Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2014 modifică mai multe acte normative din domeniul financiar contabil și fiscal, astfel:

  • Codul fiscal;
  • Codul de procedură fiscală;
  • reglementările privind profesia de consultant fiscal și consultant fiscal asistent.

Prin Legea nr. 197/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 529 din 16 iulie 2015, se adoptă ordonanța cu ușoare modificări privind activitatea de consultanță fiscală și activitatea consultantului fiscal.

În acest sens, se reiterează faptul că un consultant fiscal în afară de activitatea de consultanță fiscală și reprezentare în fața organelor fiscale, poate efectua expertize fiscale extrajudiciare și expertize fiscale judiciare.

În cazul efectuării de expertize fiscale judiciare, acestea pot fi efectuate numai de consultanți fiscali înregistrați în tabloul Ministerului Justiției.

Situațiile de incompatibilitate a consultantului fiscal ce efectuează o expertiză fiscală sunt enumerate de art. 42 din Codul de procedură civilă, adoptat prin Legea nr. 134/2010, cu modificări ulterioare.

Notă: acest temei normativ reglementează incompatibilitatea tuturor experților judiciari și a judecătorilor.

Din perspectiva consultanților fiscali asistenți ce efectuează stagiul de pregătire de 3 ani, în vederea participării la examenul de consultant fiscal, legea reiterează pentru aceștia obligația pregătirii profesionale pe parcursul stagiului.

Consultanții fiscali asistenți au obligația să participe pe parcursul stagiului, anual, la cel puțin un curs de formare profesională, organizat de Camera Consultanților Fiscali.

Ai nevoie de Ordonanţa nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI! 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here