În Monitorul Oficial nr. 252 din 07.05.2013 a fost publicat Ordinul nr. 504/2013 pentru aprobarea Procedurii privind accesul la informaţiile publice prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS.

Prezenta procedură constituie o noutate adoptată de ANAF, ce comunică printr-un sms situaţia fiscală a unui contribuabil.

Potrivit ordinului, orice persoană interesată poate trimite la ANAF un sms şi află câteva informaţii publice privind starea fiscală a respectivului contribuabil.
SMS–ul poate fi dat la numarul 1300 şi am verificat chiar la data acestei alerte, reacţia de răspuns a sistemului este foarte rapidă.
La acest număr de sms se transmite codul de identificare fiscală pentru contribuabilul analizat, fără a se preciza RO, de exemplu 121212.

Ce informaţii se pot afla?

Se primesc următoarele informaţii:
a) date dacă contribuabilul este activ sau inactiv;
b) dacă contribuabilul este înregistrat în scopuri de TVA sau nu este plătitor de TVA;
c) în cazul în care este plătitor de TVA, se precizează dacă aplică sistemul de TVA la încasare sau aplică sistemul cu exigibilitate normală a TVA;
d) un cod de confirmare al mesajului, prin care solicitantul poate să verifice ulterior mesajul trimis de ANAF, având în vedere că acesta se arhivează într-o bază de date. Cei interesaţi ar trebui să păstreze acest cod, ce atestă proba situaţiei acelui contribuabil la data SMS–ului.

Ce costuri sunt în legatură cu acest SMS?

ANAF nu percepe costuri cu privire la accesarea bazei de date, acest serviciu fiind pus la dispoziţie contribuabilului în mod gratuit. Se percep tarifele de transmitere a SMS–ului de către reţelele de comunicaţii.
La data redactării alertei, am utilizat două reţele de comunicaţii mobile şi ambele au tariful de 0,15 euro plus TVA pentru fiecare SMS trimis.
Observăm că nu sunt costuri foarte ridicate, iar interesantă a fost primirea aproape instantanee a primirii mesajului de răspuns de la baza de date ANAF.

De reţinut

Informaţiile primite sunt conforme cu situaţia actuală a bazei de date a ANAF, aşa cum este aceasta la data SMS–ului, inclusiv cu eventuale erori.
În procedură, ANAF a prevăzut că această bază de date este supusă actualizării în permanenţă, cu alte cuvinte eventualele erori existente vor fi corectate, însă nu sunt opozabile ANAF.
Practic, dacă primim un SMS în luna mai că un contribuabil aplică sistemul de TVA la încasare, iar ulterior se dovedeşte că acesta nu avea dreptul să îl aplice, la un eventual control se va considera că sistemul este cel cu exigibilitate normală şi nu de TVA la încasare.

Ordinul nr. 504/2013 poate fi consultat pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here