19 Iulie, 2019

Ce trebuie să faceţi dacă vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident în străinătate?

Ministerul Afacerilor Externe oferă o serie de recomandări în cazul în care, pe parcursul călătoriilor dumneavoastră în străinătate, vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident care vă afectează starea sănătăţii.

Astfel, nu trebuie să excludeţi niciodată posibilitatea ca, din cauza condiţiilor climatice, de mediu, prezenţei unor boli sau epidemii, a unor medii alergogene, să vă fie influenţată starea de sănătate, chiar dacă, la plecarea din România, aceasta este bună.

În astfel de situaţii, accesul imediat la asistenţă medicală este indispensabil, dar el presupune costuri care, de regulă, sunt foarte ridicate. O zi de internare medicală în majoritatea statelor lumii costă între 500 şi 1500 de dolari, iar transportul aerian special, cu aero-ambulanţă, poate varia între 20.000 şi 250.000 de dolari.

În cazul în care întâmpinaţi astfel de probleme, cea mai bună măsură pe care o puteţi lua o reprezintă asigurarea de călătorie care include şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces. Prin intermediul unei astfel de asigurări, aveţi posibilitatea accesării imediate a asistenţei medicale necesare.

Este recomandabil ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

Autorităţile române au încheiat, cu o serie de state, acorduri privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale pe bază de reciprocitate, condiţii de care beneficiază cetăţenii români care călătoresc în aceste state: Albania, Armenia, Bulgaria, Cipru, China, Croaţia, Cuba, Egipt, Grecia, Liban, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Republica Moldova, Siria, Serbia Muntenegru, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Aceste acorduri se referă însă, de regulă, la acordarea asistenţei medicale în situaţii de urgenţă, deci sunt limitate numai la acele situaţii care pot fi încadrate ca urgenţe medicale.

De îndată ce situaţia de urgenţă medicală a fost înlăturată, pacientului îi revine responsabilitatea suportării tuturor costurilor pentru asistenţa medicală încă necesară, pentru tratament sau, eventual, pentru transportul în România.

* Ce trebuie să aveţi în vedere atunci când planificaţi o călătorie în străinătate?

- informaţi-vă despre situaţiile de risc de boală din zonele pe care doriţi să le vizitaţi;

- consultaţi un medic specialist şi solicitaţi-i recomandările de prevenţie a unei îmbolnăviri;

- asiguraţi-vă că vaccinările recomandate de medic sunt făcute la timp;

- asiguraţi-vă că deţineţi medicaţia recomandată de medic pentru afecţiunea pe care o aveţi, dacă tratamentul este necesar şi pe durata călătoriei;

- încercaţi să aflaţi cum şi unde se pot obţine îngrijiri medicale în ţara pe care o veţi vizita; ambasadele şi consulatele României deţin liste cu spitalele şi unităţile medicale specializate care pot oferi asistenţă medicală;

- încheiaţi o poliţă de asigurare de călătorie, care să acopere şi cheltuieli medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.

- includeţi în bagaje o trusă sanitară de călătorie care să conţină materiale medicale de prim ajutor.

* Recomandări în cazul în care vă aflaţi în străinătate şi vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident care necesită acordarea de asistenţă medicală:

- luaţi legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală;

- dacă nu aveţi acces la unităţile medicale, luaţi legătura cu ambasada sau consulatul României – personalul consular vă poate recomanda unităţile medicale din apropiere;

- explicaţi medicului situaţia dumneavoastră de sănătate, eventuale afecţiuni anterioare, restricţii la medicaţie etc.;

- prezentaţi medicului poliţa de asigurare medicală sau de călătorie;

- dacă nu cunoaşteţi limba locală, solicitaţi prezenţa unui translator sau solicitaţi să fie contactată ambasada sau consulatul cel mai apropiat al României.

* Cum vă poate sprijini personalul consular al României în astfel de situaţii?

- poate contacta familia dumneavoastră, dacă doriţi, pentru a o anunţa despre situaţia dumneavoastră medicală şi pentru a îi transmite eventualele dumneavoastră solicitari;

- vă poate recomanda unităţi medicale care să vă asigure serviciile necesare;

- dacă internarea dumneavoastră se face pentru o perioadă mai îndelungată, vă poate vizita, dacă doriţi;

- dacă sunt necesare formalităţi pentru aranjarea transportului dumneavoastră în România în condiţii speciale, poate interveni în realizarea acestor formalităţi.

Atenţie! Există şi o serie de aspecte pe care personalul consular nu le poate pune la dispozţia dumneavoastră, în cazul producerii unor astfel de evimente.

Astfel, trebuie să aveţi în vedere faptul că personalul consular nu vă poate crea o situaţie mai favorabilă decât cea a propriilor cetăţeni ai ţării respective. Totodată, acesta nu poate plăti cheltuielile medicale, cheltuielile de tratament, medicaţia sau cheltuielile de transport în România.

Un alt element ce nu intră în sfera ajutoarelor oferite îl constituie intervenţia la compania de asigurări pentru a formula pretenţii în numele dumneavoastră;

Nu vă aşteptaţi să primiţi cazare în spaţiile ambasadei sau consulatului sau ca acele costuri pe care le-aţi achitat pentru cazarea dumneavoastră la hotel să fie plătite de către personalul consular.

Nu în ultima rând, nu se poate reglementa situaţia unor eventuale angajamente ale dumneavoastra rămase neonorate ca urmare a îmbolnăvirii sau accidentului.

Sursa: MAE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu