pentru cei doi copii, si nici nu a contrbuit cu nimic la intretinerea si modernizarea apartamentului. As putea avea vreun avantaj mai mare ? Va multumesc mult

  • Buna ziua doamna Doina,
   Da, daca casa este dobandita in timpul casatoriei cu fostul sot, acesta poate cere chiar si acum partajul casei respective; intrucat a platit sau nu (?) mare parte din ratele pentru casa respectiva, pentru ca dvs. ati mai imbunatatit-o, modernizand-o, DA, aveti dreptul la o cota majoritara in partaj! Litigiul de partaj fiind insa unul destul de complicat, va sugerez sa apelati la serviciile unui avocat care sa va sprijine in dosarul respectiv!

  • buna ziua sunt divortata in anul 2003
   pot face partaj si acum va rog ?
   in afara de un imobil care a ramas in prezent
   fostul meu sot a vandut casa si a trecut pe numele mamei lui in baza la o procura care i.am lasat eu inainte sa plec in strainatate ?
   considerati ca daca fac partaj azi am sanse sa mai recuperez dupa 13 ani de divort ceva ?
   multumesc

 3. Bună ziua, am fost căsătorit și am divortat, înaintea căsătoriei am cumpărat un apartament după căsătorie am continuat să plătesc ratele lunar pînă la terminare,in perioada căsătoriei soția nu a contribuit cu nici o parte financiară nici la apartament nici la cheltuieli zilnice sau cotidiene necesare unei familii ptr că de fapt nu prea vroia să meargă la serviciu motivind că este bolnavă și că nu vrea să ducă copiii la cămin,in consecință ea nu a lucrat iar acum pretinde că are dreptul la casă chiar pretinde casă părăsesc eu locuința definitiv că îi aparține ei și copiilor copiii fiind majori motivînd că a avut grijă de casă pe o perioadă de circa 18 ani cît eu am fost in strainate și trimitindui regulat bani ptr întreținere și creșterea copiilor iar eu nu am beneficiat de serviciile unei soții dar ea a beneficiat de bunurile mele imobile și financiare.În fond vreau să stiu la ce bunuri are dreptul și dacă are dreptul la partea imobiliară. Vă mulțumesc ptr un eventual răspuns și dacă nu sunteți lămurită la explicații vă rog să îmi cereți alte informații poate mai clare sau mai explicite. Vă multumesc

  • Domnule Dumitru, intrucat bunul imobil despre care vorbiti este luat inainte de casatoria cu sotia dvs., bunul respectiv este unul propriu, adica al dvs., DAR, intrucat ratele (sau o parte din ele) au fost achitate in timpul casatoriei, sotia dvs. are un drept de creanta(adica poate cere o suma de bani) din valoarea casei reaspective; chiar daca ea nu prea a lucrat si doar dvs. ati lucrat in strainatate, trimitand bani in tara, pentru familie, pentru casa si sotia are un drept, acel drept de creanta luandu-se in considerare si si munca dansei in gospodarie, adica pentru ca a avut grija de casa, copii etc! Oricum, un dosar de partaj fiind unul complicat, va sfatuiesc ca, la partaj, sa apelati la serviciile unui avocat care sa va asiste si reprezinte in proces!

 4. Buna ziua,vreau sa divortez de sotul meu ,dar am cumparat o casa impreuna cu mama mea ,deci suntem toti 3 proprietari.Sotul ma ameninta ca nu pot sa divortez, ca nu pot vinde casa fara el(el nu vrea sa vanda sub nici o forma ).Am tacut si am inghitit destule ,nu vreau sa o supar nici pe mama care a crezut in el atunci cand am luat casa.Intrebarea mea este daca noi pentru ca avem 2/3 din casa si vrem sa vindem nu putem decide sa o vindem si sa-i dam lui 1/3 partea lui?

  • Buna ziua doamna Stefania,

   Daca sotul nu este de acord cu vanzarea casei respective, pentru a o putea vinde trebuie sa faceti intai partajul; partajul poate fi cerut odata cu divortul, fie separat, printr-o actiune separata, ulterior divortului!

 5. Am hotarat sa divortam amiabil la mediator si am semnat acordul in octombrie anul trecut cu specificarea ca va depune el actele in instanta.Nu le-a depus motivand ca nu a avut timp…acum el este plecat in strainatate cu serviciul iar eu locuiesc tot la domiciliul comun.Intrebarea mea este -doresc sa-mi cumpar un apartament din banii proprii (prin vanzarea altui imobil mostenit) si sa ma mut in el pana la solutionarea divortului si al partajului .Noul apartament ar intra in categoria bunurilor comune ? Multumesc anticipat

  • Da, doamna Liliana, orice bun dobandit in timpul casatoriei (daca nu aveti o altfel de intelegere asupra regimului bunurilor dobandite in timpul casatorirei) intra la partaj; daca insa luati un bun, chiar in timpul casatoriei, cu banii obtinuti dintr-un bun propriu (bun dobandit prin mostenire) bunul respectiv de inlocuire este tot al dvs., ca bun propriu; INSA, recomandarea mea este sa finalizati intai cu divortul si apoi sa va luati o casa a dvs., fara probleme…..sa nu stati sa mai dovediti ca este bun propriu, ci nu unul comun; daca nu ati reusit sa depuneti actele la instanta pentru divort si partaj, in urma medierii pe diverse motive invocate, va sfatuiesc sa il actionati dvs. in instanta pe sotul dvs. pentru a rezolva astfel problema cel putin a divortului! Ulterior vedeti ce mai faceti si cu partajul…..fie mergeti pe mediere si instanta, fie numai pe instanta!

   • Sant in divort pt partaj vreau sa intreb daca in timpul casatoriei am mostenit pe numele meu casa in care locuim acumcum se procedeaza imi ramane mie s/au se imparte ? Si cum se imparte daca este cazul?Va multumesc.

   • Bună ziua, am și eu o întrebare, cum se pot inparți bunurile dobândite în timpul căsniciei, dacă sau făcut pe pământul unuia dintre soți, dar nici unul nu avem nimic trecut pe noi, dar nici părinți lor

 6. ROG LA ACEASTA ADRESA DE MAIL.
  Parintii mei au fost separati – fara sa divorteze – timp de 20 ani, timp in care mama m-a crescut singura si a cumparat si achitat in nume propriu apartamentul in care locuim iar tatal meu si-a refacut viata cu o alta femeie cu care are 2 copii. Apartamentul a fost initial obtinut de la stat.
  De curand s-a pronuntat divortul iar familia lui actuala ameninta ca va cere partaj pentru acest apartament, la care nu a contribuit cu absolut nimic.
  In conditiile in care in titlul de proprietate mama mea este singarul proprietar, are cineva dreptul sa revendice cota din acest apartament?
  Iar daca da, cum sa procedam pentru a ne proteja locuinta ?
  Multumim anticipat.

  • Domnule/doamna Vali, pentru ca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei (chiar daca parintii erau despartiti in fapt), se poate solicita partajul asupra acelui apartament;insa, in procesul de partaj se pot face probe in sensul faptului ca ei au fost de fapt despartiti, ca mama singura a achizitionat bunul respectiv si l-a si platit si atunci sa solicite o cota majoritara (chiar o cota de 100%) din apartamentul respectiv; oricum, procesul fiind unul destul de complicat va recomand sa apelati la serviciile unui avocat care sa o reprezinte pe mama in proces; de altfel, ca sa clarificati situatia respectiva, si mama poate initia singura un astfel de proces de partaj ca sa termine „bilciul” cu fostul sot, tatal dvs.! Va doresc succes!

   • Buna ziua tatal meu a divortat de mama fara sa stie ia a dato disparuta in istanta dar ia nui disparuta iar tatalui ii sq dat decizia de divort iar apartamentul e pe numele la amandoi se poate ca tata sa. vanda apartamentul fara acordarea mamei

   • Buna ziua !as dorii sa intreb eu vreau sa fac taxa de succesiune dupa mama tata si fratello nei nu au prea mare intenti a de a o face cum pot sa io chem sa rezolvam ? Notarile o poste face?

 7. Buna seara, am rugamintea sa-mi spuneti ,cum procedez in cazul unui partaj sant divortat din nov 2014 nu mai locuiam impreuna cu fosta din ian 2014 ,avem locuinta ipotecata rang 1 si 2 la doua credite pe care le platesc singur .ce cale de atac are ea si cum ar trebui sa ma pun la adapost eu mai ales ca fac inbunatatiri ,centrala termica ,termopone ,izolatie,..la ce ma pot astepta .

  • Doamna Vasilica, in cazul dvs., a unui imobil dobandit cu credite, la partaj vor intra si creditele, dar si bunul imobiliar, adica si casa; daca dvs. ati platit singura creditele dupa despartire, puteti sa solicitati cota mai mare la partaj decat 1/2, cea fireasca in cele mai multe cazuri!

   • Buna ziua.
    Va rog un raspuns si in cazul meu.
    Am mostenit o casa de la tatal meu dar i-am vandut o cota indivizibila de 1/2 unui barbat cu care ulterior m-am casatorit.Acest om mi-a ascuns mult timp detalii financiare si imobiliare,el avand o garsoniera a carei provenienta tind sa cred ca era din banii mei,bani rezultati din vanzarea unui apartament tot mostenit…In timpul casatoriei el a mai facut o casa,cu banii munciti de amandoi.A acumulat o suma importanta de datorii la primarie(amenzi neplatite,impozite,etc).Ce sanse am sa primesc totusi si eu ceva la partaj,dupa 7 ani de casnicie si 12 de concubinaj dinainte?
    Multumesc.

  • Da, doamna Daniela, masina fiind cumparata in timpul casatoriei, intra si aceasta la partaj, chiar daca este cumparata doar de dvs., adica apare doar numele dvs. in acte!

 8. STIMATA DOAMNA AVOCAT
  Avem un proces de partaj – 5 persoane. Este un titlu de proprietate cu mai multe terenuri. Suprafata totala de 9 ha 3386 mp. Subsemnata cere numai 4200 mp. Unchiul reclamant se opune si spune ca parata are dreptul doar la 277 mp., care nu au deschidere la drum. Subsemnata are ca dovezi o scrisoare si o harta de mana cu suprafata, ambele de la tatal decedat.
  1.Parata a facut Intampinare cu doleantele ei.
  2. Reclamantul a depus la dosar Raspuns la Intampinare cu sustineri nefondate

  Intrebare: Cum este mai bine sa faca subsemnata,
  1) sa depuna RASPUNS LA RASPUNS LA iNTAMPINARE cu copii de pe toate documentele pe care le are?
  SAU 2) sa le prezinte la prima infatisare CA SA AIBA UN ATU – in acest caz i le mai primeste Completul de judecata?
  Va multumesc pentru ajutor.
  Marinela

  • Stimata doamna Marinela,

   Referitor la intrebarile dvs., va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat; acesta, studiind dosarul dvs., va stii cel mai bine ce este bine de facut! Dosarele nu se pot desfasura cu informatii „adunate” de pe internet, credeti-ma!

 9. STIMATA doamna Madalina. santem 3 proprietari pe un apartament cu 4 camere fiecare are act de proprietate pe cate un dormitor celelalte spatii fiind cote parti comune .Nici unul din proprietari nu vand . Pot sa vand sau sa anchiriez fara acordul lor?

 10. Numele meu este Viorel. Sunt căsătorit şi deţinem o gospodărie la ţară.
  Intenţionez să divorţez şi, odată cu divorţul, să fac şi partajul.
  Soţia mea se va împotrivi din toate puterile. În privinţa divorţului
  nu e nici o problemă; suntem separaţi. Problema e la partaj.
  Am aflat că, în cazul în care soţii nu se înţeleg, proprietatea se vinde la licitaţie.
  Dacă nu se reuşeşte vînzarea la licitaţie, proprietarii sînt lăsaţi să caute un cumpărător.
  Urmarea va fi că soţia mea se va opune.
  Ori va spune eventualilor cumpărători că nu vrea să vîndă proprietatea
  ori va cere o sumă prea mare, care nu va fi acceptată de nimeni.
  În această situaţie poate fi, în vreun fel, obligată să accepte vînzarea
  împotriva voinţei ei ?
  Puteţi să-mi răspundeţi la adresa viorel.ilinescu@gmail.com sau pe site.
  Vă mulţumesc penru bunăvoinţă.

 11. Bună ziua …eu am fost împreună cu un băiat te ani de zile. .eu am muncit în Italia 5 ani de zile în timpul acesta am cumpărat un apartament nu suntem căsătoriți. ..prostia mea a fost ca am cumpărat apartamentul cu banii mei fostul meu iubit nu a muncit niciodată l am întreținut 4 ani de zile ..sunt despărțită de el de 6 luni de zile în timpul acesta eu am rămas în Italia și acum m am întors acasă. ..exista vreo o șansă ca eu sa nu ii dau jumătatea sa dacă el nu dovedește ca a muncit niciodată? ??practic ma manipulat va rog din suflet sa mi răspundeți. ..o zi buna

 12. Buna ziua.
  In urma decesului bunicului meu, mama mea detine 75 % din casa parinteasca, iar fratele ei (decedat) 25 %.
  Fratele mamei are 2 fete care nu vor nici sa vanda partea lor de casa, nici sa cumpere restul, ele fiind plecate in Italia de 15 ani. In respectiva casa nu mai sta nimeni, bunica mea (mama mamei ) s-a mutat la noi de mai bine de 2 ani de zile si este in ingrijirea mamei. Mama mea a deschis o actiune de partaj pentru a rezolva situatia, dar cele doua verisoare au deschis actiune de intampinare. Ce inseamna acest lucru si cum poate sa afecteze mersul procesului?
  Cu respect.

 13. Bună ziua.
  Părintii mei au divorțat anul trecut ,după o perioada de doi ani separați.Mama a cerut partajul garsonierei unde a rămas sa locuiască tatăl meu,ea mutându-se în casa părinților ei,la tara,după ce a decedat tatăl ei.Din cate știu,casa și terenurile bunicilor au intrat în proprietatea fratelui ei,ea cedând drepturile ei în favoarea acestuia.Tatăl meu a rămas sa locuiască în oraș,sa plătească rate la bănci,făcute împreună, iar acum se confrunta cu situația de a fi dat afara,în stada.El a locuit la țară cu bunicul, un an și jumătate, cat a fost paralizat,imobilizat la pat și l-a îngrijit toată aceasta perioada ,mama locuind cu mine în oraș și mergând la țară doar în week-end .Când a murit tatăl mamei mele,a început sa se strice totul.După 6luni a venit fratele mamei din Canada,au făcut o plângere la politie împotriva tatălui meu și l-au dat afara cu un agent de politie,motivând ca proprietarul este unchiul și ca tata nu mai are niciun drept sa locuiasca acolo.Au trecut, deci,doi ani și mama a cerut divorț ,iar tata a acceptat ,după ce a fost asigurat,verbal,ce-i drept,ca nu va avea nicio pretenție mama ,la locuința din oraș…Complicat,știu,dar voiam sa știu dacă exista vreo sansa sa nu piardă tata casa..Oare poate cere ceva în schimbul serviciilor de îngrijire aduse socrului sau?… Nu știu ce sa zic,nu as vrea sa îl vad în drum,asa ca,cu mulțumirile anticipate, va rog aduceți putina lumina în cazul acesta

 14. Buna ziua ,sunt recasatorita cu un cetatean strain ,dar imediat dupa casatorie am cumparat o casa in Romania pe numele meu, si bineinteles din banii mei,eu am copii din prima casatorie,el bineinteles dar care sunt majori si locuiesc in Spania,intrebarea mea este urmatoarea…in cazul decesului lui eu trebuie sa impart casa mea cu copii lui? Sau ce trebuie sa fac sa nu beneficieze copii lui de munca mea ca sunt banii mei investiti in casa cumparata…va multumesc

 15. Buna seara, am 26 ani si am fost casatorita din 17.02.2006 pana in data de 23.05.2011 cand a iesit sentinta de divort.In urma mariajului a rezultat un copil (fetita) nascuta pe data de 10.01.2008. Fetita in urma sentintei de divort a ramas la mine.
  In timpul mariajului mai exact conform finalizarii aprobarii proiectului si avizelor din data de 15.06.2007 am inceput sa ridicam o casa cu demisol si doua etaje care sa finalizat in jurul datei de 15.05.2009.Toate actele si proiectul de constructie fiind pe el inclusiv terenul de sub casa.
  Rugamintea si intrebarea mea este daca pot sa bag acte pentru partaj si care sunt pasii pe care trebuie sai urmez pentru a face asta.
  As vrea sa grabesc aceasta actiune deoarece am auzit ca vrea sa vanda casa.NU sau mai facut lucrari la casa in acest timp iar el nu a locuit in ea.Am fost la primarie sa ma interesez si mi sa spus ca exista constructia dar ca el inca nu a trecut-o in registru agricol la ei probabil ca sa nu plateasca impozit.Deci nu figureaza in registrul agricol desii pe proiectul aprobat inainte de ridicarea constructiei are toate datele…strada…i sa dat numar de casa…curent…toate facilitatile
  Ce pasi ar trebuii sa urmez?Si ce sanse am?
  Va multumesc anticipat pentru rabdare si raspuns !

  • Da, puteti cere partajul casei respective si a terenului aferent casei chiar daca acestea figureaza numai pe numele lui intrucat sunt dobandite in timpul casatoriei cu dvs,; trebuie sa aveti actele respective si sa va intalniti in cadrul unei consultatii juridice cu un avocat sa va explice etapele unui astfel de proces! Av. Madalina Moceanu

 16. Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani dar am hotărât sa divorțam. Acum patru ani am cumpărat un teren și am construit o casa ,banii provenind de la tatal meu din vânzarea unei case (proprietatea tatălui meu).Avem un băiat de 16 ani .Doresc sa știu Cum se face partajul casei ,dacă am dreptul la o cota mai mare sau în totalitate având în vedere proveniență banilor.Vă Mulțumesc pentru răspuns.

  • Daca veti putea face dovada provenientei banilor (din vanzarea unei case a tatalui dvs,), puteti obtine in totalitate casa si terenul respectiv intr-un proces de partaj bine condus! Av. Madalina Moceanu

 17. Buna ziua,sint in divort avem o casa la care sintem mostenitori cu cote egale ,dar sotul nu este de acord sa vindem si sa impartim ce pot face,eu nu am cum sa platesc 1/2 lui si nici el,il poate instanta obliga sa vinda sau instanta sa vinda casa.multumesc

  • Daca niciunul din parti nu cere casa in natura, da, casa se poate scoate la licitatie publica, iar banii astfel obtinuti se vor imparti intre dvs, sotii in cadrul dosarului de partaj! Av. Madalina Moceanu

 18. buna ziua
  va rog sa ma ajutati cu o problema.
  sunt coproprietar cu bunicul meu. Bunicul meu sa imbolnavit de o boala grava , alzheimer; eu sunt tutore al lui.
  Am fost la notar ca sa imi fac acte de vanzare cumparare sau cu clauza de intretinere sau cu uzul fruct , dar mi-au zis ca nu se poate.
  intrebarea este se poate face partaj intre mine ca coproprietar si eu ca tutore.
  suna cam aiurea dar traim in romania, asta e

 19. Bună seara,sunt căsătorită din 2009 iar în 2013 am luat o casă la care soțul meu încă plătește rate.întrucât anul trecut intentasem un divorț el ma convins să îi dau o declarație notarială că eu nu contribui cu nici un ban la plata casei însă divorțul nu sa mai finalizat și am locuit tot în casă. Vreau să știu dacă o să divortam totuși mai pot cere partaj chiar dacă am declarat că a plătit doar el casa? Vă mulțumesc anticipat pt un răspuns.

 20. Buna ziua!
  Am divortat in 2010 de comun acord si partajul pe cale amiabila prinuntata prin hotarere.

  Casa era dobandita inainte de casatorie, dar impreuna am cumparat o masina prin imprumut la banca..rate platite de el..a mai cumparat o masina de ocazie tot din acesti bani.
  Am muncit ff mult in ce 28 ani cat am stat impreuna…
  Am mai facut un garaj ptr masina…etc.
  Am contribuit mult ptr familie
  Intrebarea mea este .. Ce drepturi am in aceasta situatie? Cu ce ma mai aleg?
  Evident daca el platea rata..eu intretineam familia cu salariul meu si chiar pe parintii lui.
  Atat va pot spune in mare!
  Va multimesc!

 21. Buna ziua , as dori sa intreb daca la partaj instanta va judeca si asupra imobilelor avute an strainatate sau se va judeca doar imobile detinute an tara.Va multumesc.

  • Inseamna sa solicitati dvs. casa respectiva si sa platiti o suma de bani, sulta, celuilalt! Intr-un asemenea dosar, va sfatuiesc sa apelati la un specialist, un avocat care sa va reprezinte interesele tocmai avand in vedere ca nu intelegeti termenii respectivi si nici regulile unui proces!

 22. Buna ziua. Parintii mei urmeaza sa divorteze. Avem o casa la tara unde am domiciliul, acesta fiind pe numele tatalui.
  M-am casatorit acum 5 ani si detin unele bunuri cumparate de noi(eu si sotia) care sunt in acel imobil(casa). Momentan locuiesc in alt oras cu viza de flotant intr-un apartament inchiriat. Tatal meu nu ma primeste in casa si vrea sa imi vanda/arunce bunurile mele. Cum procedez ca pana la divort/partaj sa nu pierd bunurile?
  Va multumesc.

  • Puteti sa apelati la instanta si sa obligati tatal sa va dea/restituie bunurile respective, daca puteti face dovada ca acele bunuri sunt ale dvs. si ale sotiei dvs.!

 23. Buna seara, parintii mei au decedat in urma cu 9 ani,suntem 3 frati,doua fete si un baiat.De la parintii nostri a ramas un imobil ,construit in totalitate de ei in timpul casniciei.Suntem toti trei copiii
  casatoriti ,iar fratele meu locuieste in casa parinteasca .Acum am fost la el si i-am spus ca ar fi cazul sa facem succesiunea si patajul.Nu este de acord sustinand ca nu putem avea cote egale.Eu si sora mea am initiat la notar procedura de succesiune ,a fost si el citat,dar nu a semnat pentru ca nu este de acord.I s-a dat timp de gandire doua saptamani si vom fi citati din nou toti trei.
  Dar acuma am aflat ca pamantul pe care este construit imobilul figureaza pe un act de proprietate pe numele tatalui meu si a surorii lui(si ea decedata) ipreuna cu alte terenuri.Copii surorii tatalui pretind o suma impresionanta pentru terenul pe care este construit imobilul.
  Intrebarea mea este: in acest caz suntem obligati sa platim terenul intravilan,de sub imobil ,pentru ca nu accepta in schimb teren extravilan ?
  Va multumesc .

  • Referitor la intrebarea dvs., raspunsul meu este ca, pentru a face partajul de pe urma parintilor dvs., intai trebuie sa faceti partajul de pe urma bunicilor dvs. paterni, intelegand ca nici acesta nu a fost facut, atata timp cat terenul de sub casa parintilor apare pe numele tatalui si a fratilor/surorilor lui!Si acest partaj poate fi facut pe cale amiabila, daca va intelegeti (inclusiv in a le da verilor dvs. suma de bani ceruta!) sau pe calea instantei, daca nu va intelegeti cu verii dvs.; in instanta puteti sa solicitati atribuirea in natura a terenului respectiv intravilan si despagubirea celorlalti cu teren din extravilan si, eventual o sulta (suma de bani), daca partea tatalui dvs. este mai mica decat ar putea sa acopere terenul din extravilan!

