Ce trebuie să știe românii care pleacă în vacanță în străinătate despre cardul european de sănătate

Traian Dobre
19 iulie 2017 2 min read
Cardul European de sănătate este valabil un an de la data emiterii!
Cardul European de sănătate este valabil un an de la data emiterii, conform unui comunicat recent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Modificările efectuate  efectuate în Legea 95/2006 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 5/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 189/14 martie 2016 prevăd că în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate CEASS (EHIC) se acordă, timp de un an, tratamentele devenite necesare, de regulă servicii medicale urgente, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în situațiile în care românii și-au petrecut vacanțele în străinătate și au avut nevoie de îngrijiri.
 
CNAS precizează însă că tratamentele respective se acordă în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie, iar pe durata deplasării asiguraţilor români în statele UE/SEE/Elveţia, tratamentul nu este neapărat gratuit.
 
Spre exemplu, dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate. Cardul european poate fi utilizat la toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din ţara de destinaţie, nu doar la spitalele publice”, se mai arată în comunicatul CNAS.
 
Conform datelor oficiale ale CNAS, în 2016 au fost emise 281.000 de carduri europene, inclusiv minorilor. Din 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate, care le dă dreptul la asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE.

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 12 luni. Conform legii, persoana asigurată care are cardul asupra sa nu este nevoită să scoată niciun ban din buzunar pe moment şi beneficiază de servicii medicale gratuite prezentând cardul la spitalele publice din statul în care a mers în vacanţă. Unitatea medicală trimite apoi în România, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, factura serviciilor, CNAS decontează tratamentele după ce verifică serviciile prestate asiguratului român. 

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 5/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo