Pe lângă o majoritate covârşitoare a salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în timpul zilei, există totuşi o multitudine de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea — fie în totalitate, fie parţial — pe timpul nopţii. În cazul acestora discutăm despre munca de noapte.
Fiind o chestiune ce ţine de timpul de muncă al salariatului şi care implică riscuri speciale sau tensiuni fizice ori mintale deosebite, legiuitorul român a reglementat şi acest aspect în legislaţia muncii. Astfel, reglementarea în ceea ce priveşte munca de noapte o regăsim în art. 125-128 din Codul muncii.
Potrivit dispoziţiilor Codului muncii, există — pe de o parte — drepturi ale salariaţilor ce prestează muncă de noapte şi există — pe de altă parte — şi obligaţii ale angajatorilor care apelează la salariaţi pentru a desfăşura activităţi pe timp de noapte.
Reţinem şi faptul că, la nivelul Uniunii Europene, există legislaţie în materie, şi anume Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru.
Faţă de cele mai sus arătate, în prezentul articol prezentăm aspecte referitoare la munca de noapte.

Ce înţelegem prin „munca de noapte”?

Potrivit legiuitorului, munca prestată între orele 22:00-06:00 este considerată muncă de noapte.
Pentru ca un salariat să beneficieze de drepturile speciale pentru munca de noapte, nu este suficient ca acesta să presteze activitate în intervalul orar menţionat, ci salariatul respectiv trebuie să cumuleze şi un anumit număr de ore de muncă de noapte.
Potrivit art. 125 alin. 2 din Codul muncii, salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin trei ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Care sunt drepturile de care beneficiază salariatul care prestează munca de noapte?

Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
Aşadar, reţinem faptul că, dacă programul de lucru nu este redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, salariatului de noapte i se va acorda un spor de 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de noapte prestată.
În ceea ce îl priveşte pe salariatul de noapte, reţinem faptul că durata normală a timpului său de lucru nu va depăşi o medie de opt ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
Potrivit art. 125 alin. 4 din Codul muncii, durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi opt ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
În situaţia prevăzută la art. 125 alin. 4 din Codul muncii, angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de opt ore.

Există salariaţi care nu pot presta/nu pot fi obligaţi să presteze munca de noapte?

Da. În ceea ce priveşte tinerii care nu au împlinit varsta de 18 ani, legiuitorul arată că aceştia nu pot presta muncă de noapte.
În ceea ce priveşte femeile gravide, lauzele şi cele care alăptează, acestea nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Care sunt obligaţiile angajatorului care apelează la salariatul de noapte?

Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă. Scopul acestei informări este acela de a crea la nivelul Inspecţiei Muncii o bază de informaţii care să ajute la direcţionarea verificărilor cu această temă.
Întrucât Codul muncii nu oferă o definiţie a „frecvenţei muncii de noapte”, aceasta urmând a fi apreciată de autorităţi de la caz la caz, opinăm în sensul că angajatorul trebuie să adopte o atitudine precaută şi să informeze autorităţile de muncă atunci când deja utilizarea muncii de noapte nu mai este pentru prima oară, în special atunci când repetarea recurgerii la munca de noapte se face la un interval scurt de timp.
Referitor la salariaţii care urmează să desfăşoare munca de noapte în condiţiile art. 125 alin. 2 din Codul muncii, legiuitorul arată că angajatorul are obligaţia ca aceştia să fie supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic — motivat de faptul că aceştia trebuie să beneficieze de un nivel de protecţie, în materie de securitate şi de sănătate, adaptat naturii muncii lor.
În ceea ce îi priveste pe salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta, există obligaţia din partea angajatorului ca aceştia să  fie trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Răspunde angajatorul în cazul încălcarii prevederilor legale referitoare la munca de noapte?

Potrivit art. 260 alin. 1 lit. l din Codul muncii, constituie contravenţie încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte şi această faptă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei.
De asemenea, reţinem că există şi legi speciale care reglementează măsuri suplimentare de protecţie a unor categorii de salariaţi.
În cazul legilor speciale sunt prevăzute amenzi contravenţionale ce vor fi aplicate cu prioritate faţă de cele stabilite de Codul muncii (exemplu: amenda de la 5.000 la 10.000 de lei, care poate fi aplicată pentru nerespectarea prevederilor art. 19 din O.U.G. nr. 96/2003, şi anume obligarea salariatelor gravide/lăuze/care alaptează la prestarea muncii de noapte).

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

comentarii

12 COMENTARII

 1. Buna dimineata
  Sunt foarte importante pentru noi aceste informatii si va multumesc pentru ele.
  Eu sunt asistenta maternala si am in plasament 2 copii :un baietel de 5 ani si o fetita de 3 ani ,care imi sunt foarte dragi.Sunt asistenta maternala de 14 ani ,sunt platita 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana (40 de ore) fara spor de noapte asa cum primeam in anul 2001 la angajare, Nu avem zile libere de sarbatori ,concediile de odihna le facem impreuna cu copiii ,nici nu as putea altfel, mi-ar fi greu sa greu sa stau fara copii chiar si cateva zile ,dar ma intreb de ce nu sunt platite aceste zile ,aceste ore de zi si de noapte sau zilele de sarbatori.Am 40 de ani de activitate si un salariu net de 1300 lei.
  Cu speranta ca voi primi raspuns ,va multumesc anticipat!