  • Ar putea fi vorba si de uzucapiune, dar depinde de foarte multe aspecte! Ar trebui sa mergeti la un specialist pentru ca acesta sa vizualizeze actele in cadrul unei consultatii juridice!

    • Buna ziua,am fost ieri la notar impreuna cu fratii si verisorii mei pentru a face prima data succesiunea dupa bunici.Verisorii mei nu sunt de acord sustinand ca pot sa ramana asa cum sunt,daca nici parintii nostri nu au facut partajul.Aseara am aflat ca verisorii mei au vandut cu contract de mana terenurile pe care le-a fofosit matusa mea(sora tatalui meu) si au specificat ca ei nu mai vin,ca nu le este necesar partajul.
     Dosarul va ajunge in instanta,dar ce se intampla daca nu se prezinta nici in instanta? Ei vor sa-l avantajeze cumva pe fratele meu care a ramas in casa,si a folosit cealalta jumatate din terenurile ramase de la bunicii paterni,fratele meu sustinand la notar ca nu ne recunoaste ca mostenitori egali cu el.Si ce se intampla cu terenurile vandute acum 4 ani de verisorii mei?
     Mentionez ca toti trei suntem frati buni,si de mama si de tata,dar el e baiat si noi fete……
     Va multumesc anticipat.

 24. Buna ziua, am fost casatorita timp de 20 de ani, iar acum 2 ani am divortat. Casa in care am convietuit a fost dobandita de catre fostul sot inaintea casatoriei, insa a fost renovata in decursul anilor in care am fost casatoriti, in cea mai mare parte din salariul meu, el neavând serviciu. As vrea sa stiu daca am vreun drept la partaj. Va multumesc mult.

   • „Dvs. beneficiati DECAT de o suma de bani”? Doamna avocat, exista totusi o limita a folositii limbii romane de catre un om al legii, limita care nu poate fi depasita DECAT de Dragnea, cu acest mod de exprimare.

 25. Sint la adoua căsătorie evemm 11ani împreună nu ne mai antelegem și doresc să înaintez acțiune de divorț ,apartamentul e pe numele soției și e dobindit înainte să recăsătorească cu mine ,am muncit pentru îmbunătăți apartamentul ,menționez ca ia mai era o față din prima căsătorie pe care eu am crescuto acum are 27 ani . antrenarea mea e dacă beneficiez de cotă parte din apartament și din bunurile pe care leam făcut eu cu credite de la bănci ,cemi revine mie ,PS nu sint trecut în nici un contract al apartamentului .

  • Dvs. beneficiati decat de o suma de bani (drept de creanta) pentru imbunatatirile aduse apartamentului sotiei dvs.; nu aveti dreptul la apartamentul respectiv, sub nicio forma; aveti dreptul la o cota parte din bunurile dobandite de dvs. impreuna cu sotia dvs. in timpul casatoriei cu aceasta; daca aveti inca credite in derulare se impart si acestea! Av. Madalina Moceanu

 26. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca taxa de 3% pentru partaj se aplica exclusiv bunurilor comune sau daca se taxeaza si datoria comuna reprezentata de credite. Va multumesc.

 27. Eu si vecinul avem fiecara casa lui pe un teren in indiviziune. Avem cadastru si intabularea. Vrem sa facem partaj notarial, eu urmand sa-i dau o parte din terenul meu, contra sulta. Care sunt pasii cei mai convenabili de urmat?
  Este partajul mai vulnerabil ca iesirea din indiviziune urmata de vanzarea respectiva? Multumesc.

  • Puteti face partajul asa cum doriti (cu sulta), partajul si iesirea din indiviziune fiind unul si acelasi lucru, dupa care fiecare dintre dvs, puteti sa va vindeti fara nicio problema dreptul dvs. de proprietate!

 28. Buna ziua am si eu o intrebare.Daca eu ma-m casatorit in anul 26.01.2006 si in 2011 ne-am cumparat un apartament impreuna.am si eu vreun drept la acesta pentru ca pe 25.11.2015 suntem divortati si avem si doi minori intr-e varsta de 7,si 9,ani.El a cerut sa se faca partajarea,ce drept imi revine din casa daca chistiga el copii ..am dreptul la jumatate din casa !astept un raspuns va rog…

  • Daca apartamentul respectiv este cumparat in timpul casatoriei, cu bani comuni, da, veti avea si dvs. dreptul la acest apartament la partaj, in principiu de 50% din apartamentul respectiv, chiar daca obtine sotul copiii!

  • Daca banii au provenit din vanzarea unui alt bun propriu al sotului (in integralitate), iar sotul dovedeste acest lucru, apartamentul este al sotului dvs. si i se va atribui acestuia; daca la cumpararea apartamentului ati contribuit si cu bani comuni, atunci sotul va avea o cota majoritara, putand solicita in natura apartamentul respectiv, dvs. avand doar o mica parte din apartamentul respectiv!

 29. Buna ziua, In 2003 ne-am căsătorit, cu banii obținuti din nunta am cumpărat un apartament!! Împreuna avem doua fetițe 6 si 10 ani!! In cazul unui divorț ce drepturi am eu împreuna cu cele doua fetițe !!!

  • In cazul unui divort, partajul se face de dvs. cu sotul dvs. referitor la apartamentul respectiv, fetitele neavand niciun drept asupra apartamentului respectiv (cel putin nu la acest moment); apartamentul fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun si se imparte conform prevederilor legale!

 30. Buna ziua doamna,am si eu o nelamurire daca se poate sa imi raspunde-ti.Tatal meu a luat-o pe cai gresite,iar mama la iertat de multe ori,insa nu mai poate trece cu vederea si ar vrea sa divorteze.Intrebarea mea este in caz de divort noi copii avem si noi vreon drept la apartament mentionez ca suntem doua surori majore.

 31. Buna seara. Stau intro casa de 36 de ani, la care parintii mei si eu platim impozitele, am racordat la gaz, apa , canalizare, am renovat/modernizat. As vrea sa trec casa pe numele tatalzi meu, casa fiind pe numele parintilor lui (bunicii mei, decedati din 1995). Tatal meu mai are 4 frati cu care nu a mai vorbit de la moartea parintilor lor. Trebuie sa faca partajul sau se poate transcrie cu uzucapiune??

  • In mod normal trebuie facut partajul cu ceilalti frati; tatal ar putea incerca si sa invoce uzucapiunea in contradictoriu cu ceilalti frati dar peste inca 10 ani (adica uzucapiunea de 30 de ani), daca ceilalti nu au invocat niciun drept in tot acest interval de timp, vecinii il cunosc pe tatal dvs. ca proprietar etc….

 32. Bună ziua, sunt căsătorit(dar de 4 ani nu mai stam impreuna)si vreau sa divortez, înaintea căsătoriei am cumpărat un teren cu credit ipotecar(ipoteca fiind pe teren) după căsătorie am continuat să plătesc ratele lunar pînă la un impas, daca nu mai platesc ratele conform ”LEGII DARII IN PLATA”, BANCA i-mi poate lua numai terenul cu car am garanta sau si casa care am edificat-o pe acel teren? Mentionez ca in perioada căsătoriei soția nu a contribuit cu nici o parte financiară nici la nici la cheltuielile zilnice sau cotidiene necesare unei familii , eu ajutand-o sa faca facultate, master, doctorat si am ajutat si copilul ei din prima casatorie,in consecință eu nu am beneficiat de serviciile unei soții(din 2012 pana astazi 2015) dar ea a beneficiat de bunurile mele imobile și financiare.În fond vreau să stiu la ce bunuri are dreptul și dacă are dreptul la partea imobiliară(casa construita in timpul casatoriei).
  Mentionez ca atata timp cat am stat impreuna(din 2008 pana in 2012 si dupa 2012 pana actualmente, eu am platit rata la banca pentru terenul luat cu credit.
  Vă mulțumesc ptr un eventual răspuns și dacă nu sunteți lămurită ,vă rog respectuos să îmi cereți alte informații poate mai clare sau mai explicite. Vă multumesc. Cu gratitudine, Gabriel.

  • In mod normal banca poate sa va ia decat terenul, fara casa (daca nu a fost prevazut contrariul in contract); casa intelegand ca este facuta in timpul casatoriei cu sotia dvs.,si aceasta va avea dreptul la casa respectiva, procentul cu care va avea dreptul se va stabili in cadrul procesului de partaj, functie de probatoriile administrate (adica cat de bine veti stii sa expuneti si in fata instantei ce ati scris in mesajul dvs.!). Cu siguranta puteti sa beneficiati de cota majoritara si numai ptr. faptul ca numai dvs. ati platit ratele de la despartirea in fapt (2012 pana in prezent!)! Av. Madalina Moceanu

 33. Am un apartament impreuna cu sotia cumparat prin credit. Avansul a fost achitat in doua transe> una inainte de casatorie si alta dupa. Restul s-a achitat prin credit ipotecar la care sotia nu e nici macar girant sau coplatitor. Creditul este doar pe numele meu. Divortam si eu as dori sa pastrez locuinta, ea nedorind acest lucru. Cum se va realiza partajul?

  • Daca apartamentul s-a contractat (adica ati semnat contractul de vanzare cumparare inainte de casatorie), casa respectiva este a dvs. (bun propriu), iar sotia dvs. poate pretinde in cadrul dosarului de partaj doar un drept de creanta pentru banii dati pe rate in timpul casatoriei; asadar, dvs. puteti solicita atribuirea casei fara nicio problema cu obligatia dvs. de a o despagubi pe sotie cu o sulta (suma de bani); daca inca mai aveti creditul respectiv, in instanta se va imparti atat bunul imobil respectiv, dar si datoriile pe care le mai aveti inca la banca!
   Daca insa contractul s-a semnat in timpul casatoriei cu sotia dvs., bunul respectiv este unul comun si acesta este al amandorura, urmand a se imparti in principiu 50%, 50% daca nu cumva se solicita de unul dintre dvs., soti, cota majoritara (dar, in aceasta situatie, va trebui sa si dovediti de ce solicitati cota majoritara!). Av. Madalina Moceanu

 34. In anul 2001 am facut partaj impreuna cu tatal meu si cei doi frati pe niste terenuri. Noi, 3 frati, i-am dat tatalui procura generala sa faca partajul. Mama noastra decedase de curand la acea vreme. Partajul s-a facut si a fost inscris in cartea funciara pe numele fiecaruia dintre noi(existand cadastru). Tatal nostru a detinut si platit pamantul la Primarie de atunci si pana acum, avand rol pe teren.
  Intelegerea noastra a fost ca noi sa deschidem fiecare rol dupa moartea lui. Acum 2 luni am aflat ca tatal nostru a vandut un teren care fusese partajat si trecut in cartea funciara pe numele fiecaruia dintre noi. Ce putem face?
  Multumesc anticipat!

  • Puteti sa solicitati anularea vanzarii respective…daca intr-adevar a avut loc o vanzare-cumparare autentica; spun acest lucru intrucat nu prea poate vinde cineva ceva ce nu ii apartine printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la notar decat daca i s-a dat procura in acest sens!
   Va recomand sa luati legatura cu un avocat din zona dvs., care, pe baza actelor pe care le aveti (certificat de mostenitor, partaj, cadastru etc) sa va orienteze exact ce ar trebui facut in cazul dvs.! Av. Madalina Moceanu

 35. buna seara sunt castorit cu 2 copii unul de 15 ani si unul de 6 ani (handicapat)….vreau sa divortez datorita neintelegerilor.
  am apartamentul cumparat pe numele meu anterior casatoriei (sunt proprietar) si niste lucruri in comun care avem sau nu acte .La partaj voi avea probleme cu sotia privind apartamentul? in rest copii unde vor acolo vor locui e decizia lor.va multumesc cu respect marian

  • Daca apartamentul este cumparat inainte de casatorie si achitat integral tot atunci, nu veti avea probleme legat de partaj, bunul respectiv fiind unul propriu, deci este al dvs; daca in schimb, bunul a fost achizitionat cu un avans inainte de casatorie (prin credit) si restul banilor platiti in timpul casatoriei, bunul este tot al dvs., dar sotia va avea un drept de creanta (adica dvs. trebuie sa ii dati o suma de bani, numita sulta) pentru banii dati de aceasta ptr. ratele la casa respectiva; in acest ultim caz, se va imparti si datoria pe care o aveti la banca! Av. Madalina Moceanu

 36. Buna ziua!Mama mea a fost despartita in fapt timp de 25 de ani,apoi tatal meu a decedat.In acest timp cat ei erau despartiti mama a achizitionat un apartament dat de stat,ulterior cumparandu-l.Pentru a-l cumpara a fost necesar sa-l dea in judecata pentru evacuare(el nelocuind nici o zi in acel apartament),dar fiindu-i necesara aceasta hotarare jud. pentru cumparare pe numele ei.Intrebarea este:poate sa vinda acest apartament fara acordul copiilor,tata fiind decedat? Mentionez ca acest appartament este pe numele ei.Multumesc anticipat.

   • Eu cred ca mama nu va putea vinde acum bunul respectiv pentru ca bunul era cumparat in timpul casatoriei cu tatal dvs., deci ar fi fost bun comun cu tatal dvs., chiar daca tatal dvs. spuneti ca nici nu a locuit acolo, nici nu a platit rate pentru apartamentul respectiv; apreciez ca trebuie facuta intai dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui dvs. decedat si apoi partajul asupra casei intre mama si copii; faptul ca mama a achitat peste 50% dupa decesul tatalui dvs. inseamna ca mama va putea solicita o cota majoritara asupra casei respective decat daca aceasta ar fi fost integral platita inainte de decesul tatalui dvs.! Partajul se va putea face prin buna invoiala la notar (daca mama se va intelege cu copiii) sau in instanta, daca nu va exista invoiala intre cei mentionati!

 37. Buna ziua,sunt casatorita de 4 ani si jumatate si am fost la notar sa depunem actele pt divort de comun acord, intrebarea mea este daca divortam si nu facem partajul acuma este vreo problema? si inca o intrebare sotul sustine ca nu mi se cuvine cat cer adica bani pe care iam investit in casa si am cumparat un tractor,bani pt care am muncit eu in alta tara,si casa fiind cumparata in timpul casatoriei de ambi. ce sanse am sa am o mai mare parte decat el dovedind ca am lucrat in alta tara si el nu avea un loc de munca? Multumesc

 38. Buna ziua! Vreau sa divortez sotul este de acord la notar si am stabilit ca in loc de partaj imi va semna o procura cum ca el imi datoreaza o suma de bani.nu stiu cum sa procedez

 39. Buna ziua! Partaj: apartament evaluat la 60.000 EUR, bunuri mobile de 10.000 EUR. Datorie credit la apartament (principalul de returnat) de 50.000 EUR. Ce suma de bani ar trebui sa ii dau eu sotiei? Procent conform contributiei din ce suma?

  Multumesc mult!

 40. Buna ziua. Suntem un cuplu si urmam sa ne casatorim la anul, deocamdata muncim in strainatate sa ne facem o casa , viitorul meu sot are o bucata de pamant pe care io va da mama lui cand va face proiectul pentru casa adica aceasta inainte cu doua luni de nunta, atunci vrem sa pornim constructia casei. Cum ar trebui sa procedez cu actele ca sa nu raman fara nici un drept nefiind casatorita si incepand casa inainte de nunta? Multumesc

 41. Buna ziua,
  Sunt casatorita de 6 ani, apartamentul in care locuiesc cu sotul meu este al sau dobandit inaintea casatoriei. ce demersuri trebuie facute pentru a trece apartamentul pe numele amandurora?
  Multumesc.

 42. Buna seara,
  in 2010 am achizitionat o casa prin credit imobiliar pe 25 ani ptr care doar eu am platit ratele si intretinerea ei (facturi si amenajari).
  in cazul divortului si al partajului eu doresc sa raman in continuare cu casa si sa platesc in continuate, sotia mea afirmand ca nu este interesata de casa. Din punc de vedere legal cum trebuie sa o despagubesc pe sotia mea pentru cei 5 ani ? exista o formula de calcul ? daca ea isi doreste anumite bunuri din casa aceastea se calculeaza intr-un fel?

  va multumesc anticipat de raspuns.

 43. Suntem casatoriti de 18 ani.Eu am apartament vanzare-cumparare de la parintii mei(in care am investit amandoi),el are la fel(dar locuieste maica-sa in el).Eu am o masina in rate(mai am de achitat 3 ani la ea).el are o masina achitata integral.Mai avem o masina luata cu banii de pe o mostenire a mea.
  Eu pot dovedi ca am adus un venit f mare in casa(salariu),el nu poate dovedi acest lucru(este asociat unic cu firma fara dividende,si mai mult in pierdere).Vreau sa cer divort si sa raman doar cu apartamentul ,masina care nu este achitata integral,si copilul de 17 ani.mentionez ca apartamentul este renovat in timpul casatoriei.Poate sa ceara bani la divort pt asa ceva?Deci ii las cele 2 masini si apartamentul de la parintii lui.

 44. Buna seara,
  de 8 ani detin o casa particulara prin act de mostenitor si acum as dori sa inchei un contract de schimb cu alta locuinta . As dori sa aflu daca noua locuinta astfel obtinuta poate face obiectul unui partaj sau pot avea siguranta ca va ramane doar in proprietatea mea ? Mentionez ca locuiesc separat de sotul meu dar nu sunt divortata cu forme legale iar mostenirea am dobandit-o in timpul casatoriei. Va multumesc anticipat

 45. Bună ziua! Luna viitoare imi iese sentinta definitivă. As dori sa stiu daca pot sa fac actiune de partaj cu sotia mea pentru plata ratelor .Stiu ca tot se imparte jumate jumate.Eu nu doresc lucruri din casă.Eu platesc rate de 15 ani si mai am de plata vreo trei ani..Cum poate ea sa participe la plata ratelor?Acum, de vreo doi ani sotia s a angajat,deci are serviciu. Se ia in calcul totalul împrumuturilor pe care le am avut de a lungul casatoriei sau împărțim doar ratele care mai sunt de achitat in urmatorii trei ani??Oricum toti banii împrumutați i am cheltuit de comun acord pentru procurarea de obiecte de folosință comuna(împrumut pt.nevoi personale,card decumparaturi)…Unde ma invatati să ma adresez??

 46. Bună
  Vă deranjez cu speță mea poate veniți cu o idee părinți au divorțat se face partajul la apartament în cererea depusă de avocata tatălui la dosar cer sa.li se dea 65 % din apartament și sa.îi revină mamei 35% cu mențiunea ca bunica din partea tatălui când a fost achiziționat ap. A dat dansa o mica parte ca un avans la achiziția ap. …Nu are cu ce dovedi ca ar fi dat ceva … Au șanse sa obțină 65%? Intre timp eu am făcut îmbunătățiri în acel apartament pe banii mei nu a părinților …pot sa intervin în acest partaj menționez ca nu am crezut ca se ajunge aici și nu am cu ce sa dovedesc renovări, bonuri fiscale de.la mobila etc.. Cum mă sfătuiți sa procedez? Mulțumesc

 47. In anul 2010 am luat un apartament cu credit prin ,,prima casa,, impreuna cu sotul meu, am platit ratele la banca pina in anul 2012 cind el a parasit locuinta si nu a mai contribuit cu nuci un ban, nici la rate, nici la intrtinerea fetitei pe care o avem impreuna si nici a locuintei. Am divortat in anil 2015 si acum as dori sa fac partajul. As dori sa stiu daca el are dreptul la apartament in conditiile in care creditul este facut pe 30 de ani iar apartamentul este ipotecat pina la plata ultimei rate. Ratele la banca le platesc doae eu fara nici un ajutor de la el. El a contribuit la rate doar 2 ani cit am stat impreuna. Va multumesc.

 48. Buna seara,sunt casatorita de 8 ani si avem un copil. Sotul a mostenit un teren pe care ne~am construit o casa cu banii de la nunta care nu e inca finalizata.Toate actele de pana acum sunt pe numele sotului,autorizatie de constructie ,tot felul de proiecte si aprobari,deoarece el figura cu terenul.In cazul unui partaj,cum se va face acesta, avand in vedere ca sotul castiga mult mai bine decat mine,insa in privinta treburilor gospodaresti si a cresterii si educarii copilului, pot spune ca au fost aproape exclusiv ale mele.
  .Multumesc mult!

 49. Buna ziua,
  numele meu este Dorin Nicoara. Inainte de casatorie, am avut un apartament proprietate personala pe care dupa casatorie l-am vandut si cu banii obtinuti am cumparat un alt apartament pe care ( nu intru in detalii ) l-am pierdut intr-un proces cu unul din propritarii anteriori, nu cel de la care am cumparat. De la persoana de la care am cumparat am reusit sa recuperez aproximativ 13.000 EURO, bani cu care la indemnul sotiei si al soacrei mele am inceput sa extindem si sa construim un nivel pe casa soacrei si a sotiei mele ( socrul meu a murit, nu l-am cunoscut ). Noua casa finalizata in 2012, este mult mai mare, cu etaj, cu curtea aranjata, gard , garaj, etc, construita 90% din banii nostrii, ai mei si ai sotiei ( si din cei 13.000 EURO din vanzarea apartamentului meu dobandit inainte de casatorie! ) si din banii soacrei mele in proportie de aproximativ 10%. Mentionez ca noua proprietate a ramas pe numele sotiei si a soacrei, eu nefiind nici in ziua de astazi proprietar oficial. Din diverse cauze sotia doreste sa divorteze, cum se spune in popor, eu raman cu hainele de pe mine? ( ce-i pe mine si-n dulap,daca imi dati voie sa fac haz de necaz ) sau pot cere partajul cu certitudinea ca voi recupera partea mea din investitie ( aproximez ca am investit im casa, impreuna, aproximativ 50.000 EURO ). Mentionez ca avem un baietel in varsta de noua ani. Multumesc, astept cu interes raspunsul d-voastra!

 50. Bună ziua, vă rog să îmi spuneți cum se va realiza partajul în următoarea situație:suntem căsătoriți de 9 ani, avem un copil. Din banii de la nunta am construit o casă care nu e terminata. Înainte de nunta soțul a luat un credit ca sa cumpere terenul de sub casă, până la urmă l-a primit moștenire înainte de nunta. Din banii obtinuti din credit și-a luat masina pe care o are si in momentul de fata. Actele casei sunt pe numele lui, casa nu e încă intabulata. Soțul a câștigat mult mai bine decât mine în perioada căsătoriei, însă în privința treburilor casnice și a creșterii copilului, a lipsit aproape în totalitate. Mulțumesc!

 51. Am cumpărat o casă în timpul căsătoriei cu credit bancar,nevoi personale.Soția nu a muncit mulți ani, dar a semnat pe actele de la bancă. Suntem trecuți amândoi ca proprietari pe actul casei.Care ar fi procentul pe care ar trebui sa-l dau soției la divorț. Mai am rațe pentru a achita bancă timp de trei ani.Va mulțumesc anticipat.

 52. Buna ziua,am cumparat un apartament cu credit bancar in anul 2005 iar in 2007 am facut o refinantare la o alta banca,am achitat banii la banca respectiva pe apartament iar restul de bani i-am folosit la imbunatatirea casei.In 2012 am divortat,ratele la casa le platesc eu in contiuare.Vreau sa fac partajul,CUM SE POATE SAU CUM SE IA IN CALCUL PTR DESPAGUBIRE? Periada in care noi am fost sot si sotie? Mentionez ca apartamentul nu este platit.

 53. Buna ziua..Situatia mea este in felul urmator.M-am casatorit in anul 1996, avem 2 copii unul de 19 ani si unul de 12 ani,am locuit in apartamentul socriilor si in care locuim si acum.Socrii mei sunt au deccedati, sotul meu mai are 2 frati, succesiunea pe apartament nu este facuta.Am hotarat sa divortam.Vreau sa stiu ce drepturi am la acest apartament? in cazul in care custodia copilului minor va ramane la mine (dar si cel de 19 ani)..situatia mea financiara nu imi permite sa ma duc in chirie cu 2 copii, dar nici viata sub acelasi acoperis nu este deloc placuta..El bea foarte mult, si ma agreseaza verbal tot timpul..in cazul acesta tribunalul poate sa il oblige sa vanda apartamentul, si eu sa primesc 50% di valoarea lui, ca sa pot sa imi cresc copii in liniste..? ..precizez, ca nu am intentat divortul, partajul, si custodia pt minor..nu stiu de unde sa incep, si ce trebuie sa fac..?

 54. Buna ziua,
  in urma desesului ambii pariniti una dintre surori a inscris casa pe numele ei iar pe sora cealalata a achitat-o.
  ele doua mai au o sora cu acelas tata dar cu o mama diferita iar cand a fost partajul a fost la prima intalnire dupa care nu s-a mai prezentat la celelalte dezbateri iar acuma dupa 21 de ani isi cere partea. Mentionez ea nu a locuit niciodata in casa parinteasca fiind facuta cu o alta mama.
  Intrebarea este sora aceasta vitrega poate ataca in instanta casa inscrisa pe numele uneia dintre ele?

  Multumesc tare mult

 55. Buna ziua.
  Am fost casatorit 20 ani. In aceasta perioada am achizitionat doua imobile: unul in care am locuit pe care l-am ipotecat la un credit de nevoi personale si unul pe care il inchiriam. Am divortat dar nu am facut pertaj. Pentru creditul angajat numai eu platesc rate de la inceputul contractului. La acest moment doresc sa vand imobilul neipotecat pentru a rambursa creditul, astfel incat sa salvez apartamentul in care am locuit si in care locuieste acum fiica mea. Fosta sotie este plecata in strainatate si nu am procura pentru a putea vinde Pot cere vanzare in instanta cu conditia rambursarii creditului? Multumesc.

 56. Buna ziua ,
  as avea si eu o intrebare …acum 2 ani tatal meu a decedat apartamentul in care locuim de 26 de ani este pe numele bunici (mama tatalui) care ne amenita ca vrea sa vanda apartamentul in care noi locuim mentionez ca timp de 26 de ani tot ce sa facut in acest apartament sa facut pe bani parintilor mei bunica ne avand domiciliul aici de 26 de ani …intrebarea mea este :ne poate scoate afara din casa asa pur si simplu sau putem sa ii cerem bani pentru imbunatatirile aduse apartamentului ? va multumesc

 57. Tata și sora lui au 10 ha de pământ,(pe titlu de proprietate sunt trecuți amandoi) iar tata vrea sa vanda pământul și sora lui nu vrea…Cum se procedează? ???

 58. Se poate cumpara un imoboil in timpul casatoriei, iar in contractul de vanzare cumparare sa fie trecut unul dintre soti cu un procent mai mare decat celelat, dat fiind faptul ca acesta achita 3/4 din valoarea imobilului, iar celalalt sot achita doar 1/4, in condiitile in care la casatorei s-a ales regimul comun al bunurilor? Iar daca da in cazul unul divort, bunul se imparte la 3/4 si 1/4, sau se imparte in mod egal?

 59. Buna ziua,
  Am nevoie de o lamurire, situatia mea sta in felul urmator: am divortat dupa o casatorie de 1 an si 4 luni, divortul s-a facut pe cale amiabila , la notar. Am facut atunci si un partaj al „bunurilor dobandite in timpul casatoriei”,
  respectiv, banii ramasi dupa nunta (castigul dupa scaderea cheltuielilor – s-a impartit in mod egal), plus o alta suma de bani care reprezenta contributia mea la cumpararea unei masini.
  Insa, in timpul casatoriei, fostul sot, si-a facut un mic business, in urma caruia a obtinut un anumit profit, bani pe care i-a adunat in contul lui personal, si care nu au fost folositi (din cate stiu eu) la cheltuielile de zi cu zi, practic tot venitul lui a fost economisit.
  Vreau sa stiu daca acest venit al lui se considera ”bun dobandit in timpul casatoriei” si daca pot intenta actiune de partaj in acest sens. Mentionez ca eu personal nu am avut nici un aport in cadrul activitatii firmei lui, (doar suport moral…), in schimb am contribuit cu salariul meu la cheltuielile zilnice. Ideea este ca dupa divort, eu am ramas „in strada”…ulterior in chirie, si cu toate ca nu vreau sa cer ceva pentru care nu am muncit si poate nu mi se cuvine, vreau sa stiu daca, conform legislatiei, as avea castig de cauza in acest caz. Multumesc!

 60. Vă rog frumos să îmi spuneți ce drept am a mă înscrie în cartea funinciara ca locuitor a unui imobil pe care l-am construit cu soțul meu pe timpul căsătoriei și care nu vrea sa-mi pună nici măcar o viza de flotant acceptând sa cumpere pe numele lui.Doresc sa fiu înregistrată ca locuiește cu mine și copilul nostru deoarece mă amenință că vinde casa fără știrea mea .

  • Chiar daca numai sotul dvs. apare ca proprietar al casei respective (pe autorizatia de construire), casa fiind facuta in timpul casatoriei este bun comun asa incat sotul nu o poate vinde fara dvs.! Daca nu va mai intelegeti, puteti divorta si face partajul pe acea casa! De asemenea, actualmente puteti nota casa respectiva in Cartea Funciara ca locuinta familiei! Av. Madalina Moceanu

 61. Bună seara doamna avocat va deranjez și eu cu o întrebare
  Am divorțat în 2001 nefăcând partajul avem un apartament împreună
  Este o perioada de timp în care pot face partajul?
  Va multumesc

 62. Buna seara,am nevoie de o lamurire …Sunt casatorit de 10 ani(9 07 2005) , vreau sa divortez mentionez faptul ca am locuit impreuna intr-o casa ,iar casa fiind pe numele socrilor mei,in tot acest timp ,am renovat si am contruit doua anexe ,cu ajutorul unor credite la banca ,creditele sunt pe numele sotiei si eu fiind girant;aceste credite au fost platite de amandoi insa din anul 2013 am incheiat un contract pe numele meu cu Apa Nova,pe acel imobil ,momentan nu mai locuiesc in aceea casa si as dori sa stiu ce drepturi as avea !

  • Din pacate nu aveti niciun drept la casa respectiva, nici macar la imbunatatirile respective, casa respectiva nefiind nici macar a sotiei dvs., ci a socrilor dvs.! Av. Madalina Moceanu

   • Depinde de când nu mai locuiți în acea casă. Dacă nu sunt mai mult de trei ani, puteți introduce o acțiune împotriva socrilor și să le solicitați dreptul de creanță, respectiv suma de bani investită în acea gospodărie.

 63. Buna seara, suntem 2 surori acum majore,mama noastra era cadatorita cu tatal nostru dupa care a divortat si au facut partajul la casa care au luato in timpul casatoriei,acum mama este singurul proprietar,intre timp si a refacut viata cu un alt barbat nu sunt casatoriti,au un baiat impreuna frattele meu.As vrea sa stiu cine o sa cada la drept la aceasta casa? Concubinul mamei are drept si fratele nostru?eu si sora mea nu mai stam in acea casa acum, au ramas doar ei 3 mama concubinul si fratele

  • Dumneavoastra, sora dvs. si fratele dvs. vitreg veti avea drept la casa respectiva in cazul decesului mamei dvs. si doar daca mama dvs. nu o va instraina/dona etc intre timp! Av. Madalina Moceanu

 64. Care este varianta care implica cele mai putine cheltuieli partajul la notar prin acord sau exista partaj la intelegere si prin instanta care sunt costurile in aceste 2 situatii pentru un apartament de partajat Multumesc anticipat pentru raspuns O zi buna

 65. Buna seara,as dori ,daca se poate sa imi explicati in ce situatie ma aflu.Am cumparat in2012 un teren de 600 m.patrati.pe atunci eram casatorit.fosta mea sotie locuieste in Spania si nu pot lua legatura cu ea.Anul trecut in luna octombrie a intentat divort care s_a si pronuntat.nu a cerut cheltuieli de judecata sau partaj.as vrea sa stiu daca as putea vinde terenul fara ea,multumesc!

  • Nu puteti vinde singur terenul respectiv, fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei cu fosta sotie! Faceti intai partajul si apoi vindeti daca terenul respectiv va va reveni dvs.! Av. Madalina Moceanu

 66. Buna ziua as dori sami explicati in cazul in care as divorta, apartamentul pe care mi lau donat parintii inainte de a ma casatori .Trebuie sa-l impart cu sotia la divort ?
  Va multumesc.

 67. buna ziua.am fost casatorit timp de 9 ani , si de 2 ani sunt divortat.nu am avut copii si am stat la ea in casa in toti acesti ani.in acest timp eu am fost angajat si am intretinut si renovat la casa,dar nu am nimic pe numele meu.inainte de a divorta cu cateva luni am scos din banca 1000 euro,si trebuia sa platesc 70 euro lunar,creditu fiind pe numele meu.doi ani am fost plecat in Irlanda,anul acesta m-am intors in concediu si am primit somatie ca ma executa silit daca nu platesc cc.1500 euro ,cu penalizari bineinteles,ca eu nu am mai platit nici o rata.daca am fost casatorit timp de noua ani ,poate banca sa ia din bunurile la fosta sotie?eu am vreun drept la ceva din casa?adresa mea de domiciliu e inca la acea casa,si vreau sa mentionez ca eu nu am nimic ,nicaieri,trecut pe numele meu.cum ma poate pe mine executa silit.,daca nu am bani sa platesc.pot face puscarie?
  multumesc frumos.

 68. Dupa o casatorie de zece ani cu un barbat detinatorul unui apartament cumparat inainte de casatorie,pot cere partaj la acest apartament in care am convietuit impreuna?

 69. Buna ziua,
  Va rog ajutati-ma intro privinta..
  Recent am cumparat o masina, eu am 25 de ani si daca o trecpe numele meu platesc o asigurare incredibila, masina e din 2002 cu motor 1.6
  Ideea e ca vreau sa o pun pe numele mamei pt a reduce costurile insa mama are datorii destul de mari la asociatia de locatari. Exista vreo metoda prin care in momentul in care masina e pe numele mamei sa ma trezesc ca raman fara ea din cauza acelei datorii ?
  Am tot cautat si nu am gasit nimic similar
  Multumesc

 70. As avea nevoie si eu de un sfat:am 27 de ani si locuiesc cu parinti,casa sa renovat din bani mei acum 7 ani si tot de atunci eu platesc toate cheltuieliledar tot sunt amenintat ca ma da afara de tatal meu ( asa zis tata)daca mama va diforta de el cum se va face partajul doar intre ei sau?

 71. Bună ziua. Aș dori dacă se poate sa îmi spuneți cum as putea proceda corect în situația următoare : prietena mea a primi un teren de la părinți ei. Terenul este acum pe numele ei. Noi dorim sa construim o casă pe acest teren. Lucram amândoi în străinătate și împreună avem banii necesari construcției. Nunta încă nu este planificată. .ce sau cum ar trebui sa fac, ca în cazul în care vreodată ne despărțim sa nu rămân fără nici un drept la aceasta casă? Va mulțumesc!

 72. MA NUMESC GHEORGHE MARIAN VIN CU RUGAMINTEA SA-MI SPUNETI SI MIE DACA LA PARTAJ ESTE OBLIGATORIE PREZENTA FOSTEI SOTII IN CAZUL IN CARE EU DORESC SA DONEZ TOTUL FOSTEI SOTII,DACA ESTE PREZENTA OBLIGATORIE POATE SA IMPUTERNICEASCA PE FIUL NOSTRU IN NUMELE EI ,PROCURA CARE O FACE LA AMBASADA.VA MULTUMESC.

 73. Buna seara doamna avocat! Va deranjez cu o intrebare, sunt divortata din anul 2011 si fostul sot imi spune ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt trecute pe numele celor doi copii pe care-i avem impreuna, din timpul cand eram casatoriti. Daca facem partajul, copii au dreptul la bunurile dobandite de noi parintii? Si cum a putut sa treaca bunurile pe numele copiilor, fara acordul meu? Deasemeni aceste bunuri care sunt trecute pe numele copiilor are semnatura din partea tatalui fostului sot, iar tatal fostului sot e decedat din anul 2007, iar copii sunt majori. Eu va rog din suflet sa imi spune-ti daca el a putut trece bunurile pe numele copiilor si daca la partaj, copii au drept? Va multumesc anticipat si va doresc numai bine, Cu stima…

 74. In 1977 viitorul sot a contractat un apartament cu 2 camere,fiind singurul proprietar. In 1983 ne-am casatorit. El a platit in continuare ratele pe statul de serviciu. Am divortat dupa 31 de ani. Am plecat din casa , lasandu-i tot, in ideea de a ramane totul copilului nostru dupa ce el nu o sa mai fie. El vrea partaj in sensul da a da eu o declaratie ca nu am pretentie la nimic. O astfel de declaratie nu pot da intrucat nu stiu ce planuri are. In cazul in care doreste un partaj prin tribunal, am dreptul la ceva? Mentionez ca pe toata perioada casatoriei , noi am stat cu banii separat, mai mult de 75% din tot ce s-a realizat, s-a facut din banii castigati de mine, intrucat nu vroia sa investeasca in nimic. Au 2 perioade cand a intrat in somaj sau s-a pensionat. In acest interval de vreo 8 ani, salariul meu era de 3 ori mai mare decat ce castiga el. Am dreptul la ceva?

 75. Buna ziua! Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine in situatia urmatoare: urmeaza sa ma casatoresc dar viitorul soț se afla in partaj cu fosta soție. .acea sulta o sa i-o
  dam noi ei dar banii ii vom lua împrumut de
  la fratii sotului..iar apoi ii vom inapoia
  fratilor impreuna..intrebarea este…o sa am
  si eu dreptul la bunurile lui respectiv o casa
  si teren atat timp cat noi impreuna achitam
  sulta cu bani imprumutati? Mentionez ca eu
  lucrez iar el nu..astept un raspuns..va
  multumesc

 76. buna ziua.va rog sa mi raspundeti la o intrebare.am avut o garsoniera inainte de casatorie,dupa ce mam casatorit am vinduto si am cumparat un apartament am facut imprumut la cec 45 milioane;70 mil.am vindut garsoniera si 110 mil a costat apart.am deschis partaj si am obtinut 60 la suta.nu sunt multumita.daca fac recurs as mai putea obtine ceva mai mult.eu am avut salariul mai mare si el nu prea a muncit.va multumesc

 77. Buna ziua, in 2008 am incheiat casatoria, sotia a primit o casa pe numele ei, imbunatari, slariu si parte de venit doar din partea mea au venit. Avem doi copii si as vrea sa stiu daca casa e pe numele sotiei, eu am foat singurul intretinator in familie, sotia nu a lucrat nici o zi, ce drepturi am in acest caz? Va multumesc frumos.

 78. Buna seara.va rog din suflet sa ma lamuriti la o intrebare …am fost casatorita timp de 28 de ani,in urma casatoriei nerezultand copii..am decis sa ne despartim anul trecut prin divort de comun acord la notar,In timpul casatoriei am construit o vila .in urma partajului stabilit de notar avem o cota stabilita de acesta de 50 pe 50.De curand fostul sot sa recasatorit .EU locuind in strainatate am aflat ca el vrea sa se intoarca in tara si sa locuiasca cu ea in casa pana casa se va vinde ,.Intrebarea mea este…D-na avocat..are acest drept ?ce as putea sa fac..va rog din suflet.

 79. Sunt casatorit de 11 ani si in moment up in care beam casatorit detineam apartamentul parintilor prin contract de vanzare cumparare air parinti aveau drept de uzufruct viager pe apartament. Dupa 7 ani de casatorie am vandut apartamentul si am cumparat un teren pe care am construit o casa cu bani de pe apartament plus care vs ceareuri la mine la servici am mai cumparat si un apartament cu prima casa in rate . Am un copil minor la care tin enorm de mult. Sotia vrea casa dar in casatorie a venit cu punga vrea si copilu pentru .ca ia spune .ca fiind mama si la instanta mamele castiga copilu are dreptul la casa care nu are datori si nu vrea casa pentru ea co pentru parinti ei .ca ia oricum vrea sa plece cu copilul din Tara. Ce pot face sa pastrez casa si copilul.?

 80. Buna seara.As avea o intrebare.Am luat impreuna cu concubinul meu o casa ,fiecare dintre noi avind 50-50% cota parte.Acum ne-am separat,el a ramas in casa dar nu vrea nici sa vindem casa,nici sa-mi plateasca partea. Va rog sa-mi spuneti ce modalitati sint ca sa recuperez banii si cum se procedeaza.

 81. Am achiziționat un apartament în timpul căsătoriei ca și bun comun. Apartamentul a fost achiziționat doar din banii care mi.au aparținut mie din vânzarea unuI imobil dobândit înainte de căsătorie și dintr-un împrumut de la tatăl meu cu care am făcut o chitanță de împrumut semnată și de martori. Sotul recunoaște ca el nu a participat financiar la achiziționare. Eu am introdus acțiune de divort si de partaj la judecatorie .Întrebarea mea este dacă pot sa raman eu cu apartamentul în urma partajului având în vedere ca este achiziționat din veniturile mele proprii? În condițiile acestea cât poate dura procesul de divorț și de partaj?

 82. Buna seara! Am o mare rugaminte la dvs sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt casatorita de 2 ani de zile, sotul doreste sa cumpere o casa cu banii lui si pe mine nu ma trece in acte, posibil sa adauge comentariul ca sunt bani achizionati dinaintea casatoriei. De la mine nu are pretentii de a pune un ban. In cazul unui divort, eu as avea vreun drept de partaj al casei? Va rog mult, daca aveti amabilitatea de a raspunde la adresa de email : dianamitrea@hotmail.com

 83. Buna ziua
  In urma decesului sotului meu,am facut succesiunea si o parte din apartament i-a revenit unicului nostru fiu.Intrebarea mea este:poate fiul nostru sa imi cedeze partea lui de apartament,astfel incat eu sa fiu unic proprietar?

 84. buna ziua
  sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani,dintre care 8 casatoriti cu un copil minor.Sotul meu cu doar doua zile inainte de casatorie a deschis o firma (bineinteles fara sa stiu nimic).aceasta firma nu a functionat pana la data de 31 mai 2010 cand s-a emis prima factura.as dori sa stiu ce drepturi am in cazul unui divort? avand in vedere ca primele venituri ale firmei sunt aduse in timpul casatoriei? Intre timp,in 2009 am cumparat impreuna un teren ca bun comun,iar acum sotul meu imi cere sa vindem acest teren firmei la care el este unic actionar…este legal acest lucru? va multumesc.

 85. Buna seara!
  As avea o intrebare.Suntem doua surori.Tatal meu este divortat de 15 ani de mama mea si detine un apartament proprietate personala-a despagubit-o pe mama mea dupa divort.Acum este bolnav si nu este coerent,sora mea la luat la ea in alta localitate o luna-doua pana rezolvam sa al internam intr-un centru de ingrijire,si a luat si actele de la apartament la ea in momentul cand la dus.Poate tatal meu sa faca contract de vanzare-cumparare sau sa il lase ei mostenire in aceste conditii?

 86. Părinți mei au divorțat dar nu au făcut partajul după ¹an tată a decedat,avea un apartament ce cote moștenim noi cei 4copii și ce cotă are mamă?

 87. Buna ziua.
  Sunt divortat la notar in dec 2014, cu copil minor, copilul in custodie comuna. Partajul a fost incheiat voluntar la notar, ea auto (valoare estimata 7.000 si eu casa cu credit ipotecar + bunuri).
  La 4 luni dupa divort fosta achizitioneaza auto in valoare de 30.000 euro si de curand casa noua la curte (estimat 70.000 fara bunuri), achizitii ce mi-au confirmat banuiala ca la data divortului detinea sume de bani ce nu a vrut sa le declare.
  Va rog sa imi spuneti daca si in ce conditii pot cere redeschiderea partajului.
  Multumesc.

 88. Buna ziua.Nepotul meu orfan de ambii parinti este casatorit de 7 ani.An toti acesti ani a locuit ampreuna cu sotia si fiul sau de 5 ani an casa ramasa de la parinti primita de la servici de cumnatul meu dar platita de mine dupa moartea sa si a sorei mele avand eu tutela nepotului meu si sorei sale ,la acea data fiind minori.An urma partajului Sofia sa are dreptul la parte din casa?

 89. Buna ziua! Am mostenit o locuinta pe care am vandut-o in timpul casatoriei , cu suma de 90.000.000 lei , la 4 zile dupa vanzarea ei am cumparat o casa impreuna cu sotul meu in valoare de 108.000.000 lei. In cazul unui partaj cum va fi imoartira valarea locuintei daca am platit-o apreoape in intregime cu banii din provenienta mostenirii? Sotul meu nu poate sa aduca acte justificatoare pentru o contributie financiara la cumpararea casei.

 90. Bună soțul meu a fost căsătorit a divorțat are niște scule agricole și doamna nu vrea sa I le dea avem șanse sa se luam prin partaj acte pe ustensile nu are dar are martori ca numa el le putea cumpăra pt ca ea avea un venit de 300 de lei după mama ei

 91. Buna ziua, am divortat anul trecut, in urma casatoriei avem bunuri comune, mai multe, mai importante sunt casa, luata prin credit ipotecar, si 2 masini, una a vandut-o in timpul divortului si a doua a instrainat-o. doresc sa deschid proces de divort in care sa cer cuta de 50% din ceea ce s-a platit la banca si 50% di valoarea masiniilor, sau eventula masina pe care a instraina-to , nu a vandut-o, se poate ca eu sa cer renuntarea la apartament si sa imi dea cota de 50%, mentionez ca amandoi am lucrat si av avut salarii, el avand salariu mai mare, conteaza acest aspect?

 92. In timpul casatoriei impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament care a fost dat in chirie de aproximativ 2 ani. Apartamentul a fost achizitionat din bani comuni in proportie de aproximativ 40%, iar restul sumei a provenit de la mama lui prin transfer bancar (nu mostenire sau donatie). In caz de divort cum se imparte acest apartament.

 93. Buna ziua, acum 2 ani sotul meu a inchiriat o casa cu procura din partea mea, casa ce este de sot construita in timpul casatoriei,a inchiriat cu un contract notarial pe o durata de 20 ani,in cazul de se intapla un divort intre mine si sot , se poate face partajul pentru acea casa ,sau se asteapta sa treaca acei 20 ani .
  Multumesc.

 94. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o speță: părinții au decedat si a rezultat o casa si un teren aferent n-au lăsat niciun act nimănui iar noi fratii nu ne intelegem asupra mostenirii.
  Fratele are casa unde locuieste construită tot de părinți si are pretenții si la casa unde a stat părinții. Eu locuiesc la soție.
  Ce am putea face sa intri in posesie el se foloseste de casa prin abuz de putere.
  Multumesc

 95. Buna ziua.
  Dupa nunta (in urma cu 7 ani) am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament cu trei camere.Desi avem impreuna doi copii, sotul meu vrea sa divortam si sa facem partajul.
  Problema este ca amandoi vrem sa ramanem cu apartamentul si sa ii dam celuilalt jumatate din valoarea actuala a imobilului, nici unul nevrand sa renunte la acesta.
  Intrebarea mea este daca, in instanta, am vre o sansa sa castig si sa imi lase mie apartamentul, dupa care sa ii achit in rate partea ce ii revine lui din apartament.

 96. Buna ziua ! As vrea sa divortez si as dori sa va intreb ce se intampla cu apartamentul nostru in acest caz. Tin sa mentionez faptul ca in contract scrie ca am cumparat acest apartament impreuna 50% fiecare cu suma de 22 ooo euro din care 17 000 credit imobiliar pe care de 11 ani il achitam impreuna. Am achitat pana acum la banca 20 000 de euro.Problema mea este ca sotul ma ameninta ca ma lasa fara nimic.El spune ca o sa dovedeasca ca inante sa cumparam acest apartament a vandut o garsoniera cu 13 000 de eur.Problema este ca in contactul lui de vanzare scrie ca el a vandut cu 5000 de euro din cauza taxelor notariale.Alta problema pe care as avea este ca sora sotului are 9 copii, soacra lucreza de 15 ani in Germania si ia facut imputernicire la sotul sa scoata 500 euro aproape lunar ptr. sora lui.El spune ca nu poate dovedi ca a vandut garsoniera cu 13 ooo dar o sa minta in instanta ca a primit el personal ptr. noi toti acesti bani.Tin sa mentionez faptul ca eu lucrez in Austria de 6 ani legal si pot dovedi cu chitante de salar suma de 42 000 de euro.Soacra mea a dat 20 su 30 000 de euro pt. cumnata dar sotul vrea sa minta ca noi I am primit deoarece el a ridicat banii din banca.
  Va rog foarte mult daca puteti sa imi raspundeti
  Multumesc !

 97. buna ziua
  sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani,dintre care 8 casatoriti cu un copil minor.Sotul meu cu doar doua zile inainte de casatorie a deschis o firma (bineinteles fara sa stiu nimic).aceasta firma nu a functionat pana la data de 31 mai 2010 cand s-a emis prima factura.as dori sa stiu ce drepturi am in cazul unui divort? avand in vedere ca primele venituri ale firmei sunt aduse in timpul casatoriei? Intre timp,in 2009 am cumparat impreuna un teren ca bun comun,iar acum sotul meu imi cere sa vindem acest teren firmei la care el este unic actionar…este legal acest lucru? va multumesc.

 98. Buna ziua
  Eu cu sotul gandim sa facem partaj asupra casei care inregistrata numai in numele meu, dar care a fost cumparata in timpul casatoriei. Sotul are copil minor din alta casatorie. Intrebare: Copil are drepturi la partaj?
  Va multumesc

 99. Buna seara ,
  Doamna avocat,va rog sa- mi spuneti cum se face partajul in cazul unui divort ,astfel : sant casatorita cu sotul meu de 24 de ani ( avem 2 copii 15-19 ani care raman la mine)iar acum 10 ani am dobandit de la bunicii sotului meu dupa ce am lociit 14 ani impreuna cu ei ,un apartament cu intabularea dreptului de uzufruct viager pe numele sotului si pe numele meu.,indeplinindu-ne sarcinile prevazute in contract.Mentionez ca bunicii sotului au decedat dupa doi ani de la intocmirea contractului si deci de 8 ani santem amandoi proprietarii acestui apartament cu 3 cam .. Cum se face partajul in acest caz? Multumesc anticipat!

 100. Buna sera,

  Doamna avocat va rog sa ma informati cu privire la un caz de partaj.
  Soacra mea a divortat acum 15 ani, dar nu a facut partajul cu fostul sot. Ambii detin cote egale asupra imobilului. Dansa a fost plecata in strainatate in toti acesti ani iar fostul sot locuind in continuare in imobil. In tot acest timp s-au acumulat sume consderabile la intretinere, energie termica si fisc. In total peste 7.000 euro. Dansa nelocuind acolo, toate datoriile ii revin dansului. Acum dansa doreste sa faca partajul dar dansul nici nu vrea sa auda sustinand ca si-a parasit caminul conjugal si nu mai are dreptul la partaj. Cum poate proceda sa faca partajul daca nu-l poate face pe cale amiabila, datoria cui revine?
  Astept raspunsul dumneavoastra.
  Va multumesc mult.

  O seara frumoasa!

 101. BUNA ZIUA AM DIVORTAT DE FOSTA DE 10 ANI DAR NU AM FACUT PARTAJU IA LOCUIESTE TOT AN CASA CASA E TRECUTA PE NUMELE LUI MAMA DE FAPT AM FACUTO AN TIMP CE AM FOST CASATORIT CU IA LA CARE AM CONTRIBUIT TOATA FAMILIA MAMA SORA MEA EU SI FOSTA ACUM MA ANTREB ARE DREPT LA PARTAJ DACA AN CASA RESPECTIVA IA A CONTRIBUIT DOAR CI O SOBA SI UN GEAM

 102. PRECIZEZ CA AM VREA SA VINDEM CASA.TREBUIE SA FACEM PARTAJ SA POT SO DAU AFARA DIN CASA.SAU CU AJUTORU AUTORITATILOR.IA NU ARE NICI UN ACT LA MANA.MAMA A PLATIT TOT ACOLO DE 10 ANI IMPOZIT ETC

 103. Buna ziua
  Parinti mei au divortat si tatal meu a început partajul iar din bunurile pe care le au obtinut impreuna in timpul casatorie tatal meu doreste sa primesca 80% din apartament toti bani pe care iau economisit impreuna si ia depus la C.E.C. (iar la inceput a fost trecuta si mama mea in actele de la banca iar de cinci ani tatal meu a scoso pe mama din actele de la banca )si sustine ca toti bani ii apartine lui desi sunt obtinuti in timpul casatoriei si mai au o casa undeva la tara din care tatal meu doreste 50% din ea este posibil sa obtina ceea ce vrea? Iar parintii mei au trait doar din salariul mamei care a fost mai mare ca el tatalui meu iar salariul tatalui a fost depus la C.E.C.

 104. Buna ziua!
  Sunt casatorita legal de 3 ani si 3 luni cu un cetatean roman cu domiciului in strainatate. Ca sa-l urmez, am demisionat de la locul de munca, in anul 2012. In anul 2013 am luat cu noi si pe fiul meu, atunci in varsta de 13 ani. Timp de mai bine de 3 ani nu am lucrat, ocupandu-ma de casa, de afacerea lui, lucrand efectiv cu spatele la renovarea casei lui dobandita cu credit inainte de casatoria noastra. In aceasta perioda s-a construit un garaj in valoare de aproximativ 10.000 de euro, s-au cumparat calculatoare, telefoane mobile, televizoare, masina de cusut, masini si utilaje pentru constructii, etc… In urma cu 2 saptamani ne-a scos in strada, si pe mine si copilul, acum in varsta de 16 ani, la ora 2 noaptea, fara un cent in buzunar, fara telefoane, fara acte de identitate, intr-o tara straina…
  Speta este mult mai complecata, dar incerc sa ma limitez…
  Motive de divort am: bea zilnic, ma batea frecvent si ne scotea in strada frecvent.
  Intrebari: Ce pot obtine de la el, tinand cont de faptul ca nu mai am serviciu, copilul ar mai fi avut 2 luni si finaliza anul II de liceu iar acum inca nu stiu ce o sa fie cu el…
  Am muncit mai bine de 3 ani si jumatate in casa lui si pentru el, fiind scoasa in strada, eu si copilul meu, mai straina si mai saraca decat am fost vreodata, la 2500 km de casa.
  Va rog daca puteti analiza speta si sa-mi dati un raspuns, v-as fi recunoascatoare.
  Multumesc anticipat.

 105. Buna ziua! Am si eu o scurta intrebare. Parintii mei au divortat acum 14 ani si au facut partaj in urma caruia mama a platit tatalui meu jumatate din casa si acum casa este pe numele ei. Dupa partaj au trait in concubinaj pana anul trecut si acum tata ameninta ca o va da in judecata pt a dobandi lucrurile luate impreuna.
  As dori sa aflu daca el mai are un drept asupra casei din moment ce a fost deja impartita sau nu.

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 106. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare? Parintii mei sint casatoriti de 35 ani iar anul acesta au hotarit sa divorteze.In anul 2015 au vandut un apartament cu 2 camere iar banii mi-au dat mie sa construiesc o casa cu 2 apartamente. bineinteles eu am suportat partea mea de cheltuieli iar ei partea lor. acum au hotarat sa divorteze . vreau sa stiu daca are sanse tatal meu sa obtina jumatate din banii obtinuti de pe apartamentul vandut. Mentionez ca contructia nu este inca nici finalizata nici intabulata si ca autorizatia de constructie si terenul sunt pe numele meu si nu pe numele parintilor mei.tatal meu ma ameninta ca ma va obliga sa vand partea lor si sa ii dau banii. ce ar trebui sa fac ?

 107. Buna seara,In anul 2005 am dobandit un apartament cu credit de la BCR in valoare de 18500 euro cu o rata de 173 EURO.In 2007 am facut o refinantare in valoare de 28000 euro cu o rata de 220 euro, din care s-a platit la BCR dupa 2 ani 18300euro + alte credite in valoare de 1700 euro,restul de bani ….mai exact 9 mi de euro am modernizat casa.In 2012 am divortat,din 2013 toate ratele sunt platite de mine,chitantele sunt pe numele meu.Cat ar trebui sa-i platesc sulta fostei? tinand cont ca fosta nu doreste apartamentul,mai ales ca s-a si mutat din apartament?iar eu platesc ratele incontinuare

 108. Buna seara eu am fost casatorita cu fostul meu sot pina in anul 2008 am divortat am avut un apartament inpreuna pe care i la luat mama lui printro hotarire judecatorul la obligat sa-mi dea o parte din bani cum pot sa fac sa-mi dea bani si cat poate legea sa-l obige sa-i opreasca din salar..va multumesc….

 109. Buna ziua , MULTUMESC PENTRU RABDARE SI PENTRU RASPUNS….IN 1990 AM CUMPARAT UN TEREN DE LA FOSTUL C.A.P IN SUPRAFATA DE 360 MP,BUNICA AVEA TEREN PE CARE IL LASASE IN C.A.P CHIAR LINGA TERENUL CUMPARAT DE MINE SI ASA MI ADAT DIN TERENUL EI 240MP, IN 1998 AM PRIMIT SI TITLUL DE PROPIETATE ,DOAR CA LA DATA CUMPARARII TERENULUI AVEAM NUMELE DUPA EX SOTUL DE CARE DIVORTASEM, IN 1993 M AM RECASATORIT ,SI TITLUL A FOST EMIS CU NUMELE DUPA NOUL SOT ,…IN 1991 AM CONSTRUIT O CASA ,NU ERAM CASATORITA ,AM CERUT AUTORIZATIE CONSTRUCTIE DAR L ACEA DATA NU SE PUNEA PROBLEMA UNEI AUTORIZATIIS TOTUSI PRIMARIA MI A ELIBERAT O AUTORIZATIE IN ANUL 2002 DAR IN REGISTRUL AGRICOL CASA APARE CONSTRUITA CU DATA DE 1991,VIATA MEA SI ACOPIILOR MEI DIN PRIMA CASATORIE NU A FOST BUNA ALATURI DE SOT ,ERA VIOLENT MA LOVEA NE AMENINTA CU MOARTEA ,MA REFUGIAM LA VECINI DE MULTE ORI,….. VA ROG AJUTATI MA CU UN SFAT,IN URMA DIVORTULUI EL VINE LA MOSTENIRE ALATURI DE COPII MEI DUPA DECESUL MEU ,SAU FRATELE LUI VINE LA MOSTENIRE CU MINE DACA EX SOTUL DECEDEAZA ? MULTUMESC ANTICIPAT ……SCUZATI APRECIEZ RASPUNSUL DACA AS DORI SA LAS DONATIE CELOR 3 COPII MEI POT? MULTUMESC

 110. Buna ziua doamna avocat.Am si eu o intrebare daca puteti sa imi raspundeti va rog . Sint divortata de 15 ani ,apartamentul unde stau are dreptul la jumatate fostul sot , dar el a plecat din el spunind ca lasa la copii partea lui dar nu a facut nici o hirtie in sensul asta .El sa recasatorit ,intrebarea mea este ,daca actuala lui sotie are drept la jumatatea lui daca se intimpla ca el sa moara.Va multumesc frumos si astep un raspuns

 111. Buna ziua ,

  Am si eu o problema si m-am gandit sa va scriu in ideea in care imi puteti lamuri asupra unor aspecte ;

  In 2007 am primit de la parintii mei un teren cu o casa veche ( in actele intacmite atunci sunt unic propietar ) .
  Tot in acel an am scos un credit bancar pentru constructia si renovarea acestei case impreuna cu viitoarea mea sotie la vremea respectiva ( eu titular ea codebitor ) . Dupa ce am reusit sa scoatem acest credit ne-am casatorit si am inceput renovarea casutei existente si constructia noua ( care impreuna formeaza casa ) . In 2010 cosntructia a trebuie inscrisa in CF-u asa ca am luat acordul bancii si am inscris casa in CF , tot din 2010 avem si doua fetite gemene . In iune 2015 am divortat ( ea a intentat divortul ) iar custodia este comuna cu domiciliu la mama . Acum fosta sotie pleca din tara cu fetele se muta in Ungaria definitiv cu barbatul care traieste si caruia urmeaza sa-i nasca un copil peste aproximativ o luna ( inca nu sunt casatoriti ) dar doreste si partaj si prin partaj ea intelege 50% – 50% in conditiile in care Terenul si casa mica este dobandaita de mine inaintea casatoriei , casa in 2010 a fost inscrisa tot pe mine in CF in 2010 ( pt ca eu figuram la banca si banca asa a dat acordu ) mai este de plata inca aproximativ 9 ani din credit si eu nu stiu ce sa fac cum sa procedez si la ce sa na astept legat de acest partaj car ea doreste sa-l intenteze !

  Sper ca m-am facut inteles !

  Multumesc .

 112. Sarut manutele as avea o intrebare pentru a ma lamuri intr-o speta Parintii au testament de la bunicul decedat in 1989 martie mosteneste casa si terenul din jurul casei cca 80 ari, inainte de moartea bunicului parintii vand casa si cca 40 ari teren nu stiu prin ce metoda, act de mana,pentru ca pe timpul acela terenul era al statului numai curtea si terenul de sub casa erau proprietatea bunicului.Intre timp parintii decedeaza si se face succesiunea ,acum vrem sa impartim loturile de teren (mai sant si alte terenuri) dar cand am scos de la OCPI copiile dupa CF-uri am constatat ca aproape 75 ari teren este intabulat pe noi (santem 3 frati),trecut in CF-uri acest teren plus casa pe numele nostru.Intrebarea mea este ce modalitati sant pentru a intra in legalitate.Din cate am inteles de la parinti cand traiau ca acesti cumparatori nu ar fi achitat intreaga suma ,ce putem sa facem sa ii obligam sa ne achite noua acea suma restanta sau putem sa ii evacuam nefiind proprietari decat pe cca 5 ari teren.Astept o parere Multumesc mult.

 113. Am trait in concubinaj cu fostul meu sot din 1994 pana 1996. In 1996 ne-am casatorit legal si in 2009 in decembrie am divortat. De-atunci, traim intr-o uniune consensuala pana in ziua de azi. Am fost trecuta pe actele casei, cu numele pe care il purtam dupa sot. Acum, ca mi-am reluat numele tatalui meu, mai am vre-un drept in aceasta casa, sau trebuie sa ma treaca din nou cu numele pe care il am acum?

 114. AM IPOTECAT UN CREDIT AL FOSTULUI GINERE CU UN IMOBIL ACESTA ESTE IN EXECUTARE SILITA PENTRU NEPLATA. PRIN ACTIUNEA DE PARTAJ SE POATE CERE RIDICAREA IPOTECII ? VA ROG UN SFAT.

 115. Buna ziua. Ce valoare are hotarirea jidecatoreasca de partajare a bunului imobil in lipsa unui coproprietar, care dupa divort a plecat din tara si nu a mai fost de gasit si daca partajarea se socoate valabila – in cit timp dupa inregistrarea la cadastru datele se transmit la primaria oraseneasca? Va multumesc mult, D-na Madalina.

 116. Buna ziua.Doamna Madalina am nevoie de un raspuns din partea dvs.Situatia este ca eu am masina mea inscrisa pe numele tatalui meu,masina fiind ulterior pe numele meu cu rezidenta in italia(toata desfasurarea a avut loc anul trecut2015).Din motive familiare,mama mea vitrega a divortat iar acum a deschis partajul.Intra si masina mea printre bunuri,si ce pot face,,pot in timpul procesului sa fac iar contract vanzare-cumparare pe numele meu?

 117. Buna ziua,
  Dupa 18 ani de casatorie, am divortat si in acelasi timp am depus si dosarul de partajare.In timpul casatoriei am cumparat impreuna un apartament de 3 camere in orasul SInaia din vanzarea a doua apartamente(1 cu 4 camere al meu si 1 cu 2 camere al fostului sot) din bani ramasi am facut imbunatatiri la apartamentul achizitionat impreuna si alte bunuri necesare,
  In dosarul de partajare care s-a judecat toate bunurile realizate impreuna si apartamentul pe care l-am achizitionat impreuna l-a castigat fostul sot.Aceasta partajare a fost bazata pe minciuni si falsuri ne luand in calcul dovezile si inscrisurile depuse la dosar.Presedinta care a judecat dosarul de partajare nici nu a citit cele scrise in dosar si a judecat dupa placul fostului meu sot.Expertizele de asemenea nu au fost facute la bunurile comune.Dupa 18 ani am pierdut tot ceea ce am realizat in timpul casatoriei.
  Va rog sa imi spuneti unde sau cui m-as putea adresa astfel incat sa mi se faca dreptate si sa castig ce mi se cuvine.
  Fostul sot mi-a facut dosar de evacuare iar la 71 de ani sunt pasibila sa raman pe strada.
  Multumesc anticipat!

 118. Buna ziua, vreau sa cumpar casa bunicilor(decedati) de la cei trei copii ai lor dintre care unul e tata. da din cate am aflat casa nu mai are acte de 2-3 generati (succesiune), ce pot face in acest caz si ar mai fi o problema unul din copii nu vrea sal despagubesc , se poate face ceva? multumesc

 119. Bună seara!
  În septembrie 2011 s-a făcut partaj voluntar asupra unui teren agricol de 10 ha, alcătuita din trei loturi de câte: 3,09 ha, 3,10 ha, 3,81 ha. Moștenitori legali erau: mama mea cu o cotă de 1/3, respectiv 3,33 ha, o verișoară cu o cotă de 1/3, respectiv 3,33 ha, un văr cu o cotă de 1/6, respectiv 1,66 ha și fratele lui ci o cotă de 1/6, respectiv 1,66 ha.
  Unul din veri a convins-o pe mama mea să o mandateze pe soția lui pentru a o reprezenta prin procură, pentru a nu se deplasa din nordul extrem al țării în zona sudică.
  În lipsa mamei, actul de partaj voluntar prevede atribuirea celei mai mici parcele familiei noastre, vara noastră declară că a primit sultă de la unul din veri și nu preia teren fizic, la fel unul din frați declară că a primit sultă de la fratele său și nu mai preia teren fizic. Mamei nu i s-a compensat diferența de 2433,33 mp, nici fizic, nici valoric.
  Poate fi contestat, după cinci ani, partajul voluntar din septembrie 2011, dacă între timp s-a făcut intabularea?
  Vă mulțumesc!

 120. buna ziua ! mama mea a trait cu un domn roman in Italia 12 ani in concubinaj in acest timp si au cumparat o casa in Italia care este doar pe numele lui,acum la despartire mama mea are dreptul la partaj,as vrea sa stiu ce drepturi are mama mea

 121. Am fost casatorit si in timpul casatoriei am achizitionat impreuna cu sotia o locuinta prin programul prima casa in procent de 50%-50% .Dupa divortul de comun acord am cerut bancii acordul pentru a-i preda cota parte din apartament fostei sotii care a ramas cu copilul in ingrijire precum si partea mea de codebitor al creditului. Raspunsul bancii a fost insa ca nu isi da acordul pentru modificarea contractului deoarece eu am o poprire pe cont fara sa fie interesati de venitul sotiei . Este normal sa nu fie de acord nici macar cu cedarea cotei parte ?
  Va multumesc !

  • Bună seara, am un apartament cumparat împreună sotia, ea a decedat. După un timp m-am recasatorit cu o alta femeie care avea și ea o garsoniera. Dar după 20 de ani vrem sa divortam cum se împart bunurile? Doamna are pretenție și la apartament. Mulțumesc

 122. Buna ziua ,
  Dupa o casnicie de 24 de ani am plecat de acasa , m-am mutat la parintii mei , pentru ca nu am mai suportat scandalurile ,certurile de ani de zile .Dorim sa divortam dar pe cale amiabila nu se poate deoarece nu cadem de acord asupra impartirii bunurilor . Prin instanta , mai astept deoarece in luna august , copilul cel mic va implini 18 ani . De cand am plecat de acasa , imi porneste copii impotriva mea ,mi-a pus pozele cu mine in dulapuri , imi transmite mesaje sa imi iau „rochiile ” , ca daca nu le arunca sau mi le trimite prin posta .
  Intrebare :
  Are dreptul sa-mi scoata afara lucrurile personale din casa ?
  Are dreptul sa influeneteze sub o forma sau alta copiii ? ( Copiii de frica il aproba , nu au curajul sa riposteze )

 123. Buna seara , am cumparat cu sotia prin programul prima casa un apartament . Ea este titularul de contract la banca avand salariul mai mare . Daca divortam cui ii revine apartamentul ( mentionez ca nici unul din noi nu vrea sa renunte la apartament ) .

