21 Februarie, 2018

Ce schimbări se vor face la schema de minimis pentru IMM-uri

Vor fi făcute mai multe modificări la schema de minimis pentru IMM-uri după ce prima sesiune de depunere a cererilor de finanţare s-a dovedit a fi un eşec total, aceasta fiind anulată.

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a dezvăluit mai multe informaţii pe acest subiect, informează Mediafax.

Înscrierea proiectelor IMM-urilor va dura zece zile, iar sistemul “primul venit, primul servit” va fi eliminat.

Fiecare proiect va fi evaluat şi va primi un punctaj în funcţie de anumite criterii.

Potrivit ministrului Grapini, punctajele mai ridicate vor fi acordate IMM-urilor cu mai mulţi angajaţi, firmelor din industrie, dar şi pentru proiectele din zona rurală.

Totalul care se poate face este de 100 de puncte, dar punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Atunci lăsăm liber zece zile să se înscrie toată lumea, facem o ierarhizare în funcţie de puncte, iar dacă până la 60 de puncte sunt mai mulţi decât avem noi fonduri, le păstrăm în banca de date şi luptăm să suplimentăm în anul următor banii şi rămân valabile proiectele depuse, a declarat Maria Grapini, potrivit Mediafax.

După acordarea acestor punctaje, va urma o perioadă de 60 de zile în care dosarele vor fi verificate, astfel încât să nu existe neconcordanţe.

Pentru ca ajutorul de minimis să poate ajunge la cât mai multe IMM-uri, plafonul maxim va fi scăzut de la 200.000 de euro la 100.000 de euro.

Totodată, va fi scoasă prevederea care obliga firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă.

Încă nu s-a stabilit dacă dosarele IMM-urilor vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri.

Ministerul Finanţelor a anulat sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanţare în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru IMM-uri, desfăşurată în 28 august, după ce au fost întâmpinate dificultăţi tehnice în funcţionarea sistemului online de înregistrare.

Bugetul maxim alocat schemei de ajutor de minimis pentru IMM-uri este de 500 de milioane de lei.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu