19 Ianuarie, 2020

Ce trebuie să dispună instanța în cazul săvârșirii unei noi infracțiuni intenționate în termenul de supraveghere al amânării aplicării unei pedepse?

Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme, la data de 19.09.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat mai multe decizii privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dar, în prezentul material, ne vom opri atenția  asupra unei singure decizii pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr. 24/19.09.2017  în dosarul nr. 1785/1/2017 ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov, Secţia Penală, în dosarul nr.14607/197/2016, prin care s-a solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: ”Dacă, în raport cu dispoziţiile art. 83 alin. 1 lit. b) din Codul penal şi art. 88 alin. 3 din Codul penal, în ipoteza săvârşirii unei noi infracţiuni intenţionate în termenul de supraveghere al amânării aplicării unei pedepse este obligatorie dispunerea condamnării pentru noua infracţiune ori se poate dispune din nou amânarea aplicării pedepsei pentru aceasta, fără revocarea amânării aplicării pedepsei anterioare”. 

În consecinţă, ÎCCJ a stabilit că:

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 83 alin. 1 lit. b) din Codul penal şi art. 88 alin. 3 din Codul penal stabileşte că:

În ipoteza săvârşirii unei noi infracţiuni intenţionate în termenul de supraveghere al amânării aplicării unei pedepse, atât pronunţarea soluţiei de condamnare pentru noua infracţiune, cât şi revocarea amânării aplicării pedepsei anterioare sunt obligatorii”.
 

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 24/19.09.2017  va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Potrivit art. art.477 alin.3 din Codul de procedură penală, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 24/19.09.2017 ?

Art. 83 alin. 1 lit. b) din Codul penal: (1) Instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiții: (…) b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) și lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare (…). 

Art. 88 alin. 3 din Codul penal: Dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârșit o nouă infracțiune, cu intenție sau intenție depășită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunțat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării și pedeapsa pentru noua infracțiune se calculează conform dispozițiilor privitoare la concursul de infracțiuni. 

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintite?

Dacă cel care este „beneficiarul” unei soluţii  de amânare a aplicării unei pedepse într-un dosar penal săvârşește o nouă infracţiune intenţionată în termenul de supraveghere al amânării aplicării unei pedepse, instanța de judecată care soluționează dosarul penal privind noua infracțiune intenționată are obligația, potrivit Deciziei nr. 24/19.09.2017 a instanței supreme, să pronunţe atât o soluţie de condamnare pentru noua infracţiune, cât şi să dispună revocarea amânării aplicării pedepsei anterioare. 

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: madalinamoceanu@yahoo.com

Fara comentarii

Scrie un comentariu