 124. Am si eu o intrebare. Parintii mei sunt decedati, dupa moartea mamei mele m-am mutat eu in apartament, pentru a avea grija de tatal meu. Mai am o sora, care il lua o data pe luna la sfarsit de saptamana. Dupa decesul lui, am ramas in continuare in apartament, si pe parcursul anilor ii dadeam la sora mea bani cu diverse ocazii, ce este drept fara nicio hartie semnata. Acum am vrut sa facem succesiunea si i-am oferit 30% din valoarea apartamentului si am spus ca platesc eu toate cheltuielile aferente, inclusiv taxe notariale, impozit( si cheltuielile care ar pvi-o pe ea) Ea in schimb acum nu recunoaste ca i-as fi dat vreodata bani, si doreste jumatate din valoarea apartamentului. Intrebarea mea este: daca nu am dovada banilor dati, daca am avut grija de tata, daca am adus imbunatatiri locuintei, are dreptul la jumatate?
  Multumesc

 125. Fratele si mama ocupa 2 proprietati (un apartament de 3 camere si o casa la tara) dezbatute in succesiune facuta in 2008 (si platita in intregime de mine si de sotul meu). Mama profita de buna mea credinta si continua sa ma manipuleze cu promisiuni de despagubire.
  Am locuit in aparatament dupa decesul tatalui meu (2001), impartinand spatiul de locuit cu fratele meu. In 2006 concubina lui mi-a cerut sa evacuez apartamentul (in care ocupam O CAMERA, BUCATARIA SI WC-ul de serviciu) . La aceea data, amenajasem deja partea mea din apartament si achitasem amenajarea unei bucatarii intr-una din cele doua camere ocupate de frate si de concubina (apa curenta, apometre, gaze naturale, calorimetre) Deasemenea, in 2004, achitasem o datorie substantiala de 6 mil. lei la Asociatia de locatari. Fratele meu si concubina dispuneau de 2/3 din apartament (baia, dormitoarele, holul, 2 debarale). In perioada 2004-2008, fratele meu a nerespectat acest aranjament, a spart in repetate randuri usile la partea ocupata de mine, si a dat-o spre folosinta la diversi cunoscuti de-ai lui. Ca urmare a acestor abuzuri, am deschis succesiunea la care mama si fratele s-au opus intial. Dupa succesiune, au procedat imediat la demolarea amenajarilor facute de mine (fara sa ma anunte)si fratele a ramas sa ocupe impreuna cu concubina intreg apartamentul, refuzand orice dialog pe tema unei despagubiri.
  Mentionez ca, la succesiunea facuta in 2008, mama mea a comis un fals si, cand i s-a cerut sa dezbata si imobilul de la tara, a declarat un alt imobil care figureaza ca magazie. Casa de la tara (4 camere) a fost achizitionata in 1984 prin act de vanzare cumparare. La acea data, ea era casatorita cu tatal meu si l-a trecut nominal in act. Acum ea si fratele meu spun ca acest imobil nu intra in dezbaterea succesorala deoarece ea figureaza ca cumparator.
  Doresc sa deschid partajul si doresc sa stiu care ar fi cota in natura la care sunt indreptatita de lege.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 126. Buna ziua,
  Am cumparat o casa pe numele sotiei. Cumpararea si renovarea casei s-a efectuat pe banii mei, eu am lucrand in strainatate si am avut un venit bun. In cazul unui divort pot obtine legal un procent mai mare de 50% al partajului, intrucat casa s-a cumparat si renovat cu ajutorul banilor mei. In cazul unui divort banii rezultati din salariul personal, stransi in cont, sunt considerati bun comun? Pot fi supusi si acestia partajului?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 127. Bunaziua ma numesc Enache Ioana am si eu o nelamurire am fost in partaj cu fostu sot 3 ani a durat partaju eu lam bagat fostu a venit o singura data la tribunal in rest sa judecat in lipsa .numai acun de 2 saptamini am terminat in tot acest timp am cheltuit 44 de milioane am chitantele mia pus o data de la Petrosani Executor si expert la fata locului au vn au masurat siau facut tr avocatu meu a sp ca pune chitantele toate la dosar si la urma cere cheltuieli de judecata judecatoarea a spus ca tr alt expert la fata locului sa masoare di nou ca primu na facut bine si a pus altu de la Deva lam platit din nou mult mai mult si avocatu mia sp ca lasa ca la urma iti ei banii prin cheltuieli de judecata .eu avind 2 copii dupa mine cu handicap amindoi unu gradu 1 si unu gradu 2 am 5 ani de cind am divortat si de 3 ani stau cu chirie ca fostu a ramas in apartament ca eu nam mai putut suporta brtiile lui si scandalu am stat 5 luni la o sora dar apoi am pl cu chirie avind si ea familia ei nam mai putut sta si acum am cistigat eu apartamentu dar tr sai dau eu jumatate di n valoarea apartamentului bani si eu am socotit cheltuielile de judecata sa le scad din banii lui si avocatu mia sp ca si ce am cheltuit eu pin acum se imparte cu fostu in jumatate cum se poate sa impart bani mei cheltuiti atita timp cu fostu eu tr sai dau lui 170 de milioane atita vn jumatate si din astia 170 tr sami scada 44 de milioane nui asa corect dar avocatu cu judecatoarea mia pus nimai 14 milioane sa scad din bani lui cum se poate asa ceva eu am luat din gura la doi copii bolnavi bani sa platesc aceste cheltuieli si acum eu tr sai dau la fostu mult mai mult pe jumatatea lui cheltuielile mele unde sunt va rog mult de tot spunetimi cum sa fac ca sunt o mama disperata ca nu stiu cum sa pot face eu chinui cu copii bolnavi si el acum sasi bata joc de mine va rog mult datimi un raspuns

 128. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cee mai bine sa fac pentru un apartament (mostenire dupa decesul mamei eu 25% , fratele 75%) Fratele vrea sa renunte la partea lui in favoarea mea.Este mai bine sa fac act de donatie(acesta ar putea fi atacat de el ulterior sau de mostenitorii lui dupa decesul sau?) sau partaj?

 129. buna ziua
  as dori sa va intreb patajul la notar in care se specifica un termen de plata pentru bunul comun ce se intampla daca nu se respecta termenul ??
  ce putere mai are contractul notarial ??
  cat de riscant este un astefel de partaj la notar ??
  suntem divortati la judecatorie cu acordul ambelor part
  avem un apartament in comun -o solutie ar fi sa plateasca suma pe jumatate din apartament dar intr-o anumita perioada (1 an)
  trebuie sa ma bazez numai pe buna credinta a sotiei sau ma ajuta si actul notarial ??
  va multumesc

 130. Buna ziua,d-na avocat.am divortat acum patru ani,am o fetita de 16 ani,platesc pensie alimentara,dupa divort am achitat inegral un credit care era pe amandoi.era coplatitor,in valoare de vreo 20000ron.si vreau sa fac partajul si ea nu prea vrea,si de 5ani numai ea se foloseste de casa,ce ma sfatuiti sa fac si cum pot recuperasi o parte din bani achitati demine bancii,va multumesc

 131. Buna ziua. Sunt coproprietar al unui teren pe care este edificata in proportie de 20% o constructiee, impreuna cu inca 10 coproprietari. In momentul de fata a aparut un investitor care intentioneaza sa continue lucrarile. Ne-a solicitat pretentiile tuturor coproprietarilor, in vederea incheierii unui act de partaj voluntar. Marea majoritate vor apartamente, iau eu si inca o persoana dorim bani. Intrebarea mea este : ce clauze ar trebui sa contina acest act de partaj voluntar, pentru a-mi proteja interesele ? Se poate mentiona o clauza care sa prevada penalitati de intarziere, pentru sulta pe care noul investitor se angajeaza sa mi-o achite, in cazul in care depaseste termenul ? Mentionez ca jumatate din bani i-am solicitat la semnarea actului de partaj voluntar iar cealalta jumatate are ca si termen finalul anului 2017. Va multumesc

 132. BUNA ZIUA,SUNT CASATORITA DE 1 AN DE ZILE,IAR CASA IN CARE LOCUIM ESTE LASATA SOTULUI MEU DE CATRE PARINTI LUI INAINTE SA NE CASATORIM NOI CU ACTE IN REGULA.INTREBAREA MEA ESTE,DACA NOI DIVORTAM MIE MI SE CUVINE CEVA??MULTUMESC!

 133. Am divortat in acest an pe cale amiabila .Nu am facut partaj .Pot cere partaj daca casa in care am stat este a fostilor socri si am investt 16000 euro . Dorec ca fiul meu sa fie pus pe acte ca propietar .daca se poate .
  Va multumesc.

 134. Soacra mea a divortat acum 20 de ani si nu si-a schimbat numele dupa divort a ramas pe numele sotului avand si copii minori la vremea respectiva si nu a cerut sotului sa isi dea acordul sa ramana pe numele lui.Acum vrea sa-si cumpere o casa si vanzatorii sunt din america si pleaca foarte repede si ea nu are timp sa isi faca actele dinou.Poate sa isi cumpere casa pe numele ei din timpul casatoriei si sa aduca sentinta de divort?

 135. Buna ziua am luat impreuna cu sotul o masina inainte de casatorie, acum am divortat si facem partajul la casa, va rog sa imi spuneti pot sa pierd partea din masina deoarece a fost luata inainte de casatorie desi am luato impreuna si este pe numele lui? va multumesc

 136. Buna ziua.va rog sa ma ajutati, din banii de nunta am ridicat eu singur o casa pe teren la bunica sotiei, la tara neavand autorizatie de constructii,nefiind intabulat terenul pe noi. Acum am divortat , vreau sa stiu pot sa pierd tot pentru ca nu am intabulato pe noi, ea sustine ca e pe terenul lor si eu nu am parte

 137. Mama este despartita de 44 ani ( din 1972) si divortata de 13 ani. In perioada 1973-1988 a cumparat un apartament prin rate iar acum vrea sa-l vinda. De ce trebuie acordul fostului sot daca el nu a platit nicio rata ?

 138. Bună ziua, intenționez sa divorțez. As dori sa știu dacă banii din contul meu se vor împărții la partaj,am un cont în romania și altul în străinătate,mulțumesc

 139. Buna ziua, numele meu este Valentina .Urmează să se finalizeze divorțul la notariat. În timpul căsătoriei am cumpărat un apartament prin prima casa,am unde sa locuiesc cu cei 2 copii, el ar urma să rămână în apartamentul cumpărat de noi . Va rog să mă ajutați să formulez un act de partajare ,având în vedere că apartamentul în vom plăti timp de 26 de ani și că eu sunt de acord că el să îmi dea jumătate de rata cu condiția ca acesta să locuiască acolo. Va mulțumesc!

 140. As dori sa stiu daca fostul sot a declarat in cererea de divort ca nu avem bunuri in comum desi e trecut in actul casei ce drept ar mai avea sa ramina in locuinta ca nu vrea sa plece. As dori un raspuns de la dv. Va multumesc!

 141. Buna ziua sunt casatorita de 17 ani cu sotul meu si vreau sa divortez locuinta unde stam este trecuta pe parintii lui dar eu cand mam maritat era doar ridicata si atat noi am mobilat-o si am imbunatatit-o din 2010 eu am mers in strainatate si toti banii iam investit acolo facand foarte multe lucruri cu banii care iam adus avem si o masina data de un frate a lui din germania dar adusa in tara si inscrisa pe banii mei masina este pe numele lui pot sa imi mai recuperez banii la masina?dar vizavi de banii
  care iam bagat in curtea lor si in bunurile din casa?rog sa imi dati un raspuns.va multumesc.

 142. Buna ziua,

  Suntem casatoriti de 15 ani si avem un copil. Timp de mai multi ani, am lucrat legal in strainatate, cu contract de munca, salariul fiind virat in banca de catre firma angajatoare. Cu banii respectivi, am cumparat casa socrilor mei, dar nu a fost declarata suma reala. De asemenea, am mai cumparat un apartament in alt oras. Sotis mea vrea sa divorteze, si ar vrea sa ramana cu casa, desi am facut multe investitii in amenajarea si renovarea ei. Bineinteles, tot din banii obtinuti de mine in strainate.
  Care credeti ca poate fi rezultatul unui partaj, avand in vedere ca se poate dovedi ca banii au fost obtinuti de mine, sotia fiind angajata la stat?
  Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.

  Va multumesc

  • Partajul se va face functie de contributia sotilor la dobandirea imobilelor respective (casa si apartament); daca ati castigat mult mai multi bani decat sotia dvs., puteti cere cota majoritara la partaj, asa incat puteti obtine cu mult mai mult decat sotia dvs!

 143. Va rog sa ma puteti ajuta cu o informatie daca puteti in legatura cu…am tatal mort din 2007 si unicul proprietar a ramas doar mama, dar dupa moartea tatalui nu ne intelegem in casa.suntem 5 frati dintre care sunt singurul care locuieste cu dansa in curte…am 2 copii si nu vreau sa ajung pe strada dupa spusele mamei ca acolo voi ajunge…

  • Nu are cum doar mama sa fie proprietar pe casa ramasa de pe urma decesului tatalui dvs; aveti si dvs. TOTI copiii dreptul la acea casa, intr-un procent mai mare sau mai mic, dupa cum casa era dobandita doar de tata inainte de casatorie (procent mai mare) sau dupa cum casa era dobandita si de tata si de mama in timpul casatoriei acestora (procent mai mic)!

 144. va rog sa-mi raspundeti –sant tutore pentru sotul meu,bolnav de altzaimer cu dementa,dupa decesul lui,eu ca sotie am dreptul la succesiune,sau nu mai am dreptul .tinand cont ca,,,casa in care locuim este mostenire de la parintii mei,sotul avind dreptul la un procent destul de mic ..va multumesc. astept raspuns urgent.

  • Daca nu mai aveti alte bunuri de mostenit de pe urma sotului (intelegand ca casa in care locuiti este a dvs., fiind mostenirea dvs), nu se mai pune problema mostenirii acestuia la un eventual deces……aceasta problema se pune decat daca mai sunt si alte bunuri apartinand sotului sau sotului si dvs!

 145. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu unele informatii. Sunt divortata de sotul meu de 5 ani si acum vrem sa facem partajul casei, dar sa trecem casa pe numele copilului. Copilul a implinit de curand 14 ani. Casa este dobandita in timpul casatoriei si nu am facut partajul pana acum. Se poate face asa ceva? daca da,care este procedura?

  • Intai trebuie facut partajul intre dvs. ca fosti soti (se poate la notar, daca va intelegeti) , apoi puteti sa ii donati/vindeti amandoi parintii copilului dvs., doar apeland la Autoritatea Tutelara, avand in vedere varsta copilului!

 146. Sarut mana ma muncesc Ramona si ma si eu o mare internare . Sunt casatarita de 5 ani si din anumite motive vreau sa divortez.am aprtamentul pe numele meu inainte de casatorie luat cu banii mei. Daca divortez sosul are dreptul la ?apartament?

 147. buna ziua…eu si mama mea detinem un apartament eu 25% din el in urma decesului tatalui meu,si ea 75%.
  eu vreau partea mea…pe care ea nu vrea sa mi-o dea si va dati seama nu pot vinde un sfert de apartament si nici ea nu vrea sa vanda apartamentul sa-mi dea partea…ce se poate face..o pot da in judecata?va multumesc anticipat

  • Da, in situatia in care nu va intelegeti pe cale amiabila sa faceti partajul la notar, alta cale nu exista decat sa o dati in judecata si sa cereti iesirea din indiviziune, fie scoaterea apartamentului la vanzare, iar din banii obtinuti sa va dea partea dvs, fie opreste dansa casa si va da o suma de bani, numita sulta, fie puteti cere dvs. casa si ii platiti dansei o sulta (ultima varianta mai putin probabila).

 148. Buna ziua dna. avocat . Ieri 24.08.2016 se implinesc 8 ani de cand ne-am casatorit . Cu cateva luni in urma am descoperit ce banuiam de ceva timp , ca sotia ma inseala cu un coleg de servici . Avem impreuna o fetita de 4 ani pe care o iubesc enorm . Atat de mult incat am decis dupa insistentele ei si a familiei ei sa o iert. Am trecut peste , am iertat cu promisiunea ei ca nu se va mai intampla. Ieri am descoperit din intamplare ca ea a continuat relatia extraconjugala cu individul respectiv . Am decis sa divortam . Lucrurile sunt complicate , amandoi vrem fetita . Pot dobandi custodia comuna a copilului si ca acesta sa locuiasca cu mine daca dovedesc ca a comis adulter in locuinta noastra copilul find in aceeasi locuinta (dovada fiind conversatiile ei cu individul pe whatsupp) . A doua mare problema este ca apartamentul in care am locuit 8 ani este al parintilor ei . In acest apartament am investit o suma mare de bani , bani proveniti in urma unui imprumut bancar pe numele meu . Ratele sunt mari (50%) din salariul meu lunar .Toate ratele au fost platite integral din salariul meu ba chiar si cheltuielile pt intretinere a apartamentului si a masinii tot de mine au fost achitate in acesti ani. Vreau sa stiu daca aceasta rata se imparte in mod egal la amandoi sau raman eu sa o platesc , chit ca parasesc apartamentul realmente cu hainele de pe mine ?! Daca primeste copilul sotia , pensia alimentara in valoare de 25% care va trebuii sa o platesc se calculeaza din salariul meu net lunar si se ia in considerare rata sau nu se tine cont de faptul ca poate n-am sa mai am din ce traii … toate acestea dupa ce ea a fost motivul divortului !?
  Va rog sa imi raspundeti caci sunt disperat ! Raman pe drumuri , cu o rata mare si probabil o pensie alimenara !
  Va rog sfatuiti-ma ! O zi frumoasa va doresc .

  • Este destul de complicata situatia dvs…..Pentru a primi fetita trebuie sa faceti dovada unei locuinte, va poate ajuta si adulterul, dar este destul de greu, avand in vedere si varsta fetitei si ca aceasta este totusi fata! Pentru imbunatatirile facute la apartamentul parintilor sotiei…..eventual sa ii dati in judecata pe acestia ptr. imbogatire fara just temei si sa incercati sa luati o parte din bani inapoi (!!!????); partajul se poate face si pe bunuri, dar si pe datorii, asa ca puteti cere partajarea datoriilor…..Pensia alimentara se calculeaza 25% din salariul dvs. net! Asa cum am spus, foarte complicata situatia dvs.!

 149. Buna ziua, eu si iubitul meu dorim sa cumparam un apartament. Suntem de cinci ani impreuna si dorim sa il cumparam pe numele amandurora. Casatoria va surveni ulterior. In caz de divort sau simpla despartire, ce drepturi am eu asupra apartamentului si a bunurilor materiale din el? Ce pot face legal inainte de casatorie pentru a putea primi jumatate din proprietate?

  • In contractul de vanzare cumparare intocmit inainte de casatorie treceti 1/2 ca fiind partea dvs. din imobil (evident daca si prietenul dvs. vrea acest lucru, iar banii sunt dati toti la incheierea contractului respectiv) si daca va interveni vreun divort si partaj veti avea tot 1/2 din imobilul respectiv!

 150. Buna ziua stimata Doamna Avocat,
  Imi dau seama de profesionalismul dvs dupa ce am citit raspunsurile la mai multe spete.

  Sunt expert judiciar la Curtea de Appel din Versailles. In Romania am fost Consilier Juridic. Doresc sa aflu si avizul dvs in cazul meu:M-am casatorit in Franta in urma cu 15 ani cu o romanca. Ambii avem dubla cetatenie, fr/ro. Am cumparat impreuna un apartament in Spania. Toate bunurile comune realizate in timpul casatoriei se gasesc in Franta.
  Suntem pe cale sa divortam in Romania, vom vedea cum, prin acord sau nu.Un tribunal s-a declarat compétent sa judece divortul.
  Dupa parerea dvs ,dupa lege, credeti va acest tribunal ar putea judeca si un procès de partaj al bunurilor a caror situatie v-am explicat-o? Parerea mea e ca nu poate sa se déclare competent in acest caz.
  Merci pt avizul dvs, cu toata stima

 151. Bună Ziua stimata Doamna, as avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastră dacă se poate . Eu si soția ne-am căsătorit acum un an de zile și când am fost întrebați la starea civila, am spus ca bunurile vor fi la comun. Ne-am răzgândit în aceasta privința și vroiam sa știu dacă putem schimba acest lucru și ce implica aceasta schimbare. Menționez ca singurul bunpr care îl deținem ar fi o mașină care e pe numele soției, bun de care nici unul din noi nu este foarte interesat… Vroiam sa știu dacă este posibil sa modificam acest lucru de comun acord desigur și sa nu mai avem bunurile în comun… Va mulțumesc cu respect.

 152. Am sie eu cateva intrebari in legatura cu un partaj prin judecata cu care ma lupt si ma simt neajutorata din cauza necunoasterii legii, intre altele.

  Intrebarile mele sunt umratoarele:

  1.) Costurile de avocat sunt hotarate de judecatorie sau avocatii au mana libera in cea ce priveste suma ceruta? Intreb acest lucru ptr ca avocatul meu mi-a zis la inceput, la cererea mea, cam cat m-ar costa tot procesul, iar acum dupa aproape und an, desii inca nu s-a intimplat aproape nimic, sustine ca trebuie sa platesc inca o suma destul de mare, deoarece avocata celorlalti lucreaza mai scump si eu sunt obligat sa platesc diferenta? ( diferenta intre suma platita de partea cealalta platita ptr avocata lor si cea platita ptr avocatul meu de mine).Mi se pare putin curios mai ales ca ptr mine era foarte inportant sa stiu cat ma costa procedeul chiar de la inceput.

  2.) In caz de expertiza judecatoreasca ce e de stiut in legatura cu pisibilele lucrari si investittii efecuate in trecut? Partea cealalta locuieste de 40 de ani in casa, bunica a murit de trei ani. Problema este ca partea cealalta a calculat lucrari pentru mai mult de 10 000 de euro. Lucrari efectuate de zeci de ani inca in timpul in care inca bunica traia si era platita de ea.
  Expertiza judecatoreasca nu am primit inca in mana ? ce se poate face? avocatul meu nu prea se misca el imi scrie prin Email sume diferite, dar in mana nu am primit inca nimic, ce pot face?
  Exista un catalog cu preturi de referinta ptr expertiza? Intreb ptr ca am senzatia ca expertii au fost manipulati. Ce pot sa fac in acest caz? Mai ales ca nu sunt in tara numai din cand in cand , si totul este in mana avocatului care imi scrie diferite lucruri.

  3.) Care ar fii procedeul daca asi dorii sa-mi schimb avocatul, din pacate, deoarece se bazeaza totul pe incredere, nu prea am incredere in el.

  Sper din tot sufletul ca ma puteti ajuta cu informatii.

  Pana atunci va doresc weekend placut si raman cu stima

  Orsolya

 153. buna ziua! am o prietena care a divortat anul trecut, iar acum doreste sa faca partajul pe cale amiabila, in fata notarului. intrebarea este urmatoarea: se poate stabili ca sotului sa-i ramana locuinta ridicata in timpul casatoriei, iar acesta sa fie obligat ca in schimbul acestui lucru sa ii construiasca o alta locuinta pe un teren al sotiei? 🙂 va multumesc!

 154. buna seara,
  am o scurta intrebare pt dvs; parintii mei sunt separati de cativa ani buni, insa nu divortati deocamdata. Mama doreste sa inainteze divortul, insa are o nedumerire: tata a mostenit o suma de bani cu care a cumparat o casa pe care acum vrea sa o vanda si are nevoie de acceptul mamei mele; intrebarea e daca mama va mai avea drept la o parte din banii proveniti din urma vanzarii casei in cazul unui partaj? va reamintesc, banii folositi initial in achizitia casei au fost mosteniti de tatal meu. Va multunesc anticipat. Alex

 155. Buna ziua! As dori sa stiu care sunt efectele juridice daca sotul meu imi cedeaza cota de 1/2 din apartamentul nostru proprietate personala,care sa devina ulterior bunul meu excusiv,in dorinta de a ma proteja de o eventuala cerere de iesire din indiviziune de catre cei doi copii majori.Mentionez ca sotul are cancer dar este in deplinatatea facultatilor mintale.Multumesc!

 156. Buna ziua sant antrun proces de divort cu sotia am depus divortu amiabil la not at de comun accord pe 17 iunie anu aceasta dar nu da mai prezentat sotia eram cu casa an constructie la acel moment fiind construit doar partieru ei lucrand an uk si trimitand bani acasa saptamanal an iulie mam antors acasa an concediu si am terminat casa sotia please antre timp lund totul din casa inclusiv masina si a depus divortul la tribunal pe 2aug as vrea sa stiu ce de anparte la casa ea nu a contribuit cu nici un leu

 157. Buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Parintii mei cand au cumparat casa + locul de casa, au gasit la fata locului o familie de romi pe acel teren.Proprietarului i-a fost mila de ei si s-a facut un act de vanzare cumparare in indiviziune cu aceea familie.Acum dupa 50 de ani, una dintre mostenitoare acelei familii vrea sa faca carte funciara si a venit sa ceara actul casei mamei mele…motivand ca ei nu mai au acest act.Mama fiind singura in urma decesului tatalui meu…a refuzat sa ii dea actul.Acum va rog sa imi spuneti…ce efecte poate avea aceasta iesire din indiviziune si daca aceasta doamna poate face vreo invarteala.De ce nu scoate un duplicat al actului de casa….se poate ajunge la proces?…o poate prejudicia pe mama cumva.Tin sa mentionez ca mama este singura…noi fiind plecati si nu stie ce pasi trebuie sa urmeze,Va multumesc pentru timpul acordat!

 158. Părinții mei s-au despărțit, nu cu acte, din 2013, iar de atunci impozitul nu a fost plătit , s-a ajuns la o suma destul de mare , vreau sa stiu daca apare si divortul in acte, iar impozitul este plătit doar de unul din părinți, are vre-o cotaparte mai mare , doar pentru faptul ca unele dari au fost plătite doar de unul dintre părinți? Iar plătile de genul întreținere , electricitate , de celălalt părinte.

 159. DRAGA MADALINA
  BUNA SEARA, UN RASPUNS AS DORI SI EU IN LEGATURA CU PARTAJUL IN URMA UNUI DIVORT PE CALE AMIABILA.DACA DUPA SEMNAREA DIVORTULUI SI PRONUNTAREA LUI ,LA CEREREA DE PARTAJ VA INTRA SI PARTE DIN VALORI OBTINUTE IN URMA UNEI SUCCESIUNI DUPA CE PARINTELE A DECEDAT?,MENTIONEZ CA IN ACEST TIMP,INCA NU NU A INTRAT IN POSESIA ACTULUI DE SUCCESIUNE, POATE AVEA DREPTUL LA ACEASTA MOSTENIRE SI PARTENERUL ,SAU APARTINE IN EXCLUSIVITATE NUMAI MOSTENITORULUI.ARE VREO IMPORTANTA DACA ESTE TESTAMENT SAU NU ?,[AICI NU ESTE ACT TESTAMENTAR]
  VA MULTUMESC

 160. Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns? Soacra mea vrea sa faca un contract de partaj la notar pentru cei 2 copii. Ca sotie beneficiez de bunul respectiv in aceiasi masura ca si sotul meu? (mentionez ca urmeaza sa fac un credit in banca pe numele meu)

 161. Buna ziua . Am divortat de sotie pt ca a comis adulter . Avem un apartament luat la prima casa dupa casatorie . Am decis sa raman eu cu apartamentul si sa o despagubesc pe ea jumatate din valoarea ratelor platite pana la momentul partajului . Va rog sa imi spuneti in cat timp sunt obligat sa ii returnez suma cuvenita (perioada maxima\nr.maxim de „rate”) . Partajul se va realiza la norat . Valuare ce i se cuvine 7000euro. O zi placuta va doresc .

 162. Buna ziua. Dupa o casnicie de 25 de ani am divortat de sot acum patru ani. Eu stau impreuna cei patru copii ( dintre care si un minor) in chirie iar sotul a ramas in casa dobandita in timpul mariajului.Am deschis partaj de doi ani dar se amana deoarece sotul nu este de acord cu lotizarile facute de expert, el dorind sa plateasca cota parte din valoarea imobilului dar, el este restant la pensia alimentara minorului.Spuneti-mi va rag, daca accept sa imi plateasca cota parte, instanta il obliga sa imi plateasca intr-un termen sau pe parcurs poate aduce numite motive ca sa nu mai plateasca ? Copiii ce aparte ar avea la casa? Vreau sa precizes ca unul dintre copii are handicap de gradul 1. Exista posibilitata ca din cauza amanarilor sa se incheie dosarul si sa pierd procesul? Va multumesc anticipat.

 163. Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti si mie daca divortez de sotul meu pot sa cumpar partea lui de casa?Sotul meu are o datorie la un creditor si ne executa silit.Contractul cu creditorul a fost semnat doar de sotul meu.Am inteles ca executorul trebuie sa ceara partajul fiindca imobilul este bun comun.Stau cu teama ca executorul poate sa vanda si partea mea.Va rog mult sa imi spuneti si mie cum ar trebui sa procedez.Va multumesc!

 164. Buna seara,

  Va contactez in legatura cu un sfat juridic legat de partaj. Sotul meu doreste divortul, avem impreuna o casa pe care am cumparat-o in timpul casatoriei din vanarea unui apartament ce apartinea tatalui meu. El a trecut-o pe numele amandurora deoarece nu s-a gandit ca se va ajunge la divort. Din pacate nu am acte doveditoare ca ar fi fost o mostenire. Sotul meu are pretentie la casa. Ce ar fi de facut in aceasta situatie?Va multumesc

 165. Buna ziua,va rog as dorii o lamurire in cazul de partaj.Am avut suma totala pt cumpararea unui imobil inainte de casatorie am act doveditor de la banca,acest imobil il pot dobandii in instanta fara ca fosta sotie sa aiba pretentii,luind in calcul ca ea nu a contribuit cu nici o suma de bani.Avem o fetita minora pe care o cresc eu in acest imobil prin decizie definitiva.FOSTA sorie este constienta ca eu am facut toti bani pt ca am mai cumparat inca un imobil si un teren de 1000 mp.Legea spune ca i se cuvine fiecaruia dupa cit a contribuit, din 2000 pana in 2013 am avut venituri in strainatate lucrind in regula cu contract de munca,AS dorii sa stiu ce ar putea primii in cazul de partaj.VA MULTUMESC

 166. Sotul meu a divortat in urma cu 4 ani fara sa faca partajul. S-a inteles cu fosta lui sotie cum sa faca impartirea bunurilor comune: o casa nefinisata, un apartament in oras si un credit ipotecar pentru acest apartament. Casa i-a ramas sotului meu cu conditia ca el sa plateasca in continuare creditul ipotecar. Iar apartamentul i-a ramas fostei lui sotii. Aceasta intelegere este respectata pana astazi.

  De cand ne-am casatorit in urma cu 2 ani, eu am facut mari investitii in casa sotului meu si am platit ocazional rata ipotecara pentru apartamentul fostei sale sotii – dat fiind ca sotul meu a trecut prin dificultati financiare.

  As dori sa stiu ce status am eu din punct de vedere al proprietatii fata de casa sotului meu, dupa cum am spus, partajul nu a fost facut oficial. As vrea sa stiu daca are rost sa continui sa investesc in aceasta casa/ credit ipotecar – adica daca acum aceasta casa ar fi considerata bun comun in mariajul meu cu al sotului sau nu.

 167. Buna ziua Dna Mădălina!
  Sunt căsătorită, ma astept la un divorț, intre timp ar urma sa primesc o suma de bani de la parinti.as vrea, daca se poate, va rog frumos, sa imi spuneti cum pot sa primesc acești bani de la parinti pt a nu fi supuși partajului…intr-un cont bancar sub o anumită denumire? …
  Multumesc anticipat !
  O zi frumoasa !

 168. am fost casatorit cu sotia mea timp de 1 an si in urma casatorie noastre am facut mai multe rate pe care le avem in comun ! cum pot sa separam ratele , sa le injumatatim!

 169. Buna ziua

  Tot ce am realizat,din punct de vedere material este infintarea unei firme,care merge bine.problema este ca tot ce avem(masina,casa….) este al firmei.Personal nu avem nimic.Intrebarea este la partaj ce se intampla?

 170. Buna ziua!
  M-am casatorit in 2001 dar locuiesc impreuna cu sotul din 2000 intr-un apartament in care soacra mea detine 5/8 iar sotul 3/8. Sotul a dobandit cele 3/8 in urma decesului tatalui inainte de casatoria noastra.
  Mentionez ca soacra mea a plecat la parinti acum 10 ani, de intretinerea si modernizarea apartamentului ne-am ocupat noi, inclusiv de plata integrala a impozitului. Eu am avut tot timpul salariul mai mare decat al sotului.
  Familia mea a contribuit la modernizarea apartamentului, o parte din mobila, centrala termica, etc.
  Anul trecut sotul a primit prin donatie 4,5 ha pamant, 2,5 ha au fost vandute cu 12 000 euro banii fiind pusi intr-un cont BRD pe numele sotului cu posibilitatea de a avea si eu acces la cont.
  Daca as divorta, la partaj as beneficia de ceva? Toti banii i-am bagat in casa, eu am 4000 lei salariul, sotul 2600.
  In primavara am semnat un precontract cu avans de 5000 euro pentru achizitionarea unui apartament, precontractul este tot pe numele sotului, apartamentul este intr-un bloc nou care se termina in noiembrie 2017, deci nu am luat inca credit bancar, pana la finalizarea a 70% din imobil.
  O sa plec cu mana goala dupa atatia ani de munca?
  Multumesc!

 171. Buna ziua
  As dori sa stiu daca un apartament achizitionat prin prisma faptului ca sunt angajat MAPN (ca unic proprietar)cu contract in rate pe 20 ani poate face obiectul unui partaj in urma divortului dintre soti.Poate fi considerat bun comun sau propriu pentru sotul proprietar,mentionand ca a fost cumparat in timpul casatoriei.Ratele sunt platite la zi doar de mine. Care sunt consecintele pentru mine in cazul unui partaj solicitat de sotie.Daca eu nu sunt de acord cu partajul si nu ma prezint la proces,partajul poate deveni nul?
  Va multumesc anticipat pentrul multele intrebari,dar as aprecia ft tare un sfat avizta din partea dvs.

 172. Buna ziua , voi divorta dupa 39 ani , o intrebare , sotul meu nu vrea partaj doar divort si doreste sa ii ramana cele doua case si cele doua masini lui . Nu vrea sa vindem nimic. Cum procedez ca sa obtin jumatate din ce am agonisit impreuna.

 173. buna ziua ,in 2015 am divortat de sotie si instanta mi-a dat castig de cauza cu desfacerea casatoriei din vina sotiei ,pensie alimentara plata cheltuielilor de judecata domiciliul copiilor la adresa mea sotia avand la acea data alta adresa pe buletin iaracum sotia este plecata in germania. As vrea sa stiu daca se poate face partajul si la partaj sa se puna pensia alimentara din urma care nu mi-a platito sotia pentru cei doi copii de 9 si 6 ani din urma adica din data de 15-05-2015 pana in prezent.tin sa va spun ca sotia nu mai locuieste cu mine si cu copii de trei ani iar investitiile care le-am facut in aceasata perioada se vor pune la partaj.casa in care locuim este cumparata in rate de la primaria giarmata jud.timis la care inca platesc rate.

 174. Buna seara am o rugaminte va rog są-mi spuneti mama a vindut casa mare la toti frati mei au primit niste bani mie nu mia dat nimic macar nu am stiut ca a vindut casa ce sa fac am dreptul de cecha? Multumesc

 175. As avea si eu o intrebare daca nu va deranjez.Daca ma casatoresc si in timpul acesta imi cumpar un imobil cu teren in caz de divort ar trebui sa impartim acestea?multumesc de raspuns

 176. Buna ziua,

  M-ar interesa care sunt pasii pentru a obtine titlu de proprietate pe casa parintilor mei. Parintii mei sunt divortati, mama refuzand la orice drept din momentul in care divortul s-a pronuntat, iar tata a murit acum cativa ani neluand in calcul un testament.

  Suntem 4 frati, eu am fost singura care s-a ocupat de casa si am agreat ca eu sa fiu cea care sa aiba drept de proprietate. Acordul fratilor mei il voi putea avea, insa neavand un testament de la tatal meu, care sunt pasii ce ar trebui urmati pentru a obtine actul de proprietate.

  Va multumesc.

 177. Buna, Am si eu o intrebare la dumneavoastra.
  Am o relatie ce nu functioneaza adica nu mai functioneaza si am cam hotarat sa ne despartim dar eu momentan nu sunt acasa sunt la munca plecat dar toate lucrurile cumparate din bani munciti de mine sunt acasa unde sta concubina mea cu copilul meu in apartament(chirie) dar vorbind noi si discutand ea ma amenintat pe mine ca imi ia ea unele lucruri din casa mobila etc…intrebarea mea este daca ea imi ia lucruile mele pot face ceva? pateste ea ceva? noi nu suntem casatoriti aveam un copil si stam in chirie dar bani de chirie de mine sunt dati tot ce este in casa aia de mine este cumparat dar am observat ca sa axat pe ceva ce nu mai am facturile la mobila sau ce mai vrea ea. In general am facturile la tot ce e cumparat sunt facturate pe numele meu. Pot face ceva in cazul in care ea imi ia lucrurile din casa? Multumsc. Deoarece ea ma ameninta ca ea si ea din lucruri ca nu o intereseaza chiar deoarece a stat cu fata acasa ea a avut grija de lucruri si daca vea le si poate strica sau le distruge (mai ales ca nu sunt eu acasa). Astept un raspuns de la dumneavoastra.

  • M-am casatorit avand ca bun propriu un autoturism ; dupa casatorie l-am vandut si cu banii obtinuti, la care am mai adaugat aiti bani, am cumparat altul. Actualul auto a devenit bun comun?

 178. Buna ziua ,mentionez ca s-a facut succesiunea in urma decesului tatalui meu ,suntem trei frati si mama vrea sa isi faca contractul la lumina pe numele ei si vrea ca noi sa mergem cu ea la lelectrica sa fim cu totii de acord,dar eu nu sunt de acord pentru ca eu vreau sa imi construiesc acolo o casa si trebuie sa imi fac eu contract la lumina pe numele meu,cum trebuie sa procedez?va multumesc

 179. buna ziua, daca in timpul casatoriei unul dintre soti a achizitionat o locuinta pe numele tatalui sau care este pensionar si alta pe numele fratelui care nu catiga ca sa poate sa-si cumpera locuinta, aceste bunuri achizitionate in timpul casatoriei din bugetul familiei se considera bunuri comune ale celor doi soti?

 180. Buna ziua! Eu si sotul dorim sa divortam.Locuim intr-o casa pe care el a achizitionat-o inainte de casatorie prin credit bancar si in care eu am bagat 50.000 euro, ca sa finalizam creditul.La vremea respectiva, el mi-a facut un act de donatie pe jumatate din casa.Casa este la vanzare de multa vreme, pretul fiind cam mare … cred.Probabil este motivul pt care nu se vinde.Sotul nu vrea sa scada pretul, nu am bani sa-i dau ca sa raman eu cu casa si nici el nu are sa-mi dea mie.Ce pot face in cazul acesta? Este exclusa o impacare iar eu nu mai pot locui cu el.Si va mai rog sa-mi spuneti ce cadere are acest act de donatie.Poate fi atacat de el? De baiatul lui major? Va multumesc! Va rog sa-mi raspundeti la adresa de email sianca100@yahoo.com

 181. proces partaj/lichidarea regimului matrimonial – a fost intocmit raportuul de expertiza judiciara bun imobil si la termenul de judecata avocatul a obiectat doar faptul ca la valoarea bunului imobil nu a fost luat in calcul faptul ca apartamentul are incalzire proprie(centrala). am intocmit cu ajutorul unei persoane o contestatie a valorii raportului de expertiza. expertiza judiciara a avut trei abordari: valoarea La cost si valoarea La randament si la piata. am criticat si am aratat ca valoarea medie calcuata de expert nu este una corecta, este o metoda perimata de calcul si ca expertul nu avea voie sa declare ca valoare media celor trei valori si ca trebuia sa aleaga o singura valoare din cele trei si ca este interzisa aceasta abordare catre piata.e prin Standarde de evaluare si apreciam ca valoarea de piata, una din cele trei este singura abordare implicit valoare, orientata catre piata. avocatul a spus nu si a dpus o contestatie pe calitatea bunului imobil. s-a admis o obiectie si nu stim daca putem sa mai depunem contestatia. motivatia avocat a fost ca nu este de accceptat contestatia. SFATURI VA ROG !

 182. Buna ziua! Eu impreuna cu sotul meu am cumparat o casa prin credit ipotecar. Amandoi suntem trecuti proprietari, amandoi am contribuit la plata retelor (eu mai mult). Mai avem inca 16 ani de plata. In cazul divortului, am vreo sansa sa raman in casa, impreuna cu fiica mea minora? Cum se procedeaza?

 183. Buna ziua! Am cateva intrebari pe care as vrea sa mi le lamuriti daca se poate. Sunt vaduva de 7 ani si am un copil.
  Dupa atata timp, soarta mi-a suras si am gasit persoana cu care as vrea sa-mi refac viata. Tin sa mentionez ca am un apartament proprietate personala care in urma succesiunii dupa sotul meu, fica a renuntat in favoarea mea. Acum vine intrebarea,…. pot ca persoana cu care de altfel urmeaza sa ma casatoresc, sa o pot trece ca coproprietar in apartamentul meu, acesta urmand sa o despagubeasca pe fica mea cu bani pentru partea lui…..ii este teama si vrea sa aiba o garantie ca fica mea sa nu il arunce in strada, la o eventuala neintelegere intre ei sau mai rau, in urma unui deces al meu. La o varsta iti pui tot felul de probleme imprevizibile…..Mentionez ca respectivul are un baiat caruia i-a lasat partea de casa in urma divortului cu fosta sotie. In caz ca se intampla ceva rau, daca este coproprietar in apartamentul meu, fiul lui mai are acces la mostenire la aceasta locuinta? Va multumesc pentru intelegere si pentru timpul acordat!

 184. buna ziua. am urmatoarea problema:
  mama mea, a decedat acum putin timp. a fost divortata de tatal meu natural. pe timpul cat a vietuit singura, a achizitionat un apartament. cu 10 ani inainte de deces, s-a casatorit cu un barbat mai tanar alaturi de care au ridicat o vila. mentionez ca terenul era al lui. apartamentul dinaintea casatoriei cu acesta mi-a fost incredintat mie (cu mare greutate) cu act de vanzare-cumparare. in momentul cand am facut acest act, la notariat, mama mea a fost dusa in alt birou, si a semnat niste acte cu sotul respectiv, in asa fel incat eu sa nu mai am dreptul la nimic dupa moartea ei. mentionez ca aceste lucruri s-au intamplat anul trecut, ea avand leucemie, iar in prezent, este decedata. Ce drept am eu la proprietatea pe care a ridicat.o impreuna cu acel barbat? mentionez ca la data cand a plecat de la tatal meu natural, masina si banii au fost folositi de ea si barbatul care mai tarziu i-a devenit sot.

 185. Buna ziua.
  In cazul in care este finalizat divortul si am convenit ca partajul sa il facem la notar, putem sa decidem ca bunurile sa fie impartirte intr-o alta proportie decat 50-50 se poate face acest lucru ? Respectiv eu sa raman impreuna cu fiul nostru, pentru care am custodie exclusiva , cu o locuinta mai mare iar fostul sot cu o alta locuinta de o valoare mai mica . E posibil ?

 186. Buna ziua. Am cumparat un apartament prin programul prima casa. Asta s a intamplat in 2011. In anul 2016 m am casatorit. Vreau sa stiu daca banca imi permite sa o trec pe sotia mea in contract, sa detina aceleasi drepturi ca si mine.

 187. In procesul de partaj cu fostul sot, acesta a decedat. El era reclamant, iar inainte de deces, instanta, din oficiu, a dispus scoaterea la licitatie a imobilului, considerind ca nici eu, nici el, nu au cerut atribuirea apartamentului. Fiul nostru, in calitate de mostenitor legal, a acceptat la notar, mostenirea, prin declaratie expresa.
  Inaintte, insa, dosarul de partaj a fost suspendat pt. introducerea in cauza a mostenitorului. Ne aflam in termenul de 1 an de l decesul fostului sot (divort prin hotarire jud. definitiva si irevocabila)

  Intrebare ; – poate fiul nostru sa ceara repunerea pe rol a cauzei, ca parte interesata, dupa care in cadrul judecatii, sa ceara atribuirea in natura a cotei parti ce-i revenea sotului, respectiv, 35% din apartament?

 188. Buna ziua.Am cumparat eu si sotul de la bunica mea in 2002 un imobil cu clauza de intretinere si uzufruct viager.Fiind cumparat in timpul casatoriei ,e bun comun.Acum ne-am hotarat eu, sotul si bunica sa facem un partaj amiabil la notar prin care el sa-mi cedeze dreptul lui ,si eu sa ma ocup in continuare (ca si pana acum) de ingrijirea bunicii,ea sa ramana la fel ca si pana acum cu drept de uzufruct.Se poate?Multumesc mult!

 189. Bună ziua, am și eu o întrebare. În 2012 am cumpărat o casa în 2015 mam însurat . În 2017 dacă trece tata casa pe numele meu (casa va fi trecuta pe numele meu contract vânzare cumpărare ) și în 2020 sau pe viitor divorțez , nevasta are dreptul la casa? Pot trece casa pe numele meu fără ca soția sa aibă drept asupra imobilului? Casa fiind cumpărată pe bani tatălui meu

 190. Buna ziua. Vreau sa va intreb ceva daca se poate raspunde. Am divortat in anul 2016 de sot. Partaj nu s a facut avem mai multe bunuri in timpul casatoriei garsoniera case terenuri apartamente masini. Sotul meu a vandut din ele dupa divort. Eu nu pot sa demonstrez absolut nimik deoarece a luat toate actele si ma fraierit. El vrea sa faca partaj decat pe doua locuinte. Banii si ia mutat dupa un cont pe altul numai stiu nimik. Masina mi a vandut o si acum la partaj cum pot sa fac sa bag toate bunurile si masinile si banii. Dupa divort a inceput sa faca inarteli ba sa le dea la nepoti ba rude de ale lui si eu am ramasa fara nimik . Puteti sa mi raspundeti pe adrrsa de email alex_rebel24@yahoo.com

 191. Buna ziua,

  In cazul in care se doreste vanzarea unui apartament obtinut in urma partajului din divort ce doc. sunt necesare? Sotul detine hotararea definitiva a instantei si chitanta de la banca prin care a fost virata in contul sotiei suma de bani stabilita de instanta ca despagubire . Fosta sotie mai are vreun rol in aceasta vanzare in acest caz?

 192. Buna ziua, recent am divortat de comun acord. Intrebarea mea este referitoare la partaj, anul trecut am luat o casa prin programul prima casa, fiind coproprietari si codebitori la banca ptr aceasta. Pe numele meu am mai luat un credit de nevoi personale, din care am achitat avansul si restul au intrat ca imbunatatiri in casa. In luna decembrie 2016, am refinantat un alt credit care era pe numele meu, acum trecand pe numele sotiei, iar din suma ramasa in urma refinantarii aceasta sia luat o masina. Ca bunuri comune am avea deci 3 masini, mobilierul din casa si creditele (in numar de 3 – cel pe casa, cel de nevoi personale si cel refinantat pe numele sotiei). Cum putem proceda, daca aceasta si-a exprimat dorinta ca ar vrea casa, 2 masini, si ceva mobila? cum se pot imparti aceste credite? Nu trebuie mai intai sa vada daca este eligibila sa preia aceste credite, daca eu i-as lasa cele 2 credite pe casa si i-as plati doar o parte din cel refinantat (nu jumatate ptr ca la momentul refinantarii suma era mai mica, iar din banii ramasi ea s-a folosit de ei)?

 193. Buna ziua,

  Daca sotul meu a avut un teren cumparat inainte de casatorie, in prezent fiind casatoriti si construim o casa pe acest teren.toate actele de constructie sunt pe numele lui, tot ce va trebui pt constructie va fi pe numele lui,dar contribuim impreuna cu bani.exista riscul sa nu am nici un drept avand in vedere ca numele meu nu apare pe nici un act si ce pot face in acesta privinta.

  va multumesc

 194. Buna ziua,
  Apelez la amabilitatea dumneavoastra pe care am vazut-o exprimata pe acest site. Speta este urmatoarea: Se cumpara un apartament de catre un cuplu (persoane necasatorite), ca bun propriu in cota egala de 1/2 fiecare, cu achitarea unui avans (9000 euro fiecare), diferenta fiind achitata prin incheierea cate unui contract de credit cu banca pentru o perioada de 16 ani si costituindu-se doua ipoteci imobiliare asupra apartamentului, fiecare avand calitatea de „imprumutat” si „co-imprumutat, garant ipotecar si debitor solidar si indivizibil cu imprumutatul”. Convietuirea timp de un an de zile nu a dus la ceea ce se prefigura initial, respectiv, casatorie, dimpotriva, relatiile deteriorandu-se barbatul a fost cel care dupa doi ani de zile a parasit apartamentul, ramanand in continuare in apartament femeia (si fiul acesteia) si achitandu-si in continuare, fiecare, obligatiile fata de banca.
  Care sunt posibilitatile de a stinge obligatiile fata de banca si iesirea din “calitatea” de “co-imprumutat si garant ipotecar si debitor solidar si indivizibil cu imprumutatul”, cu recuperarea cheltuielilor (avansul achitat si ratele achitate), respectiv pentru folosinta individuala a intregului apartament? Poate fi stabilit legal un cuantum al chiriei pentru 1/2 din apartament?
  Daca nu se ajunge la o intelegere, cel care nu mai locuieste in apartament, poate inchiria unui tert, 1/2 din apartament? Daca isi achita soldul, poate vinde unui tert partea de 1/2 din apartament?
  Multumesc frumos!

 195. Buna ziua
  Trebuie sa facem succesiunea dupa sotul meu,copii(2)vor ca toata masa succesorala s-o cedeze in favoarea mea.
  Care e calea cea mai facila ca timp si taxe,deoarece daca ar renunta ar accede mostenitorii de gr 2 , deci trebuie sa o accepte si sa-mi cedeze cotele? care sunt conditiile,costurile..
  Va multumesc,0740199950

 196. Buna ziua, avem cumparat un teren in timpul casatoriei si acum vrem sa il vindem fiind divortati. Ambi suntem deacord cu aceasta vanzare si intrebarea mea este daca avem nevoie de ceva acte(care?) cand ne vom prezenta la notar pentru vanzare? Nu am facut nici un partaj al bunuirlor pana acum si aceasta vanzare vrem sa o facem pe cale amiabila. Se poate face acest lucru? Multumesc mult

 197. in cazul unui divort ,contractul de vanzare-cumparare facut la primarie intre mine ca cumparator si o pers ca vanzator si bineinteles 2 martorii si primarul loc.respective va fii luat in considerare sau nu…… pt ca eu din 2014 nu am facut inca un cotract notarial….pt ca nu am avut prea mult timp sint plecat afara,iar acum va trebui sa ma pregatesc pt divort…..

 198. Buna ziua. Sunt căsătorit din21-12-2012. Acum vreau sa dau divorț. Eu aveam două proprietăți dobândite înainte de căsătorie. Întrebarea mea este, ea are acum drepturi la ele? Mulțumesc anticipat!

 199. BUNA ZIUA SUNT CASATORITA DE 25 DE ANI PARINTII SOTULUI MEU AVEA TERENURI SI O CASA LA TARA AU MURIT AMNDOI IAR TATAL LUI I-A DAT JUMATE DIN AVERE CUM SE SPUNE PE NUMELE LUI EL MAI AVND 2 SURORI SURORILE AU CEDAT IN FAVOAREA LUI IAR CEALALTA JUMATATE A LUI MAICA SA DUPA CE A MURIT SI EA A IMPARTIT-O CU ELE SURORILE SI INTRE TIMP AU VANDUT ACOLO TOT SI SI-AU IMPARTIT BANII INTRE EI EU FARA SA STIU NIMIC DE TOATE ASTEA INTREBAREA MEA ESTE DACA NOI SUNTEM CASATORITI DE 25 DE ANI DIN BANII CARE IA LUAT DUPA VANZARE EL NU AVEAM SI EU DREPTUL CA STIU CA DUPA 5 ANI DE CASATORIE AI DREPTUL JUMATE JUMATE EL SI-A LUAT BANII BINE MERSI SI NU L-A INTERESAT DE MINE SA-MI SPUNA CE FACEM LEGAL COTA LUI DIN MOSTENIREA LUI DE LA PARINTII FIIND CASATORITI NU AVEAM SI EU DREPTUL SI CE SA FAC IN SITUATIA ASTA CA EI AU FACUT CE-AU VRUT FARA MINE AU VANDUT AU IMPARTIT ASTEPT RASPUNS MULTUMESC

 200. ASTEPT RASPUNS DE LA DVS PE EMAILUL MEU DACA SE POATE AN UITAT SA VA SPUN PARTEA LUI MAICA-SA NU FACUSE SUCCESIUNEa numai ai lui tatal lui la cealalta jumatate au impartit toti 3 banii nu i-a mai cedat ele

 201. Buna ziua! Doresc sa aflu daca casa unor parintii revine tot ambilor fratii in cazul in care doar unul dintre ei a stat permanent in casa respectiva si a investit in ea (renovare, obiecte de mobila, intrebuintari etc). Multumesc frumos!

 202. Buna ziua! Sunt in situatia in care divortez cu 3 copii minori. Pe perioada casniciei (14 ani) am reusit sa achizitionam impreuna un apartament cu credit ipotecar si sa construim o casa la care in totalitatea ne-au ajutat parintii nostrii, ai mei in proportie de 60% din valoare casei, iar 40% parintii ei. In situatia in care copiii vor fi lasati mamei si cu domiciliul la casa construita, in situatia unui partaj mai pot recupera banii imprumutati de la parintii mei, respectiv cei 60% din valoarea casei? mentionez ca dupa finalizarea casei, si in timpul constructiei acesteia, eu aveam venituri de 4 ori mai mari decat al sotiei, si mare parte din cheltuieli ale apartamentului (utilitati, mancare, tot) precum si la casa eu le plateam/platesc! Sau, in alta ordine de idei, avand in vedere ca eu as putea sa despagubesc cu cei 40% din valoarea casei, ar fi posibil ca judecatorul/judecatoarea sa stabileasca domiciliul copiilor la tata? Va multumesc

 203. Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti cum se poate „imparti” o casa achizitionata prin Programul Prima Casa, in urma cu 3 ani. De vandut nu este cazul. Am platiti totul egal cu sotul meu (avans, rata, mobile, acte, electrocasnice, tot). Acum vrem sa divortam insa sotul meu zice ca nu vrea sa imi dea decat jumatate din mobile si electrocasnice. Din rate, nu! E normal? Eu am cerut in instanta sa primesc apartamentul in natura si sa il despagubesc cu jumatate din tot ce a platit el pana acum (inclusive rate). Am sanse sa primesc casa in conditiile astea? Daca totusi va castiga el, atat e corect sa il plateasca mie (doar jumatate din mobile si electrocasnice)?
  Multumesc,

 204. Buna ziua

  Va rog sa-mi spuneti daca eu tatal a doi copii pot divorta doar cu numele de mama fara a inpartii bunurile,traind totusi in apartament cu fosta familie…ce trebuie sa fac….va multumesc

 205. Buna, am o intrebari, in urma cu doi Ani am divortzat de sotul meu Si la partaj nu mi sa dat nimica din trei case , terenuri,bani , mașini , am fost 10 ani si am muncit in străinătate si soțul meu a trecut toate bunurile pe tatăl lui, care acuma a murit , in urma cu un an soțul meu sa recăsătorit si a pus toate bunurile in comun cu noua lui soție , ce as putea sa mai fac in situația de fatza? Mai are rost sa redeschis un proces? Va rog mult sa imi răspundeți

 206. Buna ziua, Sant asociat cu sotia la un srl. Sotul detin 70%.parti sociale sotia 30%.La partaj se
  tine cont de contributia fiecaruia s au se poate modifica.Sotia pretinde sa avem 50%.fiecare,sa nu se tina cont de contributia fiecaruia.

 207. Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema – am primit banii dela tatal meu si am cumparat cu sotul o casa. Casa in care nu stam, a fost o investitie mai mult pentru copii. Sotul meu a mostenit si el bani, pe care le a cheltuit fara sa stiu eu (le a facut praf)… Eu vreau sa scriu casa pentru care am primit banii dela tatal meu numai pe numele meu. Cum sa procedez? Va multumesc!

 208. Cerere de divort si partaj in 1989. Despartiti in fapt din 1989. Sentinta pronuntata in 1991. Cu 10 zile inainte de pronuntatrea sentintei una din parti achizitioneaza un imobil. Acest imobil este bun comun? In sentinta este specificat ca separarea in fapt este din 1989.

 209. Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog din suflet. Sora mea sta cu cineva de 20 de ani aproape cu respectivu intr.o casa de stat pana in prezent. Au contribuit la tot 2. De 4 ani sunt casatoriti . Au copi separat din primele casatori…el vrea sa renovam casa acum si zice ca sa ramana la unu din copii lui si eu nu vreau zice ca eu nu am niciun drept casa trebuie achitata .mai avem 2 milioane de lei 200 lei si nu vrea el …ma puteti ajuta ce drepturi am

 210. Ma confrunt cu urmatoarea problema. Sunt divortata din 2007 si nu am facut partaj. La primarie figurez cu rol comun, eu si fostul sot, avand in proprietate o casa si o parcela de teren. In 2017 mi-am cumparat o masina si functionara de la primarie a trecut-o pe acelasi rol comun. Am solicitat deschiderea unui rol unic pe numele meu, dar mi s-a raspuns ca nu pot sa am acest rol decat daca fac partaj. Totusi, am cautat pe internet si am gasit un articol in care se specifica ca se poate face acest lucru prin separarea rolului comun in 50% – 50%. Va rog sa ma ajutati! Ce pot sa fac, pentru ca cei de la primarie sa faca impartirea aceasta pentru a avea rol unic si pentru ca bunurile pe care le cumpar eu acum, divortata fiind de 10 ani, sa nu figureze ca bun comun cu fostul meu sot?

  Fostul sot este de acord sa se faca aceasta impartire in roluri individuale nominale. Nu stiu daca asta are importanta. Nu dorim sa facem partaj, pentru ca asta ar insemna niste cheltuieli pe care nu ni le permitem.
  Multumesc!

 211. REFERITOR LA UN PARTAJ EU AM INVESTIT IN ACEL IMOBIL SUMA DE 40 DE MII DE EURO SI FOSTA NORA A DIVORTAT DE FIUL NOSTRU EL A FOST DESPAGUBIT CU O SULTA DE 25 DE MII DE EURO IMOBILUL ERA VALORAT LA O SUMA MAI MARE IN JUR DE 90 DE MII DE EURO, INSTANTA DE JUDECATA NU NEA LOAT IN CONSIDERARE SUMA INVESTITA DE NOI IN ACEST IMOBIL AM FOST EVACUATI DIN IMOBIL SI OBLIGATI SA PLATIM ONORARU PENTRU AV SI EXECUTORI JUDECATORESTI NOI SUNTEM IN VARSTA EU 79 SI SOTIEA 76 DE ANI SI NU PUTEM FACE FATA CHELTUELILOR , AM CONSULTAT UN AV DIN ZONA SI NEA SPUS CA NU SE MAI POATE FACE NMIC ODATA CE A FOST JUDECAT ACEST PROCES DE PARTAJ AM FACUT O PLANGERE LA COMISIEA INSPECTIA JUDICIEARAPRIN CARESA DISPUS CLASAREA DIN DATA DE 29 01 2018 A SEZIZARI CE MAI PUTEM FACE DACA CAZUL A FOST CLASAT VA MULTUMESC SI ASTEPT CONFIRMAREA

 212. Buna ziua , am nevoie de un sfat . Sora mea a intentat partaj după divorț . Partajul consta intr-un teren achizițonat in timpul căsătoriei , doar ca el înainte de cumpărarea terenului a vândut un apartament pe care îl avea dinainte de căsătorie și diferența a avut-o din banii strânși de ei împreuna muncind in Italia . Terenul a fost trecut in acte cu o suma mult mai mică decât cea reala . El vrea sa ii cedeze doar 15% sorei mele , nerecunoscându-i câți bani ia dat sora mea și nerecunoscându-i ca de fapt ea a fost cea care a avut venituri mult mai mari , pe lângă acest teren mai exista un spațiu comercial cu credit la banca , credit pe care de fapt îl plătește familia mea din activitatea care se desfășoară in spațiul respecțiv . Precizez ca contractul de credit este pe numele lui , ea fiind trecută ca coplătitor in acest credit . Idea e ca vrem ca el sa iasă din contract și spațiul mai departe sa rămână al ei , sa plătească ea in continuare ratele la banca . Cum credeți ca ar fi corect sa se împartă aceste bunuri ? Va mulțumesc

 213. ma numesc adrian cojocaru siam o problema. Parintii mei au decedat(mama an1992 si tata an 2017) .Acum 10 ani tata s a recasatorit a 2 a oara si eu am ramas acum sa fac partajul cu mama vitrega . Am bagat actele la tribunal pt partaj ansa cea de a 2 a sotie mi a sustras mai multe bunuri de valoare din curte si din casa. As dori sa va antreb ce pot face eu an continuaresi as vrea sa stiu ce drepturi are ea la mostenire ca cea de a 2 a sotie si daca o pot acuza de furtul bunurilor .Mentionez ca am facut plangere si la politie.

 214. Ma numesc Adrian,sunt divorsat din 2015,partajul sa facut prin instanta,dar amiabil,cu mentiunea ca in instanta ,presedintele a pus intrebarea catre fosta sotie daca bunurile mobile au fost impartite pina acuma,raspunsul fiind ca sa facut si realizat. Mentionez ca in instanta sa mers pt.partajul de bunuri imobile(noi avind doua locuinte).DE la data partajului a trecut un an,iar bunurile mobile care apartineau fostei sotii nu au fost ridicate nici pina la aceasta data. Intrbarea mea este; Ce trebuie sa fac eu legal ca bunurile cuvenite fostei sotii sa le eliberez din locuinta mea ?? Am atentionat-o de citeva ori sa vina sa-si ridice bunurile,dar motiveaza ca nu are unde le depozita,caci fosta locuinta a vanduto.. NU vreau sa fac ceva ilegal,sa comit vreo infractiune. Va multumesc mult.

 215. Buna ziua !
  Doresc sa stiu in ce masura pot recupera partea mea dintr un imobil acizitionat in timpul casatoriei daca am incheiat deja divortul la notar si dupa divort sotia a devenit unic proprietar al imobilului. Va multumesc anticipat.

 216. Buna ziua, va rog frumos sa ma aiutati cu un sfat , parinti mei au construit o casa sorei mele, sa casatorit in 2011, acum sunt divortati, fostul ei sot a cerut partaj, casa fiind in numele parintilor mei, tatal meu a decedat in 2013, nu am facut taxa de succesiune, specific ca construitea casei e facuta in totalitate de tatal meu fiind constructor. Ce drept de partaj are ,casa fiind pe numele mamei mele . Precizez ca fostul cumnat are imprumuturi pentru acoperis noi putem dovedi ca in aceea perioada lui a primit 10.000€ de la Mama mea. Pana acum nu am avut nici o dreptate in tribunal tot ce cere e in favoarea lui, acum mai nou asteptam expertul pentru evaluarea casei, cu ce drept? Va multumesc astept raspunsul dumneavostra. O zi buna.

 217. Buna ziua. Am mostenit in parti egale cu fratele meu, casa parintilor decedati de 10 ani. prin partaj juridic, urmind ca eu sa dau sulta fratelui meu, Dar acum, dupa pronuntarea hotaririi, acesta vrea si partajul bunurilor mobile din casa (mobile, covoare etc) insa acestea nu mai exista, deoarece fiind vechi si ponosite le-am arucat la gunoi pentru a elibera casa in vederea renovarii si eventual a vinzarii. El vrea sa ajungem din nou in instanta. Ce e de facut? Multumesc

 218. Buna ziua,

  Sotul meu a fost casatorit, casatorie in urma careia au rezultat doi copii dintre care unul major si au dobandit un apartament prin contract de vanzare cumparare de 2 camere. Fosta sotie nu a vrut sa se inteleaga la notar sau mediator pt partaj, prin urmare urmeaza sa inainteze cerere de partaj in instanta. Nu vrea sa ii dea actul de vanzare-cumparare cum il poate lua de la dânsa? A doua intrebare: la finalizarea partajului, in ce modalitate i se vor da banii (el renuntand la dreptul lui de coproprietar) toti odata? Sau prin rate avand in vedere ca realizeaza venituri medii? Problema lui este ca il executa de cate ori intarzaie o saptamana cu plata pensiei de intretinere. Nu se poate intelege cu dansa sub nici un aspect.

  Multumesc.

 219. Buna ziua, sotia mea a facut niste afaceri necurate si acum are dosar penal cu un prejudiciu de 180 000 de lei.Poate sa puna sechestrul pe apartamentul meu daca pe 3 sferturi din el am act de donatie din partea familiei mele si ea nu a avut niciodata servici ,si toti banii din aceasta afacere a facut casa la tara pe numele baiatului ei din prima casatorie,pot sa demonstrez aceasta cu martori ,Portia ei di partaj cam cat ar fi ?
  Multumesc

 220. Buna ziua,sunt divortata din martie 2019 am avut o casatorie de 29 de ani cu doi copii majori,intre timp m-am imbolnavit de cancer iar fostul sot a inceput aventurile dupa care in septembrie 2018 a parasit domiciliul,va rog sa-mi spuneti daca la partaj am cota parte mai mare tinind cont ca sunt in pensie de boala.Mentionez ca am muncit atit in tara cit si peste hotare in toti acesti ani exceptand ani de boala.Bunurile de partaj sunt doua apartamente,va multumesc frumos si astept raspuns.

 221. Buna ziua. Am horatat de comun acord sa mergem la notar pentru depunerea actelor de divort, implicit si pentru partaj. In urma casatoriei am dobandit un apartament cu credit ipotecar la care sotul este debitor si eu codebitoare, plus o masina care este pe numele lui cu bani de la parintii mei,Va rog sa mi spuneti cum se poate face partajul in acest sens, ma intereseaza mai mult apartamentul cu creditul ipotecar.Multumesc si astept un raspuns!

 222. Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la speta de mai jos:
  – parintii mei au divortat in urma cu 4 ani, fara a se realiza partajul la data respectiva. Mama a revenit la numele avut anterior casatoriei
  – azi am aflat intamplator ca tata a deschis actiune de partaj in data de 23.01.2019. De la data deschiderii actiunii si pana astazi, mama nu a primit instiintare ca este parte intr-o actiune de partaj, neprimind comunicare din partea Instantei. Astazi a aflat la in timpul unei conversatii telefonice cu o vicina ca tata a deschis actiune de partaj, deoarece i-a solicitat vecinei sa fie martora la Instanta
  – pe portaljust.ro mama apare in calitate de parat, dar cu numele avut in timpul casatoriei
  – in data de 23.05.2019 s-a dat o incheiere prin care se admite cererea de ajutor public judiciar formulata de tatal meu si dispune plata acesteia in 24 de rate lunare.
  Intrebari:
  1. este posibil sa se desfasoare un proces de partaj, fara a fi instiintate partile ?
  2. in situatia in care taxa judiciara se plateste in 24 de rate, judecarea efectiva a cererii, respectiv stabilirea cotei-parti pentru fiecare parte se poate realiza inainte de achitarea integrala a taxei judiciare?
  3. in situatia de fata, mama fiind mentionata ca parte cu numele din timpul casatoriei, ii este opozabila o incheiere data in acest dosar?

  Va multumesc

 223. Buna ziua am si eu o nelamurire in ceea ce priveste divortul parintiilor mei …ei au o casa la tara care locuieste tatal meu si.a facut si buletin acolo…ei mai au 2 garsoniere conf 3 in bucuresti…in una dintre ele stau eu cu copilul si in 1 mama mea ..
  Mentionez ca tatal meu are niste datorii la banci si ne ameninta pe mine si pe mama ca vom ramane pe drumuri mai mentionez ca nu au facut partajulas dorii sa stiu daca este adevarat pot ramane pe drumuri din cauza datoriilor lui garsonierele sunt pe numele lor

 224. Buna ziua, va rog sa ma indrumati intr-situatie neplacuta, am convenit de comun acord sa divortam la notar, detinem un apartament bun comun si avem un copil minor in intretinere, eu tatal am convenit sa-i cedez jumatatea mea fiului meu minor, care sunt metodele cele mai eficiente de transfer de proprietate fiului minor, vreau sa ma asigur ca in niciun fel sa nu-i fie partea lui scoasa la vanzare de catre mama lui in situatia in care trebuie sa transfer pe numele mamei lui dat fi faptul ca este minor. Exista vreo procedura de interdictie de vanzare sau mama odata ajunsa sa detina si partea fiului poate lua decizii exclusive referitor la o posibila vanzare din partea ei? . Va multumesc anticipat. O zi buna!

 225. Buna ziua. Luna viitoare fac 1 an de la nunta dar vreau să divorțez . Nunta a fost făcută doar cu banii mei și toate avansurile și toată cheltuiala (aprox 15000 lei ) a fost suportata de mine. Cu banii de la nunta am cumpărat un autoturism . Acum soția vrea sa vând mașina și să-i dau jumătate din suma. Întrebarea mea este daca am vre-o șansa să ami recuperez banii investiți în nunta căci nu mi se pare corect sa împart doar câștigul nu și investiția. Vă mulțumesc .

 226. Buna ziua. Luna viitoare fac 1 an de la nunta dar vreau să divorțez . Nunta a fost făcută doar cu banii mei și toate avansurile și toată cheltuiala (aprox 15000 lei ) a fost suportata de mine. Cu banii de la nunta am cumpărat un autoturism . Acum soția vrea sa vând mașina și să-i dau jumătate din suma. Întrebarea mea este daca am vre-o șansa să ami recuperez banii investiți în nunta căci nu mi se pare corect sa împart doar câștigul nu și investiția. Vă mulțumesc . Când am făcut nunta aveam propriul meu autoturism pe care l-am vândut că sa ami iau pe cel actual și o parte din bani au intrat în autoturismul nou achiziționat.

 227. Buna ziua. Parinti mei vror sa divorteze ca sa poata face partaj ca tata da isi aduca amanta in casa construita de abi nu vrea sastea el in casa lasata mostenire de parinti lui.Eu am ceva drepturi la casa? Sau cum putem sa facem sa raman eu si cu mama intr-o casa si tata in alta

 228. O intrebare,va rog, buna ziua!
  Dacă pe timpul căsnicie am deschis o firmă la care eu sunt unic asociat, si a rămas cu restanțe de plata la stat,apoi după separarea noastra in fapt ,firma nu a mai avut nici un fel de activitate, in momentul partajului ,se vor împărți si datoriile firmei?