 2. buna ziua
  revin la mesajul de acum cateva minute ,sunt asistenta maternala ,care va intreba de ce nu sunt platite orele de noapte ,cele suplimentare si cele care sunt lucrate in zilele de sarbatori .Am trrecut din greseala salariul brut de 1300,dar cel net este de 1030 ron
  Multumesc

 3. lucrez la o firma de paza din 5.04.2015 lucrez si de noapte,pana in data de 19.08.2015 cand firma fujikura din Cluj sa schimbat programul de lucru la 12 ore iar noi am ramas tot la programul de lucru de 8 ore pe zi.Mentionez ca programul securitati din interior lucra si lucreaza la 12 ore,numai pe noi patronul nu vrea ca sa ne schimbe programul.intrucit la angajare mi sa spus ca am transport gratuit ,acuma eu trebuie sa-mi fac abonament pe doua masinii de trasport din salarul lunar pe care il iau net 731,,Revin la transportul gratuit il aveam asigurat cu masinile cere aducea muncitori de pe sate ce treceau pe la mine prin cartier,nu aveam abonamet de la patron.schimbinduse programul de lucru mai am dimineata de la ora 6 care merg cu muncitorii,la amiaza la ora 15 e programul cerut de ei dar noi ne schimbam la ora 14 trebuie ca sami fac bilete 2 la nr. ca sa merg la lucru eu merg cu 2 masini de transport ,..a doua saptamana e de la 15-23 program impus de firma ,ca sa avem cu ce merge acasa ne schimbam la 14 -22 in tura asta imi trebui 4 bilete asa ca am ajuns la tura de noapte unde din nou 23-6 scris de patron,noi ne schimbam la 21,30-6 ca sa poata cel din tura a doua sa mai prinda autobuze sa plece acasa .Suntem 3 femei,care una e de zi ,a doua de noapte si a treia de dupamasa ,,barbati sunt 6 la numar seful ne spune ca ei fac si sanbata si duminca pt asta sunt 6 dar de noapte se rotesc 2 dintre ei la barbati in timpul saptamani una persoana face 17 ore sune de patron dar defapt cum ne schimbam noi e de 16 si au libere in cursul saptamani dar sanbata si duminica lucreaza cate 12 si 24 de oere . intrebarea mea e de ce la barbatii se poate ca sa lucreze si cate 24-12-17(16)ore si pe femei le lasa la 8-9-7 ore in fapt e de 8-8-8 ore lucrate

 4. Va rog să mă ajutați cu un răspuns, eu lucrez in ture de cate 8 ore, iar tura de la 15 si 16 se termina la 23 respectiv 24, plus tura 23.00-07.00 timp de o saptamana(dar pe aceasta tura pici cam o data pe an)am o fetita de 1 an si 7 luni pe care inca o alaptez, m-am întors din cic când copilul avea 11 luni, de la muncă am fost informata ca tura de noapte înseamnă 23.00-07.00, dar văd ca nu e așa. Am solicitat să nu mai fiu pusă pe aceste ture ținând cont de starea mea fiziologică și m i s a spus ca doar până împlinește copilul un an se ține cont de acest lucru. Va rog să îmi spuneți exact în ce condiții poate o mamă care alăptează sa beneficieze de această solicitare. Din codul muncii nu am găsit nici o referire la acest aspect. Mulțumesc.

 5. Revin la.mesajul trimis inițial, am gasit ca până la un an se poate reduce programul de muncă cu două ore, pt mamele care alăptează, dar de tura de noapte nu este specificata o vârstă a copilului. Am nevoie de un răspuns cât mai urgent. Va mulțumesc anticipat.

 6. Am lucrat ca asistentă la un spital de urgentă. Din anul 1977 pâna in august 1993 pentru munca desfăsurată în timpul nopții a fost acordat spor de noapte care s-a luat în considerare la valorificarea punctajelor lunare, dar din august 1993 până la data pensionării nopțile lucrate nu s-a mai luat în calcul introducându-se în locul acestora „spor de tură” care arbitrar a fost interpretat de către angajator ca spor nepermanent, desi activitatea desfăsurata în tură a fost în regim permanent fapt ce a dus la ne-luarea în calcul la determinarea punctajelor lunare. Dacă s-a procedat legal sau nu?

 7. Lucrez ca agent paza la un liceu de stat sunt Paznic angajat al liceului si nu mi se acorda toate drepturile salariale…ex..la un nr de 196 de ore lucrate pe luna imi platesc doar 176 sau 160 …iar sporul orelor de noapte nu este cel legal si mi se acorda doar jumatete…..unde pot merge pentru rezolvare

 8. Lucrez ca si agent paza ingajat in cdrul intreprinderii nu la firma de paza. Am o vechime de 8 ani la acest loc de munca. De curand am auzit ca la tura de 24 cu 72 ore asa cum asiguram noi aici serviciu asi avea dereptul la odihna pe tura 4 ore avand in vedere ca stau 24 la post. Este adevarat? Multumesc anticipat. Am vazut ca la Ministerul de Interne conform OMAI S/108/2011 se aplica repaus 4 ore si la civili este valabil si unde se stipuleaza daca da! Multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here