20 Februarie, 2018

Ce trebuie să ştii despre clauza de neconcurenţă. Prevederile Codului Muncii

Contractul individual de muncă poate cuprinde şi clauze specifice, printre care se numără şi clauza de neconcurenţă, aşa cum este prevăzut în Codul Muncii.

Clauza de neconcurenţă, care poate fi negociată între părţi şi cuprinsă în contract la încheierea acestuia sau pe durata executării, se referă la faptul că salariatul este obligat ca după încetarea contractului să nu presteze o activitate care este în concurenţă cu cea prestată de angajatorul său.

În schimbul acestui lucru, angajatorul se obligă să plătească o indemnizaţie lunară pentru toată perioada de neconcurenţă.

INDEMNIZAŢIA DE NECONCURENŢĂ

Indemnizaţia de neconcurenţă nu este de natură salarială, se negociază şi poate fi de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului (din cele şase luni de dinaintea încetării contractului).

Dacă durata contractului individual de muncă a fost mai mică de şase luni, indemnizaţia este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite pe durata contractului salariatului.

PERIOADA DE NECONCURENŢĂ

Perioada maximă pentru care îşi poate produce efectele clauza de neconcurenţă este de doi ani de la momentul încetării contractului.

ALTE PREVEDERI

Pentru ca această clauză să-şi poată produce efectele, în contractul individual de muncă trebuie prevăzute în mod concret următoarele aspecte:

• activităţile interzise salariatului la data încetării contractului;
• cuantumul indemnizaţiei lunare de neconcurenţă;
• perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă;
• terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii;
• aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

Totodată, clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea exercitării profesiei/specializării salariatului.

Dacă salariatul nu respectă clauza de neconcurenţă, acesta poate fi obligat să restituie indemnizaţia şi să plătească daune-interese corespunzătoare prejudiciului adus angajatorului.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu