Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Sunt angajat al unei fime şi s-a întâmplat să intru în concediu medical. A expirat termenul de valabilitate al contractului de şase luni, dar sunt încă în concediu medical, iar fima nu doreşte să mă ţină în continuare. Ce e de făcut în această situaţie, am dreptul la un avocat sau ei pot să mă dea afară fiind în concediu medical?


Răspunsul specialistului:
Dacă aţi avut contract pe perioadă determinată, acesta încetează de drept la împlinirea termenului.
Angajatorul are doar obligaţia de a întocmi şi a vă comunica decizia de încetare în termen de cinci zile lucrătoare (vezi art. 56 alin. 2 din Codul Muncii).
Din păcate, faptul că sunteţi în concediu medical nu schimbă cu nimic situaţia. Contractul de muncă încetează oricum la împlinirea termenului.
Dacă încetarea de drept intervine în timpul concediului medical, angajatorul vă plăteşte medicalul doar până în ziua încetării contractului de muncă, iar pentru zilele ulterioare, până la încetarea medicalului, banii îi veţi lua de la casa de asigurări de sănătate (art. 32 din OUG nr. 158/2005).

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

7 COMENTARII

  1. ce se intampla daca am contract pe perioada determinta dar fara a fi specificata data de expirare.contractul inceteaza o data ce inaltul functionar public este shimbat din functie iar eu ma aflu in cocediu medical am dreptul la plata concediului medical care este de 3 luni.Precizez ca este vorba de zilele de concediu acordate dup nastere deoarece nu am 12 luni pe contrac pentru a beneficia de prenatal.

  2. As dori sa va intreb daca e legal sa mi se incheie contractul de munca in perioada concediului medical.Am predat concediul medical semnat de d-l director si in termen de 10 zile dupa predare sunt anuntata sa merg sa semnez incheierea contractului de munca.Mi-am facut concediu medical din data de 04.05.2016 iar in locul meu a mers alt cadru didactic si mi s-a spus ca nu poate plati doua persoane.

  3. Buna ziua as avea o intrebare referitoare am avut accident de muncă la locul de muncă am medical pentru acest lucru si tot odata dovada ca sa intamplat la muncă contractul meu este pe terminate oare sunt obligati să mai imi prelungească contractul de muncă sau se conformează datei de contract a nu imi mai prelungi contractul

  4. BUNA ZIUAMA NUMESC STEFAN VASILE SI AM LUCRAT CU CONTRACT DE MUNCA IN FRANTA SI AM AVUT CONTRACT PINA PE DATA DE 31 MAI PE DATA DE 29 MAI AM ITRAT I TARA SI SUNT I IZOLARE LA DOMICILIU EU MAI BEEFICIEZ DE COCEDIU MEDICAL NU AM AVUT CU CE VENI DE ACOLO DIN CAUZA LA VIRUS CORNA VA MULTUMESC

  5. Bună ziua. Se poate prelungi contractul individual de muncă pe perioadă determinată cu acordul părților dacă se împlinește termenul de expirare in timpul concediului medical?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here