16 Iulie, 2019

Ce se întâmplă dacă un contract de muncă pe perioadă determinată încetează în timpul concediului medical?

Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Sunt angajat al unei fime şi s-a întâmplat să intru în concediu medical. A expirat termenul de valabilitate al contractului de şase luni, dar sunt încă în concediu medical, iar fima nu doreşte să mă ţină în continuare. Ce e de făcut în această situaţie, am dreptul la un avocat sau ei pot să mă dea afară fiind în concediu medical?


Răspunsul specialistului:

Dacă aţi avut contract pe perioadă determinată, acesta încetează de drept la împlinirea termenului.

Angajatorul are doar obligaţia de a întocmi şi a vă comunica decizia de încetare în termen de cinci zile lucrătoare (vezi art. 56 alin. 2 din Codul Muncii).

Din păcate, faptul că sunteţi în concediu medical nu schimbă cu nimic situaţia. Contractul de muncă încetează oricum la împlinirea termenului.

Dacă încetarea de drept intervine în timpul concediului medical, angajatorul vă plăteşte medicalul doar până în ziua încetării contractului de muncă, iar pentru zilele ulterioare, până la încetarea medicalului, banii îi veţi lua de la casa de asigurări de sănătate (art. 32 din OUG nr. 158/2005).

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  alex
  decembrie 13 2014

  ce se intampla daca am contract pe perioada determinta dar fara a fi specificata data de expirare.contractul inceteaza o data ce inaltul functionar public este shimbat din functie iar eu ma aflu in cocediu medical am dreptul la plata concediului medical care este de 3 luni.Precizez ca este vorba de zilele de concediu acordate dup nastere deoarece nu am 12 luni pe contrac pentru a beneficia de prenatal.

 • Răspunde
  AURICA
  mai 25 2016

  As dori sa va intreb daca e legal sa mi se incheie contractul de munca in perioada concediului medical.Am predat concediul medical semnat de d-l director si in termen de 10 zile dupa predare sunt anuntata sa merg sa semnez incheierea contractului de munca.Mi-am facut concediu medical din data de 04.05.2016 iar in locul meu a mers alt cadru didactic si mi s-a spus ca nu poate plati doua persoane.

 • Răspunde
  Florentina
  august 2 2016

  Este corect prin lege sa te anute verbal cu 2 sap inaite ca nu iti prelungeste contractul de munca..

 • Răspunde
  Maria Alina
  aprilie 14 2018

  Daca am contract pe perioada nedeterminata,angajatorul imi poate inchide contractul de munk fiind in medical???

Scrie un comentariu