Guvernul a finalizat noua Lege a Pensiilor, care va intra în ședința coaliției. Legea a fost deja trimisă și la Comisia Europeană, iar șansele pentru a fi aprobată sunt foarte mari.

De aceea, Guvernul planuiește adoptarea legii de către Parlament pănă la data de 20 noiembrie, astfel încât prima majorare a pensiilor să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Noua lege aduce în discuție reintroducerea unui comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private, precum și amânarea procesului de egalizare a vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Proiectul de lege urmează să fie discutat în cadrul coaliției de guvernare.

Principala schimbare este aceea că, în anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și va fi egală cu 2.032 lei.

Cum se vor calcula pensiile

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 lei.

Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. (2.032 împărțit la 25 = circa 81, în 2024).

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate, pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, și anume:

(a)  0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

(b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

(c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie.

 

Alte schimbări și noutăți din noua lege a pensiilor:

 • Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior;
 • Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie;
 • Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos) – recomandare de la Comisia Europeană;
 • Indemnizația specială se majorează cu același mecanism de indexare a pensiilor publice;
 • Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv – recomandare de la Comisia Europeană;
 • Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România;
 • Se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților;
 • Se diminuează o penalizare pentru pensionare anticipată;
 • Se elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare și se reduc anumite beneficii;
 • Noutăți în ceea ce privește cumpărarea vechimii;
 • Revine un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private.

Noua lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția articolului privind majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024, care va intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

 

Vezi aici viitoare lege a pensiilor (în vigoare de la 01.01.2024) Legea 127/2019

Vezi aici actuala lege a pensiilor Legea 500/2002

Vezi aici alte articole despre pensiile din România

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here