Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică, pentru 10 zile, proiectul hotărârii de guvern pentru cele mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți, urmând ca după ce aceasta va fi adoptată de Executiv, să fie imediat pusă în aplicare.

 Obligativitatea stabilirii unei liste cu cele mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți este stipulate în legea actuală, numai că este necesară actualizarea acesteia în conformitate cu terminologia standardizată la nivelul Uniunii Europene și terminologia stabilită la nivel național. Astfel, autoritățile se asigură că lista cuprinde termenii şi definițiile pentru fiecare dintre serviciile identificate, utilizându-se un singur termen pentru fiecare serviciu,pentru a se asigura utilizarea unei terminologii standardizate de către prestatorii de servicii de plată, astfel încât consumatorii să înțeleagă şi să poată compara comisioanele percepute, atât la nivel național cât și transfrontalier“, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de H.G.

Lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți, valabilă de la 1 noiembrie 2018:

Termen

Definiție

 

1. Administrarea contului

Furnizorul contului administrează contul în scopul utilizării de către client.

2. Furnizarea unui card de debit

Furnizorul contului furnizează un card de plată asociat contului clientului. Suma fiecărei tranzacții efectuate prin card este luată total sau parțial din contul clientului.

3. Furnizarea unui card de

credit

Furnizorul contului furnizează un card de plată conectat la contul de plăți al clientului. Suma totală a tranzacțiilor efectuate prin card într-o perioadă convenită este luată total sau parțial din contul de plăți al clientului la o dată convenită.

Un contract de credit între furnizor și client stabilește dacă clientul trebuie să plătească dobândă pentru împrumut.

4. Descoperitul de cont

Furnizorul contului și clientul convin în prealabil că clientul poate împrumuta bani atunci când nu mai există bani pe cont. Acordul stabilește suma maximă ce poate fi împrumutată și dacă există taxe și dobânzi care trebuie achitate de client.

5. Transfer credit

Furnizorul contului transferă bani, în baza unei instrucțiuni date de client, din contul clientului în

alt cont.

6. Ordine de plată programată

Furnizorul contului efectuează transferuri regulate, în baza unei instrucțiuni date de client, a unei sume fixe de bani din contul clientului în alt cont.

7. Debitare directă

Clientul autorizează o altă persoană (destinatarul) să dea o instrucțiune furnizorului contului să transfere bani din contul clientului către acel destinatar. Furnizorul contului transferă apoi destinatarului banii la o dată sau la date convenite de client și de destinatar. Suma respectivă poate varia.

8. Retrageri de numerar

Clientul retrage numerar din contul clientului.

9. Depuneri de numerar

Depunere numerar în contul clientului.

10. Încasare sume din contul deschis la alt prestator de servicii

Furnizorul contului încasează bani pentru un client al băncii dintr-un cont deschis la alt prestator de servicii de plată, în baza instrucțiunilor acesteia din urmă.

11. Internet Banking

Furnizorul oferă un serviciu cu ajutorul căruia se accesează informații despre cont, se vizualizează extrasul de cont, se inițiază transferuri, se setează mandate de debitare directă, etc. prin intermediul internetului.

12. Mobile Banking

Furnizorul oferă un serviciu, prin  intermediul telefonului personal, cu ajutorul căruia se accesează informații despre cont, se vizualizează extrasul de cont, se inițiază transferuri, se setează mandate de debitare directă, etc.

13. Înlocuire dispozitiv token

Oferirea de către furnizor a unui alt dispozitiv token în cazul pierderii/distrugerii/furtului dispozitivului token inițial.

 

 

Sursa: economie.gov.ro

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here