 229. Buna ziua. Am cumparat un apartament in timpul casatoriei si dupa 16 ani am divortat. Acu vreau sa fac partajul dar el nu vrea. Pot eu sa depun actele de partaj? Mentionez ca nu sunt trecuta in contract dar pot dovedi ca e cumparat in timpul casatoriei deci detin jumatate . Multumesc.

 230. Buna ziua. Am divortat pe cale amiabila, la notar. La acel moment, copiii erau majori, si impreuna cu sotia, avand apartamentul in comun, am convenit sa nu facem partaj, si sa fie mostenit de copii, dupa ce nu vom mai fi, ca doar pt ei am muncit. Acum, fosta sotie s-a razgandit si vrea sa faca partaj. Este posibil acest proces de partaj ? Multumesc frumos si scuze pt deranj

 231. Partajul este opera?iunea juridica prin care este sistata proprietatea comuna asupra bunurilor aflate in coproprietate (indiferent de izvorul sau), precum ?i asupra bunurilor aflate in devalma?ie (in cazul bunurilor so?ilor).

 232. Buna ziua! Sunt despartita de soțul meu de la 1 februarie 2020 dar nu cu acte, în acest timp masina in valoare de 7000 E, în urma unui accident este dauna totală, aceasta fiind condusă de soțul meu in timpul accidentului. Im urma unui divorț se ia in calcul la partaj si acest bun comun?

 233. Fiica mea a divortat anul acesta dupa 16 ani. Fostul ginere, impreuna cu ea, au facut refinantare la o banca in timpul casatoriei, noi fiind garanti cu apartamentul nostru.
  El este unic titular, noi, parintii fetei, fiica noastra si parintii baiatului suntem codebitori (cu pensiile, dar detin si o vila).
  Baiatul este in Anglia, presupun ca lucreaza (nu stiu daca angajat sau prin agentie), fiica noastra a revenit acasa si nu are venit.
  Am dori sa facem partajul, mai ales pt banca, din cauza ca nu s-au platit 17 rate si sunt data pt recuperarea datoriilor catre banca.
  Multumesc pt eventualele sfaturi!

 234. Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu răspunsuri la niste intrebari..dacă eu am divorțat si avem un apartament luat de la primărie in contract suntem amândoi si fata. El a rămas în apartament si eu am plecat cu fata. Imi pot cere partea din acel apartament? Mai am vreun drept asupra apartamentului? Va multumesc !

 235. Buna ziua! Am o nelamurie, in curand vreau sa divorțez de sotul meu, de care sunt casatorita de 1 an. Eu inainte de casatorie aveam un apartament, ceateva mii de lire in cont, o casa in constructie, masina etc.. care toate sunt pe numele meu si inca le detin, doar ca acel teren pe care am constructia era concesionat si l-am cumparat impreuna recent practic e trecut si el pe acte.. .. El a contribuit la finalizarea casei in acest 1 an. Cum se vor imparti toate acestea dupa divort. El avand si o fiica din prima casatorie si are pretentia la jumătate din bunuri.
  Va mulțumesc! In urma casatoriei mi-am pastrat numele de fata, aceasta casatorie a avut loc in Anglia.

 236. Buna ziua,am si eu de facut partajul cu matusimea jumatate/jumatate parte si as vrea sa stiu cam cat mat costa toata treaba,partajul fiind pe casa+anexe la tara zona Lehliu,teren arabail la camp,vie la camp si un loc de casa.Mar ajuta foarte mult raspunsul dumneavoastra.Multumesc

 237. Bună ziua vă cer și eu un sfat! aș dori să fac partajul la judecătorie cu cumnatul meu deoarece nu ne înțelegem la suma de bani care ar trebui să i le dau el cere mai mult.
  Recent am dezbătut succesiunea tatălui meu decedat acum 15 ani urmat de succesiunea surorii mele deci odată am trecut urmate de succesiunea mamei decedată după sora mea.
  După dezbaterea moștenirii succesive cotele parte din moștenirea lui tata și a surorii mele sunt astfel: Fracțiile l-am transformat pentru am fi mai ușor socoteli bănești în procente astfel cumnatul are din (teren agricol ,loc la cimitir,Dividente ) 12,5% Și din apartamentul părinților mei 6,25% . la valoarea notarială apartamentul valorează 170000 ron , terenul agricol26000 ron/ha(4,30ha), Dividente le800 ron, locul de la cimitirCare este de la bunicii mei cu construcția făcută de ei și evaluat la Administrația cimitirelor cu 500ron(cumnatul vreun ceară bani și pe construcția aceasta), Și mai e un loc la cimitir unde suntem mai multe neamuri mie și cumnatului revedere minune12,5% , deci rămânându-i cumnatului meu din acest loc1.52% la care la fel construcția nu a fost făcută de mine nu știu de cine și are pretenția îi dau bani și pe aceasta la valoarea construcției,
  Eu i-am oferit din start26000 ron
  Pe tot la care acesta are pretenția la peste 40000 roni . Menționez că toate impozitele cadastrul apartamentului întreținerea cu utilitățile și taxele de eliberare a documentelor necesare moșteniriiAu fost achitate de către .mine
  La moștenirea surorii Și știu și eumele el a susținut că apartamentul A început să cumpere cumnatul meu înaintea căsătoriei dar eu mi aduc aminte că acesta a fost achitat în timpul căsătoriei cu sora mea după o anumită perioadă nu pot să mă pronunțLa ea în timpul căsătoriei au venit cu îmbunătățiri la acesta renovând ul cu izolație termică schimbat instalație electrică centrală termică termopane manopera efectuării proiectului și construcției unui balcon cu beci! Aș dori să știu dacă cumva nu am și eu dreptul la acestea după decesul surorii mele și să mă sfătuiți cum să procedez la instanță deoarece acestea nu au intrat în actul de moștenire menționez că el a spus că a fost achiziționatÎnaintea căsători
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 238. Revin la cele detaliate mai sus cu renovarea apartamentului și efectuarea balconului că sora mea a primit suma de 20000 ron pe timpul acela de la părinții me

 239. Buna ziua am.si.eu o intrebare..am avut o garsioniera mostenire sa vandut am cumparat o casa din bani din garsioniera insa in actele casei este trecut sotul..el nu a contrinuit cu bani la cumparare ..de doi eu nu stau acolo el sta cu amanta pt ca.nu am.divortat si toata familia ei si pe.mn ma ameninta ca nu am ce sa caut acolo ca ce bataie nu pot sa iau..stau cu chirie de 2 ani am si oprire pe salariu nu imi pot perminte un avocat..ce ma sfatuiti sa fac??? Multumesc

 240. Buna ziua! Am cumparat un autoturism in timpul casatoriei si acum fost sotie l-a vandut verisorului ei fara ca eu sa stiu (masina era pe numele sotiei). Acum masina e la mine si actele la el. Pot incepe la judecatorie un proces de partaj? Pot sa fac ceva sa nu dureze mult (ordonanta presedential) ? Cam cat dureaza si cati bani costa?

 241. Buna ziua!
  Cum se pot recupera niste bani de la o persoana care nu are proprietati, venituri sau alte bunuri pe numele ei? Ce poate face in acest sens executorul judecatoresc? Multumesc!

 242. Succesiune pe bunurile proprii ale defunctului
  Intrebari:
  Tatal meu, cu 11 luni inainte de a deceda, a primit ca mostenire o casa de la tatal lui (bunicul meu)
  ▪Sotia tatalui meu (mama mea vitrega) trebuie sa demonstreze (cu acte nu pe vorbe) cum s-a  cheltuit suma de bani (18000 euro) care a inlocuit casa dobandita prin mostenire legala de catre tatal meu ??
  ▪Cum pot beneficia si eu, ca fiica, de aceasta mostenire de la bunicul meu ??
  Sotia tatalui meu spune ca nu mai are nici un ban (precizez ca ea nu m-a acceptat niciodata    …ea m-a cunoscut cand eu aveam 27 de ani)

 243. Fostul sot doreste sa isi ia numele de pe casa pe care sintem co propietari, si sa ramina casa numai pe numele meu.Nu vrea nici o despagubire de la mine. Cum se poate proceda?
  Casa e fara datorii bancare sau catre stat.
  Multumesc !!

 244. Buna seara, socrul meu a decedat acum 2 ani, iar acum 1 an soacra mea a initiat taxa de succesiune la tribunal, unde i cheama pe sotul si cumnata mea pt atribuirea bunurilor si pt partaj.
  Vreau sa va intreb, ce drepturi au sotul si cumnata mea, si drepturi are soacra mea?

 245. Buna ziua imi trebuie neaparat o chitanta de la primarie ptr.mine si fiul meu ptr.a pleca in strainatate precum ca nu avem proprietati si case in Romania si partajul eu inca nu l am facut cu fostul meu sot .La primarie imi zice da sant si eu proprietaria si nu mi dai aceasta chitanta Dar eu pe casa si teren nu sant eu trecuta ci doar el.Cum pot face ptr.al obtine?

 246. Buna ziua,
  Va rog daca aveti amabilitatea de a-mi oferi raspunsuri pentru urmatorul caz:
  Un bun imobil (casa) proprietatea unei societati comerciale transferata asociatului unic prin desfintarea/ radierea societatii, este supusa partajului?
  Mentionez faptul ca bunul imobil in momentul casatoriei era bunul firmei, desfintarea/ radierea societatii comerciale prin hotarare judecatoreasca si atribuire asociatului unic facandu-se la cativa ani dupa casatorie.

 247. Buna seara, daca imobilul care face obiectul partajului , casa in care locuiesc 2 copii , unul minor, i se ofera sulta celui care solicita partajul, care este mai mica , deoarece astfel sunt posibilitatile, eu ca fosta sotie demonstrand am platit ratele la credit din salar automat, chiar are dreptul la 50%? Si trebuie sa platesc eu evaluator si cheltuieli de judecata? Unde este dreptatea?

 248. As dori sa ma informati ce drepturi am de a opri un partaj care a fost deschisa la cererea mea dar fiind nemultumita de serviciile avocatei as dori sa suspend sau sa opresc pana o sa am posibilitatea de a plati si de a inlocui avocata.

 249. Buna ziua,
  Eu am achiziționat cu soțul un apartament prin credit. Mai avem 20 de ani de plata.
  Am plătit 10 ani.
  Avem doi copii și urmează sa divorțam.
  Eu vreau sa rămân cu copiii în casa. Însă nu am suma pe care ar trebui sa i-o dau soțului, respectiv jumătate din cat am plătit pe credit în cei 10 ani.
  Se poate sa îl despagubesc în rate?
  Menționez ca el nu a plătit nicio rata in toți acești ani. Toate ratele le-am achitat eu.
  Multumesc

 250. Bună ziua,
  Părinții mei au fost căsătoriți, timp de 14 ani tatăl meu nu a mai vrut sa tina legătură cu noi, mama a rămas singura cu 2 copii unul major și unul minor(unul de 18 ani și unul de 12 ani)Acum 3 ani a reușit sa divorțeze în lipsa lui, dar partajul nu l-a făcut încă. Au un teren intravilan și un apartament ca și bun comun, dar toata întreținerea și renovarile apartamentului au fost suportate de mama și de mine(copii au vârstă de 31 respectiv 26)Eu dacă îmi ridic o casa pe terenul gol, iar mama în viitorul apropiat va deschide partajul, ce șanse are tatăl meu la teren și la apartament? Specific ca tatăl meu trăiește, probabil și-a făcut alta familie.

 251. Buna ziua.Sunt divortat de 5 ani.Si fosta sotie a parasit domiciliul de 5 ani.Eu am rămas în casa și am avut grija de ea .Am investit în casa.Fosta sotie msi poate cere partajul?Ce șanse mai are?

 252. Buna ziua
  Am fost casatorita cu sotu timp de 19 ani am divortat anul trecut vreu sa fac partajul.
  In timpul casatoriei am facut un credit la banca care il platesc eu din care sa cumparat bunuri in casa in care am locuit,casa fiind a parintilor lui.Ce trebuie sa fac si ce drepturi am.

 253. Am o garsonieră si as vrea sa ii las sotiei dar am si un frate si un nepot dar gindul meu nu merita nimic de aceea vreau sa aflu cum as putea sa rezolv aceasta problemă

 254. Buna ziua ,

  Am cumparat o casa împreuna cu fostul soț din vanzarea a doua apartamente , unul al lui si unul al meu , ambele avute de dinaintea casatoriei noastre . Am crescut 2 minori fiind în prenatal acum 10 ani iar dupa chiar daca am avut un loc de munca nu aveam veniturile sotului meu care nu a mai investit nici un ban in imobil decat în traiul de zi de zi . Acum la partaj doreste 70% din casa lucru care mi se pare aberant datorita faptului ca eu am crescut 2 minori , el fiind foarte des plecat de acasa in interes de serviciu zicea el . Eu am crescut copii si am intretinut casa mai bine de 10 ani în toate formele posibile si as vrea sa va intreb daca servicile din gospodarie si cresterea minorilor pe langa faptul ca am contribuit cu suma unui apartament nu as putea obtine 50% din imobil ? În ce aliniat de lege pot găsi recunoasterea aporturilor ca cotă si daca cresterea a 2 minori si întretinerea casei si a barbatului daca sunt luate în considerare ?

 255. Bună ziua!
  In partaj, daca nu vă înțelegeți la notariat, veti ajunge sa vă judecați în fața unei instanțe de judecată.
  Da, și munca în gospodărie și creșterea copiilor sunt avute în vedere de către judecator într-un astfel de dosar și cântăresc in contribuția soților într-o căsătorie!
  Este foarte important că într-un astfel de dosar sa vă faceți foarte bine apărările încă de la început și vă sfătuiesc in acest sens să apelați la serviciile unui avocat din zona dvs.care vă știi cum să conducă un astfel de dosar și să vă sfătuiască ce sa faceti! Nu este cazul să căutați dvs. articole de lege….nu va ajuta prea mult, articolele de regulă se coroborează cu altele!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 256. Buna ziua , m-am despărțit de bărbatul meu nu suntem căsătoriți suntem din 1996 împreuna avem 2 copi o fata și un băiat, băiatul a stat de la 14 ani pana la anumită vârsta de 18 ani ma amenințat ca ma omoară ca îmi omoară băiatul am filmări și dovezi.
  Nu are pe cartea de munca nici o zi lucrata am un apartament și o mașina am scos bani banca ca sa le achiziționez și am terminat rata de la banca ce drepturi are el?

 257. Buna ziua!
  imobilul,casa de locuit are ca propietari pe mine(sot) +sotia mea in cota de 1/2 parti si fiul meu din prima casatorie care detine si el o cota de 1/2 parti,bun dobandit prin cumparare de toti trei cu mentiunea ca noi (sot+sotie) avem constituit in favoarea noastra un drept de uzufruct viager pe cota de 1/2 parti a fiului meu.,mentionand totodata ca fiul meu a intrat in stapanerea de drept a cotei de 1/2 parti a imobilului la data semnarii contractului de vanzare cumparare si ar urma sa intre si in stapanirea de fapt numai dupa decesul uzufructuarilor(eu sot+sotia).INTRE timp fiul meu s-a mutat in alta tara si doreste sa renunte definitiv in favoarea noastra(sot+sotie) a cotei lui de 1/2 parti din imobil.
  Aceasta fiind prezentarea situatiei de fapt ,intrebarea care v-o punem este: Putem incheia un contract de partaj la notar in forma autentica de comun acord toti proietarii imobilului (sot +sotie + fiul meu) ca dupa incheierea actului de partaj sa ne cedeze cota de 1/2 parti dobandite prin cumparare si sa fie intabulat in CF,dreptul la nuda propietate in favoarea uzufructuarlor(eu sot+sotia). In final va intrebam,dupa ce fiul meu a renuntat la dreptul de propietate in favoarea noastra,mai poate solicita(inainte de incheierea partajului fiul meu propietar va fi despagubit cu o suma de bani)drept la mostenire dupa decesul nostru,doarece noi avem de gand sa trecem imobilul pe numele fiului nostru comun !!! Astept un raspuns si totodata va multumesc !!!

 258. Bună seara!

  Eu am o situație puțin diferita, dar sper din suflet ca ma puteți ajuta cu o soluție. În timpul căsătoriei mama a fost dispusa sa ne ajute pentru a cumpăra un apartament,dar fiindcă nu aveam toată suma necesara am încercat sa contactez un împrumut de la banca. Soțul meu neavând venituri, suma pe care am împrumutat.o a fost mai mica decât cea necesara, astfel din acei bani am cumpărat o mașină. Soțul meu a aranjat actele cumpărării și abia ulterior m.a anunțat ca este pe numele mamei lui cu pretextul ca asigurarea va avea un cost mai mic. La câteva luni soțul meu a fost închis 6 luni jumătate pentru conducere fără permis și eu în absolut tot timpul am plătit toate datoriile și mi.am întreținut și băiețelul. De o luna soțul a fost eliberat și după o săptămână a plecat de acasă fără sa știu, rezolvand cumva sa ia și mașina. Acum întrebarea este dacă pot dovedi ca este mașina mea ținând cont ca am luat împrumutul cu câteva zile înainte de cumpărare,împrumutul îl achit doar eu după întrarea indemnizației de creștere copil, am făcut și un accident cu ea, iar asigurarea a fost plătită doar de mine.

  Va mulțumesc frumos!!

 259. Bună ziua!
  Împreună cu soțul meu am decis să divortam la notar decomunacord,iar eu am decis să-mi păstrez numele de fata care l-am avut înainte de căsătorie. Eu vrau să-mi cumpăr o locuință prin credit bancar după finalizarea divorțului si apoi să-mi schimb buletinul cu numele care l-am avut înainte de căsătorie și adresa actuală.
  Am vro șansă să-mi cumpăr o locuință sau trebuie sami schimb buletinul mai întâi?

  • Bună ziua,
   Este de preferat sa finalizați procedura de divorț la notar și să vă schimbați cartea de identitate înainte și de abia ulterior sa vă cumpărați un imobil.
   Puteți și acum sa vă cumpărați cu actualul nume, dar ulterior va trebui sa vă schimbați actele cu numele nou/vechi de față și aceasta procedura este mai grea și implică și costuri….Așadar este mai buna prima varianta!
   Av. Mădălina Moceanu
   Baroul Bucuresti

 260. Buna ziua! Am fost casatorit 12 ani si am stat in apartamentul oferit de soacra care e pe numele ei. Noi l-am renovat total si l-am mobilat. Dupa divort eu nu am facut partaj….dar am de gand. La partaj voi avea si vreun drept asupra locuintei?

 261. Bună ziua!
  Nu, nu aveți niciun drept asupra locuinței respective având în vedere că aceasta este pe numele fostei soacre.
  Pentru îmbunătățirile făcute în casă respectiva aveți însă dreptul la un drept de creanță( suma de bani) pe care îl puteți obține fie pe cale amiabila, fie pe calea instanței de judecată dacă eșuează prima cale!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 262. Partajare imobil aflat în devălmășie 50% cu 50%. Unul din soți este debitor, partajarea fiind cerută de creditor. Instanța de fond a atribuit 30% soțului debitor, 70% celuilalt soț. În apel situația este 50% pentru fiecare. Soțul debitor a fost obligat să plătească celuillt o sultă. Întrebarea: creditorul va urmări sulta? creditorul poate solicita executarea silită a întrebului imobil sau doar 50% cota soțului debitor?

  • Buna ziua!
   Creditorul nu poate urmări sulta, nu îi aparține debitorului sau de la momentul platii soțului creditor( cel căruia i se cuvine sulta respectiva)!
   Se poate executa întreaga casă a soțului debitor pentru că această i-a fost atribuită prin partaj!
   Av. Mădălina Moceanu
   Baroul Bucuresti

 263. Bună ziua! Numele meu este Ioan Melinte. Permiteți-mi să întreb, vă rog, dacă bunul dobândit prin uzucapiune intră în masa partajabilă la partaj.

  Eu, de pildă, am o suprafață totală de aproximativ 35.000 mp, teren extravilan, dobândit prin uzucapiune. Procesul a durat mult, context în care hotărârea judecătorească s-a pronunțat în timpul căsătoriei. Valoarea terenurilor este în prezent considerabil mai mare față de momentul în care am introdus acțiunea.

  • Buna ziua!
   De principiu, daca uzucapiunea a început in timpul căsătoriei, da, imobilul respectiv intra la partaj! Mai depinde și cum ați obținut hotărârea de uzucapiune!
   Vi se poate răspunde cu exactitate la întrebarea dvs.pe baza actelor și a mai multor informații!
   Av. Mădălina Moceanu
   Baroul Bucuresti

 264. am fost casatorit 10 ani . in timpul csatoriei , sotia a vandut ap propietatea ei si am cumparat alt apartament inpreuna . ce se intapla cu cei 10 ani , de casatorie si perioada care am stat inpreuna ? .ce drepturi as avea ? . multumesc . Toata stima

 265. buna ziua . am fost casatotit , 10 ani , in timpul casatoriei , am vandut apartamentu , propietatea a sotiei si am , cumparat impreuna un ampartament . ce sanse am , pentru cei 10 ani de casatorie si calitatea de copropietar al , apartamentului cunparat impreuna ? multumesc . toata stima

 266. Buna ziua!
  Daca apartamentul soției care a fost vândut avea o valoare mai mică decât cel cumpărat împreună cu dvs. in timpul căsătoriei, dvs. sunteți coproprietar împreună cu soția doar asupra diferenței de valoare a noului apartament. La un eventual partaj, soția având o cotă procentuală mai mare decât a dvs., apartamentul i se acordă soției dvs. cu obligația acesteia sa vă despăgubească pentru partea dvs. cu o suma de bani numita sulta! Daca vă veți înțelege, faceți partajul la notar, in caz contrar, veți ajunge in instanță!
  Av. Mădălina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 267. Bună ziua am și eu o întrebare dacă eu și soțul meu suntem divorțați dar casa e făcută din banii mei adică am vândut casa părintească și am făcut casa pe pământul lui . E el proprietaru ..dar e din banii mei am trăit cu el 14 ani din care doar 8 ani oficiali .cu acte divorțul o fost făcut în lipsa mea și el nici nu vrea sa audă de partajarea casei .am șanse sa obțin partaj de casa . Ca să-mi restituiasca banii sigur nu o va face ..eu nu pot demonstra cas banii mei din motive ca nu am nici un bon la mina

 268. Bună ziua.Sunt căsătorită de 6 ani și împreună cu soțul locuim în casa parintilor mei.Sotul după căsătorie s-a schimbat complet :foarte nervos,dispus la scandal din orice motiv oricât de banal ar fi.Zilnic stam toți inclusiv parinti ca pe ace sa nu înceapă sa urle.Mai nou îmi reproșează ca părinții mei nu ne fac acte pe casa inclusiv lui.Dea lungul anilor noi am mai făcut mici retușuri pe la casa.El la fiecare scandal pe care îl face ma ameninta ca îmi distruge tot ce a făcut sau ca ne da foc.Precize ca majoritatea banilor investiți au fost ai mei eu lucrând în străinătate.Actele pe casa sunt pe numele parintilor mei.In caz de divorț vreau sa stiu care sunt drepturile lui la aceasta proprietate care aparține parintilor mei.Dar și ce trebuie sa fac dat fiind comportamentul lui descris mai sus și amenințările.Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here