Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 51/2014 privind acordarea biletelor de tratament balnear prin Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), pentru anul 2014 vor fi acordate în unităţile de tratament balnear (proprietate a CNPP) un număr maxim de 59.641 de locuri la tratament balnear – faţă de 50.352 în 2013 –, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere – faţă de 16 serii în 2013.
La numărul de locuri prevăzut se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alţi operatori economici interesaţi, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcţie de preţurile ofertate pe bilet.
Au dreptul la un bilet/an persoanele care au calitatea de:
a) pensionar al sistemului public de pensii;
b)  asigurat al sistemului public de pensii;
c) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. Din această din urmă categorie este prevăzută o cotă de maximum 15% din totalul numărului de bilete acordate gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu.
În cursul unui an calendaristic, un beneficiar are dreptul la un singur bilet de tratament balnear.
Prin Ordinul nr. 39/2014 al Preşedintelui CNPP s-au aprobat criteriile specifice de departajare a beneficiarilor cu suportarea unei contribuţii, punctajul maxim primindu-l pensionarii de invaliditate cu o pensie sub 400 de lei, respectiv asiguraţii cu un salariu sub 850 de lei (900 de lei de la 1 iulie 2014), care nu au primit în ultimii doi ani bilet de tratament balnear.
Au dreptul la bilete de tratament balnear cu titlu gratuit beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale, punctajul maxim primindu-l cei care au indemnizaţii cumulate cu pensia sub 400 de lei, respectiv persoanele cu handicap grav, care nu au primit în ultimii doi ani bilet de tratament balnear.
Ca şi în anii anteriori, distribuirea şi decontarea biletelor de tratament balnear se face de către CNPP, prin casele teritoriale de pensii, acestea fiind finanţate din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2013.

––––––––(P)––––––––
Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.

Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.

Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.

Lege5
 este soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

L5S
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here