Ce semnificaţii au specificaţiile de pe sticlele cu vin?

Eugen Staicu
07 august 2015 6 min read
Din recenta Legea a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, am reţinut ceea ce trebuie să ne intereseze atunci când alegem un vin după etichetă

Subiectul a fost adus în atenţie de recenta Legea a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, publicată în Monitorul oficial nr. 472/2015. La data intrării în vigoare a acestei legi, 3 iulie 2015, s-a abrogat Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicată în Monitorul Oficial nr. 633/2007, cu modificările ulterioare.

Din multiplele aspecte reglementate de lege, am reţinut ceea ce trebuie să ne intereseze atunci când alegem un vin după etichetă.

Legea este menită, între altele, să stabilească acţiunile prin care se asigură creşterea competitivităţii producătorilor de vin, una dintre acestea fiind promovarea produselor vitivinicole şi protecţia denumirilor de origine controlată, denumite în continuare D.O.C., a indicaţiilor geografice, denumite în continuare I.G., şi a menţiunilor tradiţionale.

Ca produs alimentar, vinul se clasifică astfel:

  • vin cu D.O.C.;
  • vin cu I.G.;
  • vin fără D.O.C. şi fără I.G., cu denumire de soi, denumit în continuare vin varietal;
  • vin fără D.O.C., fără I.G. şi fără denumire de soi, denumit în continuare vin.

Denumirea de origine controlată (D.O.C.)

Specificaţia D.O.C. trimite la numele unui areal viticol delimitat utilizat pentru a descrie un produs vitivinicol realizat potrivit prevederilor din caietul de sarcini şi care respectă următoarele cerinţe:

  • calitatea şi caracteristicile sale se datorează în mod esenţial sau exclusiv acestui areal viticol delimitat, cu factorii săi naturali şi umani;
  • strugurii din care este produs vinul cu D.O.C. provin exclusiv din arealul viticol delimitat pentru denumirea de origine respectivă;
  • producţia are loc în arealul viticol delimitat pentru denumirea de origine respectivă;
  • vinul este obţinut din soiuri de viţă-de-vie aparţinând exclusiv speciei Vitis vinifera.

Dreptul de utilizare a D.O.C. reprezintă un drept de utilizare cu caracter public a numelui denumirii corespunzător pentru arealul viticol delimitat, acordat producătorilor viticoli şi vinicoli care îşi desfăşoară activitatea în arealul viticol respectiv

Utilizarea numelui unei D.O.C. pentru vinurile obţinute din struguri care nu provin din arealul viticol delimitat pentru denumirea de origine respectivă sau pentru vinuri la care nu poate fi dovedită trasabilitatea este interzisă.

La propunerea asociaţiilor profesionale de producători sau, după caz, a producătorilor individuali şi cu avizul O.N.V.P.V., noile D.O.C. se recunosc, se definesc şi se protejează potrivit prevederilor legii.

Vinurile de la pct. 1, 3, 5, 6, 8, 15 şi 16 (vezi Caseta de mai jos) din anexa nr. VII, partea II la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, cu completările ulterioare, pot purta numele unei D.O.C., dacă întrunesc condiţiile stabilite prin caietele de sarcini întocmite de asociaţiile profesionale de producători.

Documentar

Regulamentul 1308/2013

 

Vinuri care pot purta numele unei D.O.C.

 

1. Vinul (produsul obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică totală sau parţială a strugurilor proaspeţi, presaţi sau nu, sau a mustului de struguri)

3. Vinul licoros

5. Vinul spumant de calitate

6. Vinul spumant de calitate de tip aromat

8. Vinul petiant

15. Vinul din struguri stafidiţi

16. Vinul din struguri supracopţi

 

Vinuri care pot purta numele unei I.G.

 

1. Vinul (produsul obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică totală sau parţială a strugurilor proaspeţi, presaţi sau nu, sau a mustului de struguri)

4. Vinul spumant

9. Vinul perlant

15. Vinul din struguri stafidiţi

16. Vinul din struguri supracopţi


Sunt îndreptăţite să poarte numele unei D.O.C. toate produsele vitivinicole care se produc exclusiv în cadrul arealului viticol delimitat şi se realizează potrivit prevederilor caietului de sarcini.

