Registrul Comerțului a publicat tarifele care vor mai fi percepute de instituție, în condițiile în care cele mai multe taxe de înscriere și cererile de informații au fost eliminate de guvern, prin Legea nr. 1/2017. Prin acest act normativ au fost scoase de la plată peste 100 de taxe la mai multe instituții ale statului, printre care și cele privind operațiunile de înregistrare/înmatriculare a firmelor și persoanelor fizice la ONRC.

Proiectul de HG postat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Justiției cuprinde taxele care vor fi supuse regimului de plată, în continuare, la Registrul Comerțului: serviciile de eliberare de informații din registrul comerțului, de furnizare de copii, copii certificate şi certificate constatatoare. Tarifele pentru prestarea acestor activități se vor stabili prin hotărâre a Guvernului.

În cuprinsul actului, se face mențiunea că “prin eliminarea taxei unice încasate pentru operaţiunile de înregistrare în registrul comerţului, în prezenta Hotărâre de Guvern, anexa va cuprinde numai tariful pentru eliberarea de informaţii din registrul comerţului, de rapoarte istorice despre o firmă, de eliberare date statistice şi informaţii pentru serii de firme grupate în funcţie de un criteriu, eliberare de certificate constatatoare şi extrase de registru care să ateste că un act sau fapt este înscris în registrul comerţului, copii şi copii certificate de pe documentele depuse la dosarele profesioniştilor”.

Cererea de eliberare de informații, care cuprinde istoricul firmei, datele privind capitalul social, adiministratori/acționari/asociați, sedii secundare și informații despre situațiile financiare disponibile, va fi taxată cu 20 lei pentru fiecare firmă.

Copiile unor certificate sunt de 0,2 lei/pagină, iar certificatele constatoare eliberate de Registrul Comerțului vor putea fi obținute cu sume cuprinse între 45 și 250 de lei pentru fiecare firmă.

Pentru autorități și jurnaliști, nici aceste servicii nu se vor mai plăti.

Art. 2

„(1) Informațiile și documentele prevăzute în anexă sunt eliberate cu titlu gratuit autorităților şi instituțiilor publice – cu excepția celor  finanțate integral din venituri proprii -, instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, precum și misiunilor diplomatice acreditate şi altor persoane juridice prevăzute de lege.

(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale eliberează cu titlu gratuit jurnaliştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă, informaţii punctuale înregistrate în registrul comerţului.”

Proiectul este supus dezbaterii publice timp de 10 zile, apoi va fi adoptat de Guvern.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here