Condiţionarea şi îmbutelierea vinurilor cu D.O.C. se pot realiza şi în afara arealului viticol delimitat în care a avut loc producţia, sub condiţia notificării O.N.V.P.V. şi dacă este prevăzut în caietul de sarcini.

Menţiuni tradiţionale. În funcţie de stadiul de maturare a strugurilor şi de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu D.O.C. pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:

  • C.M.D. - vinul obţinut din struguri culeşi la maturitate deplină;
  • C.T. - vinul obţinut din struguri culeşi târziu;
  • C.I.B. - vinul obţinut din struguri culeşi la înnobilarea boabelor.

Indicaţiile geografice (I.G.)

Prin I.G. se înţelege numele unui areal viticol delimitat utilizat pentru a descrie un produs vitivinicol realizat potrivit prevederilor caietului de sarcini care respectă următoarele cerinţe:

  • posedă o calitate, o reputaţie sau alte caracteristici specifice care pot fi atribuite unui areal delimitat pentru indicaţia geografică respectivă;
  • cel mult 15% din cantitatea de struguri poate proveni din afara arealului geografic delimitat pentru I.G. respectiv;
  • producţia are loc în arealul viticol delimitat pentru indicaţia geografică respectivă;
  • vinul este obţinut din soiuri de viţă-de-vie aparţinând speciei Vitis vinifera sau unei încrucişări între Vitis vinifera şi alte specii din genul Vitis.

Vinurile de la pct. 1, 4, 9, 15 şi 16 din anexa nr. VII, partea II la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, cu completările ulterioare, pot purta numele unei I.G., dacă întrunesc condiţiile stabilite prin caietele de sarcini, întocmite de către asociaţiile profesionale de producători.

Condiţionarea şi îmbutelierea vinurilor cu I.G. se pot realiza şi în afara arealului viticol delimitat în care a avut loc producţia, cu condiţia notificării O.N.V.P.V. şi dacă este prevăzut în caietul de sarcini.

La propunerea asociaţiilor profesionale de producători sau, după caz, a producătorilor individuali şi cu avizul O.N.V.P.V., noile I.G. se recunosc, se definesc şi se protejează potrivit prevederilor legii.

Controlul specificaţiilor D.O.C. şi I.G.

Specificaţiile D.O.C. şi I.G trebuie utilizate pentru a descrie sau a desemna vinurile şi alte produse vitivinicole îndreptăţite să poarte aceste denumiri obţinute cu respectarea prevederilor caietelor de sarcini.

Condiţiile de producere, condiţionare, ambalare şi etichetare a vinurilor cu D.O.C. şi I.G. sunt cuprinse în caietele de sarcini întocmite de către asociaţiile profesionale de producători din arealul viticol delimitat, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.

Producţia vizează toate operaţiunile realizate, de la recoltarea strugurilor până la încheierea procesului de vinificare, cu excepţia oricăror procese ulterioare producţiei.

Menţiuni tradiţionale pentru vinurile D.O.C. şi I.G.

Prin termenul de menţiune tradiţională admisă spre utilizare pentru vinurile D.O.C. şi I.G. se înţelege:

  • produsul are o D.O.C. sau o I.G. protejate prin dispoziţii ale legislaţiei Uniunii Europene sau naţionale;
  • metoda de producere sau de maturare, calitatea, culoarea, locul de provenienţă sau un eveniment deosebit sunt legate de istoria produsului;
  • se admit spre utilizare menţiunile tradiţionale specificate în caietele de sarcini D.O.C. şi I.G., aşa cum au fost formulate şi definite în acestea.

Menţiunile tradiţionale utilizate sunt:

  • "rezervă";
  • "vin de vinotecă";
  • "vin tânăr".

Controlul conformităţii produselor vitivinicole în vederea atestării dreptului de comercializare în raport cu prevederile existente în caietele de sarcini D.O.C. şi/sau I.G., precum şi controlul conformităţii vinurilor varietale se efectuează de către O.N.V.P.V.

Ai nevoie de Legea a viei şi vinului nr. 164/2015